Jevrejima, glava 4

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Da ja smatram po KNJIGAMA (Stari i Novi). A ti ?

Po ugovoru koji Bog cini, u srarozavetno vreme sa Izreiljem, i u novozavetnom sa celim svetom.
Po tom ugovoru starozavetnom i novozavetnom su i knjige dobile ime - STARI I NOVI ZAVET

Aha, tako ti misliš. Onda, nažalost, ponovo slede pitanja :

1. Stari Zavet, spominje samo Jevreje. Bog se obraća samo Jevrejima. Čemu sada CEO SVET, ako je samo razlog NEPOSLUŠANJE Jevreja
!?

Stari zavet spominje Jevreje sa kojima je sklopio zavet da ce ih dovesti u obecanu zemlju oid uslovom da drze sve Bozje zapovesti i slave njega kao jedinog Boga, i da budu svetlost i blagoslov celom svetu.
Posto su Jevreji prekrsili ovaj zavet neposlusnoscu Bozjim zapovestima i nisu ispunili Bozji plan da svi narodi njihovim posredstvom upoznaju Bozju volju i cuju istinu o Bogu, Bog je stvorio plan B, a to je obecanje da ce u danima koji slede on uciniti nov zavet sa celim svetom, da ce Duhom svojim upisati svoj zakon u khudsko srce i omoguciti njegovo potpuno ostvarenje u coveku.

2. Znači zbog NEPOSLUŠANJA Jevreja NEMA POTREBE Novi Zavet. Oni su dobili SVE što je bilo potrebno. Novi Zavet je za CEO svet, a tu se sada uvode Nova Pravila igre.
Otkud da u Novom Zavetu nova pravila igre
!?

Stara pravila igre i stari zakon koji je uslov spasenja kako za Jevreje u starom tako i za ceo svet u novom zavetu.

3. Ko je to i na osnovu čega ukinuo OBREZANJE !?

Bog je ukinuo obrezanje kao vidljivi znak starog zaveta, znak novog zaveta je obrezanje srca u kome Isus upisuje svoje zapovesti.

Gde to piše ? Da su uslovi Starog i Novog Zaveta IDENTIČNI!
Ja ovde vidim da sve vreme spominje Jeremija samo Jevreje (domom Izrailjevim i domom Judinim)
!
Ovde se ne spominje CEO svet.

U pitanju je duhovni Izrailj, a ne telesni, jer tlesni je prestao da bude Bozji izabrani narod, sto potvrdjuje i sam novi zavet kada kaze "A KAD STE VI HRISTOVI ONDA STE SEME AVRAMOVO"

Pavle piše poslanicu Jevrejima.
I spominje samo ZAKONE, a ne DEKALOG.

Radi se o zakonu Bozjem deset zapovesti, jer zavet je jedno a zakon je drugo, zavet je isti starozavetni samo se sklapa sa drugim ucesnicima, ne samo sa Jevrejima vec sa svim ljudima, i uslovi tog zaveta su isti kao u starozavetnom periodu a to je poslusnost Bozjim zapovestima.

Da je u pitanju deset zapovesti potvrdjuje i sam Jovan u otkrivenju gde vidi Isusa u svetinji nad svetinjama na nebu gde obavlja sluzbu pred kovcegom zaveta u kome se cuvaju originalne ploce sa deset zapovesti, pred kojima Isus danas posreduje za coveka.

I u praksi odlično vidimo po današnjim Jevrejima koliko je to upalilo ! Koliko je jevreja prihvatilo Hrista !!?
Koji to problem je Hrist rešio svojim dolaskom kada su Jevreji u pitanju
?

Novi zavet je sklopljen sa celim svetom a ne samo sa jevrejima, s time sto svaki Jevrejin koji danas prihvati Isusa kao svog licnog spasitelja i pocne da iskustveno ispunjava zapovesti ima obecanje vecnoga zivota.

"JER NEMA TU JEVREJINA NI GRKA, ROBA NI SLOBODNJAKA, NEGO SMO SVI JEDNO U ISUSU HRISTU GOSPODU NASEMU"

A ko to danas u svetu živi po telu, a ko po duhu !?
Šta znači živeti po TELU ?
A šta znači živeti po DUHU ?

