Joga - mudrost na delu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Halasana - vježba joge koja razotkriva "unutrašnje skriveno blago"

Halasana - vježba joge koja razotkriva "unutrašnje skriveno blago"

Jedan od položaja koji se često radi uz Sarvangasanu jest plug ili Halasana.

Simbolično, plug kao sredstvo rada je zastupljen u mitovima i tradicionalnim pričama mnogih naroda svijeta.

U Ramayani, plug simbolizira alat za otkrivanje "unutrašnjeg skrivenog blaga".

Redovito vježbanje Halasane njeguje i pomlađuje tijelo.

halasana.jpg

Ovaj položaj pomaže u izgradnji i jačanju torakalnog i lumbalnog dijela kralježnice povećavajući cirkulaciju i gipkost.

Osim toga, oslobađa napetost u vratu i grlu te ublažava nakupljanje sluzi u sinusima i dišnim organima.

Vježbač ovim položajem postupno uspijeva produljiti i regulirati dah.

Halasana ima smirujući i okrepljujući učinak na simpatički živčani sustav.

Nadalje, pomaže uravnotežiti izlučivanje hormona adrenalina i tiroksina, te poboljšava eliminaciju toksina iz probavnog i mokraćnih puteva.

Zbog položaja inverzije, Halasana potiče mentalnu bistrinu i povećava vitalnost.


Kako pravilno izvesti Halasanu


Mnogi učitelji joge prilagođavaju ovu asanu fizičkoj kondiciji i fleksibilnosti pojedine osobe.

Na početku je nužno što bolje se zagrijati.

Ako procijenite da niste spremni za potpunu Halasanu, ispod nogu stavite neku manju stolicu ili kutiju kojom ćete umanjiti fleksiju leđa do koje dolazi izvođenjem potpune Halasane.

Na taj ćete način umanjiti stres na leđima, a kad se osjetite sigurniji u svoje leđne mišiće, pokušajte ovu asanu izvesti u punom pokretu.

Pretpostavimo da ćete u ovu asanu prijeći nakon svijeće.

Iz položaja svijeće, polako uz izdah presavijajte se u kukovima i spuštajte noge prema glavi dok vam nožni prsti ne dotaknu pod.

Trup držite vertikalno prema podlozi, a noge nemojte savijati u koljenima.

Kad ste se nožnim prstima oslonili o podlogu ili pod, podignite natkoljenice i lopatice prema stropu. Bradu nastavite vući od prsa uz opuštanje grla.

Oslanjajući se na nadlaktice, nastavite gurati stražnju stranu trupa prema stropu.

U položaju pluga ostanite 1-5 minuta, ovisno o osjećaju.

Kad poželite izaći iz ovog položaja, rukama se oslonite o leđa, te izdišući noge pružite prema stropu te potom i polako prema podu.

Tijekom izvođenja Halasane koncentrirajte se na trbušni stup te pokušajte opustiti mišiće leđa pazeći pritom da zadržite i pravilno disanje.


Kome se preporučuje Halasana


Kao i većina joga položaja, ova asana umiruje te smanjuje osjećaj stresa i slabosti. Zbog toga posebno se preporučuje osobama pod velikim emocionalnim i fizičkim stresom.

Osim toga, Halasana potiče rad štitne žlijezde i probavnih organa.

Ovaj joga položaj pomaže u istezanju ramena i kralježnice pa se preporučuje kod bolova u tim predjelima uslijed lošeg držanja.

Halasana pomaže i ženama koje teže podnose simptome menopauze.

Halasana se često preporučuje kod...

• bolova u leđima
• stresa
• glavobolje
• neplodnosti
• nesanice
• sinusitisa

Halasanu se ne preporučuje izvoditi u slučajevima:

• proljeva
• menstruacije
• povreda vrata
• visokog krvnog tlaka
• astme

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Yoga twistovi – otključajte svoju dugovječnost i mekoću kralježnice

Yoga twistovi – otključajte svoju dugovječnost i mekoću kralježnice

1.jpg

Neaktivnost i krivo držanje može ozbiljno smanjiti raspon kretanja kralježnice, oslabiti mišiće koji je podržavaju, a kralješci i diskovi se pritišću.
To blokira i glavne struje kisika, krvi i prane (vitalne životne energije) te živčane struje koje prolaze kroz kralježnicu.
U ovom slučaju pomoći vam mogu yoga twistovi.
Yoga položaji uvijanja tijela u stranu („twistovi“) vrlo su cijenjeni položaji za zdravlje kralježnice i njenu elastičnost.
Neki od njih spadaju u položaje „Fontane mladosti“ - onih koji podmlađuju duh i tijelo.

