Jovan 1:1 -Objasnjenje

Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

• DA, Isti su u svemu

Votes: 15 46,9%
  • NE, Nisu isti.Razlikuju se barem po Starosti

Votes: 17 53,1%

• Total voters
    32
Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Izvinjavam se sto upadam u razgovor, ali na ovo moram da odgovorim.
''To nije tema nego ''Jovan 1:1'', sve jedno, ja sam tebi odgovorio na to pitanje(pa si ignorisao) stihom iz Zaharije 3:2: ''A Jehova reče Sotoni: Jehova da te ukori, Sotono, Jehova da te ukori, koji izabra Jerusalim''
Kada uporedis ovaj stih sa (judom 9), Apostol tamo kaze da je Isus taj koji govori: ''A MIhailo Aranđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo tijelo, ne smijaše prokleta suda da izgovori, nego reče: Gospod neka te ukori''.
Ko ovde Govori? Ovaj stih eksplicitno kaze da je Isus taj Jehova koji govori. Znaci da je Isus=Jehova.
Sta vise u ovom stihu iz Zaharije 3:2 imas ''dva Jahvea'':''A Jehova reče Sotoni: Jehova da te ukori'' , to je dva a ne jedan!
Da si pogledao malo i druge prevode ovog stiha iz Zaharije 3:2 bilo bi ti sasvim jasno o cemu se radi. Pogledaj i druge preovode a pogledaj kako je Jruzalemska zapisala:

Anđeo Jahvin reče Satanu: "Suzbio te Jahve, Satane! Suzbio te Jahve koji izabra Jeruzalem! Nije li on glavnja iz ognja izvučena?

Iz prvog stiha je jasno da je pored Isusa i satane bio i andjeo. Andjeo je taj koji govori u celom ovom poglavlju... pogledaj i sesti stih.
Zaista ne znam odakle ti ovo: ''A Jehova reče Sotoni:", cak da je i Isus direktno govorio satani, govorio je Isus a ne Jehova.
Dalje naveo sam ti stih iz (jevrejima 1:8-10): ''A sinu:....ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su djela ruku tvojijeh. Ovde direktno govori o sinu citirajuci stih iz (psalma 102:25) , koji se eksplicitno odnosi na ''Jehovu'' a u tekstu septuaginte se na tom mestu koristi njegovo licno ime: YHWH.
Opet: ''Isus=Jehova''.''
Ne zelim da te omalovazavam, ali ovo je zaisata smesno sto tvrdis. Molim te nemoj da se nadjes uvredjen, ne zelim to!

Ti direktne reci koje se odnose na Jehovu pripisujes Isusu, bez ikakvih dokaza i bez i malo straha od zivoga Boga. Ako ne razumes neke stvari, bolje je za tebe da ih po hiljadu puta analiziras i po ceo dan da trazis po pismu da li je to zaista tako, nego da Bogohulis! Ovo je direktna hula na Stvoritelja Jehovu, kada sve sto je on uradio i stvorio, ti pripisujes nekom drugom. Celo pismo govori da je Otac Jehova stvoritelj svega, sto ti mogu pokazati na hiljadu mesta, a ti sada hoces, ne koristeci razumevanje da ovo mesto prilepis nekom drugom.
Jevreji 1:1-14
Pogledaj da Pavle tako jasno ovu prvu glava poslanice Jevrejima pocinje pisuci o Bogu Ocu!

1. Bog koji je negda mnogo puta i različnijem načinom govorio ocevima preko proroka, govori i nama u pošljedak dana ovijeh preko sina, 2. Kojega postavi našljednika svemu, kroz kojega i svijet stvori. 3. Koji budući sjajnost slave i obličje bića njegova, i noseći sve u riječi sile svoje, učinivši sobom očišćenje grijeha našijeh, sjede s desne strane prijestola veličine na visini, 4. I toliko bolji posta od anđela koliko preslavnije ime od njihova dobi. 5. Jer kome od anđela reče kad: sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: ja ću mu biti otac, i on će mi biti sin. 6. I opet uvodeći prvorodnoga u svijet govori: i da mu se poklone svi anđeli Božiji.

Sve do sada se jasno govori o Bogu Ocu, koji se u sedmom stihu obraca andjelima:

7. Tako i anđelima govori: koji čini anđele svoje duhove, i sluge svoje plamen ognjeni.

A u osmom i devetom stihu govori sinu:

8. A sinu: prijestol je tvoj, Bože, va vijek vijeka; palica je pravde palica carstva tvoga. 9. Omiljela ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza te, Bože, Bog tvoj uljem radosti većma od drugova tvojijeh.

Gde od desetog stiha izvestaj ponovo 'nastavlja' da pise o Bogu Ocu. Zato Pavle na pocetku desetog stiha i kaze 'i opet'.

10. I opet: ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su djela ruku tvojijeh: 11. Ona će proći, a ti ostaješ: i sva će ostarjeti kao haljina, 12. I savićeš ih kao haljinu, i izmijeniće se: a ti si onaj isti, i tvojijeh godina neće nestati. 13. A kome od anđela reče kad: sjedi meni s desne strane dok položim neprijatelje tvoje podnožje nogama tvojima? 14. Nijesu li svi službeni duhovi koji su poslani na službu onima koji će naslijediti spasenije?

Kada procitas od 10 do 14 stiha, vise je nego jasno da se sve ovo odnosi na Boga Oca, nikako na Hrista jer njemu Bog govori da ce sesti sa njegove desne strane, ne moze to Hrist sam sebi govoriti.

