Jevrejima, glava 4

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ima li negde u bibliji "srbima glava ova ili ona, ili narodima glava ovo ili ona, nego se sve vrti oko jevreja? ovde pise jevrejima glava 4 e sad sta ja tu treba da gledam ako nisam jeverjim? jel to upuceno meni? ili jel to upuceno ostalim narodima? e sad meni kaze znas to nije samo upuceno jevrejima ili rimljanima nego se to odnosi na sve, ja se posle pitam da li su ljudi toliko bolesni u mozak da oni ubedjuju nekog da je to upuceno svima, a pise jevrejima ili rimljanima, znas ja sad kao treba da tumacim nesto sto je prosto i ocigledno i da zakljucim tumacenjem da to ima veze sa svim ljudima, ja bolestan nisam

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ima li negde u bibliji "srbima glava ova ili ona, ili narodima glava ovo ili ona, nego se sve vrti oko jevreja? ovde pise jevrejima glava 4 e sad sta ja tu treba da gledam ako nisam jeverjim? jel to upuceno meni? ili jel to upuceno ostalim narodima? e sad meni kaze znas to nije samo upuceno jevrejima ili rimljanima nego se to odnosi na sve, ja se posle pitam da li su ljudi toliko bolesni u mozak da oni ubedjuju nekog da je to upuceno svima, a pise jevrejima ili rimljanima, znas ja sad kao treba da tumacim nesto sto je prosto i ocigledno i da zakljucim tumacenjem da to ima veze sa svim ljudima, ja bolestan nisam

Tacno, ova poslanica Jevrejima je napisana "Jevrejima" ali to nikako ne znaci da se 4 poglavlje Jevrejima poslanice odnosi samo na Jevreje, jer kada bi tako bilo onda se i cela ta poslanica odnosi samo na Jevreje, i mi onda mozemo da odbacimo sve sto je u noj napisano, mozemo da odbacimo Hrista kao Mesiju i Bozjeg sina, ceo plan spasenja i sve ostalo sto ona sadrzi, jer se to odnosi samo na Jevreje.

Zato mi moramo videti zasto je ovo poglavlje napisano Jevrejima, a to je upravo iz razloga sto su oni bili izabrani narod i imali istinu, preko njih je dat pisani zakon ukljucujuci i subotu, drzanje zakona i subote im je dato kao uslov za ulazak u obecanu zemlju i mir Bozji, a oni su opet taj zakon prekrsili i bili neverni prema Bogum, i iz tog razloga nisu mogli uci u obecanu zemlju i mir koji bi iz tog ulaska proizisao.

Takodje, i ako su oni izgubili status Bozjeg izabranog naroda, kao sto sam tekst kaze Bog im je u ovom novozavetnm periodu dao jos jednu priliku govoreci u simbolici jednog drugog dana, odnosno o danasnjem trenutku koji mogu iskoristiti da kroz poslusnost Bozjim zapovestima i suboti kao cetvrtoj zapovesti i verom u Hrista udju u mir Bozji i nebesko carstvo odnosno u novu zemlju.

Dakle ovo poglavlje se moze formulisati sledecim recima: "DA VI STE JEVREJI BILI IZABRANI NAROD, BOG VAM JE DAO SVOJ ZAKON I SUBOTU, ALI VI STE IH PREKRSILI I NISTE MOGLI DOBITI OBECANE BLAGOSLOVE, NISTE MOGLI UCI U OBECANU ZEMLJU I MIR BOZJI, PROPUSTILI STE PRILIKU KOJU VAM JE BOG PRUZIO, ALI SADA VAM BOG DAJE JEDAN DRUGI DAN - DAJE VAM JOS JEDNU PRILIKU DA ZAJEDNO SA HRISCANIMA KROZ POSLUSNOST BOZJIM ZAPOVESTIMA I CETVRTE ZAPOVESTI SUBOTE I VEROM U HRISTA DOBIJETE BOZJE BLAGOSLOVE, DA UDJETE U NEBESKO CATRSTVO I NOVU ZEMLJU I BOZJI MIR..Amin"

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562

Da vidimo da li su Adrijanove tvrdnje da ja lazem istinite.

Postavio sam tekst Jevrejima poslanice 4 poglavlja sa referencama drugih tekstova pa svako moze proveriti o cemu se tu radi, da Jevreji nisu mogli uci u obecanu zemlju i mir Bozji iz razloga krsenja Bozjih zapovesti i subote.
Takodje da rec Bozja savetuje da mi ne budemo neverni kao Jevreji staroga zaveta, vec da drzimo zapovesti i subotu kako bi mogli uci u mir Bozji i nebesko carstvo i novu zemlju.
Da je u starom zavetu dato obecanje blagoslova za postovanje subote, i da se to obecanje odnosi i na nas Hriscane koji postujemo subotu po cetvrtoj zapovesti.

* 1 Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas. 4.Moj. 14, 34. Psal. 95, 11.

