"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas. 4.Moj. 14, 34. Psal. 95, 11.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvenariječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše. Rim. 3, 3.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta. 5.Moj. 3, 20. 5.Moj. 12, 9. Psal. 95, 11. Jevr. 9, 26.
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh. 1.Moj. 2, 2. 2.Moj. 20, 11.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje; Jevr. 3, 19.
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po toliko vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca. Psal. 95, 7.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio po tom.
Daklem je ostavljeno još počivanje narodu Božijemu. Jezek. 46, 1.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh. Jezek. 46, 1.
Da se postaramo dakle ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu
istu gatku nevjerstva.
Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga maca oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem. Psal. 147, 15. Isa. 49, 2. Jer. 23, 29. Luka 2, 35. 1.Kor. 14, 24. Otkr. 1, 16. ( Jevrejima 4 poglavlje )
TUMACENJE:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas. 4.Moj. 14, 34. Psal. 95, 11.
POKOJ BOZJI U KOJI SE ULAZI POSLUSNOSCU BOZJIM ZAPOVESTIMA I KONKRETNO POSTOVANJEM SUBOTE NA KOJE JE DATO OBECANJE BLAGOSLOVA ZA ONOGA KOJI JE POSTUJE, I VEROM U HRISTA.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše. Rim. 3, 3.
NAMA ( Hriscanima ) SU OBJAVLJEBNE BOZJE ZAPOVESTI I SUBOTA KAO I ONIMA ( Jevrejima ), ALI NJIMA NIJE POMOGLO JER NISU PRIMILI SA VEROM, ODNOSNO BILI SU NEVERNI I KRSILI SU ZAPOVESTI I SUBOTU.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj,
MI KOJI VERUJEMO ULAZIMO U POKOJ BOZJI DRZANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta. 5.Moj. 3, 20. 5.Moj. 12, 9. Psal. 95, 11. Jevr. 9, 26.
JEVREJI ZBOG NEPOSLUSNOSTI ZAPOVESTIMA I SUBOTI SU IZAZVALI GNEV BOZJI I NISU MOGLI UCI U POKOJ BOZJI
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh. 1.Moj. 2, 2. 2.Moj. 20, 11.
JER BOG JE OBJAVIO DA JE SUBOTA DATA JOS U RAJU KADA JE SAM BOG POCINUO OD DELA SVOJIH NAKON STVARANJA
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
A POTOM DA IZRAILJ NECE UCI U POKOJ BOZJI ZBOG KRSENJA SUBOTE
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Budući pak da neki imaju da uđu u njega,
BUDUCI DA NEKI IMAJU DA UDJU U MIR BOZJI DRZANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE ( odnosno Hriscani )
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje; Jevr. 3, 19.
ONI KOJIMA JE NAJPRE JAVLJENO ( Jevrejima ) NISU USLI U MIR BOZJI ZBOG NEPOSLUSNOSTI BOZJIM ZAPOVESTIMA I SUBOTI
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po toliko vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca. Psal. 95, 7.
BOG JE U NOVOM ZAVETU ODREDIO JEDAN DRUGI DAN "DANAS" KOJI PREDSTAVLJA OSTVARENU ESHATOLOGIJU.
NOVOZAVETNI VERNIK KOJI DANAS PRIMI HRISTA ZA SPASITELJA I POCNE DA DRZI ZAPOVESTI BOZJE I SUBOTU KOJI PREDSTAVLJAJU USLOV ZA ULAZAK U MIR BOZJI, ON VEC DANAS ULAZI U TAJ MIR, A U ONAJ VECNI PRILIKOM HRISTOVOG DRUGOG DOLASKA ULASKOM U NEBESKO CARSTVO
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daklem je ostavljeno još subotnje počivanje narodu Božijemu. Jezek. 46, 1.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh. Jezek. 46, 1.
NOVOZAVETNOJ CRKVI JE DAKLE OSTAVLJENO POSTOVANJE ZAPOVESTI O SUBOTI, PO PRIMERU BOGA KOJI SE ODMARAO U SEDMI DAN NAKON STVARANJA ( kao i Jevrejima )
Da se postaramo dakle ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku nevjerstva.
DA SE POSTARAMO DA UDJEMO U MIR BOZJI POSTOVANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE, A NE DA BUDEMO NEVERNI KAO JEVREJI KOJI SU KRSILI ZAPOVESTI I SUBOTU I NISU MOGLI UCI U MIR BOZJI I OBECANU ZEMLJU
Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga maca oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem. Psal. 147, 15. Isa. 49, 2. Jer. 23, 29. Luka 2, 35. 1.Kor. 14, 24. Otkr. 1, 16.
