Jovan 1:1 -Objasnjenje

Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

• DA, Isti su u svemu

Votes: 15 46,9%
  • NE, Nisu isti.Razlikuju se barem po Starosti

Votes: 17 53,1%

• Total voters
    32
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Možeš mi pomoći odgovoriti na donja pitanja,
Tako da i ja dođem do istine:

Zašto Isus nije nikada rekao – Ja sam Bog! - ?
Zašto apostoli stalno ne zazivaju Isusa – Bože Isuse! - ?
Zašto Isus kaže – nitko nije vidio Boga! – a Isusa su vidjeli! - ?
Zašto apostoli kažu – nitko nije vidio Boga! – a Isusa su vidjeli! -?

Tko je Bog kome se Isus moli?
Tko je Bog koji je Isusa uskrsnuo?

Tko je Bog kojemu Isus sjedi vječno zdesna?

Gdje ti je u svemu tome – SD?
-------------------------------------------------------------------------------------

Ti neumorno vrtis jedno isto u krug, ocigledno te ne interesuju odgovori. Ja sam ti na svaku pojedinu tacku odgovorio.
I sta sad vise hoces?
Ti samo zatrpavas pitanjima. Ne mogu ti ja detaljno odgovoriti na svako, kad ti zatrpavas mnostvom pitanja. Ili ocekujes da pisem ovde 10 strana odgovora. Procitaj neku knjigu ili celu ovu temu gde su ti dati odgovori na sva ova pitanja...
Ali neces to uciniti jer te odgovor ne zanima, drugim recima ti si jedini u pravu.. A nisi ni svestan koliko si daleko od istine..

Tko je Bog kome se Isus moli?
Zašto Isus nije nikada rekao – Ja sam Bog! - ?

Zasto nikada nije rekao: ''ja sam Bog''? Ti stvarno jako malo razumes sveto pismo..

To sto je Isus podredjen Bogu Ocu dok je bio na zemlji(molio mu se i sl.), ne menja njegovu prirodu(da je Bog), kao sto ni podredjenost ljudskog sina ocu, ne menja njegovu prirodu (da je on covek).
Podredjenost je stvar postovanja..

(Filipljanima 2:5-8) kaze: ''Imajte u sebi istu misao koju je imao Isus Hristos. On, koji je po naravi bio Bog, nije se drzao svoje jednakosti s Bogom. Nego je lisio samoga sebe, uzevsi oblicje sluge, postavsi kao i drugi ljudi i na oci nadje se kao covek. On je unizio samoga sebe i postao poslusan do smrti, do smrti na krstu.''

Ovde ti lepo kaze, da se Isus nikada nije isticao, ''nije smatrao privilegijom to sto je jednak Bogu'' , on je bio ponizan, i odabrao je da zauvek ostane podredjen Ocu, iz postovanja.. Zato ovi tvoji tekstovi gde se kaze da je Isus podredjen Bogu i nakon vaskrsenja, recimo: ''kada mu sve pokori onda ce se i sam Sin pokoriti Bogu'' , samo pokazuju njegov izbor, njegovu poniznost i postovanje, a i sama cinjenica da je Isus uzeo na sebe ljudsko telo i da ce ga zauvek nositi u tom oblicju pokazuju da je on to odabrao, da se ponizi...

Ovde ti stih jasno pokazuje da se Isus ''PONIZIO UZEVSI OBLICJE SLUGE,POSTAVSI KAO I DRUGI LJUDI'' , to je bio njegov izbor, a ne moranje.
On je iz postovanja prema svom Ocu, i iz razloga sto sada nosi ljudsko oblicje(koje ce zauvek imati), odabrao da se ponizi, i da ostane podredjen i na nebu, prepustajuci Bogu Ocu veci autoritet.
Ali to ne menja cinjenicu da je on Bog.
Isus je sledio zakon ljubavi ''cinite jedno drugog vecim od sebe''(rim. 12:10) , i po tome je postupao..
Ne vidim u tome nista lose sto je Oca cinio vecim, tu se samo pokazuje njegova nesebicna ljubav, i koliko je kao osoba izvanredan.. A izmedju ostalog i Bog njega uzvisava u (Jevrejima 1. 8 - 12). Dakle Bozanske osobe jedna drugu uzvisavaju, a ne kao mi ljudi sto unizavamo jedni druge. Ti ne razumes koliko je Bog Veliki.

Odeljak: ''Postavsi kao i drugi ljudi ''I NA OCI NADJE SE KAO COVEK'' Ti govori da je on samo na ''OCI'' bio covek, dok je u sustini bio Bog, skrivajuci svoju pravu Bozansku prirodu iza ljudskog tela..
''
To sto vi ne shvatate Bozansko bice je vas problem.. Bog je mnogo kompleksnija osoba od bilo kojeg drugog stvorenog bica, on je sveprisutan, svemir ga ne moze obuhvatiti, on je iznad svega, i svugde se nalazi u isto vreme(to ti svedoci i biblija), Bozanske osobe jedna drugu cine vecom..

Zašto apostoli stalno ne zazivaju Isusa – Bože Isuse! - ?

