Jevrejima, glava 4

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ova izjava me cudi, jer je izgovorena od strane coveka koji tvrdi da poznaje bibliju i njen kontekst, kao i literarni i istorijski.
I mene od tebe !
Jer sen i tipos su ukinute za Jevreje !

A mi Hrišćani NIKADA NISMO IMALI obredne žrtve
, tako da za nas tvoj prethodni post ne može da važi. Jer za nas nema šta da se ukida.

Pavle je to rekao Jevrejima, a pošto je sve ovo zbunjivalo prve i prave Hriščane zakazan je sabor u Jerusalimu 50-tih godina I veka. Predsedavao je Jakov, a bili su svi važniji Hrišćani tog vremena. Posle rasprave, koja je verovatno dugo trajala, Pavle je zaključio da za one koje dolaze iz nejevrejstva ili bezbožštva u Hrišćanstvo treba da se uzdržavaju: 1.Priloga idolskih, 2.Kurvarstva, 3.Udavljenog, 4.Krvi. Dela 15 gl.( [SUP]19[/SUP] Зато ја велим да се не дира у незнабошце који се обраћају к Богу; [SUP]20[/SUP] Него да им се заповеди да се чувају од прилога идолских и од курварства и од удављеног и од крви, и што њима није мило другима да не чине. [SUP]23[/SUP] И написаше рукама својим ово: Апостоли и старешине и браћа поздрављају браћу која су по Антиохији и Сирији и Киликији што су од незнабожаца. [SUP]24[/SUP] Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо; [SUP]25[/SUP] Зато нађосмо за добро ми једнодушно сабрани избране људе послати вама с љубазним нашим Варнавом и Павлом, [SUP]26[/SUP] С људима који су предали душе своје за име Господа нашег Исуса Христа. [SUP]27[/SUP] Посласмо дакле Јуду и Силу, који ће то и речима казати. [SUP]28[/SUP] Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних: [SUP]29[/SUP] Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави.)

Znači nema ni SEN-a ni TIPOSA za Hrišćane !

Ali ako te uče adventistički profesori i pastori,onda normalno da ti sve ovo nije jasno !

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I mene od tebe !
Jer sen i tipos su ukinute za Jevreje !

A mi Hrišćani NIKADA NISMO IMALI obredne žrtve
, tako da za nas tvoj prethodni post ne može da važi. Jer za nas nema šta da se ukida.

Pavle je to rekao Jevrejima, a pošto je sve ovo zbunjivalo prve i prave Hriščane zakazan je sabor u Jerusalimu 50-tih godina I veka. Predsedavao je Jakov, a bili su svi važniji Hrišćani tog vremena. Posle rasprave, koja je verovatno dugo trajala, Pavle je zaključio da za one koje dolaze iz nejevrejstva ili bezbožštva u Hrišćanstvo treba da se uzdržavaju: 1.Priloga idolskih, 2.Kurvarstva, 3.Udavljenog, 4.Krvi. Dela 15 gl.( [SUP]19[/SUP] Зато ја велим да се не дира у незнабошце који се обраћају к Богу; [SUP]20[/SUP] Него да им се заповеди да се чувају од прилога идолских и од курварства и од удављеног и од крви, и што њима није мило другима да не чине. [SUP]23[/SUP] И написаше рукама својим ово: Апостоли и старешине и браћа поздрављају браћу која су по Антиохији и Сирији и Киликији што су од незнабожаца. [SUP]24[/SUP] Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо; [SUP]25[/SUP] Зато нађосмо за добро ми једнодушно сабрани избране људе послати вама с љубазним нашим Варнавом и Павлом, [SUP]26[/SUP] С људима који су предали душе своје за име Господа нашег Исуса Христа. [SUP]27[/SUP] Посласмо дакле Јуду и Силу, који ће то и речима казати. [SUP]28[/SUP] Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних: [SUP]29[/SUP] Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави.)

Znači nema ni SEN-a ni TIPOSA za Hrišćane !

Ali ako te uče adventistički profesori i pastori,onda normalno da ti sve ovo nije jasno !

Ne znam o cemu govoris, kontradiktoran si, razmisljaj pre nego sto nesto napises.

TIPOS - Simbol su starozavetne zrtve koje su u svojoj simbolici predstavljale Hrista i njegovu zrtvu na krstu, kada je Hristos umro na krstu taj starozavetni obredni sistem zrtvovavnja je prestao da vazi jer je pronasao svoje ispunjenje u Hristovoj zrtvi i njegovom zivotu.

Moralni zakon deset zapovesti nije tipoloskog karaktera, vec on regulise odnos coveka sa Bogom i sa svojim bliznjim.

