Jovan 1:1 -Objasnjenje

Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

• DA, Isti su u svemu

Votes: 15 46,9%
  • NE, Nisu isti.Razlikuju se barem po Starosti

Votes: 17 53,1%

• Total voters
    32
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno, Isus je rec koja je postala telo - jedinorodni Sin Bozji.
On nije stvoren, vec je rodjenjem postao jedinorodni sin Bozji po zemaljskom rodjenju.

Ovaj izraz jedinorodni Sin Bozji, na nekim mestima glasi MONOGENES TEOS - jedino bice takve vrste koje je ujedno i Bog i covek.

"I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca"

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tri osobe a jedan Bog! Evo pogledaj gore sam si rekao. I jos kazes da su razlicite licnosti, i da se ne mogu spojiti u jednu licnost. A na kraju kazes da su te tri osobe jedan Bog. Prava konfuzija!

Rekao sam citiram: ''Nikada ovo troje nije bila jedna licnost, to su odvojene licnosti, koje deluju odvojeno, ali su ujedinjene kao duhovno telo.'' I objasnio sam ti to primerom, gde kod coveka jedan ud vrsi vazniju funkciju u odnosu na drugi. Recimo oko kod coveka je najvazniji organ iznad svih ostalih.
Tako isto je i u razumevanju uloge Duha Svetog u procesu spasenja on ima najvazniju ulogu..

Nisam nigde rekao da se ''ne mogu spojiti'' , ali kao licnosti ne mogu, jer su to razlicite licnosti. Kao sto ni oko ne moze biti noga, tako ni ove tri licnosti ne mogu sve da vrse istu funkciju i da se spoje..

To sto je tebi ovo nerazumljivo i sto stvara konfuziju u tvom umu nije razlog da kazes da je to netacno.
Vecina vasih argumenata se zasniva na recima tipa: ''to je konfuzija'' , ''ne moze se razumeti'' , ''to su ljudske filozofije'' , ''vidis u koje gluposti verujete'' i sl.
Pitam ja tebe, da li smrtni covek ikada moze da dosegne i razume Bozje bice?
Pa njega ne moze ni ceo svemir da obuhvati..A ti hoces svojim ogranicenim i smrtnim razumom da shvatis Bozje bice?

Ti bi logikom da dokazes da je to nemoguce?
I jeste nemoguce ljudskom logikom, tom logikom i Hristov krst je nelogican!
Ne pokusavaj ljudskom logikom da dokazes da je Bog nelogican..

Na osnovu cega ti sve ovo tvrdis, jel to tvoje misljenje ili si negde procitao u Bibliji? Ako je to iz Biblije, pokazi mi to mesto gde se kaze da tri osobe cine jednog Boga!
Navodim ti stihove svo vreme, pa ne citas,: ''Jer je troje sto svedoci na nebu: Otac, Rec i Sveti Duh. I ovo je troje Jedno''(1. jov. 5:7)

Ako ti ovo ne razumes, onda ja ne znam sta da ti vise pisem?
I nemoj mi reci da su ovo falsifikovane reci, to nije istina(govorio sam o tome), cak i analizom teksta mozes utvrditi da ako ih izbacis, ostatak ostaje nedorecen, i ne zna se sta je pisac hteo da kaze.. Ovo su originalne reci biblije!

Vidim da ni sam nisi siguran u ovo sto govoris cim trazis da ti laodikeja potvrdi.
Laodikeja je gore rekao da sva tri lica Boga imaju 'podjednaku' ulogu u nasem spasenju, a ti kazes da sveti duh ima vecu, gde se u startu ne slazete.
Ja sam spomenuo Laodikeju ne zato da mi potvrdi, ja znam da je ono sto pricam istina. Samo sam iz njegovih reci razumeo da i on shvata da SD ima vazniju ulogu od sva tri lica Bozanstva u nasem spasenju.
Ako je i rekao ''podjednaku'' verovatno nisi razumeo..
Ti ne razumes ni njegove ni moje reci, ja i on se ovde savrseno slazemo.. Dok se ti, piramida, i ostali ''anti-Isusovci'' razilazite u tumacenjima,pa cak i u jednostavnim stvarima, svako ima neku svoju fantaziju i ''otkrivenje''..
Nismo mi u konfuziji nego vi!