4. Мојс. 14, 33. А деца ваша биће пастири по пустињи четрдесет година, и носиће кар за прељубе ваше, докле не испропадају телеса ваша у пустињи.
34. По броју дана, за које уходисте земљу, четрдесет дана, за сваки дан по годину, носићете грехе своје, четрдесет година, и познаћете да сам прекинуо с вама.
35. Ја Господ рекох, и тако ћу учинити свему том збору злом, који се сабрао на ме: у пустињи ће пропасти и ту помрети.

Псалам 95, 9. Где ме кушаше оци ваши, испиташе и видеше дело моје.
10. Четрдесет година срдих се на род онај, и рекох: Ови људи тумарају срцем, и не знају путеве моје;
11. И зато се заклех у гневу свом да неће ући у мир мој."

Molim te Laodikeja objasni nam kako si došao do zaključka da u Jevrejima 4, 1 Pavle objašnjava da se ulazak u pokoj, odnosno neulazak u njega zavisi od SVETKOVANJA SUBOTE.
Na bazi stihova koje si nam ponudio.

* 2 Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše. Rim. 3, 3.

Римљ. 3, 1. Шта је дакле бољи Јеврејин од других људи? Или шта помаже обрезање?
2. Много свакојако; прво што су им поверене речи Божије.
3. А што неки не вероваше, шта је за то? Еда ће њихово неверство веру Божију укинути?

Еvo i ovde ! Daješ stih kao argumentaciju za subotu, a vidimo da je u stvari ono što sam ja tvrdio, da su JEVREJI U PUSTINJI KAŽNJENI ZA NEVERSTVO, a ne za subotu.
Čudna ti je neka argumentacija.

* 3 Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta. 5.Moj. 3, 20. 5.Moj. 12, 9. Psal. 95, 11. Jevr. 9, 26.

5. Мојс. 3, 20. Докле не смири Господ и браћу вашу као вас, да и они наследе земљу, коју ће им Господ Бог ваш дати с оне стране Јордана; онда се вратите сваки на своје наследство, које вам дадох.

5. Мојс. 12, 9. Јер још нисте дошли до одмора и наследства, које ти даје Господ Бог твој.

Псалам 95, 11.
И зато се заклех у гневу свом да неће ући у мир мој."

Јевр. 9, 26.
Иначе би Он морао много пута страдати од постања света; а сад једном на свршетку века јави се да својом жртвом сатре грех.

Laodikeja, ti nas izgleda samo zamlaćuješ ovde, jer dobijaš pare za to. Pa zar ne vidiš da u ovoj tvojoj ARGUMENTACIJI nema ni S od subote ! Već opet se pominje Hristova žrtva na krstu koja pere naše grehe !

* 4 Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh. 1.Moj. 2, 2. 2.Moj. 20, 11.

Мојс. 2, 2. И сврши Бог до седмог дана дела своја, која учини; и почину у седми дан од свих дела својих, која учини;
2. Мојс. 20, 11. Јер је за шест дана створио Господ небо и земљу, море и шта је год у њима; а у седми дан почину; зато је благословио Господ дан од одмора и посветио га.

4- ti stih Jevrejima 4, nam ne govori da su Jevreji kažnjeni da ne uđu u pokoj zbog kršenja SUBOTE, jer se to lepo vidi iz stiha, već nam govori – Ono što i piše !
Tako da stihovi koje si nam dao, takođe nam ne pokazuju da su Jevreji u pustinji pobijeni zbog nedržanja SUBOTE !

* 5 I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.

* 6 Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Jevr. 3, 19.
Јевр.13, 9. У науке туђе и различне не пристајте; јер је добро благодаћу утврђивати срца, а не јелима, од којих не имаше користи они који живљаше у њима.

Ja sam ubeđen da se ti igraš sa nama !
Jer tek ovaj stih koji si dao u vezi Jevreja 4, 5 i 6, ama baš nikakve veze nema sa temom na kojom smo:
Zašto su Jevreji kažnjeni u pustinji. Da li zbog nedržanja SUBOTE, ili zbog nevere ! ...

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Тако је, не желимо да видимо ИЗМИШЉЕНЕ доказе, радије читамо Библију.

11. И рече Господ Мојсију: Докле ће ме вређати тај народ? Кад ли ће ми веровати после толиких знака што сам учинио међу њима?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
To je jasno iz predhodnih objasnjenja, zbog nevere ispoljene u krsenju Bozjih zapovesti i subote, ali pojedini ne zele namerno da vide prilozene dokaze..
Jasno SAMO za Adventiste, jer niko drugi ovde ne vidi SUBOTU osim vas. Tako da i to govori kakva je vaša Crkva. A da postoji SUBOTA u Jevrejima 4, poznavajući te, ti bi to postirao na svim temama po 100 puta. A ne dao ovako štur odgovor.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
To je jasno iz predhodnih objasnjenja, zbog nevere ispoljene u krsenju Bozjih zapovesti i subote, ali pojedini ne zele namerno da vide prilozene dokaze..

Ajoooooj,pa sta bre lupas bratko?

Tacno, ova poslanica Jevrejima je napisana "Jevrejima" ali to nikako ne znaci da se 4 poglavlje Jevrejima poslanice odnosi samo na Jevreje, jer kada bi tako bilo onda se i cela ta poslanica odnosi samo na Jevreje, i mi onda mozemo da odbacimo sve sto je u noj napisano, mozemo da odbacimo Hrista kao Mesiju i Bozjeg sina, ceo plan spasenja i sve ostalo sto ona sadrzi, jer se to odnosi samo na Jevreje.