A sta bi ti da kazes da ona mesta gde ga zazivaju kao Boga izbacimo, a da ona gde ga ne zazivaju ostavimo. Pa ti onda slobodno izbaci Isusa iz Novog zaveta skroz! Ja vidim da tebi on i ne treba.
Jos bolje resenje bi bilo da predjes u judaizam, jer oni Isua i ne priznaju, ne bi me cudilo ni da pocnes da porices njegovo vaskrsenje kao sto oni to rade.
Tekst ti lepo kaze: ''Odgovori Toma i rece mu: 'GOSPOD MOJ I BOG MOJ' ''(jovan 20:28) .
Svakoj razumnoj osobi bi ovo bilo dovoljno da shvati da su Isusa nazivali Bogom, nisu to smeli da rade u javnosti, ali oni su znali ko je on.
A sto je najvaznije ovde ga Isus nije ukorio sto ga je nazvao Bogom, sto bi svakako ucinio da on to nije!
*Pa onda Ignorises celo to jevandjelje, gde u celom Jovanovom jevandjelju se govori da je Isus Bog, odma na pocetku gde se kaze da je Rec Bog, pa sve do kraja gde ga Toma naziva Bogom. Pa Apostol Pavle koji ga u Novom Zavetu na vise mesta naziva Bogom itd.. Ti stihovi su za tebe sta, nevidljivi???

Zašto Isus kaže – nitko nije vidio Boga! – a Isusa su vidjeli! - ?

Dobro, jesam li ja tebi odgovorio na ovo pitanje? I na svako ovo koje ponavljas u krug sam ti odgovorio.

I za Isusa Hrista se kaze da ga niko nikad nije video:

''Koji će u svoje vreme pokazati, Blaženi i jedini Silni Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima,
Koji sam ima besmrtnost, i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, koga niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin.'' (1. tim 6:15-16).

Lepo se kaze da Isusa niko nije video(premda je hodao na zemlji u telu) , kao ni Boga sto nisu videli..
Ne govori li to jasnu cinjenicu da: Isus je Bog?

Tko je Bog koji je Isusa uskrsnuo?

Posto je Isus Hristos deo vecnoga Boga. To sto se kaze da ga je: ''Bog vaskrsnuo'' ne znaci i bukvalno, posto je on jedno sa njim, moze se reci na neki nacin da je on: ''sam sebe vaskrsnuo'' jer je i on Bog.

Isus kaze za dusu svoju: ''Niko je ne otima od mene, nego je ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet. Ovu sam zapovest primio od Oca svog.''

Tko je Bog kojemu Isus sjedi vječno zdesna?

Jako si neposten, ja sam ti na ovo vec odgovorio, i ti nisi nista rekao nego izmanipulisao.
Kako moze da mu sedi vecno zdesna, kada mu prema stihu iz (1.kor. 15:28): ''predaje carstvo''?
To znaci da ce Bog biti vrhovni vladar, i da Isus vise nece imati nikakve ingerencije (najmanje)nad zemljom.
Jel tako?
A tamo se kaze opet da je Isusova drzava, ''drzava vecna'' a u danilu ''da nikada nece proci''.(a ta ''drzava'' se odnosi na zemlju). A mi vidimo iz otkrivenja da ce Isus i Bog vladati nad zemljom zajedno, jer ce jerusalim sici na zemlju!

To pokazuje da se Sin ne pokorava Ocu, vec to cini samo figurativno, i objasnio sam gore zasto to cini.. Buduci u ljudskom telu, koje ce zauvek nositi na nebu sa ranama, koje je zadobio, njegov izbor je da zbog tog unizenog lika i stanja koje je doziveo prepusti Bogu veci autoritet. ali Bog to nece prihvatiti, jer je on njegov Sin. Dace mu punu vlast.
Sve to ne znaci da je Isus manji niti da on nije Bog.

Lepo sam ti odgovorio i ti nisi nista rekao sto bi ovo pobilo:

Kaze se: ''A kad Mu sve pokori, onda će se i sam Sin pokoriti Onom koji Mu sve pokori, da bude Bog sve u svemu.(1. korincanima 15:28).

To znaci da ce Hristos predati carstvo svom Bogu i ocu: ''Onda kraj, kad preda carstvo Bogu i Ocu, i kad ukine svako pogalavarstvo i svaku vlast i silu."
Ali da li je tako?

Ako prihvatimo tumacenje da ce se Hristos onda pokoriti Bogu, sta je onda sa Hristovim pokorenjem do tog trenutka? Da li to znaci da do tog trenutka Hristos nije pokoren Ocu? Kakav je njegov hijerarhijski odnos sa Bogom do tog trenutka ako ce mu se tek onda pokoriti?(a vi tvrdite da je bio pokoren na zemlji).

Jasno je da ovaj stih ne govori o vremenu i dogadjaju kada ce se Hristos konacno pokoriti Bogu, kao da do tada nije bio pokoran, nego se govori o konacnom uspostavljanju Bozjeg carstva kada ce sve druge sile i vladavine prestati i bice samo jedno univerzalno Bozje carstvo.
Na taj nacin zemaljsko carstvo- se pokorava vecem Bozjem carstvu, i zato se samo figurativno kaze da ce se ''Sin pokoriti Bogu'' >> dok se u stvarnosti govori o polozaju zemaljskog i nebeskog.
ZEMALJSKO SE POKORAVA NEBESKOM!

