Jovan 1:1 -Objasnjenje

Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

• DA, Isti su u svemu

Votes: 15 46,9%
  • NE, Nisu isti.Razlikuju se barem po Starosti

Votes: 17 53,1%

• Total voters
    32
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Laodikeja
Ne znam zasto pises o postanku 1:1,2 stih i spominjes sveti duh,kad se on nigde ne spominje u Jovanu 1:1
Ako mislis da su u Jovanu 1:1 Otac i sin jednaki,a cudno da se cak ne spominje sveti duh.zar ne?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Izaja 45,5.Ja sam Gospod, i nema drugoga, osim mene nema Boga; opasah te, premda me ne znaš,

Izaja 46,9 Pamtite što je bilo od starine; jer sam ja Bog, i nema drugoga Boga, i niko nije kao ja,

Pa vi ste kontradiktorni sami sebi, AKO NEMA DRUGOG BOGA SEM JEHOVE. ZASTO SE ONDA ISUS NAZIVA BOGOM?
Tekst lepo kaze da se niko osim Jehove ne moze ''nazvati Bogom'' , a mi vidimo da se Isus na vise mesta u NZ tako naziva!
Pa vi onda imate DVA BOGA.
Za vas ''arijance'' ''Isus je MALI BOG , pored BOGA OCA.
To su dva Boga a ne jedan!

Jel vama jasno sta pisete?
Ajde malo razmislite..

Ovde nas optuzujete da imamo 3 Boga.
Dok vi kazete da je ISUS MALI BOG, PORED BOGA OCA!
PA VI IMATE DVA BOGA!

Tekst biblije ti lepo kaze: ''Ja sam Gospod, to je ime moje, i slavu svoju neću dati drugom''(isaija 42:8)
Dok ti prva zapovest kaze: ''Nemoj imati drugih Bogova osim mene.. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran''

Ako ''ne smemo imati drugih Bogova osim njega''.
Ako ''slavu svoju nece dati drugom'',i ako je ''ljubomoran'' na bilo koga ko se ''naziva Bogom'', kako se onda Isus naziva ''Bogom''?
To sto vi pricate je suprotno celokupnom kontekstu bilblije, koja kaze, da moze biti samo jedan Bog.
Trojstvo nije neispravno jer mi ne ucimo da su to tri Boga, nego jedan.
Dok vasa nauka uci da ih ima DVA!

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Pa vi ste kontradiktorni sami sebi, AKO NEMA DRUGOG BOGA SEM JEHOVE. ZASTO SE ONDA ISUS NAZIVA BOGOM?
Tekst lepo kaze da se niko osim Jehove ne moze ''nazvati Bogom'' , a mi vidimo da se Isus na vise mesta u NZ tako naziva!
Pa vi onda imate DVA BOGA.
Za vas ''arijance'' ''Isus je MALI BOG , pored BOGA OCA.
To su dva Boga a ne jedan!

Jel vama jasno sta pisete?
Ajde malo razmislite..

Ovde nas optuzujete da imamo 3 Boga.
Dok vi kazete da je ISUS MALI BOG, PORED BOGA OCA!
PA VI IMATE DVA BOGA!

Tekst biblije ti lepo kaze: ''Ja sam Gospod, to je ime moje, i slavu svoju neću dati drugom''(isaija 42:8)
Dok ti prva zapovest kaze: ''Nemoj imati drugih Bogova osim mene.. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran''

Ako ''ne smemo imati drugih Bogova osim njega''.
Ako ''slavu svoju nece dati drugom'',i ako je ''ljubomoran'' na bilo koga ko se ''naziva Bogom'', kako se onda Isus naziva ''Bogom''?
To sto vi pricate je suprotno celokupnom kontekstu bilblije, koja kaze, da moze biti samo jedan Bog.
Trojstvo nije neispravno jer mi ne ucimo da su to tri Boga, nego jedan.
Dok vasa nauka uci da ih ima DVA!