Da se razumemo:
Ja prihvatam samo bibliju i ono sto ona kaze, ja ne prihvatam savet coveka, ali uvazavam tudje misljenje, jer Bog je rekao: ''kome je mnogo dano, mnogo ce se od njega traziti, kome je malo dano malo ce se traziti'' , to znaci da neki imaju vece a neki manje znanje(nemaju svi podjednako) i ne uzimati tudje misljenje u obzir je pogresno i nije biblijski.
Vas problem je upravo taj, sto ne slusate ono sto vam se prica, jer ''vi sve znate''!

Hajde vec jednom da raskstimo!
Je li jedan Bog ili imamo tri Boga???
Mi imamo ''Jednog Boga'' , a vi ga nemate uopste, jer unizavajuci 'Sina nemate ni Oca'' , ''DA SVI POSTUJU SINA KAO STO POSTUJU OCA" , dakle po istom principu. Ne manje, ne vise, nego istom merom! Ne unizavati Isusa, i ne govoriti: ''On nije Bog'' , nego ga treba velicati. Iskazivati mu cast i slavu kao i Bogu Ocu!
A sta vi radite? Ono sto cinite nije Hristov duh, vec antihristov!

Ako je Apostol Jovan govorio za Isusa da je ''BOG'' na samom pocetku svog jevandjelja, ako ga Toma naziva ''Bogom'' na kraju tog istog jevandjelja, jel ti to ne govori nista?
Ako se u celom tom spisu govori o njemu kao o Bogu, ako se u poslanicama kaze da je on ''od pocetka'' i da ''nema pocetka''. Ako ga Apostol Pavle naziva Bogom, zasto ga vi umanjujete? Zasto ga pravite ''stvorenjem''???

Molim te daj mi stih gde se kaze da je: ''Isus stvoren''?
Gde Apostoli, kazu: ''Isus je stvoreno bice''!
DAJ MI TAJ STIH!
GDE SE KAZE ISUS JE STVOREN!???

I jos nesto, siguran sam da ne smes da izgovoris: ''ISUSE BOZE MOJ!'' , da mu se obratis tako. A zasto ne smes kada mu se Apostol Toma tako obraca??? Zasto ne kada ga Jovan naziva Bogom?
Pogledaj u svoje srce i videces da te nesto sprecava da to izgovoris! Da te je strah! Ti se bojis! To je antihristov duh! Taj duh tera Hrista iz vaseg srca!
On je u vama ubio Hrista, on ne zeli da ga vi imate!

Zasto vec jednom ne progledate?

Ako je jedan, ti Huleci na sveti duh hulis na jednog jedinog Boga! Ne hulis valjda na nekog treceg, jer ih nema tri nego jedan! Ako su tri Boga onda to lepo reci, nemoj uvijati.
Pa nije za mene ''tri Boga'' , nego je za tebe ''Dva Boga'' jer ne vidis?
Ako se kaze u bibliji: ''Isus je Bog'' i ''Otac je Bog''(a to ne mozes pobiti), onda vi imate dva Boga!
Jel biblija uci monoteizmu ili politeizmu?
Zasto se u Novom Zavetu tvrdi da je Isus Bog?
Zasto ga Jovan naziva Bogom?(makar i malim slovom).
Bog je Bog, kako god da okrenes!

Sem toga:
Bog kaze: ''
Ja sam Jahve, to je ime moje, i slave svoje neću dati drugome''(isaija 42:8);
''
Slave svoje necu dati drugome'' , a ovde vidimo da je dao slavu i cast Isusu, cak ga naziva ''BOGOM'' i sta vise naziva ga i ''Jehovom'' sto sam i dokazao na drugoj temi!

Pa ko se moze nazvati Bogom osim Jednog i jedinoga Oca?
A kaze se i ovde: ''
Ja sam Bog ljubomoran'' i ''NEMOJ IMATI DRUGIH BOGOVA SEM MENE".
Ako ne smemo imati drugih ''BOGOVA'' i ako je ''Ljubomoran'' i ako ''slave svoje neće dati drugome''.

Kako ti onda kazes: Bog je Isusa nacinio BOGOM i dao mu slavu!????
Zasto u bibliji imamo DVA BOGA?
A NAMA PRIGOVARAS STO IMAMO TRI U JEDAN!
PA NISMO MI TO IZMISLILI.
BIBLIJA JE MONOTEISTICKA KNJIGA> NE UCI TE ONA POLITEIZMU!

