Jevrejima, glava 4

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne razumevanje pojmova "SPASENJE VEROM" ili "VERA" je vrlo opasno, jer covek koji pravilno ne razume ove izraze je u opasnosti da pogresno razume kako je vera samo formalno priznanje Isusa za spasitelja - koje mu jedino i takvo moze osigurati ulazak u carstvo nebesko.

Od pravilnog razumevanja ovih izraza - uistinu zavisi nase spasenje, a biblija daje potpuni odgovor na pitanje "sta je vera i spasenje verom?"

Ponovicu ono sto sam napisao u jednom od prethodnih komentara:

"Vera ne iskljucuje dela.
U bibliji oni su uvek u koegzistenciji i jedno bez drugog ne postoje i ne mogu da funkcionisu"

U tom smislu - izrazi "spasenje verom" i "vera" podrazumevaju ili sadrze u sebi ovaj neodvojivi deo, a to je promena koju covek dozivljava u svom bicu pomocu Duha Svetog iz koje proizilazi poslusnost zapovestima.

Dakle, uvek kada se u bibliji spominje vera u Hrista,. ona ne oznacava SAMO formalno priznanje Isusa za spasitelja, vec podrazumeva akciju koju covek cini u teznji da ostvari potpunu zivu zajednicu sa Hristom, koja se ostvaruje potpunim predanjem i posvecenjem, iz cega proizilaze rodovi vere, a to je na prvom mestu poslusnost zapovestima koja je opet proizvod ljubavi prema Bogu i bliznjima koja se radja u ljudskom srcu Duhom Svetim koji nam je dat.

Ta i jedino takva vera ili spasenje verom iz koje proizilaze vidljive manifestacije gore opisane - je spasonosna.

Ovo je jasno izrazeno i u Hristovim recima kao neodvojivi uslov spasenja:

"I gle, neko pristupivši reče Mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život večni?
A On reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.
Reče Mu: Koje? A Isus reče: Da ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno;
Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.
Reče Mu mladić: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje; šta mi još treba?
Reče Mu mladić: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje; šta mi još treba?
Reče mu Isus: Ako hoćeš savršen da budeš, idi i prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu;
pa hajde za mnom" ( Matej 19. 16 - 21 ).

Ovde jasno vidimo dva elementa koje je Isus postavio kao uslov dobijanja vecnog zivota i ulaska u Bozje carstvo:

1. DRZANJE DESET ZAPOVESTI - izrazeno u Hristovim recima "ako želiš ući u život, drži zapovesti"

2. VERA U HRISTA - izrazeno u Hristovim recima "prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom"

U bibliji postoji nagovestaj pojma nesvesnosti, odnosno - da neko moze imati odredjenu vrstu vere a da nije spoznao SVE ono sto Bog trazi od coveka kao uslov spasenja.
Recimo - nije spoznao istinu o Suboti.

Takvim ljudima Bog ce suditi po savesti i spremnosti i iskrenosti da ispune sve ostalo sto Bog postavlja kao preduslov za ulazak u carstvo nebesko - a to je:

1. spoznaja osnovnih istina o spasenju
2. vera i prihvatanje Isusa kao licnog spasitelja
- koje podrazumeva odbacivanje i odricanje od greha i dopustanje Svetom Duhu da ucini potpunu promenu u coveku i da ga povede putem posvecenja i zajednice sa Hristom koji preuzima covekove grehe na sebe i daje slobodu od greha i njegove sile, sto dovodi do radjanja duhovnih rodova i duhovnog rasta u visinu mere rasta Hristova
3. zivot i rad za druge u cilju objave jevandjelja

Malo je verovatno da Bog ovakvom coveku nece otkriti puninu svetlosti jevandjelja, ali ja licno znam samo za jedan takav slucaj, coveka za koga mi je sam Bog u otkrivenju pokazao - da ce se njegovo ime naci u knjizi zivota i ako on nema svest o Suboti, ali zivi krajnje moralno i u zajednici sa Bogom.

Ovo ne znaci da ako imamo ovu svest ili spoznaju - da mozemo da cinimo sto nam je volja.

Ovo gore se odnosi samo na one koji zbog okolnosti razlicite vrste nisu u mogucnosti da spoznaju svetlost po odredjenim tackama vere.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovde jasno vidimo dva elementa koje je Isus postavio kao uslov dobijanja vecnog zivota i ulaska u Bozje carstvo:

1. DRZANJE DESET ZAPOVESTI - izrazeno u Hristovim recima "ako želiš ući u život, drži zapovesti"

Kako jasno vidimo da je Isus "kao uvjet spasenja postavio Držanje deset zapovijedi"? Isus uopće nije upotrijebio izraz "Deset zapovijedi" ili "Deset riječi" (Dekalog). U onome što si ti citirao u grčkom tekstu nalazimo riječ zapovijed (ἐντολάς) koja ima opće značenje i kojom nikada nije nazvan Dekalog. Osim toga, ako je točno, kako tvrdite vi adventisti, da je jedino Dekalog vječan a ostatak od 99.664 % Zakona više ne vrijedi, objasni mi slijedeće:

Mt 22,36-39: Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu? A on mu reče: Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.