Twistova u yogi ima u svim varijacijama, od stojećih, sjedećih, ležećih do inverzija.
Svima je zajedničko pažljivo i postepeno ulaženje i izlaženje iz položaja, specifično korištenje daha i pažnje, te brojne zajedničke dobrobiti.
Određeni položaji se koriste kroz početak yoga prakse kao zagrijavanje, drugi za balans nakon intenzivnih prijetklona prema naprijed i savijanja unatrag.
Često se koriste na kraju sata prije dubokog opuštanja kako bi se oslobodile bilo koje tenzije nastale za vrijeme prakse.

Dobrobiti yoga twistova

Twistovi blago pomiču kralježnicu i tako oslobađaju kralješke i diskove da bolje rade, istovremeno izravnavajući kralježnicu.
Potiču bolji protok krvi i kisika, a posebno oslobađaju napetost iz srednjeg dijela kralježnice. To utječe i na sve živce koji idu iz kralježnice u druge dijelove tijela.
Pomiču rebra i jačaju mišiće grudnog koša, što je dobro za puni potencijal disanja.
Imaju iznimno dobar utjecaj na unutrašnje organe, probavu i crijeva. Potiču bolji rad probavne vatre a jetra, slezena, žuč, želudac, bubrezi i gušterača imat će velike koristi od ovih položaja.
Oni pomažu njihovoj prirodnoj masaži, boljem izlučivanju otpadnih tvari iz tijela, smanjuju nadutost i probavni nemir.
Odlični su u eliminaciji dubokih napetosti unutar tijela. Dižu razinu energije kada se osjećamo umorno i oslobađaju emocionalni stres.

Poznati twistovi


Parivrtta Trikonasana: Položaj okrenutog trokuta pomaže otkloniti napetost i pronaći unutarnju ravnotežu i mir, razvija osjećaj za koordinaciju, ravnotežu i izdržljivost a donosi gipkost i snagu.
Trikonasana ima terapeutsko djelovanje kod tjeskobe, a fizički proteže cijelo tijelo, stimulira rad unutarnjih organa i probavu te potiče bolji protok krvi u glavu.

2.jpg

Parivrtta-parshvakonasana: Položaj okrenutog bočnog protezanja daje elastičnost kralježnici i zglobovima kuka. Proteže noge, otvara grudni koš i ramena te jača koncentraciju i izdržljivost.

Ardha Matsyendrasana: Položaj Gospodara riba koristi čitavom živčanom sustavu i unutarnjim organima, povećava pritok krvi prema kralješcima i blagotvorno djeluje na cijeli organizam.
Proteže ramena, kukove i vrat te izdužuje kralježnicu. Terapeutski djeluje kod astme, podiže razinu energije kod umora, ublažava menstrualne tegobe, išijas i bolove u leđima.

Bharadvajasana: Kroz položaj mudraca Bharadvaje kralježnica je u jakoj rotaciji, gdje su elastičnost i druge dobrobiti prinesene cijelom tijelu, kao što je sve povezano s kralježnicom.
Poboljšava držanje vrata, terapeutski pomaže kod sindroma karpalnog tunela i otklanja stres.

Dharmasana: Otvara kukove, proteže slabinske mišiće (psoas) koji povezuju zdjelicu s kralježnicom, pomaže osloboditi išijas i križobolju, masira unutarnje organe i proteže mišiće vrata.

Makarasana: Krokodilsko protezanje je jedan od zasigurno najugodnijih opuštajućih položaja na leđima. Otpušta napetost i blokade iz područja ramena i kukova, proteže bočne strane tijela.


Restorative Yoga: Položaj koji donosi duboki odmor i otpuštanje napetosti. Dok se vi odmarate na jastucima ili dekama, tijelo pokreće dah, lagano se otpušta napetost iz zdjelice i kukova te potiče blaga masaža unutarnjih organa.

3.jpg

Kroz sve položaje „twistova“ potrebno je osvijestiti izduženje kralježnice iz baze tijela i potpunu rotaciju kralježnice, počevši od njenog korijena iz kojeg se treba što bolje izvući, nadalje protezanje i rotaciju sredine kralježnice, pa gornjeg dijela vratne kralježnice.
Pažljivo i polako ulazite i izlazite iz položaja, a dok ste u njima usmjerite pažnju i dah kroz solarni pleksus ili kralježnicu. Tako ćete potaknuti bolji protok kisika, krvi i prane kroz te dijelove tijela.

Područje solarnog pleksusa zovemo našim drugim mozgom, preko kojeg primamo energije drugih osoba u naš život a sve fizičke kretnje tijela polaze iz ovog središta.
„Twistovi“ posebno djeluju na područje energetskog centra treće čakre „Manipure“. Glavne značajke ove čakre su moć i ekspanzija.
Njen dobar rad razvija volju i entuzijazam, donosi snagu, duhovnu mudrost i pravednost.
Ako ste često ljuti, napeti ili bez životne radosti, osjećate blokiranost i sl. „twistovi“ su odlični položaji za povratak bolje energije i rasterećenja uma od raznog stresa.