U telu zivi svako ko krsi Bozje zapovesti i ispunjava zelje tela, koji nije dopustio Bogu da ga duhom svojim promeni i upise zapovesti u srce i misli kako bi postao savrsen covek i savrseno ispunjavao Bozju volju, bio on Jevrejin ili ili pripadnik bilo kog drugog naroda.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ajde da vidimo da li nije zbog krsenja zapovesti: JEDAN OD RAZLOG NEMOGUCNOSTI ULASKA U OBECANU ZEMLJU GREH KRSENJA ZAPOVESTI I NEPOZNAVANJA BOZJE VOLJE: "Нећете ући у земљу, за коју подигавши руку своју заклех се да ћу вас населити у њој, осим Халева, сина Јефонијиног и Исуса, сина Навиног. А децу вашу, за коју рекосте да ће постати робље, њих ћу одвести, и они ће познати земљу за коју ви не марите. А ваша телеса мртва ће попадати у овој пустињи. А деца ваша биће пастири по пустињи четрдесет година, и носиће кар за прељубе ваше, докле не испропадају телеса ваша у пустињи. По броју дана, за које уходисте земљу, четрдесет дана, за сваки дан по годину, носићете грехе своје, четрдесет година, и познаћете да сам прекинуо с вама. Ја Господ рекох, и тако ћу учинити свему том збору злом, који се сабрао на ме: у пустињи ће пропасти и ту помрети" ( 4 Mojsijeva 14. 30 - 34 ) "Četrdeset godina srdih se na rod onaj, i rekoh: Ovi ljudi tumaraju srcem, i ne znaju puteve moje; I zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u mir moj" ( Psalam 95. 10 - 11 ) USLOV ZA ULAZAK U NOVU ZEMLJU DRZANJE ZAKONA ( Nisu usli u obecanu zemlju i mir Bozji zbog krsenja zakona ) "Ово су уредбе и закони које ћете држати и творити у земљи коју ти је Господ Бог отаца твојих дао да је наследиш, докле сте год живи на земљи... Не чините како ми сада овде чинимо, шта је коме драго. Јер још нисте дошли до одмора и наследства, које ти даје Господ Бог твој'' ( 5 Mojsijeva 12. 1 - 9 ) Dakle, jedan od razloga sto Izrailj nije usao u obecanu zemlju zbog krsenja zapovesti, jer tekst lepo kaze ZBOG PRELJUBA, i sto ne znaju puteve Bozje.
prijatelju,tekst se mora sagledati do kraja. 8. red jasno zaokruzuje neke istine.dakle jevrejima 4,8. jer da ih je isus navin doveo do mira,ne bi Bog posle tih dana govorio o jednom drugom danu. ne bi se ovde moglo uklopiti prijatelju,laodikeja tvoje razgledanje prethodnih stihova ,jer Isus navin je uveo sinove ,sa halevom i sobom u obecanu zemlju,i toj generaciji se ne uracunava greh otaca,tako da ni jedan razlog od tvojih pomenutih i drugih misljenika slicnih tebi nije validan u razgledanju ,zbog neposlusnosti. neposlusnost se odnosi ovde na jedno drugo prorocko vreme iz proroka isaije i joila ,a udara na dela 2.gl. kada na dan pedeseti oni nisu culi petrov govor u Duhu,ili govor Duha svetoga ,38 39.stih citaj pazljivo. isus navin svakako nije imao nista sa ovim prorockim delom niti je dosegao vreme iz dela apostola i ta generacija pod navinom nije bila u slusanju petrovog govora niti je mogla biti. zapravo se govori o tome drugom danu kojega je Bog dao,jer Bog nikada nije ostavio stvar na drzanju subote kao vecnog pokoja vec je to senka od stvarnosti koja je krstenje svetim Duhom,dela 2.gl. samo se kaze da isus stoga ni oni ako su usli po veri u obecanu zemlju,nisu mogli uci na taj nacin i ako su drzali zakon i subotu bez da se moze poreci to,ali nisu mogli uci na taj nacin u vecni pokoj da im Bog nije to uracunao,jer nisu i imali drugi zahtev buduci da je pedesetnica tek trebaladoci kao stvarnost i kada je to prorokovano za drugi dan,onda jeakcenat za generaciju izraela koji su na petrov govor rekli sa smehom da su pijani i odbacili su vecni pokoj. a nama pav kaze opominjuci da i mi ne odocnimo. kao subotar da li si ti usao u taj vecni pokoj danas,dok glas ovaj slusas pita ap.pavle? kada je pavle sreo jovanove ucenike pitao ih je ne da li drze zakon i suotu vec je su li primili svetoga duha od kad su uzverovali. a potom na sto su bili krsteni. i potom su trebali imati ponovo jedino krstenje dato za spas i oprost greha u ime Gospoda isusa Hrista i primili su isti dar,svetoga Duha kao i apostoli na pedesetnici. buduci da vi subotari negirate krstenje Duhom u Biblijskoj apostolskoj formi i niste krsteni u ime Isusa vec u antihristovo trojstvo,da li vec ne docnias sa vecnim pokojem?! mir Bozji svima. jos jedan savet pogledajmo na you tube propoved o tome,"orioginalno Bozje seme" I deo i II deo.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Po ugovoru koji Bog cini, u srarozavetno vreme sa Izreiljem, i u novozavetnom sa celim svetom.
Po tom ugovoru starozavetnom i novozavetnom su i knjige dobile ime - STARI I NOVI ZAVET

Stari zavet spominje Jevreje sa kojima je sklopio zavet da ce ih dovesti u obecanu zemlju oid uslovom da drze sve Bozje zapovesti i slave njega kao jedinog Boga, i da budu svetlost i blagoslov celom svetu.
Posto su Jevreji prekrsili ovaj zavet neposlusnoscu Bozjim zapovestima i nisu ispunili Bozji plan da svi narodi njihovim posredstvom upoznaju Bozju volju i cuju istinu o Bogu, Bog je stvorio plan B, a to je obecanje da ce u danima koji slede on uciniti nov zavet sa celim svetom, da ce Duhom svojim upisati svoj zakon u khudsko srce i omoguciti njegovo potpuno ostvarenje u coveku.