Hrist nikako ne moze biti Jehova! Jehova je Jehova a Hrist je Hrist.
Cak i u ovoj prvoj glavi Jevrejima je razlika tako ocigledna. Mogu ti navesti hiljdu primera gde sam Hrist pravi vise nego jasnu razliku izmedju sebe i Jehove i 'uvek' je i pravio! Isto tako, mogu ti navesti hiljadu mesta gde su apostoli pravili jasnu razliku izmedju Jehove i Hrista.
Nikada apostoli nisu spajali Jehovu i Hrista u 'jedno bice', jer je to nespojivo. Oni su verovali samo u jednog Boga Jehovu i u jednog posrednika izmedju Jehove i njih, Isusa Hrista.

1.Korincanima 8:5,6

Jer ako i ima koji se bogovi zovu, ili na nebu ili na zemlji, kao što ima mnogo bogova i mnogo gospoda: Ali mi imamo samo jednoga Boga oca, od kojega je sve, i mi u njemu, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve, i mi kroza nj.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Prijatelju, moli se Bogu da ti on da razumevanje i povede te u jedno ozbiljno izucavanje istine u kontekstu.
Ljudsko tumacenje koje primenjujes ti nece pomoci dok ne dobijes Bozansko prosvetljenje.
Razumem te da su ti Js ubacili u um konfuziju, to je jedno tesko stanje, ali moli se Bogu da te oslobodi, jer on to moze - i da krenes od nule kao da ne znas nista, i dopustis Duhu Svetom da on ispise istinu na cistom belom papiru tvoga uma i srca.

Pitanje ti je postavljeno:
Odakle si ti saznao da Bogovi mnoštava u svojim bićima imaju istu supstancu? Koji prorok ti je to javio, šta ti čitaš, ko ti je učitelj?
Iz Biblije nisi, dakle ipak izmišljaš i ponavljaš Bogohulu do besvesti i sad ja lažem, tako?

Svi mogu videti da nisi odgovorio na pitanje, umesto odgovora ti KLEVEĆEŠ Jehovine svedoke, eto što je Adventistički hrišćanski duh.

Za Laodikeju i mire000, protumačite mi ove Biblijske reference ali tako da svi vidimo da Bog nije jedan već Trijada koji su u svemu isti, ravni i jednaki.
Kao drugo na svako mesto gde stoji Gospod kometarišite koji je to po vašoj teologiji taj Bog(ako su Tri, napišite TRI navodeći njihova imena, a ako su dva napišite DVA i isto tako navedite njihova imena, da svi znamo o čemu govorite.

Izaja 40,18. S kim ćete dakle izjednačiti Boga? i kaku ćete mu priliku naći?

Izaja 40,25.S kim ćete me dakle izjednačiti da bih bio kao on? veli sveti.

Izaja 45,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, osim mene nema boga; opasah te, premda me ne znaš,

Izaja 46,9 Pamtite što je bilo od starine; jer sam ja Bog, i nema drugoga Boga, i niko nije kao ja,

Jeremija 10,6.Niko nije kao ti, Gospode; velik si i veliko je ime tvoje u sili

Psalm 86,10.Jer si ti velik i tvoriš čudesa; ti si jedan Bog.

Psalm 86,8.Nema među bogovima takoga kakav si ti, Gospode, i nema djela takijeh kakva su tvoja.

Psalm 96,4.Jer je velik Gospod i valja ga hvaliti: strašniji je od svijeh bogova.

Psalm 97,9.Jer si ti, Gospode, visok nad svom zemljom i nadvišuješ sve bogove

Marko 12,29.A Isus odgovori mu: prva je zapovijest od sviju: čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini;

Luka 10,27.A on odgovarajući reče: ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom misli svojom, i bližnjega svojega kao samoga sebe.

5Mojsijeva 4,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, osim mene nema boga; opasah te, premda me ne znaš,

5Mojsijeva 6,4.čuj, Izrailju: Gospod je Bog naš jedini Gospod.

1Samuilova 2,2.Nema svetoga kao što je Gospod; jer nema drugoga osim tebe; i nema stijene kao što je Bog naš.

2Samuilova 7,22.Zato si velik, Gospode Bože, nema takoga kakav si ti; i nema Boga osim tebe, po svemu što čusmo svojim ušima.

5Mojsijeva 4,2.Nema svetoga kao što je Gospod; jer nema drugoga osim tebe; i nema stijene kao što je Bog naš.

1Careva 8,23.I reče: Gospode Bože Izrailjev! nema Boga takoga kakav si ti gore na nebu ni dolje na zemlji, koji čuvaš zavjet i milost slugama svojim, koje hode pred tobom svijem srcem svojim;

2Mojsijeva 15,11.Ko je kao ti među silnima Gospode? ko je kao ti slavan u svetosti, strašan u hvali, i da čini čudesa?

Poslednja izmena:
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Pitanje ti je postavljeno:
Odakle si ti saznao da Bogovi mnoštava u svojim bićima imaju istu supstancu? Koji prorok ti je to javio, šta ti čitaš, ko ti je učitelj?
Iz Biblije nisi, dakle ipak izmišljaš i ponavljaš Bogohulu do besvesti i sad ja lažem, tako?

Svi mogu videti da nisi odgovorio na pitanje, umesto odgovora ti KLEVEĆEŠ Jehovine svedoke, eto što je Adventistički hrišćanski duh.

