Пре свега - одлична тема. Много пута сам је користио као аргумент да докажем да су суботари у заблуди, али неопходно је да и овде учествујем. Претпостављам да мислиш на овај део у Римљанима, 1. глави:
16. Јер се не стидим јеванђеља Христовог; јер је сила Божија на спасење свакоме који верује, а најпре Јеврејину и Грку.
17. Јер се у Њему јавља правда Божија из вере у веру, као што је написано: Праведник ће од вере жив бити.
Да се надовежем на започету тему, узећу и ја неколико стихова који следе.
4. Јер негде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих.
Апостол нас подсећа (Јевреје, заправо) на Божији починак након стварања свега.
5. И на овом месту опет: Неће ући у покој мој.
Онда и подсећа да они којима је субота дата као знак неће ући у покој Божији. Зашто?
6. Будући, пак, да неки имају да уђу у њега, и они којима је најпре јављено не уђоше за непослушање;
Јер неки имају да уђу у покој Божији, али не они којима је прво јављено за (с)покој јер нису били послушни, тј. нису били верни. Одговор стоји веома доступан у претходној глави:
7. Зато, као што говори Дух Свети: Данас ако глас Његов чујете,
8. Не будите дрвенастих срца, као кад се прогневисте у дане напасти у пустињи,
9. Где ме искушаше очеви ваши, искушаше ме, и гледаше дела моја четрдесет година.
10. Тога ради расрдих се на тај род, и рекох: Једнако се мету у срцима, али они не познаше путеве моје;
11. Зато се заклех у гневу свом да неће ући у покој мој.
12. Гледајте, браћо, да не буде кад у коме од вас зло срце неверства да одступи од Бога Живога;
13. Него се утешавајте сваки дан, докле се данас говори, да који од вас не одрвени од преваре греховне;
14. Јер постадосмо заједничари Христу, само ако како смо почели у Њему бити до краја тврдо одржимо;
15. Докле се говори: Данас, ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца, као кад се прогневисте.
16. Јер неки чувши прогневише се, али не сви који изиђоше из Мисира с Мојсијем.
17. А на које мрзи четрдесет година? Није ли на оне који сагрешише, који оставише кости у пустињи?
18. А којима се закле да неће ући у покој Његов, него онима који не хтеше да верују?
19. И видимо да не могоше ући за неверство.
Дакле, у питању је неверство оних којима је најпре јављено за (с)покој - мир Божији. А шта је то покој? То је одмор у миру Божијем, одсутност јарма греха од кога нас Господ ослобађа. То је оно што неко назива душевним (духовним) миром, а то је мир Божији. Потпуно одмарање (мир) у Господу у које нас Христ уводи. Ево и превода да виде они којима није јасно шта покој представља:
превод "покој"
српски Тишина
Тишина
- мирноћа (мир, спокојство)
- тишина
7. Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца.
С обзиром да суботарење (почивање у суботу, седмом дану) које је дато онима који упадоше у неверство не уводи у покој (Бог их неће увести у покој), Господар суботе одређује други дан, који заправо није банализовано један дан у недељи, већ дан у коме ми стварно улазимо у покој, а нећемо моћи да упаднемо у неверство (зато и каже да не будемо тврда - дрвенаста срца), а то је дан у коме почињемо да верујемо у Господа Исуса Христа. Зато га и назва ДАНАС, јер почиње у тренутку када признамо Месију и поверујемо у Исуса који је Христ (Месија).
jako dobro mesto iz Reci,ali se o ovo razgledanje spoticu mnogi. koji je drugi Dan Danas je jedna velika tajna koja se otkrila apostolima. najbolji prikaz toga je jasno donesen ovde:Man of God - Originalno Bozije seme(Part. 1) - YouTube