A ti uzmi kao i piramida, pa sve stihove gde ti kaze da je Isus ''BOG'' precrtaj u svojoj bibliji!

Cas je jedan cas tri, zavisi kako tebi u kom trenutku odgovara.

A kako vama odgovara?

Vama je cas Jehova Bog, cas je i Isus ''mali bog''(kako koji stih tumacite).
Cas imate jednog, cas dva Boga?
Odlucite se!
Ili je Bog jedan ili je dva?

Biblija ne uci politeizmu!!!
Iz ovog sto si rekao ispada da je Bog Sveti Duh Bog sam za sebe, jer se hula na njega ne odnosi na JEDNOG JEDINOG Boga u cijoj je on celini!
Zato lepo reci koliko mi to imamo Bogova?
Pa to je tvoj problem! Ne moj! Pa zar ne vidis?
Pa jasno je i biblijom sam ti dokazao da SD ne moze biti u Bogu, da on nije u njemu!
A ti tvrdis da jeste!
Jasno se vidi da je on nesto sasvim trece..

Nama je to jasno i njegova uloga nam je jasna, jasna je i tebi, ali ti je cilj da nase reci izvrnes i trojstvo izvrnes i napravis kao naopako i nelogicno. Da bi pobedio onda izvrces!
To je licemerno!
I sam si rekao da ti je jasna uloga svetoga duha, i sta bi sad jos??

Nisam ti ja trazio da mi navodis stihove kako sveti duh deluje u nasim zivotima. Vec da mi pokazes mesto gde je Apostol Pavle rekao da sveti duh ima vecu ulogu u nasem spasenju od Isusa Hrista!
To je ono sto mene interesuje, jer je veoma vazno!

Jasno je meni da hula na duha svetog nije oprostiva i ja verujem da je to tako jer lepo pise u Bibliji. Ali mi nije jasno ovo sto TI tvrdis, da sveti duh ima vecu ulogu u nasem spasenju od samog Isusa Hrista.
Hoces li me ti uciti ovako bitnim stvarima ili Pavle!
Gde je Pavle tako rekao?
Pa najbolje je da za sva tvoja pitanja biblija ima odgovore tipa: ''Ucenje BR1: 'Sveti Duh; Ucenje BR2: 'Zagrobni Zivot' itd..
Odgovor na pitanje BR1: DA;
Odgovor na pitanje BR2: NE;

Biblija nije prirucnik, pa da ti ja navodim ucenja, i sta je Pavle rekao, biblija nigde nema jasna i detaljna uputstva.
Ona je data coveku koji svim srcem zeli da sazna istinu: ''sakrivenu od postanja sveta''
, covek iskren u srcu ce naci odgovor, a onaj koji je posmatra suvoparno kao neki prirucnik, nece naci nista.
Biblija se cita kontekstualno u celini a ne pojedinacno i da trazis sta je ''Pavle'' rekao. Ne kaze se bez razloga de je carstvo nebesko kao: ''blago zakopano u zemlji''.

A na sva ova pitanja, dao sam ti odgovor gore, i stvarno je suvisno ponavljati..

"I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca"

Nama je ovo jasno. Ali ''Piramida4'' je ovo preveo kako se njemu svidja:
"I reč [je napravila] telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca"

Hoce da kaze da je Rec(Otac) stvorio Isusa, i da ''Rec'' nije Isus uopste vec Jehova.

Eto, kad im se nesto ne svidja , onda ta mesta gde se kaze da je Isus Bog prepravljaju. To je cista manipulacija i nista drugo!
I jos tvrdi da nema veze sa J.S. , a to je njihova skola, prepravljanje biblije..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Mnogo bre pises o celoj Bibliji,a slabo o Jovanu 1:1
Eno ja sam ti nesto odgovorio podebljano plavim.u poruci iznad.
Pisi kratko i jasno,to ti je moj dobronameran savet.
Jovan 1:1 govori o dve osobe.Ako zelis da pricas o trojstvu imas posebniu temu,ali obzirom na ovaj stih nigde se ne spominje sveti duh,zasto?zato jer trojstvo ne postoji,ili imas neki razlog za koji ja ne znam pa ga napisi zasto se u Jovanu 1:1 nigde ne spominje sveti duh?