Vidi, Isusa pitaju koja je zapovijed najveća. Isus uopće ne citira zapovijed iz Dekaloga kada odgovara na ovo pitanje, nego citira nešto što pripada dijelu Zakona za koji vi tvrdite da nije vječan. Što, zar možda Isus nije znao kao vi adventisti da je jedino Dekalog vječan? Možda Isus nije vidio pa nije ni znao kako "zapovijed o suboti na kamenim pločama jače svijetli od ostalih devet zapovijedi", kao što je vidjela i vas poučila vaša proročica. Ili ipak vi adventisti ne znate ono što Isus zna?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap, diskusija sa tobom je besmislena, jer ti iznosis kontradikcije.

Ti na primer nisi odgovorio na sledece pitanje koje glasi: "posto je jasno da Hristos i apostoli svuda u novom zavetu upucuju na drzanje zapovesti i citiraju neke od deset zapovesti, a ti kazes da oni govore o celom starom zavetu i svim zakonima u njemu, pitanje za tebe je sledece "da li to znaci da Hristos i apostoli u stvari upucuju na drzanje celog starog zaveta, odnosno - da Hriscani treba u novom zavetu da se obrezuju, da prinose zrtve, da praznuju praznike..itd..itd?"
Da li to znaci da je Hristos ovom bogatom mladicu kome je rekao da drzi zapovesti ( citirajuci mu neke od deset zapovesti ), u stvari nalozio da drzi ceo stari zavet i gore pomenuto.

Sto se tice dve najvece zapovesti o kojima Isus govori - ove dve zapovesti su princip ispunjenja Bozjeg zakona - deset zapovesti, a to je ljubav.
Dakle, u ovim dvema zapovestima se ispunjava sav zakon, jer ko ima ljubav prema Bogu i bliznjima - on nece krsiti ni jednu zapovest dekaloga, vec ce ispunjavati i prve cetiri zapovesti koje govore o odnosu prema Bogu, i ostalih sest koje govore o odnosu prema Bliznjima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stvarnoslap, diskusija sa tobom je besmislena, jer ti iznosis kontradikcije.

Od strane vas adventista i jeste besmislena, ali vi bi tu besmislenost i progutali. Međutim, vaš problem uz ovu diskusiju je to što je ona vaša noćna mora.

Ti na primer nisi odgovorio na sledece pitanje koje glasi: "posto je jasno da Hristos i apostoli svuda u novom zavetu upucuju na drzanje zapovesti i citiraju neke od deset zapovesti, a ti kazes da oni govore o celom starom zavetu i svim zakonima u njemu, pitanje za tebe je sledece "da li to znaci da Hristos i apostoli u stvari upucuju na drzanje celog starog zaveta, odnosno - da Hriscani treba u novom zavetu da se obrezuju, da prinose zrtve, da praznuju praznike..itd..itd?"

Evo, vidi se da ništa ne razumiješ i da ništa nisi razumio. Jednako kao što nisu razumijeli ni farizeji i oni koji su vrebali da Isusa ubiju. Zato ću ti najkraće odgovoriti. Nas kršćane ne obvezuje ni Zakon ni zapovijedi iz Zakona. Mi smo u Kristovu zakonu - Zakonu ljubavi. A što bi to bio Kristov zakon, što to Krist traži od onih koji hoće biti njegovi (kršćani)?

Mt 22,37-40: A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."

Iv 13,35: Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.

Je li ti sada jasno po čemu se prepoznaju oni koji su Kristovi - pravi kršćani? Je li Isus rekao da će svi znati koji su njegovi, po tome odmaraju li subotom? Naravno da nije rekao, a i kako bi takvo što rekao, kada na napade farizeja da radi subotom odgovara: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim". Skini konačno tu "Jeleninu krpu" s očiju i s uma, baci njene besmislene knjige i čitaj što je Isus govorio.

Da li to znaci da je Hristos ovom bogatom mladicu kome je rekao da drzi zapovesti ( citirajuci mu neke od deset zapovesti ), u stvari nalozio da drzi ceo stari zavet i gore pomenuto.

Kakav Stari zavjet, on je za robove.

