Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

 • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Joga - mudrost na delu

 • Začetnik teme crvendac_011
 • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
Moderator
#71
Erijal jogom do gipkosti i lepote

Ova vrsta joge jedinstvena je zbog toga što se tokom vežbanja izvode najrazličitije poze, ali u obrnutom položaju

22-letece-veybe_620x01769a385bbd2b547.jpg


U vazduhu ste. Na metar od zemlje. Pridržava vas velika svilena marama, vrlo izazovna i dovoljno sigurna da u lebdećem položaju uradite najneverovatnije vežbe. Imate osećaj da letite, dok se telo vrti kao čigra, a mišići duž kičmenog stuba istežu i oslobađaju kičmene pršljenove. Bolovi u leđima i vratu polako odlaze u istoriju. Ako budete uporni, posle samo nekoliko ovakvih treninga osećaćete se bolje, opuštenije, poletnije i privlačnije. Jer, erijal joga (aerial) vam sve to "garantuje". Nazivaju je još i antigravitacionom, lebdećom, letećom, visećom... Jelena Mirković, SUP i erijal fitnes trener, kaže da je ova vrsta joge jedinstvena zbog toga što se tokom vežbanja izvode najrazličitije poze, ali u obrnutom položaju.

- Obrnuti položaji su veoma blagotvorni za telo i organizam - naglašava naša sagovornica.

- Pospešuju istezanje mišića duž kičmenog stuba, ublažavaju bolove u leđima i vratu i postižu antiejdžing efekat. Obrnuti položaji usporavaju proces starenja, odlažu opuštanje kože poboljšavanjem tonusa mišića lica i tela i pomažu nam da budemo vitalni što duže.

Elegancija pokreta

Erijal joga kombinuje tradicionalne joga pokrete, vežbe za razvijanje snage i gipkosti, disanja i akrobatiku. Postoji više principa vežbanja, što zavisi od afiniteta samog instruktora.

- Konkretno, ja stavljam akcenat na razvijanje fleksibilnosti, snage, kordinacije pokreta i balansa. Prednost dajem eleganciji pokreta, a veliku pažnju usmeravam i na popravljanje držanja tela - kaže Jelena.

Efekti treninga se, dodaje, osećaju već na drugom-trećem času kada shvatite da vaše telo može da uradi više nego na prvom treningu.

- To znači da je već počelo da se budi i to je ono prvo što će vas iznenaditi. A kada se posle mesec dana setite koliko toga niste mogli da uradite na početku, a sad maltene letite, osećaj je neprocenjiv. U pitanju je, naravno, individualna kategorija, ali svako osluškuje svoje telo, analizira svoje mogućnosti i napreduje u svom ritmu - navodi instruktor.

Sagovornica "Života plus" kaže da je erijal joga namenjena svima, pa i onima koji se nikada nisu bavili fizičkom aktivnošću.

Avangardna i bezbedna

Vežbe deluju avangardno i izazovno, ali da li mogu da budu i opasne, s obzirom na to da se sve vreme nalazimo "na visini".

- Sigurnost mora da bude na prvom mestu. Uvek upozoravam vežbače da prate instrukcije i da ne ulaze u položaje samoinicijativno i bez našeg nadzora. Prilikom svakog, pa i ovog, vežbanja, ukoliko se pokreti ne izvode pravilno, može da dođe do povrede. Dešava se da se vežbači ogluše o savet u želji da što pre savladaju neku pozu. Zato ih konstantno podsećam na potencijalne opasnosti i usporavam u njihovom nagonu da što pre urade nešto, a da pritom ne razmišljaju o pravilima. Na taj način vežbamo i strpljenje - kaže Jelena.

Posle prvog treninga Jelena uglavnom dobije komentare da je joga čas bio zanimljiv, drugačiji, zahtevan, ali i motivišući.