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Rekao sam citiram: ''Nikada ovo troje nije bila jedna licnost, to su odvojene licnosti, koje deluju odvojeno, ali su ujedinjene kao duhovno telo.''
Posto ti je Biblija jedini autoritet: gde u njoj pise da 'tri licnosti' cine jednog Boga?
To sto je tebi ovo nerazumljivo i sto stvara konfuziju u tvom umu nije razlog da kazes da je to netacno.
Ne posmatram ja sve ovo iz svog ugla i ne donosim zakljucak na osnovu svog misljenja, da li je nesto tacno ili ne! Vec samo na osnovu Biblije! Svi pojmovi kojih nema u njoj, za mene su strani i nikada ih necu koristiti. Biblija je knjiga od Boga koja je sama po sebi dovoljna da nam otkrije taman onoliko koliko nam je potrebno za spasenje i da nam pokaze koji je jedini ispravan nacin obozavanja naseg Stvoritelja. Treba li Bibliji jos nesto dodati tako da bi bolje shvatili i upoznali Boga?! Moze li neko bolje znati od ove knjige koja je direktno nadahnuta od Boga i koja nosi neverovatnu silu i moc u sebi! Zato u meni stvaraju i stvarace konfuziju sve one 'reci' koje nisu zapisane u njoj. Ako Apostolu Pavlu termin 'trojstvo' nista ne predstavlja u Hriscanskom zivotu, meni ce jos manje. Ako ON koji zasigurno ima reci istine, buduci da je direktno osvedocen od samog Isusa Hrista, a posle toga do kraja svog zivota druge uci da je Hrist Boziji sin a ne Bog Sin, kako ste vi iznakaradili! Ko sam ja da drugacije govorim!
Ako nisam upravu, slobodno mi pokazi mesto gde je Pavle zapisao 'Bog Sin', CELIM SRCEM CU VEROVATI DA JE HRIST BOG SIN!!!
Ali ako to nigde nije zapisao, onda stvarno izvini ali ja ne smem verovati drugacije od njega! Moze li ucenik ucitelja uciti?!
Zato nemoj od mene traziti da razumem i koristim sve one termine koji nisu zapisani u Bozijoj reci. Ja to necu i ne smem!
Navodim ti stihove svo vreme, pa ne citas,: ''Jer je troje sto svedoci na nebu: Otac, Rec i Sveti Duh. I ovo je troje Jedno''(1. jov. 5:7)
Mire, stvarno ne znam gde ti ovde vidis da tri osobe cine jednog Boga!

Ja sam ti trazio da mi pokazes samo jedno mesto, u zaista velikoj Bibliji, gde je neko opisivao Boga koga cine tri licnosti ili tri osobe. Razumem ja da je ovo troje Jedno u nekom smislu.... da nesirim sada o tome. Ali ne razumem to da tri osobe cine jednog Boga, jer to nigde nikad niko nije zapisao. Logicno je valjda da ne razumem nesto sto nije zapisano! Hrist kao onaj ko je rodjen da svedoci za istinu nikad nije govorio o Bogu koga cine tri osobe. Odakle tebi sve ovo ako nas Hrist nigde nije tako ucio. Ako je tako ucio, hajde pokazi mi to mesto.
Ja sam spomenuo Laodikeju ne zato da mi potvrdi, ja znam da je ono sto pricam istina. Samo sam iz njegovih reci razumeo da i on shvata da SD ima vazniju ulogu od sva tri lica Bozanstva u nasem spasenju.
Ako je i rekao ''podjednaku'' verovatno nisi razumeo..
Ti ne razumes ni njegove ni moje reci, ja i on se ovde savrseno slazemo.. Dok se ti, piramida, i ostali ''anti-Isusovci'' razilazite u tumacenjima,pa cak i u jednostavnim stvarima, svako ima neku svoju fantaziju i ''otkrivenje''..
Nismo mi u konfuziji nego vi!
Samo se vi slazite, nemam ja nista protiv, lepo je kad se ljudi slazu. Ali nemozes mene kriviti sto se ne slazem sa vama kada koristite ne Biblijske termine. Ne mogu ja Mire nikada prihvatiti nesto sto nije zapisano u njoj i nemoj to od mene ocekivati.
Ne zelim da me pogresno shvatis, ja verujem da ste i Ti i Laodikeja pobozni i dobri ljudi cim ovoliko svog slobodnog vremena koristite da bi ste ovde pisali i diskutovali o Bogu, to je za pohvalu. Ali moras i ti da shvatis mene kada kazem da necu verovati nicem sto nije zapisano u Bibliji. Onako kako je radio Apostol Pavle, radicu i ja. A sve ono sto nije radio on, ja cu raditi jos manje. To je moja vera! Da li je ovo za osudu? Mislim da nije, a bojim se da sve sto je drugacije od Pavla, jeste!
Vas problem je upravo taj, sto ne slusate ono sto vam se prica, jer ''vi sve znate''!
Samo ti meni pokazi jedno mesto u Biblije gde se kaze da su Apostoli druge ucili da je Hrist 'Bog Sin'. Rekao sam ti, celim srcem cu verovati da je tako.
Pokazi mi samo jedno mesto gde su zapisali 'Bog Sveti Duh'.