Stara pravila igre i stari zakon koji je uslov spasenja kako za Jevreje u starom tako i za ceo svet u novom zavetu.

Bog je ukinuo obrezanje kao vidljivi znak starog zaveta, znak novog zaveta je obrezanje srca u kome Isus upisuje svoje zapovesti.

U pitanju je duhovni Izrailj, a ne telesni, jer tlesni je prestao da bude Bozji izabrani narod, sto potvrdjuje i sam novi zavet kada kaze "A KAD STE VI HRISTOVI ONDA STE SEME AVRAMOVO"

Radi se o zakonu Bozjem deset zapovesti, jer zavet je jedno a zakon je drugo, zavet je isti starozavetni samo se sklapa sa drugim ucesnicima, ne samo sa Jevrejima vec sa svim ljudima, i uslovi tog zaveta su isti kao u starozavetnom periodu a to je poslusnost Bozjim zapovestima.

Da je u pitanju deset zapovesti potvrdjuje i sam Jovan u otkrivenju gde vidi Isusa u svetinji nad svetinjama na nebu gde obavlja sluzbu pred kovcegom zaveta u kome se cuvaju originalne ploce sa deset zapovesti, pred kojima Isus danas posreduje za coveka.

Novi zavet je sklopljen sa celim svetom a ne samo sa jevrejima, s time sto svaki Jevrejin koji danas prihvati Isusa kao svog licnog spasitelja i pocne da iskustveno ispunjava zapovesti ima obecanje vecnoga zivota.

"JER NEMA TU JEVREJINA NI GRKA, ROBA NI SLOBODNJAKA, NEGO SMO SVI JEDNO U ISUSU HRISTU GOSPODU NASEMU"

U telu zivi svako ko krsi Bozje zapovesti i ispunjava zelje tela, koji nije dopustio Bogu da ga duhom svojim promeni i upise zapovesti u srce i misli kako bi postao savrsen covek i savrseno ispunjavao Bozju volju, bio on Jevrejin ili ili pripadnik bilo kog drugog naroda.

Evo pogledajte ceo Laodikejin post ( # 51), analizirajte odgovore na moja postavljena pitanja, i videćete da će Adventisti ovakve stvari da vrte kao pokvarenu ploču – dok ne crkne gramofon (ne dođe Armagedon).
I ko sada može da ih sada ubedi da lepo na 50 mesta u Novom Zavetu piše da je Stari Zavet ispunjen, i da on više ne važi, jer se sada spašavamo Isusovom krvlju i verom a ne DELIMA. A dela su LJUBAV i obrezanje srca, a ne desetak, prilozi, čista hrana, subota, nekonzumiranje crne kafe i alkohola , imanje proročice, imanje nauke o 1844, dva jarca, dva svedoka, .................

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Evo pogledajte ceo Laodikejin post ( # 51), analizirajte odgovore na moja postavljena pitanja, i videćete da će Adventisti ovakve stvari da vrte kao pokvarenu ploču – dok ne crkne gramofon (ne dođe Armagedon).
I ko sada može da ih sada ubedi da lepo na 50 mesta u Novom Zavetu piše da je Stari Zavet ispunjen, i da on više ne važi, jer se sada spašavamo Isusovom krvlju i verom a ne DELIMA. A dela su LJUBAV i obrezanje srca, a ne desetak, prilozi, čista hrana, subota, nekonzumiranje crne kafe i alkohola , imanje proročice, imanje nauke o 1844, dva jarca, dva svedoka, .................

adventisti se trude nema sumnje,ali da bi se videla istina jevandjelja ,mora se primiti sveti Duh. bez toga to ide tesko. oni misle da imaju Duha tvrdec da jwe to crkveno ucenje prave crkve,(crkveni sveti Duh) dok za Duha svetoga kojega samo isus moze dati tvrde da je danas tako izlivanje od djavola,kao slucaj u pentekostnim crkvama i jos nekima koji poseduju krstenmje Duhom.
isto tako oni ne mogu da vide da u svim prorostvima,kao i u rimljanima poslaanici stoji da izrael ima na kraju milosti doci konacno u Bozji promisao. opet zbog primanja crkvenog duha. u jezekilju 37 jasno se pokazuje kako ce Bog na kraju vremena dovesti izrael ponovo u milost svoju,kao i uzahariji od 12-14.gl. pojam duhovni izrael tu pada u vodu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
u Novom Zavetu piše da je Stari Zavet ispunjen, i da on više ne važi,

Da vidimo da li je ova Šardyjeva tvrdnja tačna u odnosu na reč Božju, i šta znači to da je Isus ispunio zakon:

[SUP]17[/SUP] Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. [SUP]18[/SUP] Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši. [SUP]19[/SUP] Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom.