To potvrdjuju i reci iz otkrivenja, Hristos ne predaje Carstvo Bogu Ocu:

Više neće biti nikakve prokletinje; i prijestol Božij i jagnjetov biće u njemu; i sluge njegove posluživaće ga (Otkrivenje 22,3).
Ako mu predaje vlast, otkud onda ''jagnjetov presto u njemu''?

I svako stvorenje, što je na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i što je na moru, i što je u njima, sve čuh gdje govore: onome što sjedi na prijestolu, i jagnjetu blagoslov i čast i slava i DRZAVA VECNA. (Otkrivenje 5,13).

Ovde se eksplicitno kaze da ce Hristos imati DRZAVU VECNU!
Ta ''DRZAVA'' se odnosi na planetu zemlju, jer i mi se molimo: ''da dodje carstvo tvoje'' , za to se molimo!
Ako mu predaje vlast, onda vise nema potrebe za dva prestola, niti da Isus sedi do Boga, jer presto oznacava vlast i vladanje kralja!
Odakle onda dva kralja, ako Isus svu vlast nad zemljom -predaje Bogu Ocu???

*To pokazuje vase nerazumevanje biblije, i vase namerno i ocajno pokusavanje da unizite Isusa Hrista kao naseg Kralja!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
NEMA stiha – Isus je LOGOS!
NEMA!
Nema stiha – Isus kaže – Ja sam LOGOS!
NEMA!
Možeš pričati i pričati – ali – STIHA – nemaš.
----------------------------------------------------------------------------------------

Da li si ti slep?
Jel ja pricam ili prica Biblija?
Jel treba da ponavljam 99 puta?
Jel se ti igras terminima u bibliji da dokazes svoje tvrdnje???

Hoces da ti Isus licno kaze da je on LOGOS?
Jel ti ne verujes bibliji?
Pa sta vredi vise s tobom picati, ti si nepopravljiv!

Razumej:

''I reč(U GRCKOM LOGOS) postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.''
Ko je postao telo?
Ko je jedinorodni od oca?
Koga su oni to videli na zemlji? ''I rec postade telo...I videsmo slavu njegovu''
Dakle koga su apostoli videli ?
Ako je Rec==Otac, kako to da su videli Isusa a ne Oca?

U otkrivenju ti se isto kaze da je Isus rec: (OTKRIVENJE 19:13) I beše obučen u haljinu crvenu od krvi, i ime se Njegovo zove: Reč(GRCKI LOGOS) Božija.
Ko je taj koji nosi haljinu crvenu od krvi ako ne Isus Hristos, koji je uzeo nase grehe na sebe?
Ko je dakle ''REC BOZJA?''

Dalje i sam apostol Jovan(koji je pisao ove stihove [jovan 1:1] koje ti porices): govori o Isusu explicitno na drugom mestu kao o reci:
''Šta beše ispočetka, šta čusmo, šta videsmo očima svojim, šta razmotrismo i ruke naše opipaše, O RECI(GRCKI LOGOS) ZIVOTA''(1. Jovanova 1:1)
Koga su oni to videli svojim ocima?
Sta su to razmotrili i koga su to njihove ruke opipale?
Ko je po ovom stihu REC?
Ko je LOGOS???

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Jel tebi jasna razlika između –
KROZ – PO – i – riječi OD!?

OD je samo OD Boga Oca Jahve!
NEMA ništa OD Isusa!
NEMA ništa OD LOGOSA!
NEMA!
-----------------------------------------

Prijatelju samo se ti igraj terminima u bibliji, smesan si :)
pa niko ovde ne insistira da je Isus JEDINI STVORITELJ!
Shvatas li ti?
Pa to biblija ni ne tvrdi!
Ali ti tvrdis, a Biblija te obara, ti ne priznajes njene jasne reci..

Kazes:
NEMA NISTA OD LOGOSA?

''Sve je kroz njega[LOGOS] postalo i bez njega nije postalo nista''(jovan 1:1).
Vidis kako si smesan?

NEMA ništa OD Isusa!

''kroz Kojega je i vekove stvorio'' (Jevr. 1, 12).
Evo sa izvornog grckog: ''Za nas postoji jedan Bog Otac, koji je sve stvorio, i za koga mi zivimo, i jedan Gospod Isus Hristos preko koga je sve stvoreno i preko koga mi zivimo!''(1. kor. 8:6).

Tekst kaze da je Bog Otac koristio Isusa Hrista u stvaranju svega!
To znaci da je i Isus Hristos ucestvovao!

Ako ja kazem: ''Preko Svog Druga Bogdana sam napravio automobil!'' , to ne moze da iskljuci Bogdana iz ucesca u pravljenju i radu na automobilu, jer kad koristis neku drugu osobu, ta osoba ne moze biti iskljucena iz posla!
Shvati!
Drugo je kad koristis cekic, onda mozes prisvojiti sve zasluge, ali kada koristis drugu osobu, onda nisu sve zasluge tvoje!

''Obratio se nama preko Sina.
Koga je postavio za naslednika,
I Preko koga je nacinio sav svet.''(jevr. 1:2).

Stih ti lepo kaze da je koristio Isusa u stvaranju, ''PREKO'' njega je nacinio sav svet.
Pa kako je onda po tebi: ''Bog nebesa sam razapeo i učvrstio zemlju bez pomoći ičije.''
Vidis li da to nije tacno!

