Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Bas tako, Hrist je pocetak Bozijeg stvaranja. Sam Hrist ti to ovde kaze ali ti neces da priznas.
Nema svrhe da ih postavljam kada oni za tebe nista ne predstavljaju. Vise ti volis da filozofiras pa cak kao i gore sam da prevodis neki stih da bi ti se uklopilo u dogmu, nego da jednostavno verujes u istinu. Hajde mi nadji samo jedan prevod koji prevodi ovako kao ti.
Cak i da ga prevedes tako, dodje ti na isto, zacetnik ili pocetnik, zacetak ili pocetak. U cemu je razlika?
Jasno je sta se mislilo ovim stihom. Isus na vise mesta kaze da je ''Pocetak''.
Konkretno ova tema ti kaze (jovan 1:1): ''U pocetku bese Rec i rec bese u Boga'',
Dakle i Otac i Isus su bili u ''Pocetku''.
Jel bi sad ti da kazes da je i Otac imao pocetak, da je i on stvoren???
Kada se za Isusa kaze da je ''pocetak Bozjeg stvaranja'', ili na drugim mestima da je ''Pocetak'' tu se misli da je on stvoritelj svega na nebu i na zemlji i nista vise od toga.
Kada su jevreji pitali Isusa ko si ti, on im je rekao: ''Pocetak kako vam i kazem'' , tu su jevreji shvatili da je on bio pre vremena i postojao od ranije, zato su i hteli da ga ubiju, jel su razumeli da se gradio jednakim Bogu.
A neko ko je postojao zajedno sa Bogom pre vremena kao i Isus, pre svega ne moze biti nista drugo nego jednak tom Istom Bogu.
Jer kao sto sam rekao ranije, ti nemas nijedan stih koji kaze da je Isus stvoren, naprotiv.
Ja ne manipulisem prevodima kao vi, ovaj stih se moze razumeti na dva nacina, kao ti ga razumeju samo oni koji ne uzimaju celokupni biblijski kontekst u obzir..
Na koliko mesta se kaze da je Hrist rodjen?! Stvoren ili rodjen, u cemu je razlika? I jedno i drugo ima pocetak i kao takvo nije vecno!
Za tebe i mene se ne kaze da smo stvoreni, vec rodjeni, zato i slavimo dan rodjenja ili rodjendan a ne dan kada smo stvoreni. Adam i Eva su stvoreni, svi mi ostali smo rodjeni. Nama su nasi roditelji preneli zivot, zato smo mi rodjeni. Isti slucaj ti je i sa Hristom. Iz tog ugla se kaze da je Hrist rodjen, sam Bog kaze: ja te danas rodih, Bog je njegov 'direktan' Otac zato mu to i kaze. Dok mi ljudi ne dobijamo direktno zivot od Boga, vec preko nasih roditelja. Zato se i kaze Avram rodi Isaka, Isak rodi Jakova, Jakov rodi Josifa....Tako je i Jehova rodio Isusa.
Ne prijatelju, ''rodjen'' i ''stvoren'' nije isto.
Isus jeste u jednom trenutku ''rodjen'' i to se odnosi na njegovo rodjenje na zemlji.
Ali nigde se ne kaze da je ''stvoren''(u vezi njegovog zivota na nebu), takav stih ne postoji, sta vise kaze se da je on ''bez pocetka''.
Pavle ti kaze uporedjujuci Isusa sa Melhisedekom: ''Bez oca, bez matere, bez roda, ne imajući ni početka danima, ni svršetka životu, a ispoređen sa sinom Božijim, i ostaje sveštenik doveka.''(Jevrejima 7:3).
Kako ti onda, kada sam apostol Pavle kaze za Isusa da je: ''bez Oca, bez Matere i bez pocetka'' kazes da je stvoreno bice??
I sam Isus kaze, ''ko je Otac moj i Mati moja'' , njegova majka nije bila zemaljska majka, on majku ni Oca nije imao.
Nemoj mi manipulisati biblijom, ovo sto je Pavle rekao je ono sto su apostoli verovali o Isusu, on nije imao pocetka za njih.
I oduvek je postojao sa Ocem.
Govorim o recima: ''ISUSE BOZE MOJ!''
Tim recima se Toma ne obraca Hristu niti bilo ko drugi od apostola u svim poslanicama... ako gresim ispravi me! Oni su kako za vreme Hristovog boravka na zemlji, tako i po Hristovom vaznesenju, uvek obozavali samo Boga oca a NIKAD sina! Naravno da su i Hristu ukazivali i cast i postovanje ali nikada kao Bogu ocu, obozavanje, niti ih je Hrist tako ucio!
Svo vreme ih Hrist uci o svom ocu, govori im o svom ocu, cela svrha Hristovog dolaska na zemlju je da svedoci za oca a ne za sebe. Tako to Apostoli i shvataju, otac je Bog a Hrist je njegov sin i to na bezbroj mesta i svedoce, tako i druge poucavaju kako za vreme Hrista tako i posle njega. Znali su da Hrist dolazi od Boga, znali su da je Bog vaskrsao Hrista, zato Toma i kaze Gospod moj, sto se odnosi na Hrista i Bog moj, sto se odnosi na oca Jehovu. On je srecan sto ponovo vidi svog Gospoda, ali veoma dobro zna ko je zasluzan za to i zna da ga je Bog vaskrsao, zato i kaze Bog moj. Za njih je Hrist uvek bio Gospod i tako su mu se gotovo uvek i obracali, a nikad mu se nisu obracali sa Boze! Za njih je Hrist sin koji je sa njima na zemlji, a Bog je otac koji je na nebu.
