То није та врста ДЕЛА о којој ти пишеш, а на коју апостол Јаков мисли. То су хришћанска дела милости, праштања, саосећања, трпљења итд., а не дела из закона (суботарење и сл.). Мешаш две различите ствари и онда делује да је Нови завет контрадикторан као што непријатељи речи Божије тврде.
На једном месту се говори да се делима не спашавамо, а на другом да су дела плод (одраз) вере, што некога ко не разуме разлику обично наведе на помисао да имамо две изјаве које се сукобљавају и то само зато што се користи реч: дела. Као што рекох, није иста врста дела у питању.
Naravno, to su Hriscanska dela zakona cija je sustina milosrdje, saosecanje, itd, ali ti ne shvatas sustinu zakona, a ona zadire u sam problem Duha zakona o kome smo diskutovali.
Problem je u tome sto su se Jevreji striktno pridrzavali zakona ne ulazeci u njegovu sustinu.
Naprimer, prva zapovest kaze "JA SAM GOSPOD BOG TVOJ..NEMOJ IMATI DRUGIH BOGOVA UZA ME"
Jevreji su drzali ovu zapovest u smislu da nisu slavili drugog Boga u smislu bica, ali su zato bili srebroljubci sto je predstavljalo njihovog Boga, moda, zlato, samoljublje, itd, sve to moze biti Bog.
Druga zapovest kaze "NE UZIMAJ UZALUD IMENA GOSPODA BOGA SVOJEGA.." i oni nisu izgovarali Bozje ime, ali su zato bili licemeri i lazno se predstavljali kao vernici, i u tom smislu su uzimali uzalud ime Boga kao svoje..
Naprimer zapovest "POSTUJ OCA I MAJKU" Jevreji su shvatali u smislu odnosa sa roditeljima, a u biblijskoj terminologiji ona oznacava izdrzavanje i pomaganje Oca i Majke u starosti, jer na drugom mestu Isus sam potvrdjuje ovo kada kaze "POSTUJ BLIZNJEG IMANJEM SVOJIM"
Zapovest "NE UBIJ" oni su shvatali kao fizicko ubistvo, a ona znaci mnogo dublje, ne ubiti recima, ponasanjem, pogledom, vec postovati i voleti ljude.
Zapovest "NE CINI PRELJUBE" su shvatali kao sam cin odnosa, dok je sustina misao i cistota srca..itd
Zapovest "NE KRADI" su takodje shvatali kao sam cin kradje, a ova zapovest znaci ne samo ne ukrasti vec i pomagati potrebnome.
Ovo napominje i sama rec Bozja kada kaze "KO JE KRAO DA VISE NE KRADE VEC DA POMAZE POTREBNOME"
Ovo se moze primeniti na svaku zapovest, i u tom smislu dela zakona i jesu dela milosrdja, prastanja, ljubavi, saosecanja, i izmedju ovih dela nema razlike, dela novoga zaveta su dela zakona koja se prakticno sprovode u delo ljubavlju koja stanuje u srcu koje je preporodjeno Bozjim Duhom..