Izvor: Alternativa za vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jogičko disanje ili Pranayama

Jogičko disanje ili Pranayama

1.jpg

Jogičko disanje ili Pranayama je znanost o kontroli daha. Sastoji se od niza vježbi posebno namijenjenih kako bi se zadovoljile tjelesne potrebe i održavalo dobro zdravlje. U idealnom slučaju, ova praksa otvara unutarnju životnu silu, dakle ne služi samo da bi pravilno disali. Ona je dio moćne duhovne joga prakse koja služi kao priprema u proces meditacije.


Termin Pranayama dolazi od sljedećih riječi:

Prana – “životna sila” ili “životna energija”
Yama – “disciplina” ili “kontrola”
Ayama – “širenje” ili “produženje”


U našem procesu disanja, kisik koji udišemo prolazi kroz naše tijelo u obliku energije za punjenje različitih dijelova tijela. Izdišemo ugljični dioksid kojim se odnose sve otrovne otpadne tvari iz našeg tijela. Kroz praksu pranayame, postiže se balans kisika i ugljičnog dioksida. Mi upijamo pranu kroz udisaje što povezuje naše tijelo, um i duh.

No, život je pun stresa. Zbog svakodnevnog rada, obitelji ili financijskih pritisaka, imamo tendenciju zanemariti naše disanje. Dišemo brzo i plitko. Korištenje samo djelića pluća dovodi do nedostatka kisika i može dovesti do različitih komplikacija. Srčana oboljenja, poremećaji spavanja i umor su samo neki pokazatelji nedostatka kisika. Zbog toga, postajemo podložniji negativnoj energiji i uznemireni a to dovodi do manjka prane unutar tijela. Vježbajući duboko i sustavno disanje kroz pranayamu, mi re-energiziramo naše tijelo.

Prednosti pranayame


Disanje je normalan dio našega života, iako mi ne obraćamo pozornost na to. To je automatska funkcija tijela koja se obavlja čak i bez koncentriranja na proces. Zašto onda moramo naučiti jogičko disanje? Ovdje su neki od razloga zašto je to važno:

  • Pranayama nas uči pravilan način disanja. U običnom disanju koristimo samo dio pluća, ne znajući da je to nezdravo i neprirodno i da može dovesti do komplikacija. Jogičkim disanjem povećamo kapacitet naših pluća, donosimo više kisika u tijelo kako bi ono dobro funkcioniralo. Učimo kako disati polako i duboko – na pravilan način.
  • Pranayama smanjuje toksine u našem tijelu što je prevencija protiv raznih bolesti.
  • Pranayama pomaže pri probavi. Uz pravilan način disanja, metabolizam i zdravstveno stanje će se početi poboljšavati.
  • Pranayama razvija našu koncentraciju i fokus. Ona se bori protiv stresa i opušta tijelo. Rezultati jogičkog disanja su spokoj i mir uma.
  • Pranayama nudi bolju samokontrolu. Kroz poboljšanu koncentraciju, efektnije i smirenije se možemo nositi s nagonima i reakcijama. Um može vidjeti i djelovati jasnije, izbjegavajući pogrešne odluke.
  • Pranayama vodi duhovnom putu kroz opušteno tijelo i um.
Međutim, napominjemo da pranayamu ne treba forsirati bez odgovarajuće pripreme jer to može dovesti do problema. Ona je dio procesa joge, praksa čišćenja uma i tijela koja se mora vršiti na odgovarajući način odnosno kroz pravilno usmjeravanje i pripremu.

Izvor: Atma.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pogledajte šta radi skelet dok vežbamo jogu

Sam pogled na osobu koja vežba dovoljan je da nam bude jasno da je telo sposobno za mnoge neverovatne stvari. Međutim, to postaje potpuno jasno kada zavirimo u skelet i pogledamo šta se dešava iznutra.


1_zps8946a2db.jpg

Naše telo svašta može, treba samo da ga uposlimo



Joga je skup duhovnih i telesnih vežbi čiji je cilj sjediniti telo, um i dušu. Stručnjaci u studiju "Hibrid", mestu koje se bavi medicinskom animacijom i 3D modeliranjem, od rendgenskih snimaka napravili su video koji je oživeo ljudski skelet na sasvim nov način.


Znamo da je telo sposobno za mnoge neverovatne stvari, ali veoma je zanimljivo gledati koliko se zapravo može istezati i savijati!