Ne optužuje vas niko ni za što, sami kažete da se krštavate Svetom Trojstvu.
Čitaš li ti Bibliju? ako čitaš kaži mi koliko Bogova jedan Hristov sledbenik treba da služi ili obožava?

Drugo
Ko se sve naziva BOGOM u tvojoj bibliji? daj mi neke primere.
I šta ti podrazmevaš kad kažeš Bog, šta to tebi znači ili imaš neku definiciju ?

Što se tiče otvorene teme i ja imam jedno pitanje za tebe.

Uzimajući u obzir Jovana 1,1-3 kaži mi koliko to Bogova ima i koji li su ti Bogovi?

Ja u stihovima što si tu gore priložio nigde ne vidim da piše Jehova, o čemu ti govoriš?

Nego kaži ti meni

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
TOMA NAZIVA ISUSA BOGOM:

"I poslije osam dana opet bijahu učenici njegovi unutra, i Toma s njima. Dođe Isus kad bijahu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: mir vam.
Potom reče Tomi: pruži prst svoj amo i viđi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran.
I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i BOG MOJ
Isus mu reče: pošto me vidje vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše" ( Jovan 20. 26 - 29 )

ANANIJA SLAGAO BOGU DUHU SVETOME - DUH SVETI JE BOG:

"A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da SLAZES DUHU SVETOME i sakriješ od novaca što uze za njivu?
Kad je bila u tebe ne beše li tvoja? I kad je prodade ne beše li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takvu stvar metnuo u srce svoje? LjUDIMA NISI SLAGAO NEGO BOGU" ( dela apostolska 5. 3 - 4 )

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
TOMA NAZIVA ISUSA BOGOM:

"I poslije osam dana opet bijahu učenici njegovi unutra, i Toma s njima. Dođe Isus kad bijahu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: mir vam.
Potom reče Tomi: pruži prst svoj amo i viđi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran.
I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i BOG MOJ
Isus mu reče: pošto me vidje vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše" ( Jovan 20. 26 - 29 )

ANANIJA SLAGAO BOGU DUHU SVETOME - DUH SVETI JE BOG:

"A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da SLAZES DUHU SVETOME i sakriješ od novaca što uze za njivu?
Kad je bila u tebe ne beše li tvoja? I kad je prodade ne beše li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takvu stvar metnuo u srce svoje? LjUDIMA NISI SLAGAO NEGO BOGU" ( dela apostolska 5. 3 - 4 )

Tvoja pogrešna pretpostavka jer nisi Hristov sledbenik i ne svataš pisma i proroke. Isus nikad nije reko da je Bog, Sad mi kaži od koga je Apostol Toma dobio informaciju da je Isus Bog? daj mi ovde navedi nešto da je u vezi toga zapisano u Bibliji.

Koji od Apostola je učio Hrišćane da je Isus Svemogući Bog i kao takav da je potpuno ravan sa drugim Svemogućim Bogom? Gde to piše?
Ako je to iz Biblije daj da i ja vidim šta tamo piše.

Nije u redu da spamuješ temu stihovima van konteksta našeg razgovora.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne optužuje vas niko ni za što, sami kažete da se krštavate Svetom Trojstvu.

Naravno, krstava se kao sto i treba: ''u ime Oca Sina i Svetoga Duha''.
Ako je Sveti Duh u Bogu, i ako je on sastavni deo njega samog, objasni ti meni zasto se posebno krstavamo u ''Ime Svetog Duha''?
Zar ne bi bilo dovoljno reci: ''Krstite ih u ime Oca i Sina''???
*To ti jasno pokazuje koliko ti gresis!

Čitaš li ti Bibliju? ako čitaš kaži mi koliko Bogova jedan Hristov sledbenik treba da služi ili obožava?