Za Laodikeju i mire000, protumačite mi ove Biblijske reference ali tako da svi vidimo da Bog nije jedan već Trijada koji su u svemu isti, ravni i jednaki.
Kao drugo na svako mesto gde stoji Gospod kometarišite koji je to po vašoj teologiji taj Bog(ako su Tri, napišite TRI navodeći njihova imena, a ako su dva napišite DVA i isto tako navedite njihova imena, da svi znamo o čemu govorite.

Izaja 40,18. S kim ćete dakle izjednačiti Boga? i kaku ćete mu priliku naći?

Izaja 40,25.S kim ćete me dakle izjednačiti da bih bio kao on? veli sveti.

Izaja 45,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, osim mene nema boga; opasah te, premda me ne znaš,

Izaja 46,9 Pamtite što je bilo od starine; jer sam ja Bog, i nema drugoga Boga, i niko nije kao ja,

Jeremija 10,6.Niko nije kao ti, Gospode; velik si i veliko je ime tvoje u sili

Psalm 86,10.Jer si ti velik i tvoriš čudesa; ti si jedan Bog.

Psalm 86,8.Nema među bogovima takoga kakav si ti, Gospode, i nema djela takijeh kakva su tvoja.

Psalm 96,4.Jer je velik Gospod i valja ga hvaliti: strašniji je od svijeh bogova.

Psalm 97,9.Jer si ti, Gospode, visok nad svom zemljom i nadvišuješ sve bogove

Marko 12,29.A Isus odgovori mu: prva je zapovijest od sviju: čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini;

Luka 10,27.A on odgovarajući reče: ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom misli svojom, i bližnjega svojega kao samoga sebe.

5Mojsijeva 4,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, osim mene nema boga; opasah te, premda me ne znaš,

5Mojsijeva 6,4.čuj, Izrailju: Gospod je Bog naš jedini Gospod.

1Samuilova 2,2.Nema svetoga kao što je Gospod; jer nema drugoga osim tebe; i nema stijene kao što je Bog naš.

2Samuilova 7,22.Zato si velik, Gospode Bože, nema takoga kakav si ti; i nema Boga osim tebe, po svemu što čusmo svojim ušima.

5Mojsijeva 4,2.Nema svetoga kao što je Gospod; jer nema drugoga osim tebe; i nema stijene kao što je Bog naš.

1Careva 8,23.I reče: Gospode Bože Izrailjev! nema Boga takoga kakav si ti gore na nebu ni dolje na zemlji, koji čuvaš zavjet i milost slugama svojim, koje hode pred tobom svijem srcem svojim;

2Mojsijeva 15,11.Ko je kao ti među silnima Gospode? ko je kao ti slavan u svetosti, strašan u hvali, i da čini čudesa?

Evo nekolko stihova po Izaiji . Uz svaki stih treba malo i komentirati , a nega samo postaviti.

Izaija 25:9 ‘I reći će se u onaj dan: Gle, ovo je Bog naš, Njega smo čekali da nas može izbaviti; ovo je Jehova; Njega smo čekali; Kličimo i veselimo se spasenju njegovu.’

Znači u onaj dan neko će doći tko???Kako ga izaija zove , naš Bog , njega smo čekali. Koga smo dočekali ???

Sve štosi po prorocima naveo, po Jeremiji , Psalmu , Marku , Luki , po Mojsijevoj , itd , svugdje se spominje Gospod, Gospodin , i Gospode , što to znači , za tumače Biblije ???
Možemo mnogo stihova naći iz Evanđelja (poput Mateja 3:17; 17:5; Ivana 1:18; 3:16; 20:31), i mnoge druge na ostalim mjestima u kojima se Gospodin što se tiče Njegovog Ljudskog naziva Sin Božji, i gdje On iz Svog Ljudskog naziva Jehovu Svojim Ocem. Također odlomke iz Proroka gdje je predviđeno da će Jehova Osobno doći na svijet; među njima slijedeća dva iz Izaije:

Izaija 25:9 ‘I reći će se u onaj dan: Gle, ovo je Bog naš, Njega smo čekali da nas može izbaviti; ovo je Jehova; Njega smo čekali; Kličimo i veselimo se spasenju njegovu.’

Što znači u onaj dan , koga se čekalo , konas je izbavijo ???
Zamene je to bijo Isus , nakraju se kaže on je Jahve.

Izaija 40:3, 5, 10, 11 ‘Glas onog koji viče u pustinji: Pripravite Jehovi put. Poravnajte u pustinji stazu Bogu našemu. Otkrit će se tada Slava Jehovina i svako će je tijelo vidjeti. Gle, Gospodin Jehova dolazi u moći. Kao pastir će pasti stado Svoje.’

Koje bijo na iskušnji u pustinji??? Opet se kaže pripremite Jahvi put , i kaže svako ćega tjelo vidjet . Koga je čovjek vidijo ako Jahvu niko nikad nije vidijo , zarse ne nameće sam odgovor??? Jehove je Osobno došao na svijet i uzeo na Sebe Ljudsko tjelo i spasijo nas od smrti. On se u Prorocima naziva Gospodin , Spasitelj i Otkupitelj.

Izaija 49:26 tlačiteljima ću tvojim dati njihovo meso za jelo i svojom krvlju opit će se kao moštom. I znat će svako tijelo da sam ja Jahve, Spasitelj tvoj, i da je tvoj okupitelj Silni Jakovljev."

Isusova posljednja večera, točno se odnosi na stih gore navedeni po Izaiji 49:26.
“I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: 'Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen.' (Lk 22, 19).
„Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva.“ (Lk 22, 20 itd.)
Opet Izaija tu govori daće sići na zemlju ,i daće ga svako oko vidjet , i daće biti tlačen i mučen .

