Jovan 1:1 -Objasnjenje

Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

• DA, Isti su u svemu

Votes: 15 46,9%
  • NE, Nisu isti.Razlikuju se barem po Starosti

Votes: 17 53,1%

• Total voters
    32
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kada se izvadi iz konteksta - to moze tako izgledati.

ali kada se sagleda celina ovog teksta i uporedi sa drugim tekstovima, onda je jasno da ovaj tekst govori o Isusu koji je u drugim tekstovima prikazan kao REC BOZJA, koji je bio KOD BOGA, koji je BOG, KROZ KOGA JE SVE POSTALO, u kome BESE ZIVOT I VIDELO, i koji je POSTAO TELO JEDINORODNI SIN BOZJI.

Dokazi na drugoj temi klikom na postavljeni link:

http://serbianforum.org/threads/logos.499423/page-2#post-1353832

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Kada se izvadi iz konteksta - to moze tako izgledati.

ali kada se sagleda celina ovog teksta i uporedi sa drugim tekstovima, onda je jasno da ovaj tekst govori o Isusu koji je u drugim tekstovima prikazan kao REC BOZJA, koji je bio KOD BOGA, koji je BOG, KROZ KOGA JE SVE POSTALO, u kome BESE ZIVOT I VIDELO, i koji je POSTAO TELO JEDINORODNI SIN BOZJI.

Dokazi na drugoj temi klikom na postavljeni link:

http://serbianforum.org/threads/logos.499423/page-2#post-1353832
Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U nebeskom oblicju da - bas u svemu, jer su i Otac i Sin kao i Sveti Duh licnosti koje cine jednog Boga - Elohima ili Jhwh.

U planu spasenja oni obavljaju razlicite uloge.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
U nebeskom oblicju da - bas u svemu, jer su i Otac i Sin kao i Sveti Duh licnosti koje cine jednog Boga - Elohima ili Jhwh.

U planu spasenja oni obavljaju razlicite uloge.

Elohim je titula.
Jahve je Ime Osobno Boga.

Dao sam ti primjer - Elohim i Jahve - ZAJEDNO
http://serbianforum.org/threads/biblija-negira-bozansku-prirodu-isusa.42811/page-14#post-1352088
Nisi se obazreo na to - jer ti TO ide kontra tvoga nauka.
Ponovno te pozivam - objasni stih!

Izlazak 3,15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:
`Jahve,
Bog

vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.

Jahve - Osobno Ime Boga.
Bog = ELOHIM -(TITULA) = BOG
-------------------------------------

-------------------------------------------------------------------

Dao sam ti prijevod ŠTO je Elohim
http://serbianforum.org/threads/paradoks-raja.352985/page-19#post-1351567
Nisi se na to obazreo - jer ti TO ruši nauku.

Elohim=

Množina od H433, bogovi u običnom smislu, ali posebno se koristi (u množini time, osobito s člankom) vrhovnog Boga, povremeno primjenjuje način poštovanja prema sucima, a ponekad i kao superlativ: - anđeli, X prekoračenja, Bog (bogovi) (-boginje,-ly), X (vrlo) velik, suci, X moćni.

Znači – nije samo za Boga!
----------------------------------------------------------

Dao sam ti primjere gdje se ELOHIM upotrebljava za LJUDE, ANĐELE,..
nisi se obazreo na to - jer ti TO ruši nauk.
http://serbianforum.org/threads/biblija-negira-bozansku-prirodu-isusa.42811/page-14#post-1352711

------------------------------------------------

Da li imaš snage odgovoriti na gornje?

Otac i Sin kao i Sveti Duh licnosti koje cine jednog Boga - Elohima ili Jhwh

Da svima potvrdiš istinitost svoje gornje tvrdnje,
daj ovdje jasne Biblijske stihove
da je Otac, Sin i SD - LIČNOSTI
koje zajedno čine Boga,
da je Bog = ELOHIM,
i da je Elohim = Jahve.

STIHOVIMA - molim te lijepo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno, Elohim - BOGOVI.

Na kraju ipak shvataš da je ELOHIM više ličnosti, je tekst otkriva Boga kao množinu u jednini.