Bibliju moras posmatrati i stari i novi zavet povezano!
Ne igraj se terminima ispadas smesan!

Da li se slažemo – Bog je Onaj koji je i Stvoritelj! - ?
Jel to točno?

Jeste tacno je, isto kao sto je tacno da je Isus Stvoritelj, jer je i on ucestvovao(kao sto sam objasnio gore primerom).

Zašto nema niti jednoga stiha – Isus je stvorio…….! - ?

Kako nema, sta se pravis slep, i to explicitno:

''A Sinu...Ti si, Gospode, u pocetku polozio temelje zemlji i nebesa su delo ruku tvojih'' (jevr. 1:10)

Ajde budi posten, pa bar jednom prokomentarisi ovaj stih koji se odnosi na Isusa, jesi ga ti mozda izbrisao u svojoj bibliji???

Poslednja izmena:
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Jasno se odvaja – Jedan je Bog Otac Jahve,
A Drugi je Božji Sin – Nebog.

Unovom zavjetu jasno piše dase Isus izjednačuje sa Bogom , daje Isus isto Bog.
Ovu dolje stranicu štosam kopirala i stavila ,sto posto to potvrđue.

DA LI JE HRIŠĆANSTVO JEDINA ISTINITA RELIGIJA?
Da, hrišćanstvo je jedina istinita religija. To možda zvuči dogmatski i uskogrudo, ali jednostavna istina je da je hrišćanstvo jedina istinita religija. Isus je rekao da je on jedini put do Oca (Jovan 14:6), i da jedino on otkriva Oca (Mat. 11:27; Luka 10:22). Hrišćani ne kažu da je hrišćanstvo jedina istinita religija jer su argonatni, uskogrudi, glupi ili osuđuju druge. Oni to kažu jer veruju u to što je Isus govorio. Veruju u Isusa koji je tvrdio da je Bog (Jovan 5:58; 2. Moj. 3:14), koji oprašta grehe (Marko 2:5; Luka 5:20; 7:48) i koji je ustao iz mrtvih (Luka 24:24-29; Jovan 2:19). Isus je rekao da je on jedini put. Isus je jedinstven. On je ili govorio istinu, ili je lud, ili je lažov. No, pošto se svako slaže da je Isus bio dobar čovek, kako je onda mogao biti oba i dobar i lud, ili i dobar i lažov? Morao je govoriti istinu. On je jedini put.

Hrišćanstvo nije samo religija; ono je odnos sa Bogom. Ono je verovanje u Isusa, i ono što je učinio na krstu (1. Kor. 15:1-4), a ne verovanje u ono što sami za sebe možemo da postignemo (Efes. 2:8-9).

Buda nije vaskrsao iz mrtvih, kao ni Konfučije ili Zoroastar. Muhamed nije bio ispunjenje detaljnih proročanstava. Aleksandar Veliki nije ustao iz mrtvih ili lečio bolesne. No, bez obzira na činjenicu da o prethodno pomenutim ima manje pouzdanih informacija nego o Isusu, ljudi u njih veruju.

Sveto pismo je u pravu kad kaže u 1. Pet.2:7-8:''Tako njegova dragocena vrednost služi na dobro vama koji verujete, a za one koji ne veruju »kamen koji odbaciše zidari, taj posta kamen ugaoni« i »kamen spoticanja i stena sablazni«, na koju se spotiču oni što se ne pokoravaju reči, na što su i određeni'' (EČ)

MATEMATIČKA VEROVATNOĆA ISUSOVOG ISPUNJENJA PROROČANSTAVA
Sledeće verovatnoće preuzete su iz knjige Peter Stoner-a ''Nauka govori'' (Moody Press, 1963), da bi dokazao da je slučajnost nemoguća u granicama nauke verovatnoće. Stoner kaže da koristeći modernu nauku verovatnoće u odnosu na osam proročanstava: ''naćićemo da su šanse da jedan čovek može da živi do današnjih dana i ispuni svih osam proročanstava 1 u 1017''. To bi bilo 1 u 100 000 000 000 000 000. Da bi nam pomogao da razumemo ovu zapanjujuću verovatnoću, Stoner je ilustruje sledećim primerom ''uzmimo 1017 srebrnih dolara i položimo ih na površinu Teksasa. Novčići će pokriti celu državu u debljini od dve stope. Onda obeležite jedan od datih novčića i dobro promešajte celu zbrku, po celoj državi. Potom stavite čoveku povez preko očiju, i recite mu da može da ode koliko daleko želi, ali da mora da uzme jedan novčić i kaže da je našao obeleženi dolar. Kakve su šanse da će naći obeleženi novčić? Podjednake šansama da su proroci napisali ovih osam proročanstava i da su se ona sva ispunila u jednoj osobi.''

Stoner uzima u obzir 48 proročanstava i kaže: ''Vidimo da su šane da je jedan čovek ispunio svih 48 paoročanstava 1 u 10157, ili 1 u 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000.

Procena je da je broj elektrona u celom univerzumu oko 1079. Jasno je da Isus nije ispunio proročanstva slučajno. Bio je onaj koji je tvrdio da je bio: jedini put (Jovan 14:6).