"Jer zakon imajući sendobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste; Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti greha.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo,
ali si mi telo pripravio. Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši:
Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se pozakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože.
Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni
prinosom tela Isusa Hrista jednom. I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo
puta prinoseći
koje nikad ne mogu uzeti greha.
A On prinesavši jedinu
žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu. ( Jevrejima poglavlje 10 )

"Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja.
A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta.
A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički,
ne krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
( Jevrejima 9 poglavlje )

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Pa ti opet daješ stihove iz Jevrejima.
Rekao sam ti da žrtve su ukinute za Jevreje. Pavle njima govori, kada su navedeni stihovi u pitanju.
Mi Hrišćani nismo imali obredno prinošenje žrtava, prema tome kako to može da važi za nas što nam ti ovde kopipejstiraš !?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ova izjava me cudi, jer je izgovorena od strane coveka koji tvrdi da poznaje bibliju i njen kontekst, kao i literarni i istorijski.
postavlja se pitanje laodikeja ko je to podelio zakon na moralni i ceremonijalni? Bog o tome ne govori nista. ko sagresi u jednom kriv je za sve,pise. a drugo pavle kaze ko se obrezuje duzan je SAV zakon tvoriti,drzati. sav. mozda ce se ovde opet uzeti tumacenje da se misli na sav ceremonijalni zakon?! pavle u korincanima poslanici jasno kaze da to sto je napisano na kamenu,a na kamenu je napisano 10 zapovedi. pitanje je sad koji deo zakona se drzi jedenje i ne jedenje odredjenih vrsta mesa? ili desetak? zasto isus navin nije mogao uvesti u vecni pokoj tu generaciju? nema odgovora tamo gde je teren klizav zar ne?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
adventisti se trude nema sumnje,ali da bi se videla istina jevandjelja ,mora se primiti sveti Duh. bez toga to ide tesko. oni misle da imaju Duha tvrdec da jwe to crkveno ucenje prave crkve,(crkveni sveti Duh) dok za Duha svetoga kojega samo isus moze dati tvrde da je danas tako izlivanje od djavola,kao slucaj u pentekostnim crkvama i jos nekima koji poseduju krstenmje Duhom.
isto tako oni ne mogu da vide da u svim prorostvima,kao i u rimljanima poslaanici stoji da izrael ima na kraju milosti doci konacno u Bozji promisao. opet zbog primanja crkvenog duha. u jezekilju 37 jasno se pokazuje kako ce Bog na kraju vremena dovesti izrael ponovo u milost svoju,kao i uzahariji od 12-14.gl. pojam duhovni izrael tu pada u vodu.

Што се и дешава:

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
postavlja se pitanje laodikeja ko je to podelio zakon na moralni i ceremonijalni? Bog o tome ne govori nista. ko sagresi u jednom kriv je za sve,pise. a drugo pavle kaze ko se obrezuje duzan je SAV zakon tvoriti,drzati. sav. mozda ce se ovde opet uzeti tumacenje da se misli na sav ceremonijalni zakon?! pavle u korincanima poslanici jasno kaze da to sto je napisano na kamenu,a na kamenu je napisano 10 zapovedi. pitanje je sad koji deo zakona se drzi jedenje i ne jedenje odredjenih vrsta mesa? ili desetak? zasto isus navin nije mogao uvesti u vecni pokoj tu generaciju? nema odgovora tamo gde je teren klizav zar ne?

Citajuci stari zavet odnosno Mojsijeve knjige, mozemo videti jasnu progresiju postepenog uspostavljanja zakona.
U starom zavetu postoji dve vrste zakona koji je Bog dao ljudima, obredni zakon koji je bio vezan za svetinju i cije odredbe je Mojsije zapisao u knjigu zakona koja je bila stavljena pored kovcega zaveta sa deset zapovesti.
U ovaj zakon spadaju zrtveni zakoni, zdravstveni zakoni, gradjanski zakoni i praznicni zakoni.
Nasuprot tome postoji moralni zakon koji je temelj Bozje vladavine i koji je Bog licno napisao svojim prstom na dve kamene ploce a koji je bio stavljen u kovceg zaveta.

Obredni zakon je bio SEN odnosno predslika buducih stvari, i dat je za vreme, dok je moralni zakon vecan i nepromenjiv za sva vremena.
Svrha obrednog zakona ima spasonosnu funkciju, i u svojoj predslici je ukazivao na Mesiju Hrista koji ce doci i zrtvovati se za ljudske grehe na krstu Golgote.

