Jevrejima, glava 4

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, ipak je konfuzija u tome sto mi ne prihvatamo rec Bozju u potpunosti vec pridodajemo ljudsko tumacenje, i ako postoji princip da biblija samu sebe tumaci.
Ja licno nemam taj problem, vec sve sagledavam kroz biblijski kontekst.

Dakle, dok budemo u diskusiju ukljucivali svoja licna mislljenja, ne mozemo doci do rezultata.

Postujem tvoja misljenja ali se sa njima ne mogu sloziti, jer mi rec Bozja i Duh Sveti svedoce nesto suprotno.

Molimo se Bogu i on ce nam otkriti sta je istina.

Diskusiju naravno nastavljamo u duhu tolerancije.

Hvala ti i pozdrav u Gospodu Isusu Hristu.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Da, ipak je konfuzija u tome sto mi ne prihvatamo rec Bozju u potpunosti vec pridodajemo ljudsko tumacenje, i ako postoji princip da biblija samu sebe tumaci.
Ja licno nemam taj problem, vec sve sagledavam kroz biblijski kontekst.

Dakle, dok budemo u diskusiju ukljucivali svoja licna mislljenja, ne mozemo doci do rezultata.

Postujem tvoja misljenja ali se sa njima ne mogu sloziti, jer mi rec Bozja i Duh Sveti svedoce nesto suprotno.

Molimo se Bogu i on ce nam otkriti sta je istina.

Diskusiju naravno nastavljamo u duhu tolerancije.

Hvala ti i pozdrav u Gospodu Isusu Hristu.
nesumnjivo da je tako. ne bi ni trebali imati drugo svedocenje osim Duha svetoga. upravo Duh sveti i Bozja rec se slazu satvojim misljenjem,dasamo Rec i sveti Duh koji je pisac i sosptveni tumac iste zapisane reci moze doneti istinu. cesto se mi mozemo danima moliti,ali to bi bilo ravno valamovom iskustvu ,koji je pitao Gospoda za ono sto je Gospod vec jednom odgovorio Duhom svetim i prosledio svoje tumacenje. tako je i sa krstenjem bar jer je to problematicno tlo i diskutabilno samo ako nemamo poverenje u svetoga Duha. jer kada Isus kaze mateja 28,onda svakako da mozemo uvek pogresiti ili se praviti mudrijim od svetih apostola i samog Gospoda. jer nakon im je sve izgovorio,jos jedno im je rekao,nakon su apostoli veselo pozurili da idu sad svedociti o svemu,on ih je recima ZAUSTAVIO da idu najpre u gornju sobu i cekati silu sa visine,Duha svetoga! zastyo ih je Isus ovde zaustavio kad su vec imali sve pa i mateja,28? tek nakon su primili ucitelja u svoje zivote svetoga Duha na dan pedeseti oni su mogli reci u delima ap. sto je Isus rekao u mateju 28,krstavamo vas sve u ime Gospoda Isusa Hrista,to ime oca i sina i svetoga Duha. bez svetoga Duha mi mozemo jedni misliti ovako,drugio onako.tako da kad ponovo pitamo ono sto je sv. Duh vec protumacio u delima ili se ponovo opozivamo da pise nesto u mateju 28 navodno drugacije mi u stvari negiramo da je sv. Duh veci ucitelj od nas i da on ne znasto je to ucinio kroz apostole. moramo se sloziti da to nisu bili apostoli sa nekim cudnim drugim ucenjem od mateja 28 vec sv. Duh,a da je ono sto se kasnije desilo na nikeji 325.god. bilo drugo tudje jevandljelje,na kojem danas postavlja temelj na zalost veci deo hriscanstva koje je zastranilo ne samo u tome vec u puno cemu. kada se temelj izmesti,sva gradjevina se strasno rusi kazano je. i to sedanas vidi jasnije nego sve vekove do sada. crkve se ruse u svojem veriovanju ,pustaju koplja uvlacec unutar svet i greh. neka te Bog umudri i neka ti da snage da tragas iskrenije i hrabrije.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Ako smo potpuno predani Bogu i krsteni Svetim Duhom, a to moramo znati, onda ce nas Duh tako prirodno voditi ka poznanju istine i takodje gde trebamo da idemo da bi tu istinu pronasli.
Bog se coveku otkriva na razlicite nacine, kroz rec Bozju, glasom Svetoga Duha, kroz znakove i zivim iskustvima u nama samima i njegovom vodstvu koje onaj ko ih dozivljava zna da prepozna.
Takodje otkrivenjem njegove slave koju covek vidi duhovnim ocima.
Najvece otkrivenje Boga coveku je kroz prorostvo, gde Bog govori coveku na razlicite nacine.