Izaija 60.16 Ti ćeš sisati mlijeko naroda, sisat ćeš grudi kraljeva. I znat ćeš da sam ja, Jahve, Spasitelj tvoj, Silni Jakovljev, tvoj Otkupitelj.

Tko je sišao na zemlju danas spase???
Evo nekolko stihova tkoje otkupitelj . Svi znamo daje Isus otkupijo grehe.

Izaija 47:4‘A što se tiče našeg Otkupitelja, ime Mu je Jehova nad Vojskama.’

Jer. 50:34 ‘Ali, moćan/snažan je njihov Otkupitelj, ime Mu Jehova nad Vojskama.’

Ps. 19:14.‘Jehova, hridi moja, Otkupitelju moj!’

Izaija 63:16.‘Ti, Jehova, naš si Otac; Otkupitelj naš - ime ti je oduvijek.’

Izaija 54:5.‘Ime Mu je Jehova nad Vojskama; tvoj je Otkupitelj Svetac Izraelov, Bog zemlje svekolike On će se zvati.’

Zaharija 14:9.‘U taj dan Jehova će biti kralj nad svom zemljom; u taj dan Jehova će biti jedan, i Njegovo ime jedno.’

Svi znamo dasu Isusa zvali Kraljem.
Oni ljudi koji čitaju , i razumju ove stihove ,trebali bi doći do zaključka ,da je Jehova Osobno uzeo na Sebe Ljudsko (= ljudski oblik) da bi mogao otkupiti i spasiti ljude/čovječanstvo.
Iako je naš Gospodin Isus Krist, Sin Božji, Bog i čovjek, ipak nisu dva, već jedan Krist; zaista, On je potpuno jedno. On je jedna osoba. Jer kao što duša i tijelo čine jednog čovjeka, tako su Bog i čovjek jedan Krist.’

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Apockez.
Ako smo uvideli da se Bog na pocetku stvaranja otkrio kao Elohim - u kome postoji vise nezavisnih licnosti, mnozina u jednini odnosno jedan u kome je mnozina, onda svi drugi tekstovi koji spominju Boga u jednini - podrazumevaju da je taj jedan Bog skup vise licnosti.
To Bog i direktno kaze u pojedinim tekstovima, gde se obraca Sinu sa Boze - pripisujuci mu Bozanske atribute, da je on vecan kao i njegov presto, da je stvoritelj, da je pravedan, ili u kojima se Gospod obraca Gospodu nagovestavajuci njegovu buducu ulogu u planu spasenja..itd.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Izvinjavam se sto upadam u razgovor, ali na ovo moram da odgovorim.
Da si pogledao malo i druge prevode ovog stiha iz Zaharije 3:2 bilo bi ti sasvim jasno o cemu se radi. Pogledaj i druge preovode a pogledaj kako je Jruzalemska zapisala:

Anđeo Jahvin reče Satanu: "Suzbio te Jahve, Satane! Suzbio te Jahve koji izabra Jeruzalem! Nije li on glavnja iz ognja izvučena?

Vidi prijatelju dobro ja znam sta govorim. Tvoj prevod ovde umece rec ''andjeo'' koja ne postoji u izvornim manuskriptima. To potvrdjuje i rabin koga sam konsultovao u vezi prevoda ovoga stiha i o tome sam vec govorio.
Procitaj ovaj post:Najveca prevara - izbacivanje jehove iz biblije
I pogledaj moju prepisku sa rabinom:

jewishanswers.png

Jerusalimska, Cro biblija , katolicka i druge koje su pisane pod uticajem judaista, tj. prevodioci su judaisti koji poricu Hrista su ovde umetnuli rec ''andjeo'' ispred. Problem je sto mnogi prevodioci imaju svoje unapred stvorene predrasude pa svoju teologiju proturaju kroz prevode, to rade J.S. ali i drugi...
Pogledaj izvorni tekst pa ce ti biti jasno, nema reci ''malach'' andjeo ispred reci ''Jehova''..

Iz prvog stiha je jasno da je pored Isusa i satane bio i andjeo. Andjeo je taj koji govori u celom ovom poglavlju... pogledaj i sesti stih.
Zaista ne znam odakle ti ovo: ''A Jehova reče Sotoni:", cak da je i Isus direktno govorio satani, govorio je Isus a ne Jehova.

Lepo ti kaze ko je govorio, Juda kaze da je ''govorio'' Isus.
A namesto njega govori Jehova u zahariji 3:2. Dakle jasno je ko govori i da je Isus=Jehova.

Ne zelim da te omalovazavam, ali ovo je zaisata smesno sto tvrdis. Molim te nemoj da se nadjes uvredjen, ne zelim to!
Jevreji 1:1-14
Pogledaj da Pavle tako jasno ovu prvu glava poslanice Jevrejima pocinje pisuci o Bogu Ocu!

1. Bog koji je negda mnogo puta i različnijem načinom govorio ocevima preko proroka, govori i nama u pošljedak dana ovijeh preko sina, 2. Kojega postavi našljednika svemu, kroz kojega i svijet stvori. 3. Koji budući sjajnost slave i obličje bića njegova, i noseći sve u riječi sile svoje, učinivši sobom očišćenje grijeha našijeh, sjede s desne strane prijestola veličine na visini, 4. I toliko bolji posta od anđela koliko preslavnije ime od njihova dobi. 5. Jer kome od anđela reče kad: sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: ja ću mu biti otac, i on će mi biti sin. 6. I opet uvodeći prvorodnoga u svijet govori: i da mu se poklone svi anđeli Božiji.