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

[SUP] 17[/SUP] Ne mislite, da sam došao ukloniti zakon ili proroke. Nijesam došao da ih uklonim, nego da ih ispunim. [SUP]18[/SUP] Jer zaista, kažem vam: Dok stoji nebo i zemlja, neće nestati nijedne crtice slova ili točke iz zakona, dok se sve ne ispuni. [SUP]19[/SUP] Tko dakle ukine jednu od ovih zapovijedi, pa bilo i najmanju, i tako uči ljude, zvat će se najmanji u kraljevstvu nebeskom. A tko ih drži i uči držati, zvat će se velik u kraljevstvu nebeskom.

Dimitrije Stefanović (DS):
[SUP]17[/SUP] Ne mislite da sam došao da ukinem zakon ili proroke; nisam došao da ukinem, nego da ispunim.[SUP]18[/SUP] Jer zaista, kažem vam: Dok ne prođe nebo i zemlja, ni jednog jote ili jedne crtice neće nestati iz zakona dok se sve ne zbude.[SUP]19[/SUP] Ko, dakle, ukine jednu od ovih najmanjih zapovesti i tako nauči ljude, najmanji će se nazvati u carstvu nebeskom; a ko izvrši i (tako) nauči, taj će se velik nazvati u carstvu nebeskom.

Lujo Bakotić (LB):

[SUP] 17[/SUP] Nemojte misliti da sam ja došao da narušim zakon ili proroke; nisam ja došao da rušim nego da ispunim. [SUP]18[/SUP] Jer vam u istinu kažem: dok nebo i zemlja ne prođu neće nestati ni jedne jote, ili jedne crte od slova iz zakona, a da se sve ne ispuni. [SUP]19[/SUP] Onaj, dakle, koji naruši i najmanju od tih zapovesti, i nauči ljude da tako rade, nazvaće se najmanji u kraljevstvu nebeskome; ali onaj koji ih ispuni i nauči da se ispune, nazvaće se veliki u kraljevstvu nebeskome.
Aleksandar Birviš (AB):

[SUP]17[/SUP] Nemojte misliti da sam došao da ukinem Zakon ili učenje proroka. Nisam došao. da ukinem, nego da ispunim. [SUP]18[/SUP] Jer zaista vam kažem: Dok je neba i zemlje, neće nestati iz Zakona ni jedno slovce, niti crtica, dok se sve ne izvrši. [SUP]19[/SUP] Dakle, ko prekrši jednu od ovih, ma i najmanjih zapovesti i tome nauči druge, biće najmanji u Carstvu nebeskom. A ko izvrši i tome nauči druge, taj će u Carstvu nebeskom važiti kao velik.

Bible in Basic English (BBE):

[SUP]17[/SUP] Let there be no thought that I have come to put an end to the law or the prophets. I have not come for destruction, but to make complete. [SUP]18[/SUP]Truly I say to you, Till heaven and earth come to an end, not the smallest letter or part of a letter will in any way be taken from the law, till all things are done.[SUP]19[/SUP] Whoever then goes against the smallest of these laws, teaching men to do the same, will be named least in the kingdom of heaven; but he who keeps the laws, teaching others to keep them, will be named great in the kingdom of heaven.

Sledeći tekst objašnjava šta znači to ispunjavanje zakona:

"Ако заповести моје уздржите остаћете у љубави мојој, као што ја
одржах заповести Оца свог и остајем у љубави Његовој" ( Jovan 15. 10 ).

Dakle ovde u ovim tekstovima stoji objašnjenje šta znači ispuniti zakon, jer Isus jasno kaže da nije došao da ukine zakon i proroke, da zakon ostaje do kraja sveta i Hristovog drugog dolaska, nego da ispuni, odnosno da u svom ličnom životu pokaže praktičnu poslušnost zapovestima, i time da i nama primer da i mi ispunimo u svom životu svaku zapovest.

Šardy se prema tome služi krajnjim insinuacijama, i pitam se ko može da veruje u ovakva objašnjenja koja plasira koja nemaju nikakve dodirne tačke sa biblijskim učenjem i njegovim kontekstom.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
opet jedna konfuzija oko Isusovih reci. sam pavle kaze da ne mksli nikako da je zakon nesvet vec dobar,svet. ali da on vazi kao tavad dalje samo za one koji nisu uzeli Hrista,za kurvare,lazce,ubice preljubnike i druge(civilni zakoni ) kada Isus kaze da nije dosao da pokvari svakako da je tako,kako Isus mopze pokvariti sopstveno Pismo? on ga je ispunio. to menja sve. rec ispuniti znaci da se ispunilo svako prorocko slovo o zakonu koji je sen od stvarnosti ili pedagog. da je naslednik dok je mlad bio bez vlasti(vreme pre dolaska Hrista) a kad je bio u tom stanju vladali su namesnici tj. zakon koji je bio pedagog dobar do Hrista,no kada je dosao u snagu u godine naslednik,misli se na dolazak Hrista kada se ispunilo prororcko vreme,namesnici visu nisu validni niti su ikad bili konacni vlasnici,inace ne bi se zvali namesnici. u tome je Isus rekao da je dosao da ispuni zakon. tako da dolaskom i Hrista zakon prestaje(posl. korincanima 2.4. gl),gde jasno kaze pavle Duhom da je ono sto je pisano na kamenim plocama(sto bi bilo nego 10 zapovesti)postaje vetho i zastarelo,proslo dolaskom Hrista koji je doneo ispunjenje,tj. senka je postala stvarnost.mir svima.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562