Izvor: Vestionline
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Opustite um i tijelo u yoga položaju "Shavasana"

shavasana1_zpse294c2ca.jpg


Danas na Zapadu postoje deseci različitih stilova yoge, a svima je zajednički jedan položaj – položaj mrtvaca (na sanskrtu Shavasana).

Ova asana, ili položaji u yogi, se radi posljednja i u njoj se zadržava dulje vrijeme, najmanje 5 minuta.

Postoji i vrsta yoge u kojoj se cijelo vrijeme leži u Shavasani - Yoga nidra.

Tijekom Shavasane nepomično ležimo na leđima, kako bi se tijelo potpuno odmorilo i relaksiralo prije nego nastavimo sa svakodnevnim obvezama.

Osim što se tako potpuno relaksiramo fizički, mentalno i emotivno, postajemo svjesniji svoje energije.

Odmara um i tijelo



Dok radimo Shavasanu, svjesno prolazimo dio po dio tijela i opuštamo se u potpunosti.


Nekoliko minuta skretanja pozornosti na osjete u tijelu će odmoriti um.


Ova asana će vam osobito dobro doći u sljedećim situacijama:

  • kada vam je dan pretrpan obvezama
  • ako trebate nekoliko minuta tišine
  • kada želite usporiti um
  • kada ste nervozni i nemirni
  • ako ne možete zaspati
Shavasanu možete prakticirati i kao samostalnu vježbu.

Kako odabrati mjesto za prakticiranje



Ovu asanu možete prakticirati bilo gdje.


Prvi put je najbolje uvježbati shavasanu u privatnosti vlastitog doma.


Kada se dobro upoznate s tehnikom izvođenja, svakako je isprobajte i u prirodi (plaža, šuma, livada, vaše dvorište).


Osobito je lijepo raditi shavasanu na površini mora - prepustiti se potpuno morskim strujama desetak minuta je uistinu predivno iskustvo.

Kako se pripremiti za Shavasanu



Prije nego krenete s položajem mrtvaca, potrudite se da prostor u kojem ćete ga izvoditi bude tih i ugodan.

  • isključite telefon, mobitel i računalo
  • prigušite svjetlo
  • zamolite ukućane da neko vrijeme ne ulaze u tu prostoriju
  • prozračite prostoriju prije nego počnete
  • ako nosite puno zveckavog nakita, skinite ga
  • možete zapaliti mirisni štapić ili mirisnu svjetiljku s opuštajućim eteričnim uljima, poput lavande
  • ako si želite vremenski ograničiti Shavasanu, imajte kraj sebe alarm, koji ćete naviti na 10 ili 15 minuta

Kada radite položaj mrtvaca u unutrašnjem prostoru, preporučuje se da to bude na podu, jer ćete na krevetu vjerojatno lako zaspati (osim ako ga prakticirate da biste lakše zaspali).


Ako nemate prostirku za yogu, poslužit će i deka ili poplun.


Budite sigurni da vam tih desetak minuta neće biti hladno – obucite čarape ili dodatni pulover ili se pokrijte dekom ako je potrebno.

Kako izvoditi Shavasanu



Legnite na leđa. Možete malo savinuti koljena i staviti dekicu ispod njih.


Stopala neka budu razmaknuta koliko vam je ugodno.


Prekrižite prste iza glave, stavite bradu na trenutak na prsa (pogledajte stopala), te vratite tjeme u pod tako da vam glava ne visi niti na jednu stranu.


Možete staviti manji jastuk pod glavu.


Stavite ruke sa strane (odmaknite ih malo od tijela), s dlanovima položenima prema gore, tako da možete opustiti prste.


Kada ste se jednom namjestili, donesite odluku da se nećete pomicati neko vrijeme.


Možete napraviti nekoliko dubokih udaha i izdaha na početku, s fokusiranjem na potpunom opuštanju. Zatvorite oči i usta.


Dah neka bude na nos, ali bez vaše kontrole.


2_zps6e8ad513.jpg



Krenite s pažnjom od stopala, dio po dio tijela. Čitav fokus prebacite na stopala, osjetite kako se potpuno opuštaju, kako postaju teška i topla, te tonu u pod.

Nakon što su stopala potpuno opuštena, neka vaša svjesnost o opuštanju tijela krene prema gore.

Krenite s pažnjom prema gležnjevima, koljenima, bedrima, kukovima, čitavim leđima, opuštajte kralježnicu kralježak po kralježak, zatim trbuh, prsni koš, ramena, ruke i vrat.

Opustite sav teret sa svojih ramena.


Opustite čeljust, zubno meso, jezik, obraze.

Opustite očne kapke i umirite oči. Opustite prostor između obrva i potpuno opustite obrve.


Opustite kožu i sve unutarnje organe.