Naime kada bi jedan Izraelac prekrsio neku od zapovesti Moralnog zakona, on je trebao da donese jedno jagnje i da ispovedi svoj greh stavivsi ruke na glavu tog jagnjeta, nakon cega bi svestenik prineo to jagnje na zrtvu, jagnje bi preuzimalo greh tog coveka na sebe i on bi pred Bogom bio proglasen pravednikom kao da nikada nije g
resio.

Ovo jagnje je u svojoj predslici predstavljalo Isusa Hrista koji ce doci i zrtvovati se za ljudske grehe kao nevino Bozje jagje.

Dolaskom Hrista on je postao zamena za ove zrtve svojom zrtvom koju je prineo na krstu.
To znaci da danas u novozavetnom periodu, neko ko prekrsi neku od zapovesti moralnog zakona koji se nalazi u kovcegu zaveta u svetinji nad svetinjama na nebu, on vise ne mora da prinosi krvnu zrtvu u vidu jagnjeta koje bi preuzelo na sebe njegov prestup, vec on dolazi Hristu koji je vec zrtvovao sebe na krstu i prinosi zasluge svoje krvi pred kovcegom zaveta u svetinji nad svetinjama na nebu , i taj greh mu biva izbrisan.

Mi danas nemamo svetinju na zemlji i zapovesti napisane na kamenu, vec postoji svetinja na nebu u kojoj se nalazi kovceg zaveta u kome se cuvaju originalne ploce sa deset zapovesti, pred kojim Isus posreduje za coveka, a sami principi tog zakona su Duhom Svetim upisani u covecje srce koje je preporodjeno Bozjim Duhom, i mi tako prirodno ispunjavamo njegovu volju onako kako nas vodi Sveti Duh koji stanuje u srcu.

Sto se tice ostalih elemenata iz obrednog zakona poput praznika i svetkovina, svaki praznik je ukazivao na jedan segment iz Hristovog zivota i ispunio se u njemu.

Zdravstveni zakon o ishrani je nesto sto je Bog takodje dao kao vecna univerzalna pravila, jer ono sto je Bog stvorio kao nepodobno za coveciju ishranu ne podleze protoku vremena, ono sto je bilo nezdravo u starom zavetu takodje je nezdravo i u novom.

Desetak je dat kao sredstvo finansiranja tadasnje svetinje i kasnije Jerusalimskog hrama, i taj sistem je Bog preneo u novi zavet kao sredstvo finansiranja njegovog dela objave Jevandjelja.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Не постоји здравствени закон. Ако апостоли говоре да је све очишћено крљу Христовом, ако је све измирено са Богом, и ако кажу да је свако створење добро ако се прима у захвалност (створено за оне који спознаше истину), зашто саблажњавати људе? Јер неко умисли да трба да једемо зеље, јер неко измисли да се светкује субота, а то је потпуно несхватање шта је Христ урадио и зашто је "кварио" суботу. Далеко је од благодати онај који верује да ће се делима из закона спасити, а још је горе што говори да је то Печат Божији.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Не постоји здравствени закон. Ако апостоли говоре да је све очишћено крљу Христовом, ако је све измирено са Богом, и ако кажу да је свако створење добро ако се прима у захвалност (створено за оне који спознаше истину), зашто саблажњавати људе? Јер неко умисли да трба да једемо зеље, јер неко измисли да се светкује субота, а то је потпуно несхватање шта је Христ урадио и зашто је "кварио" суботу. Далеко је од благодати онај који верује да ћесе делима из закона спасити, а још је горе што говори да је то Печат Божији.

Ovo sve je vec potkrepljeno dokazima iz biblije, tako da neznam kakva je svrha vracati se opet.

Pre svega niko ne tezi da se spasi delima, vec su dela prirodan proizvod vere u Hrista, coveka na cije srce je delovala sila Svetoga Duha koja menja.
Takav covek prirodno ispunjava zakon onako kako ga Duh Sveti vodi, ne zato da bi bio spasen, vec zato sto voli Boga i bliznje, i zato sto je to prirodan odraz njegovog bica.

U starom zavetu postoji zakon o jestivim i nejestivim vrstama mesa -
3 knjiga Mojsijeva 11 poglavlje

Otrov nikada ne moze u jednom trenutku prestati da bude otrovan pa tako i odredjene vrste zivotinja koje je Bog stvorio, stvorio je sa karakteristikama koje su stetne po covekovo zdravlje, dok su druge jestive.
To se moze uporediti sa jestivim i otrovnim pecurkama, jedne su prosto jestive i podobne za ljudsku ishranu, dok druge sadrze otrov koji ubija.
Nikada otrovna pecurka ne moze postati jestiva i obrnuto jer im je sastav oduvek takav i ne menja se protokom vremena.