Covek koji dozivi ovakva iskustva on je potpuno siguran u istinu koju je primio a u koju ga je osvedocio sam Bog Duhom svojim kroz pomenuta iskustva.
Takav covek ne tumaci pismo sam od sebe, vec ga Duh Sveti vodi u potpunom razumevanju.
Ne moguce je da takav covek uci nesto suprotno smislu jevandjelja a da sa druge strane oseca odobravanje Bozje, jer iskrenost coveka da spozna istinu i moleci se Bogu da mu ta istina postane potpuno jasna dovodi do toga da ga Duh usmerava da prepozna i odvoji ono sto je ispravno od onoga sto je ljudsko tumacenje.
Sama vera ili predanje Bogu nije neka misao koja lebdi tamo negde, i nema veze sa formalnim ispovedanjem vrere.
To je stanje ljudskog Duha koje se ispoljava u rodovima vere, i u stalnom neprekidnom prisustvu Svetog Duha u nasem bicu.
Predanjem Duh Sveti se nadprirodnim putem useljava u nas i nase srce, i ono biva omeksano i ispunjeno jednom zivom ljubavlju, mirom i radoscu koje se ne mogu opisati ljudskim recima, covek oseca kao da je sav teret spao sa njegovih pleca, on je vedar, pojacanih osecanja, nezan i saosecajan, brizan, pozrtvovan, on u potpunosti odrazava Hristov lik i karakter.
I sve dok odrzava zajednicu sa Bogom kroz molitvu i njegovu rec posvecujuci uticaj Svetog Duha ce biti u njemu i ciniti da duhovno raste i da mu istina bude se jasnija i slava Bozja sve ociglednija, i takav covek je siguran na putu istine..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691

Ako smo potpuno predani Bogu i krsteni Svetim Duhom, a to moramo znati, onda ce nas Duh tako prirodno voditi ka poznanju istine i takodje gde trebamo da idemo da bi tu istinu pronasli.
Bog se coveku otkriva na razlicite nacine, kroz rec Bozju, glasom Svetoga Duha, kroz znakove i zivim iskustvima u nama samima i njegovom vodstvu koje onaj ko ih dozivljava zna da prepozna.
Takodje otkrivenjem njegove slave koju covek vidi duhovnim ocima.
Najvece otkrivenje Boga coveku je kroz prorostvo, gde Bog govori coveku na razlicite nacine.

Covek koji dozivi ovakva iskustva on je potpuno siguran u istinu koju je primio a u koju ga je osvedocio sam Bog Duhom svojim kroz pomenuta iskustva.
Takav covek ne tumaci pismo sam od sebe, vec ga Duh Sveti vodi u potpunom razumevanju.
Ne moguce je da takav covek uci nesto suprotno smislu jevandjelja a da sa druge strane oseca odobravanje Bozje, jer iskrenost coveka da spozna istinu i moleci se Bogu da mu ta istina postane potpuno jasna dovodi do toga da ga Duh usmerava da prepozna i odvoji ono sto je ispravno od onoga sto je ljudsko tumacenje.
Sama vera ili predanje Bogu nije neka misao koja lebdi tamo negde, i nema veze sa formalnim ispovedanjem vrere.
To je stanje ljudskog Duha koje se ispoljava u rodovima vere, i u stalnom neprekidnom prisustvu Svetog Duha u nasem bicu.
Predanjem Duh Sveti se nadprirodnim putem useljava u nas i nase srce, i ono biva omeksano i ispunjeno jednom zivom ljubavlju, mirom i radoscu koje se ne mogu opisati ljudskim recima, covek oseca kao da je sav teret spao sa njegovih pleca, on je vedar, pojacanih osecanja, nezan i saosecajan, brizan, pozrtvovan, on u potpunosti odrazava Hristov lik i karakter.
I sve dok odrzava zajednicu sa Bogom kroz molitvu i njegovu rec posvecujuci uticaj Svetog Duha ce biti u njemu i ciniti da duhovno raste i da mu istina bude se jasnija i slava Bozja sve ociglednija, i takav covek je siguran na putu istine..