Zato mi moramo videti zasto je ovo poglavlje napisano Jevrejima, a to je upravo iz razloga sto su oni bili izabrani narod i imali istinu, preko njih je dat pisani zakon ukljucujuci i subotu, drzanje zakona i subote im je dato kao uslov za ulazak u obecanu zemlju i mir Bozji, a oni su opet taj zakon prekrsili i bili neverni prema Bogum, i iz tog razloga nisu mogli uci u obecanu zemlju i mir koji bi iz tog ulaska proizisao.

Takodje, i ako su oni izgubili status Bozjeg izabranog naroda, kao sto sam tekst kaze Bog im je u ovom novozavetnm periodu dao jos jednu priliku govoreci u simbolici jednog drugog dana, odnosno o danasnjem trenutku koji mogu iskoristiti da kroz poslusnost Bozjim zapovestima i suboti kao cetvrtoj zapovesti i verom u Hrista udju u mir Bozji i nebesko carstvo odnosno u novu zemlju.

Dakle ovo poglavlje se moze formulisati sledecim recima: "DA VI STE JEVREJI BILI IZABRANI NAROD, BOG VAM JE DAO SVOJ ZAKON I SUBOTU, ALI VI STE IH PREKRSILI I NISTE MOGLI DOBITI OBECANE BLAGOSLOVE, NISTE MOGLI UCI U OBECANU ZEMLJU I MIR BOZJI, PROPUSTILI STE PRILIKU KOJU VAM JE BOG PRUZIO, ALI SADA VAM BOG DAJE JEDAN DRUGI DAN - DAJE VAM JOS JEDNU PRILIKU DA ZAJEDNO SA HRISCANIMA KROZ POSLUSNOST BOZJIM ZAPOVESTIMA I CETVRTE ZAPOVESTI SUBOTE I VEROM U HRISTA DOBIJETE BOZJE BLAGOSLOVE, DA UDJETE U NEBESKO CATRSTVO I NOVU ZEMLJU I BOZJI MIR..Amin"

Gresis ako je pismo upuceno meni, meni ce i doci nece kod komsije zar ne?Zasto u bibliji stoji kome i kad je upuceno pismo?Pavle govori jevrejima jedno,korincanima drugo,efezanima trece itd.

Ako saljes pismo svome bratu da bi ga upozorio nea neke stvari ono se sigurno ne odnosi na komsiju.Jer komsija nema veze s tim.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Odgovor 2

* 7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca.
Psal. 95, 7.

Psal. 95, 7.Јер је Он Бог наш, и ми народ паше Његове и овце руке Његове. Сад кад бисте послушали глас Његов:

Ista priča kao i do sada. Znači ni ovde kao i u prethodnih 6 stihova, niti imamo u referencama, niti u samom stihu da Jevreji nisu ušli u pokoj zato ŠTO NISU DRŽALI SUBOTU !
Imate i stih Jevreji 4, 7 i referencu koju je dao Laodikeja, pa sami proanalizirajte. Takođe pogledajte i celu glavu Psalam 95, i videćete da se SUBOTA ovde ne spominje.

* 8 Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio po tom.
* 9 Daklem je ostavljeno još počivanje narodu Božijemu.
Jezek. 46, 1.
* 10 Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh.
Jezek. 46, 1.
* 11 Da se postaramo dakle ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku nevjerstva.

Jezek. 46, 1. Овако вели Господ Господ: Врата унутрашњег трема, која гледају на исток, нека су затворена у шест дана тежатних, а у суботу нека се отварају, и на дан младине нека се отварају.

A sada sam se i sam uverio da nas zezaš, ili si totalno u EGW fazonu i ti u svemu vidiš SUBOTU. I u kamionu, i u samoposluzi, i u hrani, i u.............. SVEMU !
Pa kakve veze imaju ova 4 stiha (Jevr.4, 8-11) sa zatvaranjem vrata od gradskih zidina na istoku, na mladinu i subotu sa navedenim stihovima i kompletnim kontekstom Jevreja 4 !?
Jedino ima veze ako se ovako odgovori:
‘’Pa to se kristalno jasno vidi da zatvaranje istočnih vrata na gradskome zidu je direktno povezano sa neverstvom Jevreja u pustinji i njihovom kaznom........, šta ima da se tu nešto objašnjava. To i malo dete može odmah ukapirati !’’
Ali takvim odgovorom je onda sve moguće u Bibliji. I takvim odgovorom možemo napraviti 100.000 Hrišćanskih verskih zajednica i za sve tvrditi, kako su od Boga izabrane, jedine, prave, istinite i bez mane !

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Objašnjenje

Sačekao sam malo, pa pošto nema odgovora jer je ovo bolna Tačka Adventizma – Evo vam tumačenje cele glave Jevrejima 4, i da vas podsetim da Adventisti tumače da se ovde radi o praznovanju godišnjih subota, a ne da se više ne spasavmo delima i subotom, već Isusovom krvlju i verom u Njega.