Bog ELOHIM kaže
"Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.
И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 26 - 27 )

"A Gospod siđe da vidi grad i kulu, što zidahu sinovi čovečiji.
I
reče Gospod: Gle, narod jedan, i jedan jezik u svih, i to počeše raditi, i neće im smetati ništa da ne urade šta su naumili.
Hajde da
siđemo, i da im pometemo jezik, da ne razumeju jedan drugog šta govore.
Tako ih
Gospod rasu odande po svoj zemlji, te ne sazidaše grada" ( 1 Mojsijeva 11. 5 - 8 )

JHWH nije jedino ime u bibliji kojom Bog otkriva sebe i svoj karakter ljudima, već ih ima mnoštvo - Elohim je jedno od njih.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Tacno, Elohim - BOGOVI.

Na kraju ipak shvataš da je ELOHIM više ličnosti, je tekst otkriva Boga kao množinu u jednini.

Bog ELOHIM kaže
"Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.
И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 26 - 27 )

I
reče Gospod: Gle, narod jedan, i jedan jezik u svih, i to počeše raditi, i neće im smetati ništa da ne urade šta su naumili.
Hajde da
Tako ih
Gospod rasu odande po svoj zemlji, te ne sazidaše grada" ( 1 Mojsijeva 11. 5 - 8 )

JHWH nije jedino ime u bibliji kojom Bog otkriva sebe i svoj karakter ljudima, već ih ima mnoštvo - Elohim je jedno od njih.

Jel ti zbilja ne vidiš - ili - se praviš?
.................................................
Tvrdiš da je Jahve = Elohim!

A ako ne znaš - ili - ne želiš - onda mi to reci da te ne gnjavim da nisi odgovorio.
------------------------------------------------------------------------------------------

Izlazak 3,15
`Jahve, Bog
vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.`
To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Exo 3:15 ויאמרH559 עודH5750 אלהיםH430 אלH413 משׁהH4872 כהH3541 תאמרH559 אלH413 בניH1121 ישׂראלH3478 יהוהH3068 אלהיH430 אבתיכםH1 אלהיH430 אברהםH85 .........
H3068
יהוה
yehôvâh
yeh-ho-vaw'
From H1961; (the) self Existent or eternal; Jehovah, Jewish national name of God: - Jehovah, the Lord. Compare H3050, H3069.
-----------------------------------

H430
אלהים
'ĕlôhı̂ym
el-o-heem'

Plural of H433; gods in the ordinary sense; but specifically used (in the plural thus, especially with the article) of the supreme God; occasionally applied by way of deference to magistrates; and sometimes as a superlative: - angels, X exceeding, God (gods) (-dess, -ly), X (very) great, judges, X mighty.
--------------------------------
Množina od H433, bogovi u uobičajenom smislu, ali posebno se koristi (u množini tako, pogotovo s člankom) vrhovnog Boga, povremeno primjenjivati na način poštovanja prema sucima, a ponekad i kao superlativ: - anđeli, X prekoračenja, Bog (bogovi) (-ginje,-ji), X (vrlo) velik, suci, X moćni.
---------------------------------------
Jel ti jasno da OSIM - Bog, Bogovi, može biti i OVO SVE OSTALO GORE PODEBLJANO?!

Za sve gornje sam ti dao i primjere!
Ali -nisi odgovorio - zašto?
-------------------------------

Jahve - Osobno Ime Boga.

Imaš tvrdnju!
Dokaži stihom!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zapazi da u ovim tekstovima tekst ne kaze DA NACINIM - vec DA NACINIMO, ili ne kaze DA IM POMETEM - vec DA IM POMETEMO.
To znaci da Elohim oznacava mnozinu u smislu vise licnosti.
Bog se obraca drugim licnostima sebi ravnim koji cine jednog Boga.

Bog je na pocetku sebe pretstavio kao Elohim - mnozinu, a kasnije kao Elohim - Jhwh, odnosno Jahve koji je mnozina.
Jhwh je dakle vise osoba a ne jedna.

И створи
Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 26 - 27 )

I
Hajde da
Tako ih

Svako Bozje ime u bibliji ima svoje znacenje kojim Bog pretstavlja sebe i svoj karakter ljudima.

ELOHIM - Bog sudija, zapovednik.