Da vidimo da li je ova Šardyjeva tvrdnja tačna u odnosu na reč Božju, i šta znači to da je Isus ispunio zakon:

[SUP]17[/SUP] Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. [SUP]18[/SUP] Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši. [SUP]19[/SUP] Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom.

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

[SUP]17[/SUP] Ne mislite, da sam došao ukloniti zakon ili proroke. Nijesam došao da ih uklonim, nego da ih ispunim. [SUP]18[/SUP] Jer zaista, kažem vam: Dok stoji nebo i zemlja, neće nestati nijedne crtice slova ili točke iz zakona, dok se sve ne ispuni. [SUP]19[/SUP] Tko dakle ukine jednu od ovih zapovijedi, pa bilo i najmanju, i tako uči ljude, zvat će se najmanji u kraljevstvu nebeskom. A tko ih drži i uči držati, zvat će se velik u kraljevstvu nebeskom.

Dimitrije Stefanović (DS):
[SUP]17[/SUP] Ne mislite da sam došao da ukinem zakon ili proroke; nisam došao da ukinem, nego da ispunim.[SUP]18[/SUP] Jer zaista, kažem vam: Dok ne prođe nebo i zemlja, ni jednog jote ili jedne crtice neće nestati iz zakona dok se sve ne zbude.[SUP]19[/SUP] Ko, dakle, ukine jednu od ovih najmanjih zapovesti i tako nauči ljude, najmanji će se nazvati u carstvu nebeskom; a ko izvrši i (tako) nauči, taj će se velik nazvati u carstvu nebeskom.

Lujo Bakotić (LB):

[SUP]17[/SUP] Nemojte misliti da sam ja došao da narušim zakon ili proroke; nisam ja došao da rušim nego da ispunim. [SUP]18[/SUP] Jer vam u istinu kažem: dok nebo i zemlja ne prođu neće nestati ni jedne jote, ili jedne crte od slova iz zakona, a da se sve ne ispuni. [SUP]19[/SUP] Onaj, dakle, koji naruši i najmanju od tih zapovesti, i nauči ljude da tako rade, nazvaće se najmanji u kraljevstvu nebeskome; ali onaj koji ih ispuni i nauči da se ispune, nazvaće se veliki u kraljevstvu nebeskome.
Aleksandar Birviš (AB):

[SUP]17[/SUP] Nemojte misliti da sam došao da ukinem Zakon ili učenje proroka. Nisam došao. da ukinem, nego da ispunim. [SUP]18[/SUP] Jer zaista vam kažem: Dok je neba i zemlje, neće nestati iz Zakona ni jedno slovce, niti crtica, dok se sve ne izvrši. [SUP]19[/SUP] Dakle, ko prekrši jednu od ovih, ma i najmanjih zapovesti i tome nauči druge, biće najmanji u Carstvu nebeskom. A ko izvrši i tome nauči druge, taj će u Carstvu nebeskom važiti kao velik.

Bible in Basic English (BBE):

[SUP]17[/SUP] Let there be no thought that I have come to put an end to the law or the prophets. I have not come for destruction, but to make complete. [SUP]18[/SUP]Truly I say to you, Till heaven and earth come to an end, not the smallest letter or part of a letter will in any way be taken from the law, till all things are done.[SUP]19[/SUP] Whoever then goes against the smallest of these laws, teaching men to do the same, will be named least in the kingdom of heaven; but he who keeps the laws, teaching others to keep them, will be named great in the kingdom of heaven.

Sledeći tekst objašnjava šta znači to ispunjavanje zakona:

"Ако заповести моје уздржите остаћете у љубави мојој, као што ја
одржах заповести Оца свог и остајем у љубави Његовој" ( Jovan 15. 10 ).

Dakle ovde u ovim tekstovima stoji objašnjenje šta znači ispuniti zakon, jer Isus jasno kaže da nije došao da ukine zakon i proroke, da zakon ostaje do kraja sveta i Hristovog drugog dolaska, nego da ispuni, odnosno da u svom ličnom životu pokaže praktičnu poslušnost zapovestima, i time da i nama primer da i mi ispunimo u svom životu svaku zapovest.

Šardy se prema tome služi krajnjim insinuacijama, i pitam se ko može da veruje u ovakva objašnjenja koja plasira koja nemaju nikakve dodirne tačke sa biblijskim učenjem i njegovim kontekstom.