Ako Apostoli nigde nisu ucili tako, a nisu. Koga ja da slusam, tebe ili njih?

DA SVI POSTUJU SINA KAO STO POSTUJU OCA" , dakle po istom principu. Ne manje, ne vise, nego istom merom! Ne unizavati Isusa, i ne govoriti: ''On nije Bog'' , nego ga treba velicati. Iskazivati mu cast i slavu kao i Bogu Ocu!
A sta vi radite? Ono sto cinite nije Hristov duh, vec antihristov!
Gore si rekao da ih imate tri, sada ovde govoris da je jedan zato sto ti sada tako vise odgovara.
Bojim se da ti unizavas jednog Svevisnjeg Boga, tako sto za Hrista tvrdis da je ravan njemu. Hrist to nikada nigde nije radio, Apostoli to nikad nigde nisu radili, ali zato to vi radite. Ja Hrista i 'postujem' kao Oca, buduci da sam poslusan njegovim recima. Ne unizavam ga, rekao je da je Boziji sin i za mene je to AMIN. Ali nosilac istine Isus Hrist nikad od nas nije trazio da njega obozavamo kao Boga! Postovanje DA, ali obozavanje NE!
Ne kaze li Pavle da zene treba da slusaju svoje muzeve kao gospoda, ali to ne znaci da je muz ravan gospodu!

Ako je Apostol Jovan govorio za Isusa da je ''BOG'' na samom pocetku svog jevandjelja, ako ga Toma naziva ''Bogom'' na kraju tog istog jevandjelja, jel ti to ne govori nista?
Ako se u celom tom spisu govori o njemu kao o Bogu, ako se u poslanicama kaze da je on ''od pocetka'' i da ''nema pocetka''. Ako ga Apostol Pavle naziva Bogom, zasto ga vi umanjujete? Zasto ga pravite ''stvorenjem''???
Isto tako sada ja tebe mogu da pitam: Ako je Apostol Jovan govorio za Hrista da je "sin Boziji" u celom svom jevandjelju, ako ga svi Apostoli nazivaju "Bozijim sinom", ako Apostol Pavle poucava druge da je Hrist "sin Boziji", ako sam Hrist uvek za sebe govori da je "sin Boziji" i ako sam Bog sa nebesa kaze da je Isus "sin Boziji", jel ti to ne govori nista? Zasto ga onda vi pravite ravnim Bogu?