Sve do sada se jasno govori o Bogu Ocu...

U cemu problem, ako ti ne vidis da ovde govori o ''Sinu'' ,mislim stvarno.. Svo vreme se govori o ''Sinu'' i da Bog govori ''preko Sina'' i o njemu u celom prethodnom tekstu pise:

Da je:

''obličje bića njegova'',

''učinivši sobom očišćenje grijeha našijeh'' ,

''sjede s desne strane prijestola ''

''sin moj ti si, ja te danas rodih''

''i da mu se poklone svi anđeli Božiji.''

Dakle svo vreme govori o ''Sinu'' , a ti kazes da govori o Bogu Ocu.
Mislim stvarno..
Jel vidis koliko ti izvrces kada imas predubedjenja.

7. Tako i anđelima govori: koji čini anđele svoje duhove, i sluge svoje plamen ognjeni.

JESTE BOG GOVORI ANDJELIMA> ALI NE GOVORI O SEBI!
I SVRHA ZASTO JE SPOMENUO ANDJELE JE DA IH UPOREDI SA ISUSOM I DA KAZE DA SE NIKADA NIJE OBRATIO ANDJELIMA NA TAJ NACIN KAO ISUSU!

Dakle svo vreme govori O ISUSU A NE O SEBI!

A u osmom i devetom stihu govori sinu:

8. A sinu: prijestol je tvoj, Bože, va vijek vijeka; palica je pravde palica carstva tvoga. 9. Omiljela ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza te, Bože, Bog tvoj uljem radosti većma od drugova tvojijeh.

Gde od desetog stiha izvestaj ponovo 'nastavlja' da pise o Bogu Ocu. Zato Pavle na pocetku desetog stiha i kaze 'i opet'.

Ne prijatelju, svo vreme Bog govori ''O NEKOM DRUGOM A NE O SEBI'',
Prvo govori o ''Sinu'', zatim o ''Andjelima(da bi ih uporedio sa Isusom)'', zatim ''Opet o Sinu''.
Nikada nije ovde govorio o sebi. Ti izvrces jasne stihove.
On svo vreme govori o ''Sinu''.
Nema on sta nama da govori o Sebi, mi dobro znamo ko je Bog Otac, ali ko je Isus ne znamo, i to je svrha ovog poglavlja i poslanice da nam objasni ''Ko je on''.

10. I opet: ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su djela ruku tvojijeh: 11. Ona će proći, a ti ostaješ: i sva će ostarjeti kao haljina, 12. I savićeš ih kao haljinu, i izmijeniće se: a ti si onaj isti, i tvojijeh godina neće nestati.

Jeste ''I OPET'' znaci opet govori o ''Sinu''.
Kao sto je i u sestom stihu upotrebio isti taj izraz da bi govorio o Sinu, tamo kaze:
''I opet uvodeći Prvorodnoga u svet govori''(stih 6).
Pa onda u (stihu 10) kaze: ''I opet: ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju..''

Ti manipulises jasnim biblijskim stihovima da bi podrzao svoje glediste.
a sasvim je jasno da se on obraca Sinu i govori sinu i da Pavle navodi stihove koji se na njega odnose..

13. A kome od anđela reče kad: sjedi meni s desne strane dok položim neprijatelje tvoje podnožje nogama tvojima? 14. Nijesu li svi službeni duhovi koji su poslani na službu onima koji će naslijediti spasenije?

KAO STO SAM I REKAO OVDE OPET GOVORI O ANDJELIMA DA IH UPOREDI SA ISUSOM.
DAKLE SVRHA SPOMINJANJA ANDJELA JE POREDJENJE SA ISUSOM> OPET NE GOVORI O SEBI. VEC GOVORI O ISUSU HRISTU!

Kada procitas od 10 do 14 stiha, vise je nego jasno da se sve ovo odnosi na Boga Oca, nikako na Hrista jer njemu Bog govori da ce sesti sa njegove desne strane, ne moze to Hrist sam sebi govoriti.

Da po vama kada ispadne da se govori o Isusu kao o Bogu, onda nastojite da tu rec ''Bog'' pripisete Ocu, ali nikako ne moze Isus biti ''Bog''.
Ako tekst dozvoljava da se stavi zarez izmedju, vi cete staviti da ispadne da je jedan deo upucen Bogu Ocu, a drugi Sinu, sve samo da izbegnete cinjenicu da je Isus Bog.
Ali postoje mesta gde to ne mozete kao onaj u Jovanu 1:1.
Ne mozete naci nijednog propalog lingvistu koji ce se sloziti s vama(ali svakoko bi to ucinili da mozete)..

Tako ste i onaj stih iz istog tog poglavlja: ''A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka'' preveli sa ''Tvoj presto je Bog'' , na svakom, ali svakom mestu koji se u izvornim manuskriptima ne mogu prevesti drugacije, vi ste to zbog svoje dogme ucinili, nadjete nekog propalog lingvistu koji se slozi s vama, pa eto ,onda forsirate taj prevod, dok 99% strucnjaka se ne slaze sa vama..