Јеврејима, глава 4
[SUP]1[/SUP] Да се бојимо, дакле, да како док је још остављено обећање да се улази у покој Његов, не закасни који од вас.

Da vidimo ko ulazi u pokoj Hristov – Spasenje Hristovo, i ko to NEĆE DA ZAKASNI ?

[SUP]2[/SUP] Јер је нама објављено као и онима; али онима не помаже чувена реч, јер не вероваше они који чуше.

Nešto je javljeno Jevrejima (čuvena reč - Hrist), ali i ostalima. Ali njima to ne pomaže, jer ne verovaše. Kosu ostali – SVI ! Jer se Hrist propoveda celom Svetu.

[SUP]3[/SUP] Јер ми који веровасмо улазимо у покој, као што рече: Зато се заклех у гневу свом да неће ући у покој мој, ако су дела и била готова од постања света.

Ovde Pavle potvrđuje, što je pisao u Rimljanima, i u ostalim poslanicama – Da ne spasavaju DELA, već VERA. A konkretno ovde se odnosi na pobijeni rod Jevreja u pustinji.

Матеј 17,20 А Исус рече им: За неверство ваше. Јер вам кажем заиста: ако имате вере колико зрно горушичино, рећи ћете гори овој: Пређи одавде тамо, и прећи ће, и ништа неће вам бити немогуће.
.Evo i stih kao potvde vere. Šta nam je potrebno

[SUP]4[/SUP] Јер негде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих.

Ovde nas Pavle samo podseća na stvaranje, odnosno POČINAK. Jer je centralna stvar ove glave upravo POČINAK, i ko u njega ulazi, a ko ne.

[SUP]5[/SUP] И на овом месту опет: Неће ући у покој мој.

Znači ne ulaze u pokoj SUBOTARI, koji ne poslušaše Gospoda u pustinji:
Psalam 95: 7. Зато, као што говори Дух Свети: Данас ако глас Његов чујете,
8. "Немојте да вам одрвени срце ваше као у Мериви, као у дан кушања у пустињи,
9. Где ме кушаше оци ваши, испиташе и видеше дело моје.
10. Четрдесет година срдих се на род онај, и рекох: Ови људи тумарају срцем, и не знају путеве моје;
11. И зато се заклех у гневу свом
да неће ући у мир мој."
Jevrejima 3:
8. Не будите дрвенастих срца, као кад се прогневисте у дане напасти у пустињи,
9. Где ме искушаше очеви ваши, искушаше ме, и гледаше дела моја четрдесет година.
10. Тога ради расрдих се на тај род, и рекох: Једнако се мету у срцима, али они не познаше путеве моје;
11. Зато се заклех у гневу свом да
неће ући у покој мој.

[SUP]6[/SUP] Будући, пак, да неки имају да уђу у њега, и они којима је најпре јављено не уђоше за непослушање;

Pokoj, ili spokoj naški, je SPASENJE, i ovaj stih nam govori da u njega neće ući subotari (Jevreji)- kojima je NAJPRE JAVLJENO, već neko drugi. Još da utvrdimo koji su to drugi. Inače drugi deo stiha se opet odnosi na Jevreje u pustinji, ali to je i predslika budićih događanja i ko ulazi u spokoj, a ko ne !

[SUP]7[/SUP] Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца.

Šta ovo znači !?

Псалам 118:22-24 Камен који одбацише зидари, поста глава од угла. То би од Господа и дивно је у нашим очима. Ево дан, који створи Господ ! Радујмо се и веселимо се у њ!
Veza ovog stiha je:
2.Коринћ. 6,2 Јер Он говори: У време најбоље послушах те, и у дан спасења помогох ти. Ево сад је време најбоље, ево сад је дан спасења!
Kada je to dan spasenja !? Koji je to dan u kom mi treba da se radujemo i veselimo !? Kao što kaže David u Psalmu 118.24.
Takođe i 97. Psalam govoti o tome i stih:
Psal. 95, 7.Јер је Он Бог наш, и ми народ паше Његове и овце руке Његове. Сад кад бисте послушали глас Његов:
Znači kako Jevreji (Ps.97), tako i mi Hrišćani (Ps.118 – Jer David tada nije znao šta znači ''Kamen koji odbaciše zidari...'') kada čujemo Gospdnje reči ne trebamo biti drvenasta srca, već mesna:
Јерем. 31: [SUP]31[/SUP] Ево, иду дани, говори Господ, кад ћу учинити с домом Израиљевим и с домом Јудиним нов завет, [SUP]32[/SUP] Не као онај завет, који учиних с оцима њиховим, кад их узех за руку да их изведем из земље мисирске, јер онај завет мој они покварише, а ја им бејах муж, говори Господ. [SUP]33[/SUP] Него ово је завет што ћу учинити с домом Израиљевим после ових дана, говори Господ: метнућу завет свој у њих, и на срцу њиховом написаћу га, и бићу им Бог и они ће ми бити народ.
Јерем. 32 : 39,40 И даћу им једно срце и један пут да би ме се бојали увек на добро своје и синова својих након њих. И учинићу с њима завет вечан, да се нећу одвратити од њих чинећи им добро, и даћу им страх свој у срце да не одступе од мене.
Kako to i Pismo kaže i za Jevreje. A mesno srce je NANOVOROĐENJE, a ne držanje ZAPOVESTI. Jer vi DRŽANJEM ZAPOVESTI možete biti nebrižni prema drugom i oholi,a mesnim srcem, odnosno NANOVO-ROĐENJEM.
Jer ako uzmemo da REČ DANAS u Jevrejima 7 se odnosi samo na Jevreje u pustinji, to znači da ni u jednom drugom slučaju ako čujemo Božiju reč, ne trebamo je prihvatiti. Oćigledno je da DANAS, znači KAD GOD. A vidimo da REČ BOŽIJA u Novom Zavetu je LJUBAV. I takođe znamo šta je MESNO stce, a šta kameno. Mesno srce je LJUBAV, a KAMENO je od KAMENIH MOJSIJEVIH PLOČA. Odnosno na to se odnose Pavlove reči da ne spasava DELO već VERA.

