Isusov polozaj na nebu

Dal je nakon odlaska na nebo Isus jednak Jehovi?

• Jednak je Jehovi

Votes: 8 57,1%
  • Naravno da nije jednak,on je poslusan Jehovi

Votes: 6 42,9%
  • nesmem da se izjasnim za odgovor 2 zbog troicara

Votes: 0 0,0%

• Total voters
    14
Član
Učlanjen(a)
16.11.2011
Poruka
188
Neces ti vise dobiti nijedan moj odgovor posto si neozbiljan i ne dozvoljavas normalan razgovor.
Ja ti postavim pitanje, da mi das dokaz iz manuskripata NZ da tamo ima bozje ime: ''Jehova'', a ti posto nemas. Onda mi postavljas kontra pitanje.
Ovo uopste nije tema , promasio temu i ne postavljaj takva pitanja ovde !!!!!!!!!!!!!

Član
Učlanjen(a)
16.11.2011
Poruka
188
Ja jesam ozbiljan ali ti nisi. Ja te pitam pitanje da mi dostavis dokaz , da je tvoj Bog pod imenom ''Jahve'' zadrzao svoje ime i u Novom Zavetu i ti ga nemas.
A od mene trazis da ti ja dam rec ''trojstvo u bibliji''.
Takve reci nema, jesmo li to odgovorili vec hiljadu