Sto se tice dve najvece zapovesti o kojima Isus govori - ove dve zapovesti su princip ispunjenja Bozjeg zakona - deset zapovesti, a to je ljubav.
Dakle, u ovim dvema zapovestima se ispunjava sav zakon, jer ko ima ljubav prema Bogu i bliznjima - on nece krsiti ni jednu zapovest dekaloga, vec ce ispunjavati i prve cetiri zapovesti koje govore o odnosu prema Bogu, i ostalih sest koje govore o odnosu prema Bliznjima.

Jelenina krpa ti ne dopušta da vidiš išta drugo osim Dekaloga. Jelenina krpa ti nije dopustila ni da odgovoriš na moje pitanje. Pitao sam te, "Ako je jedino Dekalog vječan, ako je jedino Dekalog punina Božje naravi, zašto Isus na pitanje - "koja je zapovijed najveća u Zakonu" - ne citira zapovijed iz Dekaloga, nego citira dio iz Zakona za koji vi adventisti tvrdite da nije vječan i da više ne vrijedi? Zašto bi Isus navodio dio Zakona, koji po vama adventistima nije vječan i više ne vrijedi, da uputi slušatelje na Dekalog!? Zašto upućivati na Dekalog? Ne bi li bilo najlogičnije i jedino ispravno da je Isus citirao zapovijedi iz Dekaloga ako je htio afirmirati jedino i isključivo Dekalog?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, to sto ti iznosis nema nikakve veze ni sa Biblijom ni sa Bogom.

U vezi svega su ti dati odgovori, ali je tvoja slabost sto te odgovore ne vidis - vec ponavljas iz dana u dan istu stvar.

Ne postoji nikakva nocna mora osim kod tebe koji imas veliku opsesiju da napadas sve sto je Adventisticko.

Kada bi ti bio u Hristovom zakonu - ti ne bi podrzavao bezakonje, jer apostol Pavle govori da je greh ""bezakonje" odnosno - krsenje deset zapovesti.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Nas kršćane ne obvezuje ni Zakon ni zapovijedi iz Zakona. Mi smo u Kristovu zakonu - Zakonu ljubavi. A što bi to bio Kristov zakon, što to Krist traži od onih koji hoće biti njegovi (kršćani)?

Mt 22,37-40: A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."

Iv 13,35: Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.

Je li ti sada jasno po čemu se prepoznaju oni koji su Kristovi - pravi kršćani?

Ljepo rečeno , Krista , Boga se može slavit i Utorkom , bilo kojeg dana u tjednu . Slap je to ljepo rekao , prave kršćane netreba vezati nikakav zakon , za prave kršćane je zakol ljubavi , prema svakom živom biću ,i svome Bogu

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prijatelju, to sto ti iznosis nema nikakve veze ni sa Biblijom ni sa Bogom.

Jer je tebi Jelena "i Biblija i Bog".

U vezi svega su ti dati odgovori, ali je tvoja slabost sto te odgovore ne vidis - vec ponavljas iz dana u dan istu stvar.

Ni na što ti nisi odgovorio. Ali evo ti još jedna prilika da odgovoriš. Zašto Jelena kaže da "zapovijed o suboti na kamenim pločama svijetli jače od ostalih devet zapovijedi", a Isus na pitanje, "koja je zapovijed najveća u Zakonu", uopće ne citira zapovijed iz Dekaloga?

Ne postoji nikakva nocna mora osim kod tebe koji imas veliku opsesiju da napadas sve sto je Adventisticko.

:roll::roll::roll::roll::roll::roll: Sada si me zaista nasmijao. A što mogu Laodikeja, kada je čitavo mnoštvo Jeleninih i adventističkih besmislica?

Kada bi ti bio u Hristovom zakonu - ti ne bi podrzavao bezakonje, jer apostol Pavle govori da je greh ""bezakonje" odnosno - krsenje deset zapovesti.

:roll::roll::roll::roll::roll::roll: Opet si me nasmijao, ali neću napadati ovo što si napisao, da me ponovo ne optužiš da napadam "sve što je adventističko".

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikeja bratac,zamolio bih te da pogledaš u kom vremenu ide pitanje šta treba za spasenje i čućeš kako se tad još uvek prinosila žrtva i sve obrede izvršavalo i Isus ništa ne kvari već podiže lestvicu ljubavi i pita:,,sinak da vidimo tvoje srce...podeli materijalni suvišak sirotinji,, a bogati mladić se pokaza tvrdicom i osobom koja neće da pomogne kao Samarićanin što pomože nesretnom i zato bogati mladić NIŠTA NIJE ODRŽAO.
Tako i danas se krije iza držim ovo držim ono a ne drže već se hvale i teraju druge da čine što ni sami ne drže oni koji druge nagovaraju.