Naravno treba da sluzi jednog Boga. Ali taj Bog u Bibliji je opisan kao jedan Bog koji se sastoji od vise licnosti.
Sad treba da ti citiram celu bibliju od pocetka.
Tek u Novom zavetu je otkriveno Bozje bice, njegova sustina u Isusu Hristu.
Zato se i kaze da je to: ''Tajna sakrivena od postanja sveta'', a nama je kroz Hrista otkrivena.
Zato onaj ko uzima samo stari zavet u obzir ne moze razumeti, ko je Bog.
Zato i jevrejima danas ''ostaje pokrivalo na licu'' prilikom citanja starog zaveta, jer ga samo Hristos uklanja!
Biblija se cita u kontekstu i posmatra celokupno, a ne vade se citati i manipulise njima...

Drugo
Ko se sve naziva BOGOM u tvojoj bibliji? daj mi neke primere.
I šta ti podrazmevaš kad kažeš Bog, šta to tebi znači ili imaš neku definiciju ?

Ako hoces da potenciras pricu da se i satana naziva ''bogom'' i sudije u izraelu to ti nece proci, jer je sasvim jasno da kada se u bibliji koristi pojam ''Bog'' on oznacava jedinog i svemoguceg Boga Jehovu. Dok kada se govori o drugima: ''koji sami sebe proglasuju za bogove'' onda je to u negativnom kontekstu, i ne moze se koristiti kao primer, da bi se unizilo Isusa kada se za njega kaze da je: ''Bog'' i to velikim slovom. Zato sto ga i sam Bog tako naziva!
Nema potrebe da ti dajem primere, jer ih i sam znas, a Laodikeja ti je dao stih gde se kaze: ''Pomaza te Boze Bog tvoj'' , ako vec hoces isto ime ''Jahve'' se koristi i za Isusa u zahariji 3:2, i opet JS manipulisu tim tekstom..
Potrebno je da manipulisete prevodima da bi odrzali svoju dogmu..

Što se tiče otvorene teme i ja imam jedno pitanje za tebe.
Uzimajući u obzir Jovana 1,1-3 kaži mi koliko to Bogova ima i koji li su ti Bogovi?

Po tebi i ''arijevoj'' teologiji ima dva Boga, a nama je jedan Bog, kao sto sam i rekao gore.
Vi hocete da kazete, da se VISI BOG OBRACA MANJEM BOGU!
To je protivno bibliji koja uci da ima SAMO JEDAN BOG!

Ja u stihovima što si tu gore priložio nigde ne vidim da piše Jehova, o čemu ti govoriš?

Gde ne vidis Bozje ime Jehova???
Ako hoces imas dokaz da se Isus naziva Jehovom u bibliji...

Nego kaži ti meni

To je pitanje na koje se moze odgovoriti i da i ne. U zavisnosti iz kog aspekta posmatras, i diskusija na tu temu je vec vodjena i resena..
Isus je jednak Ocu pre svog dolaska na zemlju, na zemlji je bio manji jer je imao ljudsko telo, na nebu je odabrao da ostane podredjen Ocu iz razloga sto je zadrzao ''lik coveka sa ranama'', ali Otac iz ljubavi prema Sinu to nije prihvatio, i on ga sam uzvisuje. I zato se i u bibliji kaze: ''da mu se poklone svi andjeli Bozji'' itd..(zapravo Bozanske licnosti, jedna drugu cine vecom iz ljubavi, zato Isus i kaze: ''Otac je moj veci od mene'' itd..). Tu nema niceg nerazumljivog za one koje vodi Bozji Duh u razumevanju..
Biblija se cita celokupno i sagledava kompletno, a ne izdvojenim stihovima iz konteksta..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo je vec objasnjeno.

Grcki zraz KIRIOS - Gospod, koji se u novom zavetui odnosi na Isusa, bio je pandan za starozavetni Jevrejski izraz ADONAJ - Gospod, koji se odnosio na Boga Oca, pa i Sina.

Dakle, nazivajuci Isusa Gospodom, ili Isus sam sebe Gospodom u novom zavetu, bio je dovoljan znak za Jevreje i apostole da Isus tvrdi za sebe da je Bog, sto je i bio - Bog u ljudskom telu.
Zato su Jevreji cesto osudjivali Isusa da se gradi Bogom, jer su znali ove cinjenice.