ima svakako istine u iznetom. s tim sto prorostvo kako je pisano ne znaci da je covek koji ga donosi bez provere,jer je pisano da cemnogi doci u ime Isusovoa ipak ce biti u bezakonju menjanju Reci. u mojsijevoj ponovljeni zakoni kaze da ako cak dodje prorok koji kaze sve i ispuni se,Bog ce ga poslati sa ciljom da proveri da li vise ljubimo coveka ili njega Boga ,te ce taj prorok i ako originalan je prorok pokusati da nauci i odvede krivom recju svete ljude,da ga kamenuju kao i laznog proroka. jedina meras je Rec,ili u starozavetnom smislu urim i tumim!
cak kad je Bog mojsiju davao rec on je kazao mu da njegov brat ce nositi urim i tumim koji ce kontrolisati svaku istinu! iznad takog proroka mojsija cak morala je stajati sila i istina urima i tumima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Da, Isus je upozorio da ce se pojaviti lazni proroci, ali to ne znaci da nevce biti i pravih., jer je to upravo ono sto govori i apostol Pavle, da je Bog dao svojoj novozavetnoj crkvi razlicite duhovne darove medju kojima je najveci prorocki dar.
Nase je da strazimo i da se molimo Bogu da prepoznamo prave proroke.

Jedan tekst govoreci o prorocima kaze od prilike, da duhovni, pa u tom smislu i prorok sve ispituje Duhom Svetim a da njega niko ne ispituje.

To znaci da covek moze iznositi rec Bozju koja mu je data kroz prorostvo, i da on prorockim darom koji mu je dat zna i vidi sta je u ljudskim srcima, i da on zna da je od Boga pozvan, a da ljudi mogu u to izraziti sumnju i ne verovati, ali da to ne menja stvari jer oni svoju sumnju grade na ljudskim misljenjima, a prorok iskljucivo na onome sto mu je Bog otkrio.

Prema tome, ljudsko neverovanje ne moze ukinuti istinu ili necije poslanstvo, jer razlika je u izvoru otkrivenja, Bozjeg naspram ljudskog.

Ja tebi mogu reci "JA SAM VESNIK BOZJI I IMAM PROROCKI DAR"
Ti naspram toga mozes reci "JA U TO NE VERUJEM"
Ja ti potom mogu reci "TO STO SI IZNEO NIJE OD BOGA VEC JE PROIZVOD TVOG LICNOG MISLJENJA I TO TI KAZEM JER MI JE TO BOG OTKRIO

U tom smislu prorok sve ispituje i zna sta je susta istina, dok ljudi koji sumnjaju ne mogu znati jer im to nije Bog otkrio, vec grade svoj stav na licnom misljenju.

"А нама је Бог открио Духом својим; јер Дух све испитује, и дубине Божије.
Јер ко од људи зна шта је у човеку осим духа човечијег који живи у њему? Тако и у Богу шта је нико не зна осим Духа Божијег.
А ми не примисмо духа овог света, него Духа који је из Бога, да знамо шта нам је даровано од Бога;
Које и говоримо не речима што је научила човечија премудрост, него шта учи Дух Свети; и духовне ствари духовно радимо.

А телесни човек не разуме шта је од Духа Божијег; јер му се чини лудост и не може да разуме, јер треба духовно да се разгледа.

Духовни пак све разгледа, а њега самог нико не разгледа.
Јер ко позна ум Господњи да Га поучи? А ми ум Христов имамо" ( 1 Korincanima 2. 10 - 16 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691

Da, Isus je upozorio da ce se pojaviti lazni proroci, ali to ne znaci da nevce biti i pravih., jer je to upravo ono sto govori i apostol Pavle, da je Bog dao svojoj novozavetnoj crkvi razlicite duhovne darove medju kojima je najveci prorocki dar.
Nase je da strazimo i da se molimo Bogu da prepoznamo prave proroke.

Jedan tekst govoreci o prorocima kaze od prilike, da duhovni, pa u tom smislu i prorok sve ispituje Duhom Svetim a da njega niko ne ispituje.

To znaci da covek moze iznositi rec Bozju koja mu je data kroz prorostvo, i da on prorockim darom koji mu je dat zna i vidi sta je u ljudskim srcima, i da on zna da je od Boga pozvan, a da ljudi mogu u to izraziti sumnju i ne verovati, ali da to ne menja stvari jer oni svoju sumnju grade na ljudskim misljenjima, a prorok iskljucivo na onome sto mu je Bog otkrio.

Prema tome, ljudsko neverovanje ne moze ukinuti istinu ili necije poslanstvo, jer razlika je u izvoru otkrivenja, Bozjeg naspram ljudskog.

Ja tebi mogu reci "JA SAM VESNIK BOZJI I IMAM PROROCKI DAR"
Ti naspram toga mozes reci "JA U TO NE VERUJEM"
Ja ti potom mogu reci "TO STO SI IZNEO NIJE OD BOGA VEC JE PROIZVOD TVOG LICNOG MISLJENJA I TO TI KAZEM JER MI JE TO BOG OTKRIO

U tom smislu prorok sve ispituje i zna sta je susta istina, dok ljudi koji sumnjaju ne mogu znati jer im to nije Bog otkrio, vec grade svoj stav na licnom misljenju.

