Zapazi da u ovim tekstovima tekst ne kaze DA NACINIM - vec DA NACINIMO, ili ne kaze DA IM POMETEM - vec DA IM POMETEMO.
To znaci da Elohim oznacava mnozinu u smislu vise licnosti.
Bog se obraca drugim licnostima sebi ravnim koji cine jednog Boga.
Bog je na pocetku sebe pretstavio kao Elohim - mnozinu, a kasnije kao Elohim - Jhwh, odnosno Jahve koji je mnozina.
Jhwh je dakle vise osoba a ne jedna.
"Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.
И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 26 - 27 )
"A Gospod siđe da vidi grad i kulu, što zidahu sinovi čovečiji.
I reče Gospod: Gle, narod jedan, i jedan jezik u svih, i to počeše raditi, i neće im smetati ništa da ne urade šta su naumili.
Hajde da siđemo, i da im pometemo jezik, da ne razumeju jedan drugog šta govore.
Tako ih Gospod rasu odande po svoj zemlji, te ne sazidaše grada" ( 1 Mojsijeva 11. 5 - 8 )
Svako Bozje ime u bibliji ima svoje znacenje kojim Bog pretstavlja sebe i svoj karakter ljudima.
ELOHIM - Bog sudija, zapovednik.
JAHVE (JEHOVA) - ima značenje Samopostojeći, Večni.
Ovim imenom Bog nam otkriva da je bio, da jeste, i da će biti, to jest da je večno živ, i uvek prisutan.
Tvrdiš da je Jahve = Elohim!
Ponovno te pozivam - objasni stih!
A ako ne znaš - ili - ne želiš - onda mi to reci da te ne gnjavim da nisi odgovorio.
------------------------------------------------------------------------------------------
Izlazak 3,15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:
`
Jahve, Bog
vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.`
To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Exo 3:15 ויאמרH559 עודH5750 אלהיםH430 אלH413 משׁהH4872 כהH3541 תאמרH559 אלH413 בניH1121 ישׂראלH3478
יהוהH3068 אלהיH430 אבתיכםH1 אלהיH430 אברהםH85 .........
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
H3068
יהוה
yehôvâh
yeh-ho-vaw'
From H1961; (the) self Existent or eternal; Jehovah,
Jewish national name of God: - Jehovah, the Lord. Compare H3050, H3069.
-----------------------------------
H430
אלהים
'ĕlôhı̂ym
el-o-heem'
Plural of H433; gods in the ordinary sense; but specifically used (in the plural thus, especially with the article) of the supreme God; occasionally applied by way of deference to magistrates; and sometimes as a superlative: - angels, X exceeding, God (gods) (-dess, -ly), X (very) great, judges, X mighty.
--------------------------------
Množina od H433,
bogovi u uobičajenom smislu, ali posebno se koristi (u množini tako, pogotovo s člankom)
vrhovnog Boga, povremeno primjenjivati na način
poštovanja prema sucima, a ponekad i kao
superlativ: -
anđeli, X
prekoračenja, Bog (
bogovi) (-
ginje,-
ji), X (
vrlo)
velik,
suci, X
moćni.
---------------------------------------
Jel ti jasno da OSIM - Bog, Bogovi, može biti i OVO SVE OSTALO GORE PODEBLJANO?!
Za sve gornje sam ti dao i primjere!
Ali -nisi odgovorio - zašto?
-------------------------------
Jahve - Osobno Ime Boga.
Bog = ELOHIM -(TITULA) =
BOG
-------------------------------------