Pa pošto si ti u Svetom Duhu, kako si naveo do sada 100 X, a ja ne, najveovatnije sam ja ove stihove pogrešno protumačio, odnosno da za nas Hrišćane važe isti zakoni kao i za Mojsijeve Jevreje:

{ Ne zovu se oni tako BEZ RAZLOGA. Praktično to važi da stari zavet više ne važi već novi. A S.Z. nam samo služi da bi bolje razumeli Novi. Господ је Старозаветни закон најчешће називао закон Мојсијев, Пророци и Псалми (Лк. 2.22 ; 24.44 ; Јн. 5.45-47 ; 7.19,23), а када би се обраћао јеврејским свештеницима ословљавао га је " у закону вашем " (Јн. 8.17 ; 10.34 ; 15.25). То наравно не значи да Старозаветни закон, који је дат само Јеврејима, није од Бога, већ да је Бог, преко Сина Свога, подарио целом човечанству Нови Завет. Он је склоплјен са целим човечанством, а С.З. да Јеврејима. Јер је у Н.З. Бог обзнанио себе са оним шта је најсветије - Љубав, то јест Себе; јер Бог је Љубав (1Јн. 4.7-8). }

Лука 16:16Закон и пророци су до Јована; одселе се царство Божије проповеда јеванђељем, и сваки наваљује да уђе у њега.

Јован
1,17 Јер се закон (Stari Zavjet) даде преко Мојсија, а благодат и истина постаде од Исуса Христа.

Римљ.
6:14 Јер грех неће вама овладати, јер нисте под законом него под благодаћу.

Римљ. 8:
[SUP]1[/SUP] Никаква, дакле, сад нема осуђења онима који су у Христу Исусу и не ходе по телу него по Духу. [SUP]2[/SUP] Јер закон Духа који оживљава у Христу Исусу,опростио ме је од закона греховног и смрти.[SUP]3[/SUP] Јер што закону беше немогуће,јер беше ослабљен телом,посла Бог сина свог у обличју тела греховног, и за грех осуди грех у телу, [SUP]4[/SUP] Да се правда закона испуни у нама који не живимо по телу него по духу; [SUP]5[/SUP] Јер који су по телу телесно мисле, а који су по духу духовно мисле. [SUP]6[/SUP] Јер телесно мудровање смрт је, а духовно мудровање живот је и мир. [SUP]7[/SUP] Јер телесно мудровање непријатељство је Богу, јер се не покорава закону Божијем нити може. [SUP]8[/SUP] А који су у телу не могу Богу угодити. [SUP]9[/SUP] А ви нисте у телу него у духу; јер Дух Божји у вама живи. А ако ко нема Дух Христов, он није Његов. [SUP]10[/SUP] А ако је Христос у вама, онда је тело мртво греха ради а дух жив правде ради. [SUP]11[/SUP] А ако ли живи у вама Дух Оног који је васкрсао Исуса из мртвих, Онај који је подигао Христа из мртвих оживеће и ваша смртна телеса Духом својим који живи у вама. [SUP]12[/SUP] Тако дакле,браћо, нисмо дужни телу да по телу живимо.[SUP]13[/SUP] Јер ако живите по телу, помрећете; ако ли духом послове телесне морите, живећете. [SUP]14[/SUP] Јер који се владају по духу Божијем они су синови Божији. [SUP]15[/SUP] Јер не примисте дух ропства, опет да се бојите; него примисте Дух посиначки, којим вичемо: Ава, Оче! [SUP]16[/SUP] Овај дух сведочи нашем духу да смо деца Божија.

Римљ. 10:
[SUP]4[/SUP] Јер је Христос свршетак закона: који Га год верује оправдан је. [SUP]5[/SUP] Јер Мојсије пише за правду која је од закона: Који човек тако чини живеће у том. [SUP]6[/SUP] А правда која је од вере овако говори: Да не кажеш у срцу свом: Ко ће изићи на небо? То јест да сведе Христа; [SUP]7[/SUP] Или: Ко ће сићи у бездан? То јест да изведе Христа из мртвих. [SUP]8[/SUP] Али шта говори писмо? Близу ти је реч у устима твојим и у срцу твом,то јест реч вере коју проповедамо. [SUP]9[/SUP] Јер, ако признајеш устима својим да је Исус Господ, и верујеш у срцу свом да Га Бог подиже из мртвих, бићеш спасен. [SUP]10[/SUP] Јер се срцем верује за правду, а устима се признаје за спасење. [SUP]11[/SUP] Јер писмо говори: Који Га год верује неће се постидети.[SUP]12[/SUP] Јер нема разлике међу Јеврејином и Грком: јер је Он Бог свих, и богат за све који Га призивају. [SUP]13[/SUP] Јер који год призове име Господње спашће се.