[SUP]8[/SUP] Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.

Misli se na prethodni stih. Gde se kaže da je Hrist ‘’OPET odredio jedan dan, danas’’. Znači Hrist je prvo odredio SUBOTU, a onda neki drugi dan.
Ne bi HRIST ODREDIO NEKI DRUGI DAN, da je SUBOTA bila spaonosna.
Jevreji su imali zakon. Njega su se striktno držali, poput Savla..... Ali to nije ništa vredelo.
Jednostavno držati zakon u sekund, u milimetar, u gram.... nije nikakva garanvija NANOVOROĐENJA ! Ono što nas uvodi u Hristov pokoj ! Već samo JEDNA stvar, a ne 613 ! A to je OBREZANJE !
Obrezanje srca je jedini garant ulaska u Hristov pokoj. Jer ako nije, onda maolim sve ljude na Planeti da mi odgovore na sledeće pitanje:
Ko mene može sprečiti da uđem u Carstvo Nebesko, ako imam samo OBREZANJE srca !?
Znači ja samo volim Boga svim srcem, dušom i telom i bližnjeg svog, i neprijatelje svoje i sve ljude na Planeti kao samog sebe. I tačka. Ništa više ne držim. Niti dajem DESETAK, niti držim SUBOTU, niti konzumiram samo ČISTU HRANU, niti držim Evharistiju sa SOKOM od grožđa, i samo suborom, već NEDELJOM i sa ALKOHOLNIM VINOM, niti se pridržavam zdravstvene reforme o nekonzumiranju čaja sa teinom, crne kafe i alkoholnih napitaka, .............

Znači pokoj je namenjen bio subotarima, ali kada je Hrist video da od njih nema ništa, odnosno da SE ČOVEK NE MOŽE SPASITI DRŽANJEM SUBOTE – Odredio je NEKI DRUGI DAN za spasenje.

To ne mora biti NEDELJA, kako opet neki misle ili petak. To je ustvari HRISTOVDAN !
Dan u nedelji (a može i u mesecu) kada si ti prihvatio Hrista kao svog Spasitelja, Otkupitelja i Gospodara u vek vekova ! Što praktično znači da je to PONEDELJAK, a može biti i utorak, a i sreda, i četvrtak, pa i petak, naravno i subota ! Što nije baš najpoželjnije, jer vidimo kako su prošli subotari. Normalno i nedelja, što je opet nekao i najlogičnije, jer obično ljudi idu nedeljom u Crkvu......ali normalno svih navedenih 7 dana se odnosi na deo stiha (Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.)
Dokaz za ovo su vam i sledeći stihovi:
Jevrejima 3: [SUP]6[/SUP] Али је Христос као син у дому свом: ког смо дом ми, ако слободу и славу наде до краја тврдо одржимо. [SUP]7[/SUP] Зато, као што говори Дух Свети: Данас ако глас Његов чујете, [SUP]8[/SUP] Не будите дрвенастих срца, као кад се прогневисте у дане напасти у пустињи, [SUP]9[/SUP] Где ме искушаше очеви ваши, искушаше ме, и гледаше дела моја четрдесет година. [SUP]10[/SUP] Тога ради расрдих се на тај род, и рекох: Једнако се мету у срцима, али они не познаше путеве моје; [SUP]11[/SUP] Зато се заклех у гневу свом да неће ући у покој мој.

Odnosno stih 7. Ovde Pismo govori kako je Bog govorio Jevrejima, šta treba da rade, da između ostalog moraju držati SUBOTU.......a oni su bili drvenasta srca i mnogi ne poslušaše Hrista....
Zaro i Pavle kaže u 7-mom stihu >>Данас ако глас Његов чујете, Не будите дрвенастих срца, као кад се прогневисте у дане напасти у пустињи,<<.
Odnosno u Rimljanima to Pavle lepo ojašnjava, koliko je važan neki DAN u toku nedelje za svetkovanje:
Римљ. 14: [SUP]4[/SUP]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га.[SUP]5 [/SUP]Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао.[SUP]6 [/SUP]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. [SUP]8[/SUP] Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо.