Ne žurite. Na svakom dijelu se zadržite koliko je potrebno, dok ne osjetite da je potpuno opušten, mekan, otežao.


Potpuno se prepustite podlozi, bez potrebe za kontrolom ijednog dijela tijela.


Opustite grč svakog mišića oko svake kosti u tijelu. Uživajte u trenucima potpunog mira i tišine, osjetite kako vas preplavljuje mirnoća – čitavo vaše tijelo i um.

Izlazak iz položaja



Nakon što se oglasio vaš alarm ili ste odlučili izaći iz položaja, učinite to postepeno – postanite opet svjesni svog disanja, polako produbite dah, te počnite micati prstima na rukama i nogama.


Pomaknite polagano glavu.


Kada ste opet svjesni svoga tijela, prebacite ruke preko glave i dobro se protegnite, kao da ste se tek probudili.


Zatim stavite koljena na prsni koš i obgrlite ih rukama, te se prebacite na bok – ostanite nekoliko trenutaka tu.


Kada ste spremni dođite u sjedeću poziciju, polako ustanite.


Time je vaše prakticiranje ovog položaja završilo.

Autor: Brankica Butorac, yoga studio Velika Gorica.
Izvor: Alternativa za vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Četiri najvažnija životna cilja u jogi

Autor: Svami Omgjanam (Olja Bošković)

1_zps33f7aa54.jpg


U Indiji, koja se još uvek upravlja prema starim tradicionalnim vrednostima postavljenim pre 4000 i više godina, u duhovnim knjigama koje su napisali prosvetljeni ljudi, sve je postavljeno na svoje mesto...


Šta kaže joga?


Filozofija prožima život običnih ljudi a da oni to ni ne znaju i čini ga istovremeno bogatim,struktuiranim, jednostavnim i lakšim.


U jogi se kaže da postoje četiri osnovna cilja koje čovek ima tokom života. Purušartha se definiše kao cilj, ali i trud, napor i stremljenje. Svaki čovek ih nosi u sebi i njima ostvaruje punoću i kompletnost u životu. U starim epovima kao što su Ramajana i Mahabharata pominju se četiri životna cilja:



Artha – namera da se stekne sigurnost, nezavisnost na socijalnom i ličnom nivou
Kama - trud da se ostvare sve lične aspiracije, stremljenja i želje
Dharma – cilj da se sledi staza ispravnosti, postane human
Mokša – namera da se spozna prava priroda, da se iskusi transcedentalna strana našeg bića.


A vaši viši ciljevi?


Ti koraci su neophodni da bi se otkrio suštinski smisao življenja i svrha našeg ličnog bivstvovanja. Svako bi, na svoj način, trebao da se ostvari u te 4 prirodne iskonske težnje za života.


Moderno društvo, međutim, ističe samo prva dva cilja i to u svom krajnje materijalističkom obliku: važno je da se čovek situira, da stekne materijalnu sigurnost i da ostvaruje svoje lične želje i ambicije.


Osnovne vrednosti su novac, bogatstvo, pozicija u društvu i fizičko zadovoljstvo i uživanje.
Viši ciljevi su trenutno zapostavljeni. Većina ljudi se ne obazire mnogo na druga dva cilja ljudskog postojanja – da proširi i oslobodi um i da postane human (mokša i dharma).


Da bismo osetili mir i ispunjenost, treba da posvetimo malo pažnje i tim idejama da bismo osetili smisao života. To je sve ionako urođeno u nama.


Te želje za pravednošću i spoznajom čuče u svakom od nas, negde zatrpane neutaženim težnjama za materijalnim. Naše snage, potencijale, sve naše aktivnosti usmeravamo na ciljeve koji nam donose ispunjenje kratkog veka.


Bez smisla i višeg cilja, bez oslobođenog uma, bogatstvo, moć, status, pa i bilo kakvo fizičko zadovoljstvo na kraju su samo izvor nezadovoljstva i patnje.Svaki od ciljeva se ostvaruje u jednom dobu života.


Četiri ašrama (životna perioda)


Po indijskoj filozofiji, ljudski život je podeljen tradicionalno na četiri ‘ašrama’ ili četiri perioda. Svaki period je usmeren jednom urođenom težnjom oko koje se sve aktivnosti, sva naša delanja i napori vrte.


Kada se ciljevi ispune, želje zadovolje, spontano se prelazi u sledeći period koji ima nove ciljeve, nove izazove i nosi novu vrstu ispunjenosti.


