Jesu li Otac i Sin "jednaki", jesu li Osobe istoga Boga?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikeja te funsnote su pisali trojičari, naravno da će nešto napisati - jer to napisano je toliko očito, da ne bi slučajno zbunilo trojičare. Kako ti izvrćeš...što piše ovdje -

Postoji vreme kada je Hrist proizišao od Boga, iz Očevih nedara (Jovan 8:42; 1:18), ali to vreme je bilo toliko daleko u večnosti da je skoro bez početka. Poenta je da je Hrist rođeni Sin, a ne stvoreno biće.

Vidiš da Vagoner veli da je Isus proizišao iz Oca daleko u vječnosti da je skoro bez početka....a ti tvrdiš da se ovdje radi o rođenju na Zemlji....nemoj izvrćati više molim te...
Slape zar ti nije drago da su Jelena i pioniri vjerovali kao i RKC da je Isus rođen u vječnosti? Jer ovdašnji adventisti vjeruju ovo 1980 učenje...


Kainos, da li si ti uopste procitao celu tu Vagonerovu knjigu?
Po svemu sudeci nisi, vec kopas i vadis citate iz konteksta koji ti naizgled lice na nekakve dokaze.

To sto ti iznosis je apsolutna neistina, i tvoje nerazumevanje, a mozda i namerno vadjenje iz konteksta Vagonerovih reci, jer kao sto napisah - pitanje je da li si ti uopste procitao celu tu knjigu, jer ako jesi onda namerno svesno vadis i prekrajas tekstove, a ako nisi onda si u neznaju, a uzrok je taj sto kopas po njoj da bi pronasao nekakav dokaz bez da si procitao celu knjigu da bi spoznao sta on govori u celini.

Ti cinis Vagonera i ono sto je on pisao kontradiktornim, a u stvari ti si kontradiktoran, jer u tekstu koji si sam ovde postavio - jasno pise "da Isus nije stvoreno bice"
Sta onda znaci Vagonerova izjava "da je Isus u jednom dalekom trenutku istorije proizasao ili izasao iz ocevih nedara?"

Evo sta znace.

Isus je oduvek bio jedno sa Bogom, i Bog zajedno sa njim.
Nestvoren, samopostojeci, izvor zivota, i posedovao je sve druge Bozanske atribute koje poseduje i Otac.
Kada je Bog stvarao bica u kosmosu, a potom i na zemlji ( andjele i ljude ), Isus je bio taj koji je odredjen da izadje iz okruzenja Bozje svetlosti i slave u koju stvorena bica ( andjeli i ljudi ) ne mogu da zavire niti da joj pristupe i gledaju Boga licem k licu.
Isus je izasao iz te Bozje prisutnosti kako bi stvorena bica gledajuci njega kao sliku Bozju videli i spoznali Boga a da ne poginu od njegove slave "jer je on oganj koji spaljuje" kaze rec Bozja.

To znaci da je Isus proizisao ili izasao iz Bozjih nedara, jer je pre toga Bog bio u Isusu i Isus u Bogu, u njegovoj prisutnosti.

Sto se tice izraza "rodjen" vec sam objasnio da Vagoner tu govori o predestinaciji Hristovog rodjenja na zemlji, gde je odluceno u jednom trenutku vecnosti - da se Isus rodi na zemlji kao spasitelj, kao sto i Bozja rec kaze "DA JE ISUS HRIST JAGNJE ZAKLANO OD POSTANJA SVETA"

Na kraju da kazem da me Gospod i u ovim trenutcima dok ovo pisem, i dok sam pisao odgovor na tvoj prvi komentar - osvedocava u sve ovo sto iznosim. Amin!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.391
A jesi li ti idolopoklonik, s obzirom da si klanjatelj "proročice plagijatorice"?


Ja sledim Božiju Reč a gde je neko u skladu sa time ja to prihatam..bila Helen Vajt, bio vladika Nikolaj, sveti Sava ili sv. Avgustin. Pismo je kriterijum.

Jovane, i te kako je bitno sta su ucili pioniri Adventizma, i posebno Ellen White, a oni su za temelj vere imali bibliju, i ucili su da su Isus i Sveti Duh Bozanske licnosti vecne nestvorene.


Elen Vajt izuzimam, već govorim o pionirima koji nisu imali svo znanje...to nije ništa čudno jer su tek počinjali uviđati velike stvari. O pitanju Božanstva Isua Hrista i Duha Svetoga odgovorno tvrdim bili su daleko od istine. Ne svi naravno..ali malo njih je imalo pravu sliku o ovome.

To ne znači da ih nije vodio Duh Sveti u svemu u čemu je trebalo. Niti je sva istina trebala da se zna da bi Duh vodio..jer Duh Sveti ne vodi po našim delima i znanju nego kako hoće...Bog nije imao nameru da im sve da i otkrije potrebno je bilo vreme. Bog ne deluje da usadi svu ispravnu doktrinu odmah već postepeno.