Ovo je samo jedan izvor iz koga su shvatili da je Isus Bog, a ima i drugih, jer Jevreji novoga zaveta nisu bili neuki, oni su poznavali pismo i cinjenicu da se u starom zavetu Isus izjednacuje sa Ocem, a i on je to sam potvrdjivao svojim izjavama.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Naravno, krstava se kao sto i treba: ''u ime Oca Sina i Svetoga Duha''.
Ako je Sveti Duh u Bogu, i ako je on sastavni deo njega samog, objasni ti meni zasto se posebno krstavamo u ''Ime Svetog Duha''?
Zar ne bi bilo dovoljno reci: ''Krstite ih u ime Oca i Sina''???
*To ti jasno pokazuje koliko ti gresis!

Da li se krštavaš u Svetu Trojcu ili u Sveto Trojstvo? ima koji se krštavaju i vako i nako.
Biblija uči da se krštava u ime Isusa Hristosa, osim na jedno problematično mesto gde se sumnja da je to po nalogu dodato da bi se dogma o trojstvu podržala(a to je neka druga tema)

[/QUOTE]
Naravno treba da sluzi jednog Boga. Ali taj Bog u Bibliji je opisan kao jedan Bog koji se sastoji od vise licnosti.
Sad treba da ti citiram celu bibliju od pocetka.
Tek u Novom zavetu je otkriveno Bozje bice, njegova sustina u Isusu Hristu.
Zato se i kaze da je to: ''Tajna sakrivena od postanja sveta'', a nama je kroz Hrista otkrivena.
Zato onaj ko uzima samo stari zavet u obzir ne moze razumeti, ko je Bog.
Zato i jevrejima danas ''ostaje pokrivalo na licu'' prilikom citanja starog zaveta, jer ga samo Hristos uklanja!
Biblija se cita u kontekstu i posmatra celokupno, a ne vade se citati i manipulise njima...
[/QUOTE]

Navedi mi sve te Biblijske stihove gde je taj Bog opisan kao jedan Bog ali se sastoji od više ličnosti?
Gde to piše?
Ne treba ti meni ništa da čitaš, iznerviro si se zašto?
Naravno da je Isus, Hristos i sluga Boga živoga došao da nam objavi radosnu vest da upoznamo istinitog živog Boga i Oca našega. Ko to osporava, ja ne!

Pokrivala kod jevreja ili ostale ceremonije mene ne interesiraju pa neću ni komentarisati.

Naravno da se ništa ne vadi iz konteksta da se manipuliše, slažemo se u tome.

[/QUOTE]
Ako hoces da potenciras pricu da se i satana naziva ''bogom'' i sudije u izraelu to ti nece proci, jer je sasvim jasno da kada se u bibliji koristi pojam ''Bog'' on oznacava jedinog i svemoguceg Boga Jehovu. Dok kada se govori o drugima: ''koji sami sebe proglasuju za bogove'' onda je to u negativnom kontekstu, i ne moze se koristiti kao primer, da bi se unizilo Isusa kada se za njega kaze da je: ''Bog'' i to velikim slovom. Zato sto ga i sam Bog tako naziva!
Nema potrebe da ti dajem primere, jer ih i sam znas, a Laodikeja ti je dao stih gde se kaze: ''Pomaza te Boze Bog tvoj'' , ako vec hoces isto ime ''Jahve'' se koristi i za Isusa u zahariji 3:2, i opet JS manipulisu tim tekstom..
Potrebno je da manipulisete prevodima da bi odrzali svoju dogmu..
[/QUOTE]

Moj argument je da Biblija naziva Bogovima ili bogovima a to je fakat. Kako pisareva pisaljka napisala Bog ili bog me ne zaima. Mene zanima definicija reči "BOG" da li znaš definiciju te reči?
I koliko Bogova imaš kad već pemenu "Pomaza te Bože Bog tvoj" Laodikeja neće da mi kaže.