Ukoliko poštujemo principe ta četiri perioda života, mi samo sledimo prirodni tok života i ne ostavljamo mesta neispunjenim težnjama i nezadovoljstvu. Ako u svakom periodu maksimalno iscrpimo sve unutarnje i spoljašnje potrebe, poslednji deo života će biti ispunjem zadovoljstvom, mirom, duhovnošću i verom - što nije čest slučaj. Evo kako ta četiri dela života izgledaju:


1. Prvih 25 godina su posvećeni učenju. Od rođenja učimo svet oko sebe. Uči se da se hoda, jede, govori, druži, zatim piše, čita. Uči se život, međuljudski odnosi, tipovi ljudi, osnovne vrednosti tradicije i kulture.


I kada nije bilo škola, ovaj period je bio isti, samo se život učio van klupa. Uči se i ljubav i patnja. Dobijaju se prve lekcije iz bola, odbijanja, prilagođavanja, strpljenja. Stiču se znanja iz svih mogućih oblasti koja će biti upotrebljena u u obezbeđenju situiranosti, sigurnosti u daljem životu.


U ovom periodu težimo da zadovoljimo arthu – težnju za sigurnošću koju ćemo obezbediti svojom profesijom.


Biti podrška i društvu i porodici


2. Sledeći period je posvećen porodici i ostvarivanju stremljenja, želja, ambicija. To je period kada se obično osniva sopstvena porodica i zaranja u profesionalni život. U tom periodu bi tebalo da iscrpimo sve ambicije, sva stremljenja.


Porodica i posao su fokus i trudimo se da sve aspiracije ostvarimo: status, steknemo priznanja, vikendicu, decu da odgajimo, školujemo, postavimo na noge… Sve što radimo je da ostvarimo ono što mislimo da je vredno ostvarivanja.


Za nekoga je to izgradnja kuće od cigle, za nekoga doktorat, za nekoga porodica sa mnogo dece. To je kama – težnja za ostvarenjem želja.


3. Kada izvedemo decu na put i ostvarimo svoje snove, počinje period povlačenja iz aktivnosti. Tako bi barem trebalo da bude.


Dharma je prirodna unutarnja težnja koja se u ovom periodu budi u nama. Biti pravičan, mudar, human. Biti podrška i društvu i porodici svojom ispravnošću.


Da bi duša bila smirena, neminovno je povući se iz aktivnog života. Tu leži ključ dubokog nemira modernog (zapadnog) čoveka koji ne zna i neće da stane i koga svi uče i primoravaju da stvara, da pravi nove kule i gradove i da iz jedne ambicije srlja u drugu.


Nas uče da ćemo, što smo aktivniji i ambiciozniji, ostati duže mlađi. Velika greška. Smiraj dana je prirodna pojava.


Penziju susedni narod tako pametno naziva ‘mirovinom’. Svet u kome bi dede dale unucima svoje fabrike, radnje ili države a oni seli i gledali zalazak sunca, bio bi mnogo bolji.


Van manastira – a monaški


U ovom periodu više ne brinemo za našu imovinu, decu ni radnju. Radnju dajemo deci i pustimo ih da uče na greškama kao što smo i mi to činili. Još uvek smo tu, kraj njih, ali u pozadini, ne mešajući se bez prethodnog poziva u njihov život.


Brige više ne treba da bude. Brige proizilaze iz vezanosti, želja za posedovanjem. Želja za posedovanjem se odbacuje. I ime i slava, moć i bogatstvo gube na slasti, jer smo zadovoljili, ispunili težnje. Povlačimo se iz prvih redova mudro, u pozadinu, i pripremamo za finale.


4. U finalu nas ne čeka depresija, artritis i tuga. Poslednji period života je nova avantura. U njemu se potpuno okrećemo duhovnosti.


Odričemo se svakog posedovanja i bilo kakve aktivnosti u životu, a sve više se okrećemo duhovnim vrednostima, bilo da je to molitva, meditacija, čitanje duhovnih spisa ili slično. To je monaški život van manastira.


Spoljašnji život se stanjio, a unutrašnji narastao i dao nam novo zadovoljstvo i smiraj.
U Indiji ovo nije filozofija već praksa, realnost. Mnogi ljudi žive upravo po ovom receptu.


Može se čak smatrati i nemoralnoim, neukusnim ako bi neko jurio ambicije, bogatstvo ili mlade žene u poznijim godinama.


Zanemarivanje unutrašnjeg života u bilo kom period dovodi do nezadovoljstva. Ovo je preuzeto iz kulture Indije, međutim, tako se živelo svuda: po principima prirode i zdravog razuma.


*autorka je instrutorka iz tradicije Biharske škole joge

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jogom umirite misli prije spavanja

1_zpsfa99aca8.jpg


Vitali Ivshin, sovjetski ekvilibrist poznat po tome što je sredinom prošlog stoljeća najavio spektakularni hod iznad Crvenog trga na žici visokoj 50 metara, izrekao je zanimljivu rečenicu: „Kad balansirate na žici, ono glavno ne događa se u tijelu, nego u glavi“.