Istina, nisu koristili izraz "trojstvo" jer taj izraz ne postoji u bibliji.

Tako je i čak je suprotno Bibliji.

Ti si Jovane protivnik ovog adventistickog ucenja o Isusu kao Bogu vecnom nestvorenom, i ovi na forumu napadajuci tebe - stavljaju u isti kos i Adventisticku crkvu,

Znaš ti dobor da oni ne napadaju sa dokazom već uprkos svemu. Nemaju oni nikakvoh kriterijuma u napadu jer ih baš briga..jesi video Slapov odgovor Kainosu? Baš me briga kaže čovek, što ti verujš u katolički nauk o večnom ishođenju Sina...meni je kaže on bitno da te napadam...to mu je jedino važno..šta ga briga...

A ja pišem na osnovu Pisma i takođe ne zanima me šta će on da misli...jer i on zna dobro da razgraniči stvari ali namerno trpa sve da bi se rugao..on NE ZNA DA DISKUTUJE...

A Večno Sinovstvo nije Biblijski nauk iako ga Adventisti zvanično poučavaju..zapravo ne svi...to je nauk RKC tj. Nikejskog kreda vere. To uče isto i US Adventisti...tako da to trebaš malo videti u Pismu.

Adventisticka crkva i Ellen White i svi pioniri - zauzimaju diametralno razlicit stav od tvog.


Nisam siguran za EGW..njene reči mnogi adventisti tumače van konteksta Pisma. Bez razumevanja Pisma ne može se razumeti ni ono što je ona pisala. Adventisti ne trebaju da grade svoje učenje na EGW izjavama već njene izjave da razumenju u kontekstu Pisma posebno u vezi ove teme. Može se lako upasti u zamku neznanja konteksta njenog pisanja a tu su najviše pali US Adventisti...tumače je bez Pisma. Njeni spisi o ovoj temi nikako bez konteksta Pisma.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovane, licno mi je cudno da pojedini u crkvi citaju bibliju i spise Ellen White, a veruju razlicito po pitanju Isusovog Bozanstva, i licnosti Svetog Duha.
Ja poznajem pojedince koje necu imenovati, koji se deklarisu kao Advenisti, a uce suprotno od zvanicnog stava crkve po ovom pitanju.

Ja licno jesam pristalica ucenja da Isus jeste Bog nestvoreni zajedno sa Ocem, i da je Sveti Duh osobna Bozanska licnost i Bog zajedno sa Ocem i Gospodom Isusom.
Istina, nikada nisam praktikovao da Boga etiketiram izrazom "trojstvo" vec drugim jasno objasnjavajucim izrazima.
Takodje, na mene i moj stav nije uticalo verovanje tradicionalnih crkava, vec je moj stav proizisao iz vere u biblijsko ucenje o Bogu, Gospodu Isusu, i Svetom Duhu, gde sam kontekstualno potpuno takoreci razbio ovu temu, i dosao do potpunog uverenja koje sada zauzimam.

Proucavajuci spise Ellen White zakljucio sam da i ona to isto pise u svojim spisima, a potom i ostali poput Vagonera.
Ipak, nisam od onih koji su preokupirani time da dokazu ovu istinu, i cak sta vise zauzeo sam stav da ta istina nije od presudnog znacaja za samo spasenje, jer i Ellen white kada govori o prirodi Gospoda Isusa Hrista napominje - da ako neko ne razume ovo, da time ne bi trebao ni da se bavi, jer ce mo neke pojedinosti spoznati tek u vecnosti, kaze Ellen White.

Dakle, ima mnogo vaznijih istina presudnih za spasenje coveka kojim bi trebali da se bavimo.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.391
Jovane, licno mi je cudno da pojedini u crkvi citaju bibliju i spise Ellen White, a veruju razlicito po pitanju Isusovog Bozanstva, i licnosti Svetog Duha.
Ja poznajem pojedince koje necu imenovati, koji se deklarisu kao Advenisti, a uce suprotno od zvanicnog stava crkve po ovom pitanju.
Ja licno jesam pristalica ucenja da Isus jeste Bog nestvoreni zajedno sa Ocem, i da je Sveti Duh osobna Bozanska licnost i Bog zajedno sa Ocem i Gospodom Isusom.


Ni je ne negiram Božanstov Tri Božanska Bića. Samo što ukazujem da Isus na zemlji nije došao u Božanskom ruhu. Iako je Božanstvo na jedan čudan i neobičan način povezano sa Hristom ali ne po prirodi. Povezano je u pogledu sudbine Čoveka Isusa Hrista....ima još zaimljivh stvari koje nisam pomenuo ali otom potom.

Tako da me ne shvatiš pogrešno..Božanski plural postoji ali ne na način na koji je to definisao Nikejski sabor 325. n.e. Onaj Biblijski je sasvim drugačiji.

Naravno, ni ovo nije od presudnog značaja za spasenje. Sla
em se sa tobom.
 
Natrag
Top