JAHVE (JEHOVA) - ima značenje Samopostojeći, Večni.
Ovim imenom Bog nam otkriva da je bio, da jeste, i da će biti, to jest da je večno živ, i uvek prisutan.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Zapazi da u ovim tekstovima tekst ne kaze DA NACINIM - vec DA NACINIMO, ili ne kaze DA IM POMETEM - vec DA IM POMETEMO.
To znaci da Elohim oznacava mnozinu u smislu vise licnosti.
Bog se obraca drugim licnostima sebi ravnim koji cine jednog Boga.

Bog je na pocetku sebe pretstavio kao Elohim - mnozinu, a kasnije kao Elohim - Jhwh, odnosno Jahve koji je mnozina.
Jhwh je dakle vise osoba a ne jedna.

И створи
Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 26 - 27 )

I
Hajde da
Tako ih

Svako Bozje ime u bibliji ima svoje znacenje kojim Bog pretstavlja sebe i svoj karakter ljudima.

ELOHIM - Bog sudija, zapovednik.

JAHVE (JEHOVA) - ima značenje Samopostojeći, Večni.
Ovim imenom Bog nam otkriva da je bio, da jeste, i da će biti, to jest da je večno živ, i uvek prisutan.
Tvrdiš da je Jahve = Elohim!

A ako ne znaš - ili - ne želiš - onda mi to reci da te ne gnjavim da nisi odgovorio.
------------------------------------------------------------------------------------------

Izlazak 3,15
`Jahve, Bog
vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.`
To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.

Exo 3:15 ויאמרH559 עודH5750 אלהיםH430 אלH413 משׁהH4872 כהH3541 תאמרH559 אלH413 בניH1121 ישׂראלH3478יהוהH3068 אלהיH430 אבתיכםH1 אלהיH430 אברהםH85 .........
H3068
יהוה
yehôvâh
yeh-ho-vaw'

From H1961; (the) self Existent or eternal; Jehovah, Jewish national name of God: - Jehovah, the Lord. Compare H3050, H3069.
-----------------------------------

H430
אלהים
'ĕlôhı̂ym
el-o-heem'

Plural of H433; gods in the ordinary sense; but specifically used (in the plural thus, especially with the article) of the supreme God; occasionally applied by way of deference to magistrates; and sometimes as a superlative: - angels, X exceeding, God (gods) (-dess, -ly), X (very) great, judges, X mighty.
--------------------------------
Množina od H433, bogovi u uobičajenom smislu, ali posebno se koristi (u množini tako, pogotovo s člankom)vrhovnog Boga, povremeno primjenjivati na način poštovanja prema sucima, a ponekad i kaosuperlativ: - anđeli, X prekoračenja, Bog (bogovi) (-ginje,-ji), X (vrlo) velik, suci, X moćni.
---------------------------------------

Jel ti jasno da OSIM - Bog, Bogovi, može biti i OVO SVE OSTALO GORE PODEBLJANO?!

Za sve gornje sam ti dao i primjere!
Ali -nisi odgovorio - zašto?
-------------------------------

Jahve - Osobno Ime Boga.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno, JAHWE je ELOHIM - mnozina.

Jahwe su zajedno tri lica Bozanstva.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Tacno, JAHWE je ELOHIM - mnozina.

Ma šta je - TOČNO!?!?
Dao sam ti već više puta dokaze - da NIJE
isto Jahve i Elohim.

Zašto bježiš od istine?
Misliš da će te neistina spasiti?

Jahve je Osbno Ime Boga Oca Jedinoga.
Elohim se upotrebljava još i za ljude i za anđele i za.....

Jahve - samo za Boga Jedinoga.

Opet te pitam - ŠTO je kada su zajedno Jahve i Elohim?
Dao sam ti stih!

Jahwe su zajedno tri lica Bozanstva.

Daj mi te stihove da Jahve - znači - Zajednica 3 lica Božanstva.
TA tvoja "istina" sigurno ima jako puno jasnih nedvosmislenih stihova,
jel tako?

ALI - ako takovih stihova - NEMA -
onda tvoj nauk nije Biblijski!

Ali - ako toga nema u Bibliji,
onda ti lažno naučavaš.
Jel tako?!

Natrag