Kako tebi nije jasno da se u citavom poglavlju jevrejima 1 , govori o Isusu Hristu, i da Bog ne govori o sebi, jer nema potrebe, vec je svrha i cilj same poslanice da Jevrejima objasni ''ko je Isus'', zato je i naslovljena ''Jevrejima'' , jer Jevreji su odbacivali Hrista.
On im onda salje poslanicu koja se citala u crkvi i objasnjava njegovu prirodu, uporedjuje ga sa andjelima sve samo da im dokaze da je on veci od njih, i da je Bog.
A ti bi sad da manipulises i razdvajas jasne stihove, posto se ne slaze sa onim u sta verujes.
Prijatelju to se tako ne radi.
Nemoj prekrajati tekst kako ti se svidja, zarezima..

Hrist nikako ne moze biti Jehova! Jehova je Jehova a Hrist je Hrist.
Cak i u ovoj prvoj glavi Jevrejima je razlika tako ocigledna. Mogu ti navesti hiljdu primera gde sam Hrist pravi vise nego jasnu razliku izmedju sebe i Jehove i 'uvek' je i pravio! Isto tako, mogu ti navesti hiljadu mesta gde su apostoli pravili jasnu razliku izmedju Jehove i Hrista.
Nikada apostoli nisu spajali Jehovu i Hrista u 'jedno bice', jer je to nespojivo. Oni su verovali samo u jednog Boga Jehovu i u jednog posrednika izmedju Jehove i njih, Isusa Hrista.

1.Korincanima 8:5,6

Jer ako i ima koji se bogovi zovu, ili na nebu ili na zemlji, kao što ima mnogo bogova i mnogo gospoda: Ali mi imamo samo jednoga Boga oca, od kojega je sve, i mi u njemu, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve, i mi kroza nj.
Taj stih sam i ja naveo!
Ako nema vise Bogova, i ako je za nas samo jedan BOG OTAC.
Kako se onda Isus naziva BOGOM???
Kako se moze nazvati bilo koja osoba ''Bogom'', ako sam Jahve kaze: '' Ja sam Jehova i nema drugog Boga sem mene''. ''I slave svoje necu dati drugome''.
Zar to nije uvreda za Boga, ako ''nema drugog Boga'' kako se Isus moze nazvati ''Bogom?'', vrati se i procitaj sta sam napisao u prethodnom postu, pa prokomentarisi.
Kako vama i po ovom stihu moze biti:
-Bog Otac jedan i Svemoguci, a opet da je Isus neki ''mali Bog'' pored Jehove, nije li to politeizam?
Zar biblja ne uci monoteizmu?
I zar Hriscanstvo nije monoteisticka religija?
Zato ja i kazem, da nemamo mi tri Boga(za nas je on jedan Bog), ali vi imate DVA BOGA.
Jednog Svemoguceg Jehovu a drugog ''malo manjeg Boga Isusa!''
----------------------------------------------------------------------------------------------

*AApocketz ti neprestano ponavljas jedne iste stihove na koje je odgovoreno, zasto nisi prokomentarisao moj zadnji post?
Svi stihovi koje si naveo pokazuju da se niko drugi ne moze nazvati ''BOGOM'' osim Jehove, a vidimo da su ''ISUSA ZVALI BOGOM''?
Moras prvo izbrisati te stihove iz NZ da bi tvoja dogma opstala.

Dakle kao sto si rekao: 5Mojsijeva 4,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, OSIM MENE NEMA BOGA; opasah te, premda me ne znaš.

OBJASNI KAKO SE TO ONDA ISUS NAZIVA ''BOG''???
KAKO ON ISTO MOZE BITI "BOG" PORED JEHOVE???

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
*AApocketz ti neprestano ponavljas jedne iste stihove na koje je odgovoreno, zasto nisi prokomentarisao moj zadnji post?
Svi stihovi koje si naveo pokazuju da se niko drugi ne moze nazvati ''BOGOM'' osim Jehove, a vidimo da su ''ISUSA ZVALI BOGOM''?
Moras prvo izbrisati te stihove iz NZ da bi tvoja dogma opstala.

Dakle kao sto si rekao: 5Mojsijeva 4,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, OSIM MENE NEMA BOGA; opasah te, premda me ne znaš.

OBJASNI KAKO SE TO ONDA ISUS NAZIVA ''BOG''???
KAKO ON ISTO MOZE BITI "BOG" PORED JEHOVE???

Pošto ja imam samo jednoga istinitoga živog Boga YHWH odnosno JEHOVU a i zato što samo se njemu molim, njemu klanjam i samo njemu dam hvalu ili samo njega slavim, a sve to kako je napisano da se treba raditi (u ime sina njegova Isusa Hrista) jer je to po Bibliji.
Pošto nemam velikog i malog Boga jer Biblija mene uči da "Mi imamo samo jednoga Boga, a ne TRI"
Dakle ako te interesuje nešto o JEDNOM i JEDINOM istinitom Bogu JEHOVI pitaj i ja ču ti odgovoriti, ali kad je reč o tvojoj množini Bogova sa TRI lica koji su različite osobe ili potpuno zasebno posebne ličnosti "ALI" nisu TRI jer su Trojedan Bog ili Tri u jedan, onda ti i ostali koji služite te Bogove množine morate meni obijasniti kako imate Jednog Boga koji nije jedan nego mnoštvo.
Kada već imate male i velike Bogove ili šta ti ja znam sve po pitanju presvete vam te TROJCE, e tada trebaš ti i tebi slični da meni tu "množinu u jednini" da pojasniš, razumeš? Dakle ti tebaš meni da pojasniš tu vašu "Množinu u jednini" a ne vas-versa.