To isto, ali s malo više neurologije i fiziologije sročio je Indijac Satjananda Sarasvati: „Umirite li stanice vašeg mozga, neuroni će taj savršeni mir prenijeti živčanim vlaknima do zadnjeg atoma u stanici hrskavice koljena ili debelog crijeva.“ Sarasvati nije bio fiziolog, nego jogi iz poznate Biharske škole, koja je veliku pozornost poklanjala izučavanju svih grana medicine i njihove primjene u jogi.


Vježbe poput dolje prikazane kao da su stvorene u svrhu postizanja savršenstva kontrole duha nad tijelom što je jedan od jogijskih aksioma. Nemoguće je izvesti vježbu ravnoteže ako je duh nemiran, ako misli lutaju, ako smo pod stresom… Da bismo ekvilibrirali u nekom od položaja (ne)ravnoteže, prije svega moramo biti smirena duha.


U praksi našeg svakodnevnog života, međutim, zanimljiva je i „inverzija“ ovog pravila: umirite vaše tijelo, umirit ćete i vaše misli. Drugim riječima, oni smirujući „Sarasvatijevi neuroni“ krenut će obrnutim putem; od stanica tijela prema stanicama mozga. I zato jogiji savjetuju izvođenje vježbi poput ove današnje u svim situacijama anksioznosti, nervoze, stresa, pa čak i nesanice. Nevjerojatno je koliko djelotvorna može biti na planu općeg smirenja. A da ne govorimo koliko podiže moć koncentracije.


Pokušajte i procijenite sami…


Vježbe izvodi: prof. Jelena Mikinčić, Medical Yoga Centar Zagreb


Ravnoteža u sjedu

Djelovanje

  1. Aktiviranje mišića nogu i leđa.
  2. Opuštanje i smirenje.
  3. Snižavanje visokog krvnog tlaka.
  4. Poticanje svih funkcija probave.

Yoga mudra – položaj djeteta

Djelovanje:

  1. Blagotvorno djelovanje na cijelo područje kukova.
  2. Aktiviranje i opuštanje (rasterećenje) svih mišića kralješnice.
  3. Poboljšanje vida.
  4. Eliminiranje nesanice.
  5. Pospješenje masaže unutrašnjih organa i pozitivno djelovanje na probavu.
  6. Ublažavanje i prevencija depresija.
  7. Prevencija skleroze.
  8. Opuštanje i smirenje.

Položaj pluga

Djelovanje:

  1. Istezanje i aktiviranje mišića kralješnice.
  2. Elastičnost kralješnice.
  3. Eliminiranje bolova u kralješnici cijelom dužinom.
  4. Smanjenje naslaga sala i celulita.
  5. Pospješenje rada jetre, slezene, gušterače i mokraćnog sustava.
  6. Djelovanje na probavni sustav (otklanjanje opstipacije).
  7. Prevencija anemije.
  8. Prevencija i terapija dijabetesa.
  9. Pospješenje rada štitnjače.
  10. Pomlađivanje.
  11. Opće osvježenje organizma
  12. Olakšavanje tegoba astme, disanja, grlobolje i bronhitisa.
  13. Umanjenje tegoba niskog tlaka.
  14. Blagotvorno djelovanje na srce i krvotok.
  15. Eliminiranje glavobolja i migrena.
  16. Smanjenje napetosti i nervoze (opće smirenje organizma).
  17. Eliminiranje nesanice.

Kontraindikacije:

  1. Visoki tlak.
  2. Ozljede ili disfunkcije vratne kralješnice.


    Izvor: Medical Yoga Centar Zagreb
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sa jogom lepše do sveta snova

Pročitajte savet stručnjaka za jogu i pre spavanja izvedite tri jednostavne poze koje će vam pomoći da lakše utonete u san

1_zpse787e68a.jpg


Posle napornog i stresnog dana teško vam je da zaspite? Ako je vaš odgovor potvrdan, pročitajte savet stručnjaka za jogu i pre spavanja izvedite tri jednostavne poze koje će vam pomoći da lakše utonete u san.


* Istezanje - Lezite na krevet, opustite se i noge savijte u kolenima, pa lagano spojite stopala i pokušajte da ih što više približite karlici, a kolena spuštajte sa strane. Podignite ruke iznad glave i spojite dlanove tako da celo telo dobije oblik dijamanta. Udahnite duboko i lagano podižite karlicu iznad dušeka. Ostanite u tom položaju 10-ak sekundi, pa se vratite u početni položaj.