Prema tome, ovaj zakon o ishrani dat je iz ljubavi prema coveku, da cvek postujuci ove principe ishrane sacuva i fizicko i duhovno zdravlje koja su usko povezani.

Drugo, Isus nije kvario subotu, to je laz.

Jevreji su subotu ogradili mnostvom nepotrebnih pravila i propisa koje su sami izmislili nacinivsi od subote drustvenim teretom, a ne blagoslovom sto je i sam smisao i sustina subote.
Isus se borio protiv ovakvog stava i shvatanja subote, on je zeleo da ukaze da je subota stvorena radi blagoslova, odmora, i zajednice sa Bogom, i zato je rekao da je subota nacinjena coveka radi a ne covek radi subote, odnosno subota nije stvorena da bi covek sluzio suboti, vec da mu to vreme bude na blagoslov i kako fizicko tako i duhovno dobro.

Jevreji su osudjivali Isusa da je krsio subotu zato sto je lecio u ovaj dan, i ako to nije samo po sebi bio greh koji bi se cinio u subotu, kao sto prirodno nije greh sto cvece u subotu raste, reke teku, covek uzima subotni obrok, casu vode, udise vazduh ili hoda ulicom u subotnjem danu, i zato im je u vezi ovog lecenja uputio jedno pitanje "DA LI U SUBOTU TREBA IZLECITI COVEKA ILI pogubiti - PUSTITI DA COVEK UMRE"

Isus je bio najveci reformator subote, jer se borio protiv Farisejskog licemerstva i ukazivao je na sam duh subote rekavsi "SUBOTOM DAKLEM VALJA DOBRO CINITI" sto je najveca potvrda da on nije govorio protiv subote time sto je navodno ukazivao da ona vise ne vazi za Hriscane u novom zavetu, ne, vec ju je postavio na svoje pravo mesto koje joj pripada, a to je izvor blagoslova..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Поткрепљено је са извученим реченицама и напаковано да изгледа као да јесте оно што ви причате, а заправо је чиста манипулација Библијом. Невероватно је да си толико убеђен у те спремљене материјале које само убацујете, иако је јасно да се не слаже са Библијом. Да не понављам исте речи као што су твоје јер људи могу сами да виде ко је шта доказао и ко манипулише стиховима. Довољно је само да погледају старије постове, јер стварно је глупо понављати стално исто. То је ваша тактика, тако су вас "обучили".

И сада опет да понављам одговор? Стварно сте као аутомат, боље и не можете.

Много пута сте остали без текста, и шта се дешава? Одмах убацивање оног што може да се види на интернету на сваком кораку. Велика сте саблазан и лаж, али и то ће проћи.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Поткрепљено је са извученим реченицама и напаковано да изгледа као да јесте оно што ви причате, а заправо је чиста манипулација Библијом. Невероватно је да си толико убеђен у те спремљене материјале које само убацујете, иако је јасно да се не слаже са Библијом. Да не понављам исте речи као што су твоје јер људи могу сами да виде ко је шта доказао и ко манипулише стиховима. Довољно је само да погледају старије постове, јер стварно је глупо понављати стално исто. То је ваша тактика, тако су вас "обучили".

И сада опет да понављам одговор? Стварно сте као аутомат, боље и не можете.

Много пута сте остали без текста, и шта се дешава? Одмах убацивање оног што може да се види на интернету на сваком кораку. Велика сте саблазан и лаж, али и то ће проћи.

Ovo sto ja pisem nisu spremljeni materijali, vec su to licno moje reci, a biblijski dokazi sa objasnjenjima u vezi svega ovoga su vec prilozeni i ti to znas.

Osim toga, Sardy je sam u jednom trenutku napomenuo da hoce ojasnjenje bez biblijskih citata.
Pored toga, biblijske dokaze koje sam ja izlozio a koji su tako jasni vi niste razumeli postavljajuci gomilu pitanja i ako ti sami biblijski dokazi daju odgovor bez moranja da se daju bilo kakva dodatna objasnjenja, ali posto vi ne razumete o cemu biblija govori i pored toga sto ona govori razumljivim jezikom da i malo dete moze da razume, ja sam sopstvenim recima objasnio sustinu obrednog i moralnog zakona, njihovu funkciju i slicno.

Dakle, problem svega je vase ocigledno nerazumevanje, i prikrivanje te cinjenice sa vase strane osudama da Adventisti izvrcu pismo, a jasno je o cemu pismo govori da to kao sto sam napomenuo moze da razume i malo dete..

Natrag