Jedino jevanđelje je radosna vest koja obraduje čoveka i glasi:,,Ako održiš sav zakon spasićeš se,, i to apostoli nude...ili pak nude Hrista raspetog koji pokriva prestupe?
Sve sem propovedanja Isusa i pomirilišta je promašaj.
Svako krštenje koje nije u Isusa nije ispravno.
Pavle nigde ne kaže drži zakon da bi se spasio već prihvati Isusa za pomirnicu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ponovo ću potvrditi Pavlove reči kako smo blagodaću spaseni KROZ VERU i tu je Slap u pravu jer nije subota niti obrezanje uslov da Pomirilište postane mesto prelaska iz smrti u život jer na njega pade krv kojom se SVE ČISTI.
Subota kao i obrezanje je bolji izbor boljeg puta a ne nikakav uslov spasenja.
Pavle je lepo opisao kako smo u pobuni i na koji način smo spaseni pa zašto mu se ne veruje?

Kako je to subota ''izbor boljeg puta'', a recimo "ne ciniti preljube" "moranje"?
Kako mozemo vrsiti takvu klasifikaciju zapovesti kada toga u bibliji nema?
Da bi bio spasen ne mozes ''drzati'' ili ''ne drzati'' zapovesti, moras biti pravedan. a ako gresis zna se kraj.
Dakle ne mogu ja kao namerni grešnik biti spasen.
Tacno je da subota ne spasava, niti drzanje bilo koje zapovesti, vec blagodat. Ali drzanje je plod vere, pa tako i subota i njeno drzanje je plod vere...
Sta je ''izbor losijeg puta'', jel to ''ne drzanje zapovesti''?
Ako je tako onda je to ''bezakonje'', a mi na to nismo pozvani..

Pomozi mi da te razumem?
Da li ti pravis ''klasifikaciju'' na ''obavezne zapovesti'' i one ''manje bitne'', ili nesto drugo tvrdis? Ja sam procitao da ''ko sagresi u jednom, kriv je za sve'' , dakle sve zapovesti su bitne.
Ispada po tebi da je ''subota'' ''manje bitna''(da nije vecna), pa je mozemo ili ne moramo drzati? To biblija ne uci..
Verovatno te ja pogresno razumem, pa bi voleo da mi to detaljno objasnis..

Ja razumem da se mi '' ne spasavamo delima'', vec kao sto si rekao gore ''ljubalju koju imamo prema drugima'', a to je evandjelje.
Ali zakon se drzi upravo ''iz ljubavi prema bliznjemu'', jer sav ''zakon je izraz ljubavi''.
Ako drzis zakon bez ljubavi, ti si prestupnik, i to je Isus zeleo da kaze, obicni formalizam ne spasava...

Isus govori ''protiv formalizma'' a ne ''protiv drzanja zapovesti''.
Kada su ga pitali: ''sta da cinim da nasledim zivot vecni'', on je odgovorio: ''drzi zapovesti''.
Koje zapovesti je nabrojao?
Nabraja deset reci..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Niko izgleda ne cita sta je ovde napisano.

Taramana, vec je dat odgovor na osnovu biblije sta je vera u Hrista i spasenje verom.

Procitaj ponovo ovaj moj odgovor.

http://serbianforum.org/threads/jevrejima-glava-4.356017/page-31#post-1673481

Posto se ovde proteze tvrdnja da u novom zavetu navodno postoji nekakav Hristov zakon koji nema veze sa deset zapovesti, moje pitanje je sledece "da li taj Hristov zakon za koji se tvrdi da jevandjelja govore - odobrava da se krsi bilo koja zapovest iz deset zapovesti?"

Citiracu deset zapovesti pa neka Stvarnoslap odgovori na pitanje "za koje zapovesti tvrdi da treba krsiti u navodnom novom "Hristovom" zakonu?"

Bice dovoljno da se dopise DA ili NE ispod svake zapovesti.

1. Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog.
Nemoj imati drugih bogova uza me.

2. Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene;
A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje.

3. Ne uzimaj uzalud ime Gospoda Boga svog; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime Njegovo uzalud.

4. Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijednog posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

5. Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.

6. Ne ubij.

7. Ne čini preljube.

8. Ne kradi.

9. Ne svedoči lažno na bližnjeg svog.

10. Ne poželi kuće bližnjeg svog, ne poželi žene bližnjeg svog, ni sluge njegovog, ni sluškinje njegove, ni vola njegovog, ni magarca njegovog, niti išta što je bližnjeg tvog"

Natrag