Лаж и манипулација, сецкање одређених делова само да подржи наслов. Сваком писменом човеку је јасно да ни говора нема о Декалогу, већ о следећим стварима:
1. Јованова, глава 2
1. Дечице моја! Ово вам пишем да не грешите; и ако ко сагреши, имамо заступника код Оца, Исуса Христа праведника,
2. И Он очишћа грехе наше, и не само наше него и свега света.
3. И по том разумемо да Га познасмо, ако заповести Његове држимо.
4. Који говори: Познајем Га, а заповести Његове не држи, лажа је, и у њему истине нема;
5. А који држи реч Његову, у њему је заиста љубав Божија савршена; по том познајемо да смо у Њему.
6. Који говори да у Њему стоји, и тај треба тако да ходи као што је Он ходио.
7. Љубазни! Не пишем вам нове заповести, него заповест стару коју имасте испочетка. Заповест стара јесте реч коју чусте испочетка.
А која је то заповест коју хришћани имају из почетка?
1. Јованова, глава 3
11. Јер је ово заповест, коју чусте испочетка, да љубимо један другог.
12. Не као што Каин беше од нечастивог и закла брата свог. И за који га узрок закла? Јер дела његова беху зла, а брата му праведна.
13. Не чудите се, браћо моја, ако свет мрзи на вас.
14. Ми знамо да пређосмо из смрти у живот, јер љубимо браћу; јер ко не љуби брата остаје у смрти.
15. Сваки који мрзи на брата свог крвник је људски; и знате да ниједан крвник људски нема у себи вечни живот.
2. Јованова, глава 1
5. И сад молим те, госпођо, не као да ти нову заповест пишем, него коју имамо испочетка, да имамо љубав међу собом.
6. И ова је љубав да живимо по заповестима Његовим. Ова је заповест, као што чусте испочетка, да у њој живите.
Само мали детаљ како се манипулише.
Добио си још на претходној страни:
10. Ако заповести моје уздржите остаћете у љубави мојој, као што ја одржах заповести Оца свог и остајем у љубави Његовој. 11. Ово вам казах, да радост моја у вама остане и радост ваша се испуни.
12. Ово је заповест моја да имате љубав међу собом, као што ја имадох љубав к вама.
13. Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје.
14. Ви сте пријатељи моји ако творите шта вам ја заповедам. (Јован 15)
То је Он рекао, не ми. Ми само цитирамо реч Божију, а ти иако цитираш исто као да не видиш шта пише.
14. И избрисавши писмо уредбе која беше против нас, и то узевши са среде прикова га на крсту; (Колошанима 2)
Матеј, глава 5
3. Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небеско;
4. Благо онима који плачу, јер ће се утешити;
5. Благо кроткима, јер ће наследити земљу;
6. Благо гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити;
7. Благо милостивима, јер ће бити помиловани;
8. Благо онима који су чистог срца, јер ће Бога видети;
9. Благо онима који мир граде, јер ће се синови Божји назвати;
10. Благо прогнанима правде ради, јер је њихово царство небеско.
11. Благо вама ако вас узасрамоте и успрогоне и кажу на вас свакојаке рђаве речи лажући, мене ради.
12. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили пророке пре вас.
13. Ви сте со земљи; ако со обљутави, чим ће се осолити? Она већ неће бити низашта, осим да се проспе напоље и да је људи погазе.
14. Ви сте видело свету; не може се град сакрити кад на гори стоји.
15. Нити се ужиже свећа и меће под суд него на свећњак, те светли свима који су у кући.
16. Тако да се светли ваше видело пред људима, да виде ваша добра дела, и славе Оца вашег који је на небесима.
17. Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.
18. Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши.
19. Ако ко поквари једну од ових најмањих заповести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небеском; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небеском.
Нигде о суботи ни реч, а ви сте ти који кваре и вама говори Господ јер саблажњавате и учите људе. Закон није укинут, већ испуњен. На нама је само да држимо, али не као ви телесно и својим трудом, већ срцем (љубављу) и вером. Све се на срце своди и ЉУБАВ. Ако нас Господ уводи у покој и испуни закон и 4. заповест, како онда ми држимо ту заповест? Како ћемо почивати и остати у покоју?
Јеврејима, глава 4
14. Имајући, дакле, великог Поглавара свештеничког, који је прошао небеса, Исуса сина Божијег, да се држимо признања.
Не да се држимо суботарења, већ признања Господа и да се никада не одрекнемо. Јер као што Израиљ не верова Господу, не уђе у покој и четрдесет година се Господ одврати од неверника и бунтовника. Никаква субота није била у питању, само ВЕРА.
Римљанима, глава 13
8. И не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другог; јер који љуби другог закон испуни.
9. Јер ово: Не чини прељубе, не убиј, не укради, не сведочи лажно, не зажели, и ако има још каква друга заповест, у овој се речи извршује, то јест: Љуби ближњег свог као самог себе.
10. Љубав не чини зла ближњему; дакле је љубав извршење закона.
Матеј, глава 22
35. И упита један од њих законик кушајући Га и говорећи: 36. Учитељу! Која је заповест највећа у закону?
37. А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом. 38. Ово је прва и највећа заповест.
39. А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.
40. О овима двема заповестима виси сав закон и пророци.
Марко, глава 12
32. И рече Му књижевник: Добро, учитељу! Право си казао да је један Бог, и нема другог осим Њега;
33. И љубити Га свим срцем и свим разумом и свом душом и свом снагом, и љубити ближњег као самог себе, веће је од свих жртава и прилога.
34. А Исус видевши како паметно одговори рече му: Ниси далеко од царства Божјег. И нико више не смеше да Га запита.