REC BOZJA I ZAKON KAO MAC I SREDSTVO KOJIM CE BOG SUDITI LJUDIMA
Dakle, Jevreji nisu mogli uci u obecanu zemlju i mir Bozji iz razloga krsenja Bozjih zapovesti i subote.
Takodje da rec Bozja savetuje da mi ne budemo neverni kao Jevreji staroga zaveta, vec da drzimo zapovesti i subotu kako bi mogli uci u mir Bozji i nebesko carstvo i novu zemlju.
Da je u starom zavetu dato obecanje blagoslova za postovanje subote, i da se to obecanje odnosi i na nas Hriscane koji postujemo subotu po cetvrtoj zapovesti.
OBECANJE BLAGOSLOVA ZA DRZANJE SUBOTE:
"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta.
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
DATO OBECANJE U STAROM ZAVETU:
"Овако вели Господ: чувајте се да не носите бремена у суботу и не уносите на врата Јерусалимска.
И не износите бремена из кућа својих у суботу, и никакога посла не радите, него светите суботу, као што сам заповједио оцима вашим.
Али не послушаше нити пригнуше уха својега, него отврднуше вратом својим да не послушају и не приме науке.
Ако ме послушате говори Господ, да не носите бремена на врата овога града у суботу, него светите суботу не радећи у њу никакога посла,
Тада ће улазити на врата града овога цареви и кнезови, који сједе на пријестолу Давидову, на колима и на коњма, они и кнезови њихови,
Јудејци и Јерусалимљани, и стајаће овај град довијека.
И долазиће из градова Јудинијех и из околине Јерусалимске, и из земље
Венијаминове, и из равнице и из гора и с југа, и доносиће жртве паљенице и приносе с даром и кадом, и жртве захвалне доносиће у дом Господњи.
Ако ли ме не послушате да светите суботу и не носите бремена улазећи на врата Јерусалимска у суботу, онда ћу распалити огањ на вратима.
JEDAN OD RAZLOG NEMOGUCNOSTI ULASKA U OBECANU ZEMLJU GREH KRSENJA ZAPOVESTI I NEPOZNAVANJA BOZJE VOLJE:
"Нећете ући у земљу, за коју подигавши руку своју заклех се да ћу вас населити у њој, осим Халева, сина Јефонијиног и Исуса, сина Навиног.
А децу вашу, за коју рекосте да ће постати робље, њих ћу одвести, и они ће познати земљу за коју ви не марите.
А ваша телеса мртва ће попадати у овој пустињи.
А деца ваша биће пастири по пустињи четрдесет година, и носиће кар за прељубе ваше, докле не испропадају телеса ваша у пустињи.
По броју дана, за које уходисте земљу, четрдесет дана, за сваки дан по годину, носићете грехе своје, четрдесет година, и познаћете да сам прекинуо с вама.
Ја Господ рекох, и тако ћу учинити свему том збору злом, који се сабрао на ме: у пустињи ће пропасти и ту помрети" ( 4 Mojsijeva 14. 30 - 34 )
"Četrdeset godina srdih se na rod onaj, i rekoh: Ovi ljudi tumaraju srcem, i ne znaju puteve moje;
I zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u mir moj" ( Psalam 95. 10 - 11 )
USLOV ZA ULAZAK U NOVU ZEMLJU DRZANJE ZAKONA ( Nisu usli u obecanu zemlju i mir Bozji zbog krsenja zakona )
"Ово су уредбе и закони које ћете држати и творити у земљи коју ти је
Господ Бог отаца твојих дао да је наследиш, докле сте год живи на земљи...
Не чините како ми сада овде чинимо, шта је коме драго.
Јер још нисте дошли до одмора и наследства, које ти даје Господ Бог твој'' ( 5 Mojsijeva 12. 1 - 9 )
DOKAZ DA 4 POGLAVlJE JEVREJIMA POSLANICE GOVORI O DRZANJU ZAPOVESTI O SUBOTI, I DA JEVREJI NISU USLI U OBECANU ZEMLJU JER SU JE KRSILI, A NAMA JE DAT SAVET DA JE NE KRSIMO KAKO BI MOGLI UCI U MIR BOZJI ODNOSNO NEBESKO CARSTVO I NOVU ZEMLJU:
"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta.
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga" ( 2 Mojsijeva 20. 8 - 11 )