Zechariah 3

3:1 And he shewed me Joshua the high priest standing before the angel of YHWH, and Satan standing at his right hand to resist him.

3:2 And YHWH said unto Satan, YHWH rebuke thee, O Satan; even YHWH that hath chosen Jerusalem rebuke thee: is not this a brand plucked out of the fire?

3:3 Now Joshua was clothed with filthy garments, and stood before the angel.

3:4 And he answered and spake unto those that stood before him, saying, Take away the filthy garments from him. And unto him he said, Behold, I have caused thine iniquity to pass from thee, and I will clothe thee with change of raiment.

3:5 And I said, Let them set a fair mitre upon his head. So they set a fair mitre upon his head, and clothed him with garments. And the angel of YHWH stood by.

3:6 And the angel of YHWH protested unto Joshua, saying,

3:7 Thus saith YHWH of hosts; If thou wilt walk in my ways, and if thou wilt keep my charge, then thou shalt also judge my house, and shalt also keep my courts, and I will give thee places to walk among these that stand by.

3:8 Hear now, O Joshua the high priest, thou, and thy fellows that sit before thee: for they are men wondered at: for, behold, I will bring forth my servant the BRANCH.

3:9 For behold the stone that I have laid before Joshua; upon one stone shall be seven eyes: behold, I will engrave the graving thereof, saith YHWH of hosts, and I will remove the iniquity of that land in one day.

3:10 In that day, saith YHWH of hosts, shall ye call every man his neighbour under the vine and under the fig tree.

Sad mi kaži gde u Zachariah 3 za Isusa se kaže da je YHWH

[/QUOTE]
Po tebi i ''arijevoj'' teologiji ima dva Boga, a nama je jedan Bog, kao sto sam i rekao gore.
Vi hocete da kazete, da se VISI BOG OBRACA MANJEM BOGU!
To je protivno bibliji koja uci da ima SAMO JEDAN BOG!

Gde ne vidis Bozje ime Jehova???
Ako hoces imas dokaz da se Isus naziva Jehovom u bibliji...
[/QUOTE]

Zašto po meni ako ja samo citiram Bibliju gde se neki nazivaju BOGOVIMA? Šta Biblija laže jer to nisu BOGOVI?
Ne! Ja kažem da se JEDAN i JEDINI živi Bog i Otac naš JEHOVA obraća sinu njegovom kao Sinu Božijem, ne večnom Bogu jer Isus nije ni večni Bog a ni jednak jedinom Bogu.

Pa daj mi sve te biblijske reference gde ti kažeš da se Isus naziva Jehovom, navedi bar jedan.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Ovo je vec objasnjeno.

Grcki zraz KIRIOS - Gospod, koji se u novom zavetui odnosi na Isusa, bio je pandan za starozavetni Jevrejski izraz ADONAJ - Gospod, koji se odnosio na Boga Oca, pa i Sina.

Dakle, nazivajuci Isusa Gospodom, ili Isus sam sebe Gospodom u novom zavetu, bio je dovoljan znak za Jevreje i apostole da Isus tvrdi za sebe da je Bog, sto je i bio - Bog u ljudskom telu.
Zato su Jevreji cesto osudjivali Isusa da se gradi Bogom, jer su znali ove cinjenice.

Ovo je samo jedan izvor iz koga su shvatili da je Isus Bog, a ima i drugih, jer Jevreji novoga zaveta nisu bili neuki, oni su poznavali pismo i cinjenicu da se u starom zavetu Isus izjednacuje sa Ocem, a i on je to sam potvrdjivao svojim izjavama.

Evo ti Zaharija 3 tu gore pa proveri dal su vratili ime JEDNOG i JEDINOG Boga na odgovarajuće mesto? Gde ti kažeš da umesto YHWH treba da piše Isus? daj mi primer.
Još čekam da mi navedeš bar jedan Biblijski stih gde je Isus večni Bog jednak drugom Bogu i onda mi kaži koliko Bogova imaš.

Natrag