Ja sam tebi već obijasnio šta znači "BOG" i da je to titula, isto sam ti obijasnio i to ko se sve naziva Bogom, pa računam da samo pametnom jednom je dosta i zato neću se ponavljati. A ako ti to ne uvažavaš tvoj je problem, "Obijašnjeno ti je već"

Sada da se vratimo na tvoj post.
Aha! pa ako po toj tvojoj Teologiji je i Isus jedan Bog onda si sabiraj sve te Bogove pa mi kaži koliko ih imaš, zašto tražiš od mene da ti ja pojasnim Trijadu, kad to nije moje verovanje već tvoje.

A bilo bi interesantno da mi kažeš ko ti je Svevišnji Bog od mnoštva Bogova koje hrišćani nazivaju Svetom Trojkom?

Nego kaži ti meni da li su samo Isusa zvali "svevišnji večni Bog" ili ima ih još neke svevišnje večne Bogove pa su ih isto zvali Bogovima?

Drugo
Kad ćeš da mi odgovoriš koji svevišnji večni Bog iz množine Bogava kaže da osim "Mene" nema Boga? iz:

5Mojsijeva 4,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, OSIM MENE NEMA BOGA; opasah te, premda me ne znaš.

Treće
Zašto kada promotiraš te Bogove množine ne koristiš i pravi pravopis? Ako su već Trojca onda kaži "Oni-naši" Bogovi ili "Ovi-moji" Bogovi? Ako bogohuliš, zašto ismejavaš i gramatiku?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U Zahariji 3. 2 se ne radi o Isusu Hristu, vec o Isusu Navinu.

Tacno je da se u kontekstu Zaharije 3. Spominje ''poglavar prvosvestenicki Isus'' i ''andjeo'':

1: ''Posle mi pokaza Isusa, poglavara svešteničkog, koji stajaše pred anđelom Gospodnjim, i Sotonu, koji mu stajaše s desne strane da ga pre.''

Dakle tekst je simbolican, i govori da je za vreme Isusa Navina doslo do sudjenja, Bog je hteo da vaskrsne Mojsija, ali djavo je tvrdio da je Mojsije gresan..

Nemam ja problem s tim da ovde ''Andjeo govori'' , stvar je u tome ko je taj Andjeo, a to je: ''Mihailo Arhandjel''(prema Apostolu Judi 9) licno, to nije bilo koji ''andjeo'' i u bibliji se taj termin koristi jedino za Isusa Hrista.

Dalje tekst otkriva identitet tkz. ''Andjela'' koji govori:

2:A Jehova reče sotoni: Jehova da te ukori, Sotono, Jehova da te ukori koji izabra Jerusalim. Nije li On glavnja istrgnuta iz ognja?

Identitet Isusa u SZ je sakriven, u vise navrata..
Nikada se otvoreno nije govorilo o tome , tek u NZ.
I ovde se eksplicitno otkriva njegov identitet..

Dakle manipulacijom prevoda ispada, da Isus nije ''Jehova'', ali ako uzmemo izvorni tekst, onda su stvari jasne: ''Isus=Jehova''.
''Arhandjeo Mihailo=Jehova''.
Nigde nema izraza ''andjeo Jehovin rece'' , to je ubaceno namerno da bi se Isus Hristos unizio!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pošto ja imam samo jednoga istinitoga živog Boga YHWH odnosno JEHOVU a i zato što samo se njemu molim, njemu klanjam i samo njemu dam hvalu ili samo njega slavim, a sve to kako je napisano da se treba raditi (u ime sina njegova Isusa Hrista) jer je to po Bibliji.
Pošto nemam velikog i malog Boga jer Biblija mene uči da "Mi imamo samo jednoga Boga, a ne TRI"
Dakle ako te interesuje nešto o JEDNOM i JEDINOM istinitom Bogu JEHOVI pitaj i ja ču ti odgovoriti, ali kad je reč o tvojoj množini Bogova sa TRI lica koji su različite osobe ili potpuno zasebno posebne ličnosti "ALI" nisu TRI jer su Trojedan Bog ili Tri u jedan, onda ti i ostali koji služite te Bogove množine morate meni obijasniti kako imate Jednog Boga koji nije jedan nego mnoštvo.
Kada već imate male i velike Bogove ili šta ti ja znam sve po pitanju presvete vam te TROJCE, e tada trebaš ti i tebi slični da meni tu "množinu u jednini" da pojasniš, razumeš? Dakle ti tebaš meni da pojasniš tu vašu "Množinu u jednini" a ne vas-versa.

Ja sam tebi već obijasnio šta znači "BOG" i da je to titula, isto sam ti obijasnio i to ko se sve naziva Bogom, pa računam da samo pametnom jednom je dosta i zato neću se ponavljati. A ako ti to ne uvažavaš tvoj je problem, "Obijašnjeno ti je već"

Sada da se vratimo na tvoj post.
Aha! pa ako po toj tvojoj Teologiji je i Isus jedan Bog onda si sabiraj sve te Bogove pa mi kaži koliko ih imaš, zašto tražiš od mene da ti ja pojasnim Trijadu, kad to nije moje verovanje već tvoje.

A bilo bi interesantno da mi kažeš ko ti je Svevišnji Bog od mnoštva Bogova koje hrišćani nazivaju Svetom Trojkom?

Nego kaži ti meni da li su samo Isusa zvali "svevišnji večni Bog" ili ima ih još neke svevišnje večne Bogove pa su ih isto zvali Bogovima?

Drugo
Kad ćeš da mi odgovoriš koji svevišnji večni Bog iz množine Bogava kaže da osim "Mene" nema Boga? iz:

5Mojsijeva 4,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, OSIM MENE NEMA BOGA; opasah te, premda me ne znaš.