RDK - Revidirani Danićič-Karadžić
EČ – Emilijan Čarnić

Kod:
http://carm.org/christianity/christian-doctrine/christianity-one-true-religion

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Nikada ovo troje nije bila jedna licnost, to su odvojene licnosti, koje deluju odvojeno, ali su ujedinjene kao duhovno telo.
Kao sto kod coveka imas brojne udove, i jedan ud ima vazniju funkciju od drugog, ali svi deluju skladno i jedan bez drugog telo ne moze da funkcionise. Tako je i u procesu spasenja neka od licnosti ima vecu ulogu, neka manju.
Mislim da ce i laodikeja ovo potvrditi. Tri osobe u trojstvu su razlicite licnosti, ne mozes ih spajati u jednu licnost!
Tri osobe a jedan Bog! Evo pogledaj gore sam si rekao. I jos kazes da su razlicite licnosti, i da se ne mogu spojiti u jednu licnost. A na kraju kazes da su te tri osobe jedan Bog. Prava konfuzija!

Na osnovu cega ti sve ovo tvrdis, jel to tvoje misljenje ili si negde procitao u Bibliji? Ako je to iz Biblije, pokazi mi to mesto gde se kaze da tri osobe cine jednog Boga!

Vidim da ni sam nisi siguran u ovo sto govoris cim trazis da ti laodikeja potvrdi.
Laodikeja je gore rekao da sva tri lica Boga imaju 'podjednaku' ulogu u nasem spasenju, a ti kazes da sveti duh ima vecu, gde se u startu ne slazete.
Ako sveti duh nema vecu ulogu u nasem spasenju, onda ti upadas u zamku sopstvenih reci, jer bi onda hula na ''Isusa i Oca bila podjednako neoprostivi greh'', isto kao i '' hula na svetoga duha'', ali vidimo da nije tako, to ukazuje da sveti duh ima vecu ulogu u spasenju!
Kao sto sam objasnio, kad kazes Svetom Duhu: ''Odlazi od mene!'' , tebe vise nista ne moze spreciti da gresis.
To je evidentno iz brojnih stihova iz biblije. Bilo bi dobro to da istrazis..
Hajde vec jednom da raskstimo!
Je li jedan Bog ili imamo tri Boga???

Ako je jedan, ti Huleci na sveti duh hulis na jednog jedinog Boga! Ne hulis valjda na nekog treceg, jer ih nema tri nego jedan! Ako su tri Boga onda to lepo reci, nemoj uvijati.
Cas je jedan cas tri, zavisi kako tebi u kom trenutku odgovara.
Iz ovog sto si rekao ispada da je Bog Sveti Duh Bog sam za sebe, jer se hula na njega ne odnosi na JEDNOG JEDINOG Boga u cijoj je on celini!

Zato lepo reci koliko mi to imamo Bogova?
Ja sam ti vec naveo stih koji to dokazuje. Ali evo i drugih:
Isus je rekao učenicima da će poslati Svetog Duha
da dokaže „svetu da ima greha, i pravednosti, i suda” (Jovan 16:7-11). Bez njega mi ne mozemo spoznati greh! Dakle nije nam dovoljno samo Isus da nam kaze, vec mora SD da nas osvedoci u greh!
Isus nije taj koji osvedocava u greh!
kad dođe on, Duh istine, uputiće vas u svu istinu” (Jovan 16:13). - Bez njega ne mozemo spoznati istinu!
Kroz njega sticemo: ''ljubav, radost, strpljenje, ljubaznost, vernost, blagost i samokontrolu'' (Galatima 5:22-23). Drugim recima, on nas podstice da cinimo pravdu, i pomaze nam da ne gresimo!
Nisam ti ja trazio da mi navodis stihove kako sveti duh deluje u nasim zivotima. Vec da mi pokazes mesto gde je Apostol Pavle rekao da sveti duh ima vecu ulogu u nasem spasenju od Isusa Hrista!
To je ono sto mene interesuje, jer je veoma vazno!

Jasno je meni da hula na duha svetog nije oprostiva i ja verujem da je to tako jer lepo pise u Bibliji. Ali mi nije jasno ovo sto TI tvrdis, da sveti duh ima vecu ulogu u nasem spasenju od samog Isusa Hrista.

Hoces li me ti uciti ovako bitnim stvarima ili Pavle!

Gde je Pavle tako rekao?

Covek upoznaje Boga Oca, Boga Sina i Boga Svetoga Duha. I to je jedan jedinstveni Bog, koji se sastoji od vise licnosti u sebi, objasnio sam ti gore.
Samo kada bi ovo mogao da mi objasnis stihovima iz Biblije a ne svojim recima, bio bih ti veoma zahvalan.
Mozes li da mi nadjes samo jedno mesto u Bibliji gde se Apostol Pavle obraca Sinu sa Bog Sin i svetom duhu sa Bog Sveti Duh?

Dobro. Jesam i ja navalio na Apostola Pavla, ne mora on da bude, nek bude bilo koji Apostol.

Pokazi mi mesto gde se bilo ko od njih Sinu obraca sa Bog Sin ili Bog Sveti Duh.