"А нама је Бог открио Духом својим; јер Дух све испитује, и дубине Божије.
Јер ко од људи зна шта је у човеку осим духа човечијег који живи у њему? Тако и у Богу шта је нико не зна осим Духа Божијег.
А ми не примисмо духа овог света, него Духа који је из Бога, да знамо шта нам је даровано од Бога;
Које и говоримо не речима што је научила човечија премудрост, него шта учи Дух Свети; и духовне ствари духовно радимо.

А телесни човек не разуме шта је од Духа Божијег; јер му се чини лудост и не може да разуме, јер треба духовно да се разгледа.

Духовни пак све разгледа, а њега самог нико не разгледа.
Јер ко позна ум Господњи да Га поучи? А ми ум Христов имамо" ( 1 Korincanima 2. 10 - 16 )

ako bi smoisli tim smislom mislim da bi prorokmogao biti veci od Boga. jer Bog je taj koji je rekao da se moze javiti omaska kod proroka. u tom kontekstu kako si proglasio privilegovanijim jedan dar,ispda da bi recimo Bog rekao rec,a prorok bi rekao ne ja sam autoritet,ta rec nije u redu.jer onaj ko ima dar reci(Bog je podelio kaze duhovne darove,i dao jedne apostole,potom ucitelje,cudotvorce,proroke,sa svrhom da crkva ne bude zanesena svakom naukom ljudskom),moze se naci da mu dar bude ponisten cak i ako je to Bog dao rec istine jer prorok jedini ima visi autoritet.
zamisli dogadjaj sa mladim prorokom pri slanju u poset jerovoamu caru kada je dosao stari prorok i slagao mu proricuc damu je BOG OBJAVIO da ipak promeni Bozju zapovest da ne skrece jesti u tom mestu i skrenuvsi dobio je kar od Boga,rastrgao ga lav. jer Bog ne moze jednom reci ovako a drugi puta onako. ovde je mladi prorok vise verovao prorockoj reci nego li Bogu,tj. Reci!
Man of God - Mladi i stari prorok (Part. 1) - YouTube

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prorok nije autoritet, već je autoritet Bog koji mu je taj dar i dao.
Prorok ne može iznositi nešto što nije dobio od Boga, jer u suprotnom to bi bila njegova lična reč a ne nešto što bi dobio u nadahnuću.
Ako pogledamo starozavetne proroke oni su uvek proricali u ime Božje "OVAKO VELI GOSPOD" ili "DOĐE MI REČ GOSPODNJA"
Prorok po prirodi stvari već unapred poznaje određene stvari, ali i to je prožeto proročkim Duhom koji je u njemu i koji ga vodi u svakom trenutku da ih prepoznaje, recimo da li neko govori istinu ili ne, da li je iskren, obraćen, itd..

Zato sam naveo u jednom od predhodnih komentara, da je nanovorođeni čovek ispunjen Svetim Duhom siguran u istinu koju je spoznao, jer ona nije proizvod njegovih tumačenja, izvrtanja pisma, ili ljudske mudrosti, već je ona proizvod Božanskog otkrivenja u samom čoveku koje ga osvedočava da je u istini.
Ako bi taj čovek kojim slučajem učio nešto suprotno smislu jevanđelja došlo bi do problema, taj čovek ne bi imao Božje odobravanje.

Iz tog razloga ja ne mogu verovati pojedincima na ovom forumu poput Šardya, Adriana, Wanhelsinga, i slično, jer imam ovaj dar Duha koji me osvedočava šta je istina a šta laž, i da to razlikujem..

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Prorok ne može iznositi nešto što nije dobio od Boga, jer u suprotnom to bi bila njegova lična reč a ne nešto što bi dobio u nadahnuću.
Ako pogledamo starozavetne proroke oni su uvek proricali u ime Božje "OVAKO VELI GOSPOD" ili "DOĐE MI REČ GOSPODNJA"
Prorok po prirodi stvari već unapred poznaje određene stvari, ali i to je prožeto proročkim Duhom koji je u njemu i koji ga vodi u svakom trenutku da ih prepoznaje, recimo da li neko govori istinu ili ne, da li je iskren, obraćen, itd..