Iznesi ovde stih po stih pa cemo diskutovati ili na nekoj drugoj temi. Ne mozemo ovako sve odjednom.
Molim te daj mi stih gde se kaze da je: ''Isus stvoren''?
Gde Apostoli, kazu: ''Isus je stvoreno bice''!
DAJ MI TAJ STIH!
GDE SE KAZE ISUS JE STVOREN!???
I anđelu Laodikijske crkve napiši: tako govori Amin, svjedok vjerni i istiniti, početak stvorenja Božijega:(Otkrivenje 3:14)
Hristove reci.
I jos nesto, siguran sam da ne smes da izgovoris: ''ISUSE BOZE MOJ!'' , da mu se obratis tako. A zasto ne smes kada mu se Apostol Toma tako obraca??? Zasto ne kada ga Jovan naziva Bogom?
Pogledaj u svoje srce i videces da te nesto sprecava da to izgovoris! Da te je strah! Ti se bojis! To je antihristov duh! Taj duh tera Hrista iz vaseg srca!
On je u vama ubio Hrista, on ne zeli da ga vi imate!
Naravno da se Toma Hristu nije tako obratio.
Rekao sam ti gore da nemam potrebu da radim nesto sto ni Apostol Pavle nikad nije radio. Ako on nigde nije tako rekao ''ISUSE BOZE MOJ'', zasto bih ja tako radio? Pa se pitam koji to duh tera Hrista iz njegovog srca!? Hrist nas je ucio da se molimo njegovom i nasem Ocu Bogu, a ne da se molimo njemu kao Bogu. Tako su to Apostoli razumeli i tako su uvek radili. Uvek su se Ocu obracali kao Bogu, a Hristu kao Bogu nikad. Nemoj od mene traziti da radim ono sto nije Pavle radio, ja to necu.
Sta mislis zasto se niko od Apostola Hristu nije obratio ovim recima: ''ISUSE BOZE MOJ''?
Pa nije za mene ''tri Boga'' , nego je za tebe ''Dva Boga'' jer ne vidis?
Ako se kaze u bibliji: ''Isus je Bog'' i ''Otac je Bog''(a to ne mozes pobiti), onda vi imate dva Boga!
Jel biblija uci monoteizmu ili politeizmu?
Zasto se u Novom Zavetu tvrdi da je Isus Bog?
Zasto ga Jovan naziva Bogom?(makar i malim slovom).
Bog je Bog, kako god da okrenes!
Mire, moras shvatiti da je Bog=titula.
Samo je jedan Jehova i niko nije kao on, niko! Samo je Jehova Svevisnji Svemoguci Bog. A Hrist je njegov sin. To sto se naziva Bogom ne znaci da je on Jehova! Hrist na direktan nacin uci da je ON Boziji sin, to i Apostoli rade, a ti neverujes Hristovim recima vec dokazujes na indirektan nacin da je Hrist Bog. Zasto pravis nauku tamo gde je Hrist nije pravio, zasto ucis drugacije od Hrista? On uvek naucava da je Boziji sin a ti izokreces njegove reci i tvrdis da je Bog.

Odgovori iskreno sam sebi i dobices odgovor i na ovo i na sva druga pitanja.

Ako Apostol Pavle Hrista smatra Svevisnjim Bogom: zasto se nikada svome Bogu ne obraca recima MOJ BOZE ISISE HRISTE???
Da bi pobedio onda izvrces!
To je licemerno!
NIGDE u Bibliji ne pise "Bog Sin" "Bog Sveti Duh", a UVEK pise "Boziji sin" "Boziji sveti duh" sto je velika razlika i onda ja izvrcem i jos sam licemer.
Mislim da je ovo dovoljno svakom, ko je bar malo iskrena srca da vidi istinu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Prijatelju Takticar-u, odgovoricu samo ukratko na tvoje komentare, posto mislim da nisi dao nista relevantno:

Nigde se u Bibliji ne kaze da je Isus stvoren, ali nigde. Ne postoji takav stih!
Ovaj koji si naveo u originalnom grckom stoji:
''I anđelu Laodikijske crkve napiši: tako govori Amin, svjedok vjerni i istiniti, ZACETNIK BOZJEG STVARANJA''(Otkrivenje 3:14).
Pogledaj u grckom..
ISUS JE ZACETNIK!

Da li imas jos neki slican stih, gde se kaze da je Isus stvoren u bibliji?
Ako nemas onda i ti pravis dogmu od svoje ideje!

''Naravno da se Toma Hristu nije tako obratio.''

-Kako to mislis nije mu se obratio kada stih jasno kaze da jeste, pojasni?

Hrist nas je ucio da se molimo njegovom i nasem Ocu Bogu, a ne da se molimo njemu kao Bogu. Tako su to Apostoli razumeli i tako su uvek radili.
-Nije tacno, objasni zasto se onda Apostol Stefan molio Isusu???