Nonstop mi siris svoju nauku i objasnjavas mi svojim recima ono sto je veoma,veoma vazno za nase spasenje, a to nigde ne pise u Bibliji. Gde se pominju Tri Boga? Gde se pominje Bog Sveti Duh?
Ja sam zaista spreman da donesem korenite promene u svom zivotu, ali samo na tmelju Biblijskok saznanja, a ne ljudskog. Zato, kada vec zelis nesto da mi objasnis, pokazi mi mesto gde je i Apostol Pavle verovao tako kao sto ti pricas i za mene ce to biti AMIN. Sve sto je ON verovao verovacu i ja.... SVE. Ali isto tako, sve ono sto nije radio on necu raditi ni ja. Ako nije ni jednom nasao za shodno da zapise Bog Sin ili Bog Sveti Duh, daj mi dobar razlog zasto bih ja tako radio. Ja svaki put ovde iznosim samo ono sto su Apostoli verovali i radili, a nikad svoje licno misljenje. Ako slusam sebe ili bilo kog drugog, mogu da odlutam daleko jer sam nesavrsen. Ali ako radim isto ono sto je radio Apostol Pavle, mogu li pogresiti!
Zato hajde ovde da vidimo sta je i kako je on radio! Hajede da njegov Hriscanski zivot prekopiramo u svoj, samo tako mozemo biti sigurni da necemo pogresiti. Zasto bih se ja zamlacivao sa ljudskim filozofijama kada nam je Bog ostavio svoju rec da ne lutamo. Ako Pavle nikada za Hrista ne kaze i ne zapise Bog Sin a UVEK Boziji sin, zasto bi ja radio drugacije. TI ako imas Hrabrosti samo izvoli, nemam ja nista protiv, svako ima slobodnu volju i Bog nikoga ne tera. Ali ja sebe nikad necu uzdizati iznad ucitelja, ko sam ja!!! I to ne sme niko!!!
Moj ti je najdobronamerniji savet a ti kako hoces. Radi samo ono sto je Apostol Pavle radio u svom Hriscanskom zivotu i koristi samo one termine koje je on koristio, niposto drugacije, samo tako mozes biti siguran da nikada neces pogresiti!
Moze li mene Bog osuditi ako ja verujem isto sto je Pavle verovao!?
A ti ako nemas duha ne mozes to ni razumeti, a vidim da ne razumes ni sta je ''hula'' i sta je neoprostivi greh, pa mislis da bi trebalo da je hula na sva tri podjednako kaznjena, ali to nije tako, jer tebi se ovde pokazuje da je SD veci i da ima vecu ulogu, nama je to savrseno jasno(SD ima vecu ulogu u spasenju, i hula na njega je neoprostiva, upravo zato i zbog te uloge), i to ne rusi trojstvo, ali rusi tvoju dogmu.
Prvo, ja nemam svoju licnu dogmu, moja dogma se nalazi zapisana na stranicama Biblije. Tako da ti ne rusis moju dogmu nego onu koja je zapisana u Biblije.
Nisi me razumeo.
Ja tvrdim (kada se gleda iz ugla trojstva) da je Bog Sin za nas vise uradio od Boga Svetog Duha i to sam ti pokazao gore, ne na osnovu svojih reci (kako ti meni pokazujes), nego na osnovu Biblije. Izvoli na temelju Biblije pokazi da Sveti Duh ima vecu ulogu u nasem spasenju od Isusa Hrista. Gde to pise? Daj to mesto.
Ne mozes to samo na osnovu hule dokazivati. Posto je to veoma bitna stvar za spasenje svih nas, mora imati mesto gde to Biblija jasno naucava. Ako tog mesta nema, onda to nije tako.

Ne temeljis valjda svoje verske stavove na svom licnom tumacenju. Ne mozes uzeti jedan stih iz Biblije, protumaciti ga na svoj nacin i doneti stav po nekom pitanju. Za ovakve stvari koje su veoma bitne za spasenje svih nas, moras imati mesto gde Biblija jasno govori o toj stvari.
Niti si Ti niti ja autoritativni da ucimo!
Stranice Biblije uce. Zato je otvori i pokazi gde se naucava da Bog Sveti Duh ima vecu ulogu u nasem spasenju od Isusa Hrista.

Drugo, rekao sam ti gore... Ako to Troje cini JEDNOG Boga (jer Bog je jedan, tu se slazemo), ti huleci na bilo kog od te Trojice hulis na istog JEDNOG Boga, jer Bog je jedan. Ovo sto ti tvrdis stoji
samo ako je Bog Sveti Duh nezavistan od tog JEDNOG Boga. Sve je drugo nelogicno.

Trece, gde god se u Bibliji govori o huli uvek se dovodi u pitanje 'moc' Bozija.
Citaj izvestaj 2.carevima 18:29-37 i 19:6,22

Ovde je opisana direktna hula na Boga, jer je tada vecina cuda dolazila direktno od njega. Kada moc od Boga dolazi preko nekog, a neko ko je ocevidac negira da je ta moc od Boga, vec je pripisuje nekom drugom izvoru e onda je to hula na duh Boziji. Ti ne hulis na tu osobu preko koje moc ili cudo dolazi, vec hulis na moc koja dolazi od Boga.
Fariseji ne hule na Hrista, kada cini cuda duhom Bozijim i kada nisu priznavali da ta moc koju Hrist ima dolazi od Boga, vec su rekli da je to od kneza djavolskog, tako hule na Duh Boziji. A kad je Boziji onda je i svet, zato se i kaze sveti duh.
Jer kao sto sam gore rekao:
Ako ja kazem rec protiv Boga Jehove --> Oprostice mi se!