Римљ. 13:
[SUP]7[/SUP] Подајте, дакле, свакоме шта сте дужни: коме дакле порезу, порезу; а коме царину, царину; а коме страх, страх; а коме част, част. [SUP]8[/SUP] И не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другог; јер који љуби другог закон испуни. [SUP]9[/SUP] Јер ово: Не чини прељубе, не убиј, не укради, не сведочи лажно, не зажели, и ако има још каква друга заповест, у овој се речи извршује, то јест: Љуби ближњег свог као самог себе. [SUP]10[/SUP] Љубав не чини зла ближњему; дакле је љубав извршење закона.

1. Коринћ. 5
, [SUP]6[/SUP] Није добра хвала ваша. Не знате ли да мало квасца све тесто укисели? [SUP]7[/SUP] Очистите дакле стари квасац, да будете ново тесто, као што сте пресни; јер и пасха наша закла се за нас, Христос.

2. Kor. 3:6-18
On nas osposobi za poslužitelje novoga Saveza,ne slova,nego Duha; jer slovo ubija,a Duh oživljuje.Pa ako je smrtonosna služba, slovima uklesana u kamenju, bila tako slavna da sinovi Izraelovi nisu mogli pogledati u lice Mojsijevo zbog prolazne slave lica njegova, koliko li će slavnija biti služba Duha. Jer ako je služba osude bila slavna, mnogo je slavnija služba pravednosti. I zbilja nije ni bilo proslavljeno ono što je u toj meri proslavljeno,ako se usporedi s uzvišenijom slavom. Jer ako je ono prolazno bilo slavno, mnogo je slavnije ovo što ostaje. Imajući dakle takvo pouzdanje, nastupamo sa svom otvorenošću, a ne kao Mojsije koji je stavljao pokrivalo na lice da sinovi Izraelovi ne vide svršetak prolaznoga.Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire to pokrivalo - čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao. Naprotiv, kad god se čita Mojsije , do danas pokrivalo zastire srce njihovo. Ali kad se Izrael obrati Gospodinu, skinut će se pokrivalo. Gospodin je Duh, a gde je Duh Gospodnji, onde je sloboda.Svi mi,koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju,po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu.

2.
Коринћ. 5:17 Зато, ако је ко у Христу, нова је твар: старо прође, гле, све ново постаде.

Гал.
2: 16 Па дознавши да се човек неће оправдати делима закона, него само вером Исуса Христа, и ми веровасмо Христа Исуса да се оправдамо вером Христовом, а не делима закона: јер се делима закона никакво тело неће оправдати. 21 Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима 3 :
[SUP]21[/SUP] Еда ли је дакле закон противан обећањима Божјим? Боже сачувај! Јер да је дан закон који може оживети, заиста би од закона била правда. [SUP]22[/SUP] Али писмо затвори све под грех, да се обећање даде кроз веру Исуса Христа онима који верују. [SUP]23[/SUP] А пре доласка вере бисмо под законом чувани и затворени за веру која се хтела показати. [SUP]24[/SUP] Тако нам закон би чувар до Христа, да се вером оправдамо. [SUP]25[/SUP] А кад дође вера,већ нисмо под чуваром.[SUP]26[/SUP] Јер сте ви сви синови Божји вером Христа Исуса; [SUP]27[/SUP] Јер који се год у Христа крстисте,у Христа се обукосте. [SUP]28[/SUP] Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара, нема мушког рода ни женског; јер сте ви сви једно у Христу Исусу. [SUP]29[/SUP] А кад сте ви Христови, онда сте семе Авраамово, и по обећању наследници.

Галатима 5:
[SUP]1[/SUP] Стојте дакле у слободи којом нас Христос ослободи,и не дајте се опет у јарам ропства ухватити. [SUP]2[/SUP] Ево ја Павле кажем вам да ако се обрежете Христос вам ништа неће помоћи. [SUP]3[/SUP] А опет сведочим сваком човеку који се обрезује да је дужан сав закон творити. [SUP]4[/SUP] Изгу-
бисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати. [SUP]5[/SUP] Јер ми духом чекамо од вере наду правде. [SUP]6[/SUP] Јер у Христу Исусу нити шта помаже обрезање ни необрезање, него вера, која кроз љубав ради. [SUP]7[/SUP] Добро трчасте; ко вам забрани да се не покоравате истини? [SUP]8[/SUP] То одвраћање није од Оног који вас позва. [SUP]9[/SUP] Мало квасца укисели све тесто.[SUP] 14[/SUP] Јер се сав закон извршује у једној речи, то јест: Љуби ближњег свог као себе.

Ef. 2:15,16
Zakon zapovijedi s propisima obesnažio je, da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čoveka, te da obojicu u jednome telu izmiri s Bogom po krstu, ubivši u sebi neprijateljstvo.

Јевреји
7:11,12 Ако је, дакле, савршенство постало кроз левитско свештенство (јер је народ под њим закон примио), каква је још потреба била говорити да ће други свештеник постати по реду Мелхиседековом, а не по реду Ароновом? Јер, кад се промени свештенство, мора се и закон променити.