- I svi se uglavnom raduju sledećem treningu. Početnicima se ponekad učini da ovaj program zahteva veću fizičku spremnost, ali suština je da se u prvih nekoliko časova telo samo navikava da vežba na ovaj način. Važno je samo da se čovek ne obeshrabri, jer će vrlo brzo primetiti napredak - uverava nas trener.

DO LETA - SPREMNI ZA BIKINI

* Da li je kasno da se sada krene s vežbanjem ako želimo da budemo zgodni i relaksirani za leto?

- Nikada nije kasno za to. Za relaksiranost duha i tela ili poboljšan tonus mišića, bitno je da napredujemo u skladu sa svojim mogućnostima. A ono što mogu iskreno da preporučim u "last minit" aktivnostima pre leta je svakako erijal joga, koja će vam za mesec dana ojačati telo. Popraviće vam držanje, uliti samopouzdanje, poboljšati raspoloženje i pokrenuti energiju, tako da će svi primetiti promenu u vama.

(Novosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
Moderator
#72
Kako prakticirati jogijske mudre

yoga-mudre6f784d82664b2cbd.jpg


Drevni jogiji i rishiji intuitivno su znali da se ljudsko tijelo sastoji od pet elemenata te da primjenom raznih položaja dlanova (mudri) zapravo možemo utjecati na te elemente.

Mudre su određeni položaji dlanova i prstiju kojima se zapečaćuje, odnosno zaključava ili usmjerava energija.

One služe i za postizanje unutrašnje ravnoteže i iscjeljenja.

U jogijskoj praksi mudre se obično koriste tijekom meditacije ili pranayame kako bi se umirio um i unaprijedila koncentracija.

Sama riječ „mudra“ na sanskrtu znači „pečat“.

Budući da su različite točke na dlanovima povezane s različitim područjima u vašem mozgu, primjenom mudri možete ciljano djelovati na stanje uma.

Mudre vam zapravo pomažu da uspostavite mirno i usredotočeno stanje uma.

Osim u sklopu jogijske prakse, možete ih prakticirati i samostalno – sjedeći, ležeći ili stojeći - kako biste se dodatno umirili, koncentrirali ili poboljšali svoje zdravlje.

Redovitim izvođenjem mudri čak možete i prevenirati bolesti.

Mudre kao alat za umirenje uma

U vašim dlanovima nalazi se oko 100.000 živaca, a u svakoj jagodici vašeg prsta krije se više od 3000 živčanih završetaka, koji su preko energetskih kanala povezani s raznim organima.

Dakle, upravo preko dlanova vi možete utjecati na svoje cjelokupno zdravlje.

Prakticiranjem mudri, stimulirate i pritišćete određene točke na dlanovima šaljući pritom impulse mozgu.

Kroz mudre se također na suptilan način povezujete sa svojom podsviješću te na taj način balansirate energiju u tijelu.

Dobrobiti jogijskih mudri:

 • umiruju i izoštravaju um
 • poboljšavaju kvalitetu sna
 • imaju iscjeljujuću moć
 • ublažavaju bolove
 • povećavaju razine energije
 • poboljšavaju koncentraciju i fokusiranost
 • snaže vaš imunitet
 • ublažavaju stres, tjeskobu i depresiju
 • potiču mršavljenje
 • poboljšavaju probavu
Pet prstiju = pet elemenata

Vaše je fizičko tijelo mikrokozmos koji se sastoji od pet elemenata: vatre, zraka, etera (prostora), zemlje i vode.

Kada dođe do neravnoteže tih elemenata, um postaje uznemiren te se stvara pogodno tlo za razna oboljenja.

Svaki prst na vašoj ruci simbolički predstavlja jedan od tih elemenata:

 1. palac - element vatre, univerzalna svijest
 2. kažiprst - zrak, individualna svijet
 3. srednji prst - prostor
 4. prstenjak - zemlja
 5. mali prst - voda
Osim vatre, palac simbolizira i univerzalnu, božansku svijest, a kažiprst predstavlja i vašu individualnu svijest.

Njihovim spajanjem, primjerice u chin mudri, vi ujedinjujete te dvije svijesti. To i jest cilj joge – biti jedno s izvorom iz kojeg smo potekli.