Matej 11,29 Узмите јарам мој на себе, и научите се од мене; јер сам ја кротак и смеран у срцу, и наћи ћете покој душама својим
[SUP]9[/SUP] Дакле је остављено још почивање народу Божијем.
[SUP]10[/SUP] Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих.
[SUP]11[/SUP] Да се постарамо, дакле, ући у тај покој, да не упадне ко у ону исту гатку неверства.

Ovo su tri vezana stiha.
Znači oni koji nisu ušli u pokoj, ostavljena im je druga šansa – Isus Hrist ! Jer koji je ušao u pokoj on je sapšem, ali onaj ko nije treba da se spasi Isusom Hristom.
I na kraju Bog upozorava da se pazimo da NEVERSTVOM prema Isusu, opet ne ponovimo istu grešku, koju smo ponovili i u pustinji. Kada su ljudi stradali zbog neverstva, a ne nedržanja subote:

Матеј 13: [SUP]58[/SUP] И не створи онде чудеса многих за неверство њихово.
Јевр. 3: [SUP]10[/SUP] Тога ради расрдих се на тај род, и рекох: Једнако се мету у срцима, али они не познаше путеве моје;
[SUP]11[/SUP] Зато се заклех у гневу свом да неће ући у покој мој. [SUP]12[/SUP] Гледајте, браћо, да не буде кад у коме од вас зло срце неверства да одступи од Бога Живога; [SUP]13[/SUP] Него се утешавајте сваки дан, докле се данас говори, да који од вас не одрвени од преваре греховне; [SUP]14[/SUP] Јер постадосмо заједничари Христу, само ако како смо почели у Њему бити до краја тврдо одржимо; [SUP]15[/SUP] Докле се говори: Данас, ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца, као кад се прогневисте. [SUP]16[/SUP] Јер неки чувши прогневише се, али не сви који изиђоше из Мисира с Мојсијем. [SUP]17[/SUP] А на које мрзи четрдесет година? Није ли на оне који сагрешише, који оставише кости у пустињи? [SUP]18[/SUP] А којима се закле да неће ући у покој Његов, него онима који не хтеше да верују? [SUP]19[/SUP] И видимо да не могоше ући за неверство.

Sve ovo se i savreno uklapa u Bubliju. Da ne spašava bilo koji DAN u nedelji, ili bilo KOJE DELO. Već NANOVOROĐENJE i LJUBAV !

[SUP]12[/SUP] Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца.
[SUP]13[/SUP] И нема твари непознате пред Њиме, него је све голо и откривено пред очима Оног коме говоримо.
[SUP]14[/SUP] Имајући, дакле, великог Поглавара свештеничког, који је прошао небеса, Исуса сина Божијег, да се држимо признања.
[SUP]15[/SUP] Јер немамо Поглавара свештеничког који не може пострадати с нашим слабостима, него који је у свачему искушан као и ми, осим греха.
[SUP]16[/SUP] Да приступимо, дакле, слободно к престолу благодати, да примимо милост и нађемо благодат за време кад нам затреба помоћ.

Ovih 5 stihova su vezana. Nema tu ništa nejasno. Ja bih samo izdvoio poslednji:
[SUP]16[/SUP] Да приступимо, дакле, слободно к престолу благодати, да примимо милост и нађемо благодат за време кад нам затреба помоћ.
Jer on se potvrđuje u sledećim:
Јевр. 10 : [SUP]19[/SUP], Имајући, дакле, слободу, браћо, улазити у светињу крвљу Исуса Христа, путем новим и живим. [SUP]20[/SUP] Који нам је обновио заветом, то јест телом својим, [SUP]24[/SUP] И да разумевамо један другог у подбуњивању к љубави и добрим делима, [SUP]35[/SUP] Не одбацујте, дакле, слободу своју, која има велику плату.
Дела 4 : [SUP]11[/SUP] Ово је камен који ви зидари одбацисте, а постаде глава од угла: и нема ни у једном другом спасења; [SUP]12[/SUP] Јер нема другог имена под небом даног људима којим би се ми могли спасти. [SUP]file:///D:/Downloads/BIBLIJA/40_MAT/40MAT001.HTM#2113[/SUP] А кад видеше слободу Петрову и Јованову, и знајући да су људи некњижевни и прости, дивљаху се, и знаху их да беху с Исусом.
2. Koринћ. 3,[SUP]17[/SUP] А Господ је Дух: а где је Дух онде је слобода.
Јован 8, [SUP]32[/SUP] И познаћете истину, и истина ће вас избавити.
Галат. 5 : [SUP]1[/SUP] Стојте дакле у слободи којом нас Христос ослободи, и не дајте се опет у јарам ропства ухватити. [SUP]10[/SUP] Ја се за вас надам у Господу да ништа друго нећете мислити. А који вас смета понеће грех, макар ко био. [SUP]13[/SUP] Јер сте ви, браћо, на слободу позвани: само да ваша слобода не буде на жељу телесну, него из љубави служите један другом.