Jevrej
i 8:13 Rekavši »novi savez «, onaj prvi je proglasio zastarelim. A ono što zastareva i oveštava, nije daleko od nestanka.

Јевр. 9:
[SUP]14[/SUP] А камоли неће крв Христа, који Духом Светим себе принесе без кривице Богу, очистити савест нашу од мртвих дела, да служимо Богу Живом и Истинитом? [SUP]15[/SUP] И зато је новом завету посредник, да кроз смрт, која би за откуп од преступака у првом завету, обећање вечног наследства приме звани. [SUP]16[/SUP] Јер где је завет ваља да буде и смрт оног који чини завет. [SUP]17[/SUP] Јер је завет по смрти потврђен: будући да нема никакве силе док је жив онај који га је начинио. [SUP]18[/SUP] Јер ни први није утврђен без крви.

Јевр.10:
1 Јер закон имајући сен добара која ће доћи, а не само обличје ствари, не може никада савршити оне који приступају сваке године и приносе оне исте жртве. 9 Тада рече:Ево дођох да учиним вољу Твоју, Боже. Укида прво да постави друго. 10 По којој смо вољи ми освећени приносом тела Исуса Христа једном.

Јаков 1:
25 Али који провиди у савршени закон слободе и остане у њему, и не буде заборавни слушач, него творац дела, онај ће бити блажен у делу свом.

1. Јов. 4:
[SUP]16[/SUP] И ми познасмо и веровасмо љубав коју Бог има к нама. Бог је љубав,и који стоји у љубави, у Богу стоји и Бог у њему стоји. [SUP]17[/SUP] Тим се љубав у нама савршује да имамо слободу на дан судни; јер као што је Он и ми смо на свету овом. [SUP]18[/SUP] У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље; јер страх има муку. А ко се боји није савршен у љубави. [SUP]19[/SUP] Да имамо ми љубав к Њему, јер Он најпре показа љубав к нама. [SUP]20[/SUP] Ако ко рече: Ја љубим Бога, а мрзи на брата свог,лажа је; јер који не љуби брата свог,кога види, како може љубити Бога, кога не види? [SUP]21[/SUP] И ову заповест имамо од Њега: Који љуби Бога да љуби и брата свог.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Obrdedni zakon je SEN ili TIPOS Hristovog tela, a ne moralni.

Krvne žrtve koje su se prinosile u svetinji su bile simbol Hristove žrtve koju je prineo na krstu, i on je prestao da važi jer čovek koji danas prekrši neku od deset zapovesti ne prinosi žrtvu, jer je Hristos već prineo sebe na žrtvu na greh..

Osim toga tekst je jasan, Hrist nije ukinuo deset zapovesti, one važe do Hristovog drugog dolaska, one su večne i nepromenjive za sva vremena..

Ovakav zakljucak na osnovu prilozenog teksta moze da donese samo neko ko ne poznaje starozavetnu tipologiju i njeno ispunjenje u novom zavetu.

Izraz, SEN Grcki TIPOS znaci PREDSLIKA ili SIMBOL.

"Jer zakon imajući sendobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.

Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste; Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti greha.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo,
ali si mi telo pripravio. Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši:
Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se pozakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože.
Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni
prinosom tela Isusa Hrista jednom. I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo
puta prinoseći
koje nikad ne mogu uzeti greha.
A On prinesavši jedinu
žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu. ( Jevrejima poglavlje 10 )
Dakle, iz ovog teksta vidimo da je SEN zakon o prinosenju krvnih zrtava, odnosno same zrtve su predstavljajle SEN ili simbol Isusa Hrista i njegove zrtve koju je prineo na krstu golgote.
Da vidimo dalje sta predstacvlja SEN ii simbol Hristovog tela;

"Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja.
A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta.
A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički,
ne krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
( Jevrejima 9 poglavlje ).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
To u mojim navedenim stihovima ne piše !

To piše u adventističkoj lliteraturi, a ja Bibliju tumačim onako kako piše. Ako piše da stari zavet više ne važi, ja ga tako i prihvatam. Ako piše da više nismo pod zakonom - Ja tako prihvatam.....

Kakav te crni SEN i TIPOS snašao !?
Čitaj više Biblju a manje Adventističko nakaradno tumačenje Biblije.
PS.
Navedeni stihovi su iz poslanice upućene JEVREJIMA !

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To u mojim navedenim stihovima ne piše !

To piše u adventističkoj lliteraturi, a ja Bibliju tumačim onako kako piše. Ako piše da stari zavet više ne važi, ja ga tako i prihvatam. Ako piše da više nismo pod zakonom - Ja tako prihvatam.....

Kakav te crni SEN i TIPOS snašao !?
Čitaj više Biblju a manje Adventističko nakaradno tumačenje Biblije.
PS.
Navedeni stihovi su iz poslanice upućene JEVREJIMA !

Ova izjava me cudi, jer je izgovorena od strane coveka koji tvrdi da poznaje bibliju i njen kontekst, kao i literarni i istorijski.

Natrag