Neke od najpoznatijih mudri

1. Anjali mudra („Poštujem duh u tebi koji postoji i u meni“)

anjali-mudra71265e66d1d7d3f2.jpg


Ovu mudru prakticirate tako da spojite dlanove ispred srca, no pritom ih ne stišćete prečvrsto.

Anjali mudrom izražavate poštovanje prema sebi, prema drugima i cijelom univerzumu.

Ova mudra ima isto značenje kao i pozdrav „Namaste“ koji se prakticira u Indiji kao izraz poštovanja prema svakom živom biću.

„Namaste“ znači da u svakome od nas postoji božanska iskra i kad nekomu to izgovorite ili sklopite dlanove u anjali mudru, zapravo izražavate da ste vas dvoje – jedno, da među vama nema razlike.

Anjali mudra zapravo je jednostavna jogijska asana koja prirodno štiti vašu auru od vanjskih utjecaja.

Ona uravnotežuje vašu energiju te vaš fokus usmjerava prema unutra.

2. Jnana ili chin mudra (mudra znanja ili mudrosti)

jnana-mudra2f460c5545d792c8.jpg


Sjednite prekriženih nogu pa položite dlanove na bedra ili koljena tako da su otvoreni prema gore.

Zatim spojite palac i kažiprst na svakoj ruci tako da se samo lagano dodiruju, a ostala tri prsta ispružite.

Spajanje palca i kažiprsta simbolički ujedinjuje univerzalnu, božansku svijest ili Brahmana s vašom individualnom svijesti - jivom.

Ispruženi prsti predstavljaju tri gune prirode: rajas, tamas i sattvu. Da bismo postigli oslobođenje, svakako trebamo prevladati ove tri moćne sile prirode.

Ova mudra, koja se obično izvodi tijekom meditacije ili pranayame, pomaže vam ukloniti lošu energiju, umiruje vaš um, poboljšava san i općenito pridonosi mirnom i dobrom raspoloženju.

Chin mudra također sprečava rasipanje energije jer se energija često gubi upravo preko udova (stopala i dlanova).

Sjedenjem u položaju lotosa i spajanjem kažiprsta i palca u chin mudri preusmjerit ćete energiju prema unutra i postići efekt strujnog kruga.

3. Dhyana mudra (mudra meditacije ili kontemplacije)

dhyana-mudraea89d8f288ae87ed.jpg


Ova mudra prakticira se tijekom meditacije, bilo da sjedite prekriženih nogu ili na petama.

Dhyana mudra izvodi se tako da nježno položite desni dlan u lijevi (ruke tvore oblik zdjele) te spojite palčeve tako da njima oblikujete mali trokut.

Desna ruka simbolizira prosvjetljenje i probuđenost te se u ovoj mudri nalazi iznad lijeve, koja predstavlja svijet iluzije ili maye.

Ova mudra balansira lijevu i desnu stranu tijela, umiruje um te pridonosi dubokoj koncentraciji.

4. Padma mudra (mudra lotosa)

padma-mudra91415a360fa91690.jpg


Padma mudra izvodi se tako da spojite dlanove ispred srca. Zatim polako otvorite dlanove tako da vaše ruke izgledaju poput lotosova cvijeta koji se tek otvorio.

Ova mudra pridonosi osjećaju čistoće i ustrajnosti predstavljajući tek otvoren lotosov cvijet, koji se u prirodi uzdiže iznad mutne vode i mulja, koji simbolizira naše strahove, žudnje i vezanost.

Također, padma mudra umiruje vaš um te budi osjećaj ljepote koji simbolizira cvijet lotosa.

Padma mudra vezana je uz srce. Ona balansira suptilnu energiju srca te vam omogućuje da s lakoćom i mirom prihvatite sve ono što vam život donosi.

Ova mudra budi osjećaj zahvalnosti i bezuvjetne ljubavi.


(Alternativa za Vas)
 

Top