Uvek su se Ocu obracali kao Bogu, a Hristu kao Bogu nikad.Sta mislis zasto se niko od Apostola Hristu nije obratio ovim recima: ''ISUSE BOZE MOJ''?
-Naravno da su se obracali, Toma mu se tako obraca.
Da li mora za njegovog zivota da mu se tako obracaju kada se zna da nisu smeli zbog fariseja to da cine?
A da ne govorimo o tome da oni nisu imali puno razumevanje Bozanske istine, nego tek nakon Hristovog vaskrsenja su to shvatili.
Zato u Jevandjeljima uglavnom nemas direktno obracanje Isusu kao Bogu.
Ali nakon njegove smrti imamo u poslanicama, pa cak i Jovanovom jevandjelju izjavu na samom pocetku da se Hristos naziva BOG.

''Jer je troje sto svedoci na nebu: Otac, Rec i Sveti Duh. I ovo je troje Jedno''(1. jov. 5:7)
Mire, stvarno ne znam gde ti ovde vidis da tri osobe cine jednog Boga! ''

Ne vidis? o_O
-Objasni ti meni:
*Ako je Sveti Duh u Bogu, zasto se ovde spominje odvojeno???

*Zasto se kaze da SVETI DUH SVEDOCI?

*Kako moze SD da svedoci ako nije licnost?

*Kako moze odvojeno da svedoci Sveti Duh i odvojeno Otac,
ako je Sveti Duh==Otac???

Imaj na umu da Apostol Jovan u ovom tekstu govori o ''svedocima''
Kaze: ''Kad primamo svedočanstvo čovečije, svedočanstvo je Božije veće; jer je ovo svedočanstvo Božije što svedoči za Sina svog.''(9.stih)

Da li ti uopste znas zasto se ovde spominje troje?
Zato jer su potrebna: ''dva ili tri svedoka da bi se nesto dokazalo''!
DAKLE OVDE SE GOVORI O SVEDOCIMA!

Pa ti zato kaze:
-''Jer je troje što svedoči na nebu'' -3svedoka!

- ''I troje je što svedoči na zemlji.'' -3svedoka!

I onda zakljucuje 9 stih:
''Kad primamo svedocanstvo covecje,svedocanstvo Bozje je vece''.
Ako izbacimo 7 stih, onda nemamo ''svedocanstvo Bozje'' , o kojem se govori u prethodnom 7. stihu, pa postaje nerazumljivo, o cemu on to govori u 9.stihu!
Ne znam da li si ikada radio analizu teksta i bavio se time(ovde je rec o tkz. ''paralelizmima'', koje Jovan koristi u celoj svojoj poslanici), i zato su ovo originalne reci Biblije, za one koji sumnjaju..

*Zaokret* - Ako je tvoj zadnji post upucen meni, ja zaista ne vidim nikakvu tvoju poruku iznad.
Sto se tice moguceg skretana s teme, mi smo govorili o Svetom Duhu i oko toga je cela prica vezana za (Jovan 1:1). I ti sad postavljas isto pitanje: ''zasto se Sveti Duh ne spominje u Jovanu 1:1'' , sve je to u skladu s temom.
Nemoguce je pisati krace..​

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kakva nakaradna nauka. Riječ (pa onda dodato napravila tijelo)------------Riječ je postala tijelo. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Jovan jasno piše dakle da je riječ postala tijelo.

Takođe jasno piše da se Bog javi u tijelu...

Zatim piše da je došao za svijetlo i da nije On svijetlo.

Ivan 1,5i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.
Ivan 1,6Bi čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan.
Ivan 1,7On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu.
Ivan 1,8Ne bijaše on Svjetlo, nego - da posvjedoči za Svjetlo.
Ivan 1,9Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet;
Ivan 1,10bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna.

1,5 Tama znači grijeh. Boga grijeh ne može da obuzme.
1,6 Ivan svjedoči da je poslan od Boga
1,7 Da svjedoči za Svijetlo. Svijetlo u SZ je sam Bog Psalam 27,1
1,8 Ivan (Jovan) kaže da nije on svijetlo nego svjedoči za svijetlo
1,10 Po Njemu svijet posta, pa po Riječi Božijoj je svijet nastao. "On reče i zapovijedi... "Vjerom poznajemo da svijet nastao Riječju Božijom da je sve što vidimo od ničega postalo" "Riječju Gospodnjom nebesa se stvoriše...Psalam 33,6

Isus je Riječ Božija.