Ali ako ja kazem protiv ''Svetog Duha'---> Nece mi se oprostiti nikad!
Zato SD ne moze biti deo Boga!
Jer ako je SD u Bogu, onda bi i hula na Oca bila neoprostiva, ali vidimo da nije tako!
To pokazuje da je Sveti Duh van Boga, i to te obara ko nista!
Naravno da je sveti duh van Boga kada dolazi preko nekog, kao gore preko Hrista.
Bog je SVEMOGUC. Znaci dovoljno je da nesto pomisli ili kaze na jednom mestu a da se to ostvari na drugom mestu. To sto deluje na drugom mestu da bi ispunilo ono sto je Bog rekao je Boziji duh. Ne mora Bog da ode na to mesto da bi nesto uradio, dovoljno je da kaze i to ce se ostvariti njegovom silom, njegovim duhom.

"Pošlješ duh svoj, postaju, i ponavljaš lice zemlji." (Psalm 104:30)
`'I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrti dok ne vidi Hrista Gospodnjeg. ''( Jevandjelje po Luki 2. 25 - 30 ).

Gore sam ti u najkracem objasnio kako Boziji duh deluje. Da li je sporno da Bog svojim duhom govori! Kada znamo da je svemocan tim istim duhom Bog moze da uradi SVE!
Vazno je zapaziti da duh uvek dolazi od Boga Oca! Taj duh pripada Bogu i Bog ga daje kome hoce i kako hoce. Na takav nacin je Bog i sveprisutan i sveznajuc. Naravno da sada nije u tvojoj kuci ali zasigurno zna sta ti radis, cak sta vise zna i sta mislis sve istim tim duhom.... svojim duhom.

Koji dakle odbacuje, ne odbacuje čovjeka nego Boga, koji je dao svetoga Duha svojega u vas.(1.Sol. 4:8)

I Bog, koji poznaje srca, posvjedoči im i dade im Duha svetoga kao i nama.(Dela 15:8)

Dobri amanet sačuvaj Duhom svetijem koji živi u nama.(2.Tim. 1:14)

A Bog nada da ispuni vas svake radosti i mira u vjeri, da imate izobilje u nadu silom Duha svetoga.(Rimljani 15:13)

I biće u pošljednje dane, govori Gospod, izliću od Duha svojega na svako tijelo, (i) proreći će sinovi vaši i kćeri vaše, i mladići vaši vidjeće utvare i starci vaši sniće snove;(Dela 2:17)

A mi ne primismo duha ovoga svijeta, nego Duha koji je iz Boga, da znamo što nam je darovano od Boga;(1.Kor. 2:12)

Kad dakle vi, zli budući, umijete dobre dare davati djeci svojoj, koliko će više otac nebeski dati Duha svetoga onima koji ištu u njega?(Luka 11:13)
Tebi zaista nije jasno kako proces spasenja funkcionise? Onaj ko nema svetoga duha ne moze se spasiti, niti biti osvedocen! Niti moze biti privucen Bogu!
''A ako ko nema Duha Hristova, on nije njegov. ''(Jovan 3, 34.) - Sto hoce kazati, da onaj Ko nema Duha Svetoga on nema ni Isusa Hrista! I takva Osoba se ne moze spasiti!
Prvo te Sveti Duh osvedocava da je Isus Gospod! I sad ti hoces reci da je on samo cuo reci Isusa Hrista i to je dovoljno?
Ja se bojim da i ti nemas duha svetoga cim tako razmisljas, izgleda tebi SD, i ne treba?
Ali onda ti nisi Hristov! Jer kaze: '' Ako ko nema Duha Hristova, on nije njegov. ''(Jovan 3, 34.)

Dakle sveti duh ima najvecu ulogu u spasenju, i bez svetog duha ne mozes doci Hristu!
''
Ja znam ovce moje i moje ovce mene znaju''. Zasto je to rekao? Kako ga ovce mogu znati, zato jer su osvedocene Svetim Duhom.
Ovaj izvestaj je vise nego jasan, tako da ga ne bih komentarisao.

Dela 8:9-17
A bješe jedan čovjek, po imenu Simon, koji prije čaraše u gradu i dovođaše u čudo narod Samarijski, govoreći da je on nešto veliko; Na kojega gledahu svi, i malo i veliko, govoreći: ovo je velika sila Božija. A zato gledahu na njega što ih mnogo vremena činima udivljavaše. Kad pak vjerovaše Filipu koji propovijedaše jevanđelje o carstvu Božijemu, i o imenu Isusa Hrista, kršćavahu se i ljudi i žene. Tada i Simon vjerova, i krstivši se osta kod Filipa; i videći djela i znake velike koji se činjahu divljaše se vrlo. A kad čuše apostoli koji bijahu u Jerusalimu da Samarija primi riječ Božju, poslaše k njima Petra i Jovana. Koji sišavši pomoliše se Bogu za njih da prime Duha svetoga; Jer još ni na jednoga ne bješe došao, nego bijahu samo kršteni u ime Gospoda Isusa. Tada apostoli metnuše ruke na njih, i oni primiše Duha svetoga.
to hteo ti da priznas ili ne znaci da je njegova uloga veca, ili da je on veci od samoga Boga i Isusa, odluci se sta je po tebi?
Sto znaci, da je Sveti duh Veci!
Ja nisam ni rekao da je znacajniji, sveti duh nas vodi Isusu Hristu, on nam govori i poziva da dodjemo k njemu.
Ja zaista ne znam cije su ovo reci. Citirao si ih kao moje i ako ja to nisam napisao.
Verujem da je greska.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kao sto je vec opbjasnjeno u jednom od ranijih komentara, Bog se u pocetku otkrio ljudima kao Elohim, izraz koji oznacava mnozinu.