Prema tome svaka pomisao da ZAKON važi za Hrićane je notorna glupost, a ne još tvrditi da Mojsijev Zakon važi i za Hrišćane. To je krajnje nedobronamerno i nebiblijsko učenje, kako bi se ljudi odvukli od Hristove BLAGODATI, i Njegove krvi kojom nas je otkupio da ne robujemo bilo čemu, sem Njemu.

Јован 1,17 Јер се закон (Stari Zavjet) даде преко Мојсија, а благодат и истина постаде од Исуса Христа.
Римљ. 6:14 Јер грех неће вама овладати, јер нисте под законом него под благодаћу.

Ali nažalost i pored svega ovoga ispunjava se sledeći stih:
Галат.2,[SUP]4[/SUP] И за лажну браћу која дођоше и привукоше се да уходе слободу нашу коју имамо у Христу Исусу, да нас заробе;[SUP] 16[/SUP] Па дознавши да се човек неће оправдати делима закона, него само вером Исуса Христа, и ми веровасмо Христа Исуса да се оправдамо вером Христовом, а не делима закона: јер се делима закона никакво тело неће оправдати.
Дела 15:10 Сад дакле шта кушате Бога и хоћете да метнете ученицима јарам на врат, ког ни очеви наши ни ми могосмо понети?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas. 4.Moj. 14, 34. Psal. 95, 11.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvenariječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše. Rim. 3, 3.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta. 5.Moj. 3, 20. 5.Moj. 12, 9. Psal. 95, 11. Jevr. 9, 26.
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh. 1.Moj. 2, 2. 2.Moj. 20, 11.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje; Jevr. 3, 19.
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po toliko vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca. Psal. 95, 7.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio po tom.
Daklem je ostavljeno još počivanje narodu Božijemu. Jezek. 46, 1.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh. Jezek. 46, 1.
Da se postaramo dakle ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu
istu gatku nevjerstva.
Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga maca oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem. Psal. 147, 15. Isa. 49, 2. Jer. 23, 29. Luka 2, 35. 1.Kor. 14, 24. Otkr. 1, 16. ( Jevrejima 4 poglavlje )

TUMACENJE:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas. 4.Moj. 14, 34. Psal. 95, 11.

POKOJ BOZJI U KOJI SE ULAZI POSLUSNOSCU BOZJIM ZAPOVESTIMA I KONKRETNO POSTOVANJEM SUBOTE NA KOJE JE DATO OBECANJE BLAGOSLOVA ZA ONOGA KOJI JE POSTUJE, I VEROM U HRISTA.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše. Rim. 3, 3.

NAMA ( Hriscanima ) SU OBJAVLJEBNE BOZJE ZAPOVESTI I SUBOTA KAO I ONIMA ( Jevrejima ), ALI NJIMA NIJE POMOGLO JER NISU PRIMILI SA VEROM, ODNOSNO BILI SU NEVERNI I KRSILI SU ZAPOVESTI I SUBOTU.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj,

MI KOJI VERUJEMO ULAZIMO U POKOJ BOZJI DRZANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta. 5.Moj. 3, 20. 5.Moj. 12, 9. Psal. 95, 11. Jevr. 9, 26.

JEVREJI ZBOG NEPOSLUSNOSTI ZAPOVESTIMA I SUBOTI SU IZAZVALI GNEV BOZJI I NISU MOGLI UCI U POKOJ BOZJI

Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh. 1.Moj. 2, 2. 2.Moj. 20, 11.

JER BOG JE OBJAVIO DA JE SUBOTA DATA JOS U RAJU KADA JE SAM BOG POCINUO OD DELA SVOJIH NAKON STVARANJA

I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.

A POTOM DA IZRAILJ NECE UCI U POKOJ BOZJI ZBOG KRSENJA SUBOTE

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Budući pak da neki imaju da uđu u njega,

BUDUCI DA NEKI IMAJU DA UDJU U MIR BOZJI DRZANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE ( odnosno Hriscani )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje; Jevr. 3, 19.

ONI KOJIMA JE NAJPRE JAVLJENO ( Jevrejima ) NISU USLI U MIR BOZJI ZBOG NEPOSLUSNOSTI BOZJIM ZAPOVESTIMA I SUBOTI

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po toliko vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca. Psal. 95, 7.

BOG JE U NOVOM ZAVETU ODREDIO JEDAN DRUGI DAN "DANAS" KOJI PREDSTAVLJA OSTVARENU ESHATOLOGIJU.
NOVOZAVETNI VERNIK KOJI DANAS PRIMI HRISTA ZA SPASITELJA I POCNE DA DRZI ZAPOVESTI BOZJE I SUBOTU KOJI PREDSTAVLJAJU USLOV ZA ULAZAK U MIR BOZJI, ON VEC DANAS ULAZI U TAJ MIR, A U ONAJ VECNI PRILIKOM HRISTOVOG DRUGOG DOLASKA ULASKOM U NEBESKO CARSTVO

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daklem je ostavljeno još subotnje počivanje narodu Božijemu. Jezek. 46, 1.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh. Jezek. 46, 1.