Treće
Zašto kada promotiraš te Bogove množine ne koristiš i pravi pravopis? Ako su već Trojca onda kaži "Oni-naši" Bogovi ili "Ovi-moji" Bogovi? Ako bogohuliš, zašto ismejavaš i gramatiku?

Nemas ama bas nikakvih argumenata. Treba da ti ponavljam svoj odgovor hiljadu puta na to sto si rekao da je rec ''Bog'' samo titlula?
NIJE TITULA! U bibliji se ta rec u pozitivnom smislu koristi samo za Jehovu Boga, svuda i na svakom mestu.
A jedino u negativnom se koristi na druge, samo kada im se Bog ruga , tamo se kaze: ''Ja rekoh bogovi ste, ali cete kao sinovi covecji pomreti svi'' , dakle on im se ruga. Nikad jedini Svemoguci Bog nije svoju ''titulu'' ''Bog'' dao drugome, ili nekome manjem od sebe. A pogotovo je nece dati stvorenom bicu ''Isusu Hristu''.
A kaze u stihovima koje si i sam prilozio da nikada nece ''slave svoje dati drugome''.
Pa kako je onda sam Jehova proizveo Isusa u Boga???
Zasto mu je dao svoju ''slavu''???

Dakle pitam ja tebe koliko ti imas Bogova?
Jednog ili dva?
''Svemoguceg Jehovu'' i ''malog Boga Isusa''? Jel tako?
Nemoj tu da se pravis, nego odgovori?

Jel se Isus naziva ''Bog'' u Novom Zavetu.
Jel tako ili nije? Odgovori?

Ko je tebi Bog?
Ne mozes ti nas ovde optuzivati da mi imamo ''Tri Boga'' kad ti isto imas ''dva Boga''.

*Izvinjavam se slucajno sam postavio dva posta zaredom..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Tacno je da se u kontekstu Zaharije 3. Spominje ''poglavar prvosvestenicki Isus'' i ''andjeo'':

1: ''Posle mi pokaza Isusa, poglavara svešteničkog, koji stajaše pred anđelom Gospodnjim, i Sotonu, koji mu stajaše s desne strane da ga pre.''

Dakle tekst je simbolican, i govori da je za vreme Isusa Navina doslo do sudjenja, Bog je hteo da vaskrsne Mojsija, ali djavo je tvrdio da je Mojsije gresan..

Nemam ja problem s tim da ovde ''Andjeo govori'' , stvar je u tome ko je taj Andjeo, a to je: ''Mihailo Arhandjel''(prema Apostolu Judi 9) licno, to nije bilo koji ''andjeo'' i u bibliji se taj termin koristi jedino za Isusa Hrista.

Dalje tekst otkriva identitet tkz. ''Andjela'' koji govori:

2:A Jehova reče sotoni: Jehova da te ukori, Sotono, Jehova da te ukori koji izabra Jerusalim. Nije li On glavnja istrgnuta iz ognja?

Identitet Isusa u SZ je sakriven, u vise navrata..
Nikada se otvoreno nije govorilo o tome , tek u NZ.
I ovde se eksplicitno otkriva njegov identitet..

Dakle manipulacijom prevoda ispada, da Isus nije ''Jehova'', ali ako uzmemo izvorni tekst, onda su stvari jasne: ''Isus=Jehova''.
''Arhandjeo Mihailo=Jehova''.
Nigde nema izraza ''andjeo Jehovin rece'' , to je ubaceno namerno da bi se Isus Hristos unizio!

Dakle imaš dva Jehova a krstio si se u TRI kako to?
Kako mnoštvo Jehova iz jednine svrstaš kad nisu jedna osoba već različite ličnosti? Jehova 1 Jehova 2 i Jehova 3

Evo ovde Zaharija Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?
Zechariah 3

3:1 And he shewed me Joshua the high priest standing before the angel of YHWH, and Satan standing at his right hand to resist him.

3:2 And YHWH said unto Satan, YHWH rebuke thee, O Satan; even YHWH that hath chosen Jerusalem rebuke thee: is not this a brand plucked out of the fire?

3:3 Now Joshua was clothed with filthy garments, and stood before the angel.

3:4 And he answered and spake unto those that stood before him, saying, Take away the filthy garments from him. And unto him he said, Behold, I have caused thine iniquity to pass from thee, and I will clothe thee with change of raiment.

3:5 And I said, Let them set a fair mitre upon his head. So they set a fair mitre upon his head, and clothed him with garments. And the angel of YHWH stood by.

3:6 And the angel of YHWH protested unto Joshua, saying,

3:7 Thus saith YHWH of hosts; If thou wilt walk in my ways, and if thou wilt keep my charge, then thou shalt also judge my house, and shalt also keep my courts, and I will give thee places to walk among these that stand by.

3:8 Hear now, O Joshua the high priest, thou, and thy fellows that sit before thee: for they are men wondered at: for, behold, I will bring forth my servant the BRANCH.

3:9 For behold the stone that I have laid before Joshua; upon one stone shall be seven eyes: behold, I will engrave the graving thereof, saith YHWH of hosts, and I will remove the iniquity of that land in one day.

3:10 In that day, saith YHWH of hosts, shall ye call every man his neighbour under the vine and under the fig tree.

A sad podvuci i u crveno koji Jehova je Isus a koji Jehova je Sveti Duh a koji onaj koga ne znaš jer ga nisi upoznao?

Natrag