13 I beše obučen u haljinu crvenu od krvi, i ime se Njegovo zove: Reč Božija.

Ko je svijetlost u SZ
Jahve mi je svjetlost i spasenje: Psalam 27,1

Isus sam potvrđuje da je svijetlost.
12Isus im zatim ponovno progovori: Ja sam svjetlost svijeta; ko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života. Jovan 8,12

Bog je svijetlost tj. vidjelo

5. I ovo je obećanje koje čusmo od njega, i javljamo vama, da je Bog vidjelo, i tame u njemu nema nikakve.

A sada Jovan 1,1

Neki kažu Isus nije Bog, nego ima Božansku prirodu. Pa da li to znači da Bog Otac nema Božansku prirodu. Pa Bog ima Božansku prirodu. Ljudi imaju ljudsku prirodu a Bog Božansku.

Prema tome stih Jovan 1,1 i mnogi drugi dokazuju da je Isus Bog.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Kad bi Isus bio - Logos - a nije,
imaš kontradikciju!

Ovaj stih je u kontradikciji sa naukom - Isus je Logos:

Hebrejima 10,5

Zato On ulazeći u svijet veli: Žrtva i prinos ne mile ti se,
nego si mi tijelo pripravio;

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Probaj prvo sebi - a onda meni - odgovoriti:

TKO je Kome Tijelo pripravio?

KAKO je To tijelo pripravljeno?

ČIME je TO tijelo pripravljeno?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
:mig: gdje stoji da je On stvoren. Ajde ne sramoti se moraš da dodaješ izraze "napravila tijelo". Vidiš da je Isus Riječ Božija. Riječ postala tijelo.

Analogija. Ja postao direktor, dakle nisam stvoren kao direktor. Nego sam postao a i dalje sam ja isti.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Tacno, Isus je rec koja je postala telo - jedinorodni Sin Bozji.
On nije stvoren, vec je rodjenjem postao jedinorodni sin Bozji po zemaljskom rodjenju.

Ovaj izraz jedinorodni Sin Bozji, na nekim mestima glasi MONOGENES TEOS - jedino bice takve vrste koje je ujedno i Bog i covek.

A ko je izgovorio reč pa je tada postade telo?
Ako reč postade telo, šta to ima zajedničko sa utelovljenim Bogom, odnosno sa "Bog se javio u telu" Koji Bog a i gde to piše?
Ako kažeš da jedinorodni sin Božiji nije stvoren, kaži mi kako je postao pre svake stvari?
Gde u toj tvojoj Bibliji što je ti čitaš piše: Isus ujedno i Bog i čovek?
Navedi na osnovu kojeg Biblijskog stiha govoriš da je ta reč Jedinorodni od Oca i to mi pojasni.

Čekam tvoj komentar, da vidimo piše li baš tako ili izmišljaš.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ISUS BOG KOJI SE JAVIO U TELU:

I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi" ( 1 Timotijeva 3. 16 )

Ceo ovaj tekst se odnosi na Sina, kome se obraca Bog Otac, ne samo jedan deo teksta a drugi na Oca.

---------------------------------------------------------------------------------------

Isus nije stvoren pre svake tvari - vec vaskrsnut, i to vaskrsenje biblija naziva RODJENJE IZ MRTVIH.

ISUS RODJEN IZ MRTVIH, ZATO JE NAZVAN PRVORODJENI IZ MRTVIH:

"I On je glava telu crkve, koji je početak i prvorođeni iz mrtvih, da bude On u svemu prvi" ( Kolosanima 1. 14 - 18 )

Isus nije prvi vaskrsao iz mrtvih, to je pre njega bio lazar, potom ona devojcica koju je Isus vaskrsao.
Ovaj izraz prvorodjeni iz mrtvih i ne oznacava vremenski redosled po kome je Isus vaskrsao, jer on u tom smislu nije prvi.
Ovaj izraz oznacava to - da je Isus prvorodjeni iz mrtvih jer je on odredjen jos u vecnoosti pre nego sto je dosao na ovaj svet da umre i vaskrsne, i da je on uzrok svih vaskrsenja koji su se dogodili u proslosti ili ce se dogoditi u buducnosti.

Da nije bilo njegovog vaskrsenja, tada ne bi vaskrsnuo ni Lazar ni ona devojcica, niti bilo ko u poslednji dan, on je osigurao pobedu nad smrcu...a to ne podleze vremenskom redosledu kojim je on vaskrsao.

Natrag