Zato sam naveo u jednom od predhodnih komentara, da je nanovorođeni čovek ispunjen Svetim Duhom siguran u istinu koju je spoznao, jer ona nije proizvod njegovih tumačenja, izvrtanja pisma, ili ljudske mudrosti, već je ona proizvod Božanskog otkrivenja u samom čoveku koje ga osvedočava da je u istini.
Ako bi taj čovek kojim slučajem učio nešto suprotno smislu jevanđelja došlo bi do problema, taj čovek ne bi imao Božje odobravanje.

Iz tog razloga ja ne mogu verovati pojedincima na ovom forumu poput Šardya, Adriana, Wanhelsinga, i slično, jer imam ovaj dar Duha koji me osvedočava šta je istina a šta laž, i da to razlikujem..
upravosmo o tome govorili,da je Bog u mojsiju rekao da ceposlati prrooka koji ce reci takokaze Gospod i doista oce biti Njegov,osim u jednom,menjace rec! i Bog kazedaproverim srca svojih kome vise veruju.a za proroka kaze kamenujte ga! zar pravog?
ako bi autoritet bio prorok onda smo mi u opasnosti da padnemo,on jeste autoritet ali ne iznad reci i takav mora da se po zapovesti proveri kroz rec.
u tome i lezi problem sto svi ovde mogu reci meni Duh Bozji svedoci. koliko onda imamo nauka? koji je Duh istinski? ne,samo jedno je mera,laodikeja,Rec jer je pisac reci sveti Duh i to mora da se slaze. na kraju ovde je krupno pitanje dali je neko primio Bozjeg svetog Duha obecanog u reci ili crkvenog duha!?

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
quote_icon.png
Prvobitno napisao Laodikeja

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bog je rekao proveravajte duhove jer svaki duh koji ne prizna da je Bog dosao u telu "ANTIHRIS JE"A VI ADVENTI MISLITE DA JE BOG ARHANGEL MIHAIL!Prosto andjeo?

Bratko ako tvrdis da si u pravu moras imati barem dva svedoka,tako biblija uci!ti tvrdis sam za sebe da si u pravu,dok tri svedoka negiras koji vide tvoje jeresi.A mrskavac je cetvrti svedok da si u jeresi..............vreme ti je da preispitas tu tvoju adventnu dogmu brate moj.

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
upravosmo o tome govorili,da je Bog u mojsiju rekao da ceposlati prrooka koji ce reci takokaze Gospod i doista oce biti Njegov,osim u jednom,menjace rec! i Bog kazedaproverim srca svojih kome vise veruju.a za proroka kaze kamenujte ga! zar pravog?
ako bi autoritet bio prorok onda smo mi u opasnosti da padnemo,on jeste autoritet ali ne iznad reci i takav mora da se po zapovesti proveri kroz rec.
u tome i lezi problem sto svi ovde mogu reci meni Duh Bozji svedoci. koliko onda imamo nauka? koji je Duh istinski? ne,samo jedno je mera,laodikeja,Rec jer je pisac reci sveti Duh i to mora da se slaze. na kraju ovde je krupno pitanje dali je neko primio Bozjeg svetog Duha obecanog u reci ili crkvenog duha!?

Rec Bozja je sistem po kome se proverava da li je nesto od Boga ili ne, ili da li neko govori u njegovo ime ili ne, na ovo se nadovezuje sam zivot onoga koji tvrdi da je u istini, ili je pak vesnik Bozji, jer Isus kaze "PO RODOVIMA NJIHOVIM POZNACETE IH"

Mi smo skloni da sve banalizujemo, i da sve sto nije u skladu sa nasim ustaljenim misljenjima diskreditujemo.

To je upravo ono o cemu sam ja govorio, da u tom smislu prorok sve ispituje i zna sta je susta istina, dok ljudi koji sumnjaju ne mogu znati jer im to nije Bog otkrio, vec grade svoj stav na licnom misljenju.
Takvi ljudi treba da promene svoj sistem ili sam temelj rasudjivanja.
To znaci da ne treba u startu poci od predpostavke koja bi odprilike glasila "AH OVAJ JE ADVENTISTA..ILI JEHOVIN SVEDOK SEKTAS, JA U TO STO ON IZNOSI NE VERUJEM'" jer Bog ce upravo namerno zbog takvog tvrdog stava progovoriti kroz one kroz koje najmanje ocekujemo i gde se najmanje nadamo.

Da, mi upravo to cinimo, sudimo u startu bez da smo proverili i ispitali..

Zato nasa prva misao treba da bude, Gospode pokazi mi da li je ova rec istinita, a ja sam spreman da je poslusam bez obzira na cenu, gubitak ugleda u drustvu, svojih licnih prijatelja, materijalne sigurnosti, itd.

Natrag