Tekst iz 1 knjige Mojsijeve 1. 26 - 27 koji govori o stvaranju coveka, kaze da je Bog stvorio coveka po svom liku.

"Потом рече БOG: да NACINIMO човјека по SVOJEMU OBLICJU, KAO STO SMO MI, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.
И STVORI BOG човјека PO OBLICJU SVOJEMU, по OBLICJU BOZJEM створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 26 - 27 )

Ovde se Bog - Elohim obraca nekome i kaze "HAJDE DA NACINIMO COVEKA PO SVOME LIKU, KAO STO SMO MI"
Potom tekst zavrsava recima "I STVORI BOG COVEKA PO OBLICJU SVOJEMU, PO OBLICJU BOZJEM STVORI GA"

Dakle, covek je stvoren po Bozjem liku, odnosno po liku vise licnosti, jer ovde Bog o sebi kao Bogu govori u mnozini koristeci licne zamenice "MI i DA NACINIMO, sto znaci da je Bog skup vise licnosti, odnosno u kontekstu biblije - tri.

Ovo je vezano i za tekst iz 1 knjige Mojsijeve 11. 6 - 8 u vezi gradjenja Vavilonske kule, gde Gospod kaze `HAJDE DA SIDJEMO DA IM POMETEMO JEZIKE... a iz konteksta celog teksta 11 poglavlja moze se videti da je upravo Bog sisao da vidi ljude kako grade kulu, sto se moze zakljuciti da se on ovde obraca ostalim dvema licnostima Bozanskog trojstva.
Zakljucak je dakle taj, da su tri licnosti u starom zavetu delovale kao jedno, odnosno jedan Bog..

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Unovom zavjetu jasno piše dase Isus izjednačuje sa Bogom , daje Isus isto Bog.
Ovu dolje stranicu štosam kopirala i stavila ,sto posto to potvrđue.
TI više vjeruješ stranicama koje su pisali ljudi - nego Božjim Jahvim Riječima u Bibliji!?
Savjetujem ti - primi se SAMO Biblije!
-------------------------------------------
Odgovori mi molim te na pitanja,
pa se zapitaj - da li je Isus = Bog!

GDJE U BIBLIJI PIŠE;

Da je Božji Sin Isus Krist za sebe rekao da je On Bog?
Gdje je rekao – Ja sam Bog! - ?

Da je Božji Sin Isus Krist za sebe rekao da je On sve stvorio?
Gdje je rekao – Ja sam stvorio…….! Ja sam Stvoritelj! - ?

Da je Božji Sin Isus Krist za sebe rekao da se ljudi
trebaju Njemu klanjati kao Bogu?

Da za spasenje treba vjerovati da je Isus Bog?

----------------------------------------------------------------------------

Da li imaš jasne nedvosmislene stihove za gornje.
Jer to gornje je temelj tvoje vjere.
Ako ti je to temelj – onda imaš u Bibliji masu takovih stihova.
ALI – ako nema takovih stihova – onda tvoj nauk nije Biblijski.
Onda ti imaš dogmatski nauk – neBiblijski.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Član 10 Pravilnika foruma glasi:

#10 Zabranjeno je pisanje poruke jednu za drugom (ako ste nešto zaboravili da napišete koristite opciju "edituj")

Svi postovi koji se postavljaju u usuprotnosti sa ovom odredbom, biće brisani!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postovani Jurivaka.
Da li se ovo odnosi i napitanja koja se ponavljaju nebrojeno puta - u ovom slucaju od strane clana Piramide4, na koja je opet odgovoreno isto tako nebrojeno puta?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Jovan 1:1
1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
Da li se slazete sa mnom da Bog nema ni pocetak ni kraj?
Ako se slazete sa time,odgovorite na pitanje o kom ili o cijem pocetku se ovde misli?
Ako se slazete sa mnom da se misli o pocetku Isusa ,onda ste razumeli da su Isus i njegov Otac dve razlicite osobe,ili ako vam je jos razumljivije ,slikovito kao dva Boga,od kojih je jedan stariji,a drugi mladji!
Ako opet imate neka pitanja ,pitajte me,mozete i preko privatnih poruka.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isus je Bog isto kao i Otac, vecni i nepromenjivi za sva vremena i u proslosti i buducnosti.
Obracajuci se Bogu Sinu - Bog Otac za njega kaze:

"A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.
Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:

Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se:
a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati" ( Jevrejima 1. 8 - 12 )

Natrag