Da znam taj vas odgovor: Isus se obraca Isusu sa ''Gospod Moj'' a u drugom delu stiha se obraca Bogu kada kaze: ''I Bog moj''.
To je vasa teologija, koja nastoji da na svakom mestu gde se Isus naziva Bogom ukloni tu mogucnost, manipulacjama i promenama teksta, negde ste to uspeli da uradite negde ne. Ostaju brojni stihovi koje vi ne mozete da izmenite, jer vam to gramatika ne dozvoljava.
Sve jedno ovo sto ti pricas nije tacno,jer tekst kaze: ''I Toma odgovori I RECE MU: Gospod moj i Bog Moj!''.
Kome je rekao? Kome se obratio? Tekst ti lepo kaze.
A ako uzmes sve ovo u kontekstu celog Jovanovog jevandjelja, jasno je da ga je Toma oslovio sa ''Bog'' i ovde.
Jer Jovanovo jevandjelje pocinje i zavrsava se sa naznakom na tome da je ''Isus Bog'', pocevsi od: (Jovana 1:1) pa sve do (Jovana 20:28).
Jovanovo jevandjelje je dosledno sebi!
A ti nemoj da verujes u to, nego stavi zarez u (jovanu 20:28).
Stefan je video na nebu, slavu Boziju i Hrista pored Boga. Citaj celu ovu glavu pa ces videti da li je Hrist za Stefana Bog. Vise nego jasno da je Jehova za njega Bog. Izvestaj ti vise nego jasno kaze da se Stefan molio Bogu a ne Hristu koji je pored Boga. Ovde zasigurno nije zapisana cela Stefanova molitva, navode se samo ove reci koje su upucene Hristu, ali to ne znaci da je Hrist Bog posto Stefan jasno kaze da Hrist stoji pored Boga.
Nema to veze, molitva je cin obozavanja, jer covek se ne moli stvorenom bicu.
Po tebi je onda dozvoljeno moliti se svecima i drugima, jer tako?
A sto se ne bi molili andjelima? Ja cu da molim svog andjela cuvara, da me cuva?
To je suprotno bibliji!
To sto ti pricas je idolopoklonstvo!
A ono sto sam ja hteo da kazem, je da nije zabranjeno da se molimo direktno Isusu, jer mu se apostol Stefan molio.
Ali vama vase vodje brane da se molite direktno Isusu, posebno J.S. to naglasavaju ''nikako se ne molite Isusu i nikada'', to je suprotno bibliji i to je ''antihristov duh'' koji i ti sledis.
Ja sam te pozvao da se licno obratis Hristu u molitvi i upitas ga da li je on Bog?
Pitaj ga ''ko si ti Isuse'', trazi da ti odgovori na ocigedan nacin, i videces da hoce!
Zato ovo sve i spominjem, jer ti ne mozes nikada znati, ako mu se ne obratis licno.
I rekao sam, pokusaj i videces da te nesto koci u tvom srcu, i neda ti da mu se obratis u molitvi.
To je ''antihristov duh''.
Ali nikad i da ponovim jos jednom, NIKAD, nisu druge ucili da je Hrist Bog, vec da je sin Boziji.
Kako nisu ucili? Pa citavo Jovanovo jevandjelje kaze da je Isus: ''Bog'', kolosanima poslanica, jevrejima poslanica, jovanova poslanica, itd.. da ne nabrajam. Ma ceo novi zavet to uci, apostol Pavle to uci. A vi ste jedini koji to osporavaju i ignorisu te stihove!
I jos tvrdite da su falsifikovani, za vas je i citav novi zavet falsifikovan jer nema Bozjeg imena u njemu?
A niste svesni da ga nikad nije ni bilio, cinjenica je da Bog nikad ne bi dozvolio da se njegova rec falsifikuje i da ljudi budu zavedeni i dovedeni u zabludu.
Hristos je rekao: ''Nebo i zemlja ce proci ali moje reci nece proci!''.
Bog je oduvek cuvao svoju rec!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*I jos nesto da naglasim, ja ne vidim problem nigde sa ''trojstvom'', ako je recimo ovo sto vi pricate istina(a nije!):
Vi kazete:
-Bog je Otac(Svemoguci).
-Isus je ''Bog''(on je malo manji ''Bog'').
-Sveti Duh je Bozja energija> Ona se nalazi u Bogu!
Dakle i po vasem je isto: Otac je Bog, Sin je Bog(jer se tako moze nazvati), I Sveti Duh je Bog(jer iz Boga izlazi i njegov je sastavni deo).
! Vas problem je sto vi to razdvajate.
! A mi ne gresimo sto:
-Oca nazivamo Bogom.
-Sina nazivamo Bogom.
-Svetog Duha nazivamo Bogom.
Jer je ovo sve biblijski podrzano u oba slucaja!
Poslednja izmena: