Jevrejima, glava 4

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ne razumem tvoje pitanje KAKO da se pokaje.
Princip pokajanja je jednostavan i ti bi to trebalo da poznaješ.

Za pokajanje nije potrebna neka posebna privilegija ili zlatna karta da bi čovek došao Bogu i zatražio oproštaj.
Potrebna je samo iskrenost i potpuna čovekova rešenost da taj greh ostavi - da ga se potpuno odrekne, što izraz pokajanje u biblijskoj terminologiji i označava - okretanje i hodanje suprotnim smerom od koga je čovek do tada išao.
Bog je uvek tu pored čoveka, može se reći da nismo mi ti koji tražimo Boga već on nas, jer njegov Duh nas neprestano okružuje i progovora našem srcu očinskim vapajima ljubavi u težnji da nas privoli da se okrenemo od greha i sebe samih ka njemu i da priimo život koji nam on nudi.

Čovek koji je svestan svog greha i koji u pokajničkoj molitvi dođe Bogu i zatraži oproštaj i Božansko prosvetljenje njegovim Duhom, u tom trenutku doživljava čudesnu promenu koju nikada ne bi mogao sam da ostvari za sebe.
On biva oslobođen tereta koji je do tog trenutka nosio na plećima, biva ispunjen jednom živom ljubavlju, radošću i mirom, vedrinom duha, ima čiste misli, harmonično disanje, dostojanstveno držanje, misli i reči su mu ujednačene, govor mu je blag, ljubav, saosećajnost i brižnost koje se ispoljavaju u službi bližnjima postaju načela i glavni prioritet u njegovom životu.

Crkva ima u ovome svoju ulogu, ali ona nije presudna, jer crkva ne može odlučiti u čovekovo ime što se tiče njegovog ličnog odnosa sa Bogom, ona služi da čoveku prenese vest istine i da mu da svaku drugu duhovnu pomoć koja će podstaći čoveka da učini konkretne korake u odnosu na pokajanje, obraćenje i duhovni rast, ali čovekova lična odluka je presudna da li će ove principe sprovesti u delo.

Reč Božja kaže:

POKAJTE SE I DA SE KRSTITE SVAKI OD VAS U IME ISUSA HRISTA ZA OPROŠTENJE GREHA I PRIMIĆETE DAR SVETOGA DUHA..

NE DOCNI GOSPOD SA OBEĆANJEM NEGO NAS TRPI JER NE ŽELI DA KO POGINE NEGO DA SVI DOĐU U POKAJANJE..

Što se tiče drugoog braka, to sam već objasnio, i neću reći ono što si ti napisao "OVO JE REČ BOŽJA" aludirajući na to da si ti 100 % u pravu što lično smatram prepotentnim,već ću reći dakonačni sud prepuštam Bogu, a ostali neka presude na osnovu iznesenih biblijskih dokaza..

Pozdrav
citati su ti na mestu ali samo za grešnike,. mi smo ovde naveli stav kada čovek u crkvi koji je kršten,pokajan valjda sveti Bože(!) i onda ponovo upao u smetni greh,šta sa njime? konačno on se navodi na prestanak grešenja i pokajanje,to je udeo crkve. ali dalje? oće li crkva imati vlast da prašta nakon se iskreno pokjao? čemu će onda Božji sud,kad su tu pape da to obave za raj? onda Bog se loše izrazio da sud počinje od Božje kuće,ne od pagana!
drugi brak je smrtni greh i to jeste Reč Gospodnja. sve ostalo je crkvena dogma i neko će morati dati odgovor ko je ljude oslobodio da idu do kraja u tome,i moraće svaki taki dr.mr. teolog da pokaže krv tih ljudi na dan suda na svojim rukama. ne bih voleo biti u njihovoj koži. Pismo se čita sve a ne deo. ako je Bog jasan da ko raskine ono što je on sastavio biće kriv lično Bogu,jer taki greši telu,telu Isusa Hrista,onda je sve jasno. mnogi ni ne sanjaju kake posledice čine učeć ljude na takav strašan smisao Pisma.i to sve relevantni ljudi,učitelji,proroci samozvani,što uviđa se koliko su oni doista Božji proroci bili ,neka bi im Bog sudio za tolka ubistva nevinih . najveći ubica je satana kroz laž,od edema pa na ovamo. zato se za njega kaže jasno kakav je ubica. ne kroz tomahavke američke vojske,tu je malo ubijenih na kraju koliko od ubice satane,i tamo samo telo ovde i duša! Pismo kaže da je on krvnik ljudski od početka. to jasno kaže kako on ubija,. od početka je ubijao menjajuć jednostavnost Reči u teološki manevar i teološku oblandu,nije Bog to tako rekao i tako ispisao,već ću vam ja reći kako je Bog mislio,a vi to samo niste razumeli dobro...i smrt! kurvarima i preljuibnicima će suditi Bog,da vas niko ne prevari ni na kaki način,ni poslanicom našom,niti da mu se anđeo objavio)prorok= ni na koji način,kaže Reč Božja! nije li ovo laodikeja Reč Gospodnja. kad bi tako prezao od nje ne bi ti bilo pretenciozno i samom reći ovo je Reč Gospodnja. prezaj u sztrahu Božjem od greha pa ćeš potom uvideti da jeste Reč Gospodnja. bojiš se čoveka,čovečice,i ljudskog autoriteta samozvanja a ne bojiš se Reči Gospodnje. savršena ljubav(na Reč Božju) izgoni strah napolje. savršeno poverenje u prevodu samo na Reč izbacuje proročku laž van.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Biblijski stav po pitanju greha u crkvi je jasan.
Sa onima koji greše treba postupati krajnje mudro, u ljubavi savetujući i moleći se da se takav vrati zavetu koji je dao krštenjem.
Ako takav ostane uporan u svom otpadu, onda treba preduzeti određene mere, jer greh jednoga u crkvi može dovesti do toga da prokletstvo bude na celoj zajednici.

Crkva dakle ima vlast da uz Božju pomoć vodi ljude ka poznanju istine u Isusu Hristu, ali joj je dato i da usled greha postupajući isključivo po principima biblije isključi iz svojih redova onoga koji greši ako on pređe preko svih zalaganja da se on vrati na pravi put.

"Ako li ti sagreši brat tvoj, idi i pokaraj ga među sobom i njim samim; ako te posluša, dobio si brata svog.
Ako li te ne posluša, uzmi sa sobom još jednog ili dvojicu da sve reči ostanu na ustima dva ili tri svedoka.
Ako li njih ne posluša, kaži crkvi; a ako li ne posluša ni crkvu, da ti bude kao neznabožac i carinik.
Jer vam kažem zaista: šta god svežete na zemlji biće svezano na nebu, i šta god razrešite na zemlji biće razrešeno na nebu" ( Matej 18. 15 - 18 )

"Pisah vam u poslanici da se ne mešate s kurvarima;
I to ja ne rekoh za kurvare ovog sveta, ili tvrdice ili idolopoklonike; jer biste morali izići iz sveta.
A sad vam pisah da se ne mešate ako koji koji se brat zove, postane kurvar, ili tvrdica, ili idolopoklonik, ili kavgadžija, ili pijanica, ili hajduk; s takvima da i ne jedete.
Jer šta je meni stalo da sudim one koji su napolju? Ne sudite li vi one koji su unutra?
A one koji su napolju sudiće Bog. Izvadite zloga između sebe" ( 1 Korinćanima 5. 9 - 13 )

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691

Biblijski stav po pitanju greha u crkvi je jasan.
Sa onima koji greše treba postupati krajnje mudro, u ljubavi savetujući i moleći se da se takav vrati zavetu koji je dao krštenjem.
Ako takav ostane uporan u svom otpadu, onda treba preduzeti određene mere, jer greh jednoga u crkvi može dovesti do toga da prokletstvo bude na celoj zajednici.

Crkva dakle ima vlast da uz Božju pomoć vodi ljude ka poznanju istine u Isusu Hristu, ali joj je dato i da usled greha postupajući isključivo po principima biblije isključi iz svojih redova onoga koji greši ako on pređe preko svih zalaganja da se on vrati na pravi put.

"Ako li ti sagreši brat tvoj, idi i pokaraj ga među sobom i njim samim; ako te posluša, dobio si brata svog.
Ako li te ne posluša, uzmi sa sobom još jednog ili dvojicu da sve reči ostanu na ustima dva ili tri svedoka.
Ako li njih ne posluša, kaži crkvi; a ako li ne posluša ni crkvu, da ti bude kao neznabožac i carinik.
Jer vam kažem zaista: šta god svežete na zemlji biće svezano na nebu, i šta god razrešite na zemlji biće razrešeno na nebu" ( Matej 18. 15 - 18 )

"Pisah vam u poslanici da se ne mešate s kurvarima;
I to ja ne rekoh za kurvare ovog sveta, ili tvrdice ili idolopoklonike; jer biste morali izići iz sveta.
A sad vam pisah da se ne mešate ako koji koji se brat zove, postane kurvar, ili tvrdica, ili idolopoklonik, ili kavgadžija, ili pijanica, ili hajduk; s takvima da i ne jedete.
Jer šta je meni stalo da sudim one koji su napolju? Ne sudite li vi one koji su unutra?
A one koji su napolju sudiće Bog. Izvadite zloga između sebe" ( 1 Korinćanima 5. 9 - 13 )
ovo si dobro složio napokon. voleo bi samo potpuno tvoje razgledanje . dakle neki jehovin svedok mi je rekao da mi ljudi smo dobili pravo da razvezujemo grehe,i rekao stih koji si ispisao. ja sam mu onda kazao da je to kazano jasno ako mi sagreši brat,meni dakle ako sagreši,učini neku nepravdu,neće da govori sa mnom ,i to se desiti može zbog nekog problema. ja sam dužan da mu se izvinem,i ako čak je on kriv. on je samo slab. no on neće i dalje. aponavljanje nepravde prema bratu dovodi u opseg drugi smrtni greh mržnja je ubistvo kaže Isus. sunce je dakle zašto,gnevite se a ne grešite. dakle u telu smo i možemo da se dovedemo neki put u gnev. ali kaže,sunce da ne zađe u gnevu vašem .iza zalaska sunca ako koren grčine kao u kajina zanoći ja sam u smrtnoj opasnosti. dakle brat neće ni sad da se miri.ja zovem još jednog ili dva brata da bude na dva svedoka rečeno. da mu bude lakše. no on ne sluša ni sad. ja sam dužan ići pred crkvu,jer kvasac je u crkvi onda,smrt. crkva ga opoziva da se izmiri,on neće. crkva svezuje takoga da bude kao neznabožac. kraj.
kao što si naveo,ako pak neki brat se ne daj Bože nayove kurvar,taki sad ne može kod mene tražiti oproštaj jer greši Bogu i svom telu,i mora biti van,da bi se telo predalo na mučenje satani,a duhb moguće spasao na dan suda. vani će ga satana mučiti i možda će to dovesti ga nazad u okrilje Hrista. pokajanjem. sad njegov duh će ostati Bogu na sud. mi ga ne možemo razvezati od smrtnog greha osim ako bog ne dozvoli objava dakle proroštvom,ili sud.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
kao što si naveo,ako pak neki brat se ne daj Bože nayove kurvar,taki sad ne može kod mene tražiti oproštaj jer greši Bogu i svom telu,i mora biti van,da bi se telo predalo na mučenje satani,a duhb moguće spasao na dan suda. vani će ga satana mučiti i možda će to dovesti ga nazad u okrilje Hrista. pokajanjem. sad njegov duh će ostati Bogu na sud. mi ga ne možemo razvezati od smrtnog greha osim ako bog ne dozvoli objava dakle proroštvom,ili sud.

Ovo u vezi kurvarstva se ipak odnosi na kontekst prvog teksta koji kaže "Ako li ti sagreši brat tvoj, idi i pokaraj ga među sobom i njim samim; ako te posluša, dobio si brata svog.

Kurvarstvo se ubraja u ovu grupu greha koji su oprostivi ako se onaj koji je sagrešio pokaje po principu "tajno za tajno a javno za javno" i posluša ukor i svet gore opisan bilo od brata, više svedoka, ili crkve.

Nigde ne piše da je preljuba smrtni greh za koji nema oproštaja, ili da pak iziskuje rigoroznije sankcije od greha kršenja drugih zapovesti pre samog čina pokajanja, jer zapovest ne čini preljube je jedna od "deset Božjih zapovesti" u koje su svrstani oprostivi gresi za koje je i u starom zavetu neko posredovao, i za koje u novom takođe neko posreduje.
U starom zavetu to je bilo žrtveno jagnje, a u novom to je Hristova žrtva na krstu.
Jedan Izrailjac koji bi prekršio neku od zapovesti Dekaloga, recimo učinio preljubu o kojoj je ovde reč, on bi donosio jagnje, polagao ruke na glavu tog jagnjeta, i taj greh bi mu bio oprošten.
Dolaskom Isusa, danas ako neko prekrši neku od zapovesti Dekaloga, recimo učini isto preljubu, on ne prinosi jagnje na žrtvu, već dolazi Hristu koji je sebe prineo za grehe ljudske i posreduje u nebeskoj svetinji nad svetinjama prinoseći zasluge svoje prolivene krvi pred kovčegom zaveta u kome se nalaze originalne Božje zapovesti Dekaloga.

Da je preljuba smrtni - neoprostiv greh, onda se ova zapovest nikako ne bi mogla naći zapisana u Dekalogu, jer u Dekalogu su zapisane zapovesti za koje ima posrednika koji bi taj greh oprostio, u starom zavetu to je bilo jagnje i krv jagnjeta, a u novom Hristos i njegova krv.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ovo u vezi kurvarstva se ipak odnosi na kontekst prvog teksta koji kaže "Ako li ti sagreši brat tvoj, idi i pokaraj ga među sobom i njim samim; ako te posluša, dobio si brata svog.

Kurvarstvo se ubraja u ovu grupu greha koji su oprostivi ako se onaj koji je sagrešio pokaje po principu "tajno za tajno a javno za javno" i posluša ukor i svet gore opisan bilo od brata, više svedoka, ili crkve.

Nigde ne piše da je preljuba smrtni greh za koji nema oproštaja, ili da pak iziskuje rigoroznije sankcije od greha kršenja drugih zapovesti pre samog čina pokajanja, jer zapovest ne čini preljube je jedna od "deset Božjih zapovesti" u koje su svrstani oprostivi gresi za koje je i u starom zavetu neko posredovao, i za koje u novom takođe neko posreduje.
U starom zavetu to je bilo žrtveno jagnje, a u novom to je Hristova žrtva na krstu.
Jedan Izrailjac koji bi prekršio neku od zapovesti Dekaloga, recimo učinio preljubu o kojoj je ovde reč, on bi donosio jagnje, polagao ruke na glavu tog jagnjeta, i taj greh bi mu bio oprošten.
Dolaskom Isusa, danas ako neko prekrši neku od zapovesti Dekaloga, recimo učini isto preljubu, on ne prinosi jagnje na žrtvu, već dolazi Hristu koji je sebe prineo za grehe ljudske i posreduje u nebeskoj svetinji nad svetinjama prinoseći zasluge svoje prolivene krvi pred kovčegom zaveta u kome se nalaze originalne Božje zapovesti Dekaloga.

Da je preljuba smrtni - neoprostiv greh, onda se ova zapovest nikako ne bi mogla naći zapisana u Dekalogu, jer u Dekalogu su zapisane zapovesti za koje ima posrednika koji bi taj greh oprostio, u starom zavetu to je bilo jagnje i krv jagnjeta, a u novom Hristos i njegova krv.
zakon? da je krv junčija i jarčija mogla proneti greha ne bi Bog govorio o savršenoj žrtvi Hristu. to štoti govoriš direktno se kosi sa zakonom onda. jer zakona niko upravo nije mogao održati.
sad ako bi crkva mogla da pronosi preljubne grehe onda je crkva novi papa. što onda zamerate papi?
ne znam zašto opet pokušavaš katastrofalno izvrnuti Pismo! jasno stoji ako li ti sagreši brat. da je reč o ličnom a ne sagrešenju Bogu kroz smrtni greh,piše objašnjenje dalje. apostli su slušali i petar po običaju očito najosetljiviji pitao je zbunjen Isusa,gospode,koliko puta ako mi sagreši brat,ako mi sagreši kaže petar,dakole ako meni sagreši da mu oprostim do sedam puta? ako bi to sad preveo na tvoje krivo tumačenje petar bi onda pitao koliko puta ako moj brat prokurva da mu pronesem i razvežem Gospode? a Gospod mu ovako onda odgovara,do sedam puta sedamdeset tj. beskonačno,dakle ako ti beskonačno brat kurva unutar crkve ,oprosti razreši petre,crkvo!!!! tako ti to tumačiš laodikeja. onda ajde da se vratimo međ katolike i ostale,oni i onako danima greše ceo život,pa kad možemo biti razvezani od takih greha od strane crkvenih papa što bi se mučili ti da održiš zakona,a ja da ne uživam u zlu ovog sveta?! dakle o ovome stoji u mateju 18. od 21 reda.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne znam o cemu govoris, ako ko sagresi bratu onda je sagresio i Bogu, jer zasto bi taj brat u tom slucaju rekao crkvi ako nije tako.
Svaki greh je greh, bilo prema bratu ili bilo kom drugom, samo sto postoje razliciti vidovi pokajanja, javno za javno i tajno za tajno, odnosno pred bratom, pred grupom ili pak pred celom crkvom.

U starom zavetu sistem opravdanja jeste bio ceremonijalni zakon prinosenja zrtava, s time sto su te zrtve u svojoj simbolici predstavljale Hrista koji ce se zrtvovati na krstu, tako da u novom zavetu vise ne prinosimo zrtve, vec dolazimo Hristu i u veri i pokajanju trazimo oprostaj, i tada on prinosi zasluge svoje prolivene krvi pred pred kovcegom zaveta sa deset zapovesti u nebeskoj svetinji nad svetinjama.

u bibliji se nalaze odgovori na sva pitanja, samo trebamo skinuti tamne naocare predrasuda i ljudskih tumacenja i istina postaje jasna.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ne znam o cemu govoris, ako ko sagresi bratu onda je sagresio i Bogu, jer zasto bi taj brat u tom slucaju rekao crkvi ako nije tako.
Svaki greh je greh, bilo prema bratu ili bilo kom drugom, samo sto postoje razliciti vidovi pokajanja, javno za javno i tajno za tajno, odnosno pred bratom, pred grupom ili pak pred celom crkvom.

U starom zavetu sistem opravdanja jeste bio ceremonijalni zakon prinosenja zrtava, s time sto su te zrtve u svojoj simbolici predstavljale Hrista koji ce se zrtvovati na krstu, tako da u novom zavetu vise ne prinosimo zrtve, vec dolazimo Hristu i u veri i pokajanju trazimo oprostaj, i tada on prinosi zasluge svoje prolivene krvi pred pred kovcegom zaveta sa deset zapovesti u nebeskoj svetinji nad svetinjama.

u bibliji se nalaze odgovori na sva pitanja, samo trebamo skinuti tamne naocare predrasuda i ljudskih tumacenja i istina postaje jasna.
mi se lako dogovorimo svaki put kada dođe napisano.
svakako da je svaki greh Bogu isti. nepravda je greh kaže pavle.
ja sam tako i rekao,ako meni sagrešiš ti recimo onda je to najpre između mene i tebe. evoi ti primer. jedan čovek koga sam ynao bio je stariji i član crkve jedne i znao sam taj slučaj. brat mladi je uzeo njegovu ćerku za bženu,no on nikako nije hteo da se pomiri sa njihovim odlukama. rodili su i decu,ni tad. imali lep brak,ni tad. i danas znam da imaju sve u redu. i sad budući da je on zaćutao od njega ,on je grešio se ka njemu. brat ne sme da ima na brata nešto.on još nije ubio,nije kurvao,nije lagao. sad da mu se ne bi desilo se sve to morao je ići na kraju pred crkvu. crkva ga je mogla opomenuti na Pismo da se izmiri. on je dva tri puta poželeo sam da to crkva reši,ali ga je sotona uvek nadvladao kad je trebao doći k zetu i pružiti ruku,i na kraju crkva ga je vratila u stanje u kom je bio i odvojila kao neznabošca. to je posao crkve da to reši među braćom. ali ako bi on sagrešio greh bluda kako crkva ima vlast to razvezati. zato Isus kaže petru ako ti(tebi )sagreši tvoj brat oprosti mu sedam puta sedamdeset. neograničeno. ali ne ako Bogu sagreši tvoj brat kojhi je kurvar ,idolopoklonik,ti crkvo ga razreši! onda je to papastvo.
tako crkva danas mesto da svezuje greh i izbaci kvasac van da ne širi se greh unutar ona sve više razrešuje grehe i sve više drži kvasca unutar.to je antihristovo stanje a ne stanje Reči. jer ispada da još neko osim Boga može praštati grehe. pa ako mi praštamo kome onda Bog ima suditi? samo paganima? pa onda i oni mogu sami sebi pronositi. mi smo sebe stavili naspram Boga. ne laodikeja ti si u sistemu crkve i taj sistem ne može više da funkcioniše kao ni sistemi katoličke velike crkve ako ne bi pronosili tetošili ,jer onda ako izgnaju greh van ostaće bvez prilogam,sveštenstvo bez plata i taki ćče morati postati moje "kolege" ovlčari ,morali bi diočći da im podam koju ovcu i kozu žda množe i čuvaju da se opskrbe za život. sumnjam da oni uglađeni dr.mr. magistri teologije čiji je izgled poliran kao patkova glava bi mogli obui se u rad,zimi u kožu i hodati poljem da ih bije vetar i leti 45 stepeni! lakše je zažmuriti na greh.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
imam ja jedno pitanje za tebe mrsavkić
do koliko puta ti želiš da tebi Bog oprosti kad zgriješiš ??

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Brate Brzi 12, ja mislim da su ovo idealna pitanja za PP.
Dok ovde bi bilo mnogo bitnije da vidimo koji je to DRUGI DAN, koji je Hrist namenio onima koji žele da uđu u njegov pokoj ?
Zar ne ?
Pozdrav:
Јеврејима 4:
7. Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца.
8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.
9. Дакле је остављено још почивање народу Божијем.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
ne postoji drugi dan za počinak osim subote
nigdje nikada Isus nije nikome naredio nekakav drugi počinak
jer to je nemoguče
nemojte uzalud gubiti vrijeme tražeči nešto što ne postoji
poput alkemičara koji i dalje traže kamen mudrosti a svi znaju da ne postoji
ne dozvolite da vas sotona zavede na krivi put i da vam vrijeme milosti prođe a vi se ne spasite

Natrag