* Okretanje - Ostanite na leđima, ispravite noge, ruke raširite i dlanove okrenite nagore. Desnu nogu savijte i koleno prebacite preko karlice, a levim dlanom blago pritisnite uzdignuti bok. Lagano okrenite glavu na desnu stranu i ostanite u tom položaju 10 sekundi, dišući duboko. Ceo postupak ponovite sa drugom nogom.


* Most - Lezite na leđa, noge podignite uvis i oslonite ih na zid. Ruke podignite iznad glave ili ih stavite pod glavu. Ostanite u tom položaju dva-tri minuta, lagano udišući i izdišući vazduh.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
I položaji prstiju leče?

Autor: Mondo.rs


Zašto je u nekim joga položajima, ili prilikom meditacije, potrebno da se sastave jagodice određenih prstiju?

1_zpsc65eb961.jpg


Prepoznatljivi položaji ruku ili - mudre (spoj ili tok), služe da uspostave duhovnu ravnotežu putem slobodnog protoka energije.

Iako nije razjašnjeno poreklo, utvrđeno je da se su time služile gotovo sve drvene kulture. Može se videti i različitim verskim praksama budizma i hinduizma, u Indiji, Japanu, Kini, Tibetu i Indoneziji, egipatskoj kulturi, ali i u hrišćanstvu.

Tokom izvođenja određene mudre, mozak preko nervnih završetaka u prstima prima poruku i deluje u skladu s njom. Na taj način telo komunicira sa umom u cilju uspostavljanja prirodne ravnoteže. Zato se mudrama pripisuju brojna terapeutska i isceljujuća svojstva, piše "Alternativa za vas".

Veruje se da pomoću ove metode možemo da ojačamo imunitet, popravimo raspoloženje, osiguramo kvalitetan san, nadoknadimo izgubljenu energiju, pojačamo koncentraciju, rešimo se bola.

Jedno istraživanje iz 2009. godine, objavljeno u časopisu Američke akademije nauka, pokazalo je da se tokom izvođenja određenih mudri aktiviraju pojedini centri u mozgu.

Mudre mogu da se rade sedeći, stojeći ili ležeći, bilo gde i kada, čak i kada glredate TV. Ipak, opuštanje u miru i tišini bolje doprinosi oporavku. Prsti se ne pritiskaju snažno, već se samo lagano dodiruju. Koriste se obe ruke istovremeno, a potrebno je ostati u tom položaju
od tri do 45 minuta.

Najbolji rezultati postižu se ako jednom tokom dana u ovom položaju provedete 45 minuta, ali ako za to nemate vremena ili strpljenja, radite po pet ili deset minuta nekoliko puta dnevno.


Postoji nekoliko različitih položaja:
Apana mudra: kada se dodiruju palac, srednji i domali prst, veruje se da pomaže prilikom čišćenja organizma od otrova, uklanja zatvor i nadutost.

Apana Vayu mudra: kao prethodni položaj s tim što se savije mali prst, a pomaže kod bolesti srca i koristi se da umanji posledice srčanog udara, opušta mišiće, uklanja bol.

Vata Karak mudra: dodirivanje jagodica palca, malog i srednje prsta, vraća energiju, jača imunitet, otklanja stres, nervozu, nesanicu i i zaboravnosti.

Prithvi mudra: dodirivanje palca i domalog prsta uklanja umor, simptome osteoporoze, artritisa i atrofije mišića.

Gyan mudra: palac i kažiprst, jača koncentraciju, poboljšava raspoloženje, smiruje.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jogom do lepše starosti

Aktivno starenje podrazumeva očuvanje vedrog duha, ali i fizičke kondicije

1_zpscfdf668d.jpg


STAROST ne možemo da izbegnemo, ali upravo zbog straha od te neizbežnosti zaboravljamo da se za nju pripremimo. Aktivno starenje podrazumeva očuvanje vedrog duha, ali i fizičke kondicije. Razlozi zbog kojih je joga savršena „priprema“ su brojni:


* Pomaže telu da ojača, postane pokretnije i elastičnije nego što ste mogli da zamislite. Tako ćete izbeći i bolove u vratu, leđima, rukama i nogama.


* Zahteva koncentraciju i kritičko razmišljanje.


* Uči vas da gledate sebe, što je važno pre nego što rešite da pomognete drugome. Sa usvojenim pozitivnim razmišljanjem prema svetu, loš sud prema nekome promenićete u empatiju.


* Razbija kolotečinu, stavlja vas pred nove izazove, iskušava da probate nove stvari.


* Pomaže vam da prihvatite sebe, spoznate svoje granice i mogućnosti bez obzira na to u kom ste starosnom dobu.


* Doprinosi da bolje spavate i podstiče vas da usvojite zdrave navike.


* Upoznajete nove ljude na treningu, sa kojima možete da idete u pozorište ili na kafu.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top