NOVOZAVETNOJ CRKVI JE DAKLE OSTAVLJENO POSTOVANJE ZAPOVESTI O SUBOTI, PO PRIMERU BOGA KOJI SE ODMARAO U SEDMI DAN NAKON STVARANJA ( kao i Jevrejima )

Da se postaramo dakle ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku nevjerstva.

DA SE POSTARAMO DA UDJEMO U MIR BOZJI POSTOVANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE, A NE DA BUDEMO NEVERNI KAO JEVREJI KOJI SU KRSILI ZAPOVESTI I SUBOTU I NISU MOGLI UCI U MIR BOZJI I OBECANU ZEMLJU

Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga maca oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem. Psal. 147, 15. Isa. 49, 2. Jer. 23, 29. Luka 2, 35. 1.Kor. 14, 24. Otkr. 1, 16.

REC BOZJA I ZAKON KAO MAC I SREDSTVO KOJIM CE BOG SUDITI LJUDIMA

Dakle,
Jevreji nisu mogli uci u obecanu zemlju i mir Bozji iz razloga krsenja Bozjih zapovesti i subote.
Takodje da rec Bozja savetuje da mi ne budemo neverni kao Jevreji staroga zaveta, vec da drzimo zapovesti i subotu kako bi mogli uci u mir Bozji i nebesko carstvo i novu zemlju.
Da je u starom zavetu dato obecanje blagoslova za postovanje subote, i da se to obecanje odnosi i na nas Hriscane koji postujemo subotu po cetvrtoj zapovesti.

OBECANJE BLAGOSLOVA ZA DRZANJE SUBOTE:

"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta.

Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.

DATO OBECANJE U STAROM ZAVETU:

"Овако вели Господ: чувајте се да не носите бремена у суботу и не уносите на врата Јерусалимска.
И не износите бремена из кућа својих у суботу, и никакога посла не радите, него светите суботу, као што сам заповједио оцима вашим.
Али не послушаше нити пригнуше уха својега, него отврднуше вратом својим да не послушају и не приме науке.
Ако ме послушате говори Господ, да не носите бремена на врата овога града у суботу, него светите суботу не радећи у њу никакога посла,
Тада ће улазити на врата града овога цареви и кнезови, који сједе на пријестолу Давидову, на колима и на коњма, они и кнезови њихови,

Јудејци и Јерусалимљани, и стајаће овај град довијека.
И долазиће из градова Јудинијех и из околине Јерусалимске, и из земље
Венијаминове, и из равнице и из гора и с југа, и доносиће жртве паљенице и приносе с даром и кадом, и жртве захвалне доносиће у дом Господњи.
Ако ли ме не послушате да светите суботу и не носите бремена улазећи на врата Јерусалимска у суботу, онда ћу распалити огањ на вратима.

JEDAN OD RAZLOG NEMOGUCNOSTI ULASKA U OBECANU ZEMLJU GREH KRSENJA ZAPOVESTI I NEPOZNAVANJA BOZJE VOLJE:

"Нећете ући у земљу, за коју подигавши руку своју заклех се да ћу вас населити у њој, осим Халева, сина Јефонијиног и Исуса, сина Навиног.
А децу вашу, за коју рекосте да ће постати робље, њих ћу одвести, и они ће познати земљу за коју ви не марите.
А ваша телеса мртва ће попадати у овој пустињи.
А деца ваша биће пастири по пустињи четрдесет година,
и носиће кар за прељубе ваше, докле не испропадају телеса ваша у пустињи.
По броју дана, за које уходисте земљу, четрдесет дана, за сваки дан по годину,
носићете грехе своје, четрдесет година, и познаћете да сам прекинуо с вама.
Ја Господ рекох, и тако ћу учинити свему том збору злом, који се сабрао на ме: у пустињи ће пропасти и ту помрети" ( 4 Mojsijeva 14. 30 - 34 )

"Četrdeset godina srdih se na rod onaj, i rekoh:
Ovi ljudi tumaraju srcem, i ne znaju puteve moje;
I zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u mir moj" ( Psalam 95. 10 - 11 )

USLOV ZA ULAZAK U NOVU ZEMLJU DRZANJE ZAKONA ( Nisu usli u obecanu zemlju i mir Bozji zbog krsenja zakona )

"Ово су уредбе и закони које ћете држати и творити у земљи коју ти је
Господ Бог отаца твојих дао да је наследиш, докле сте год живи на земљи...

Не чините како ми сада овде чинимо, шта је коме драго.
Јер још нисте дошли до одмора и наследства, које ти даје Господ Бог твој'' ( 5 Mojsijeva 12. 1 - 9 )

DOKAZ DA 4 POGLAVlJE JEVREJIMA POSLANICE GOVORI O DRZANJU ZAPOVESTI O SUBOTI, I DA JEVREJI NISU USLI U OBECANU ZEMLJU JER SU JE KRSILI, A NAMA JE DAT SAVET DA JE NE KRSIMO KAKO BI MOGLI UCI U MIR BOZJI ODNOSNO NEBESKO CARSTVO I NOVU ZEMLJU:

"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta.
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.

Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga" ( 2 Mojsijeva 20. 8 - 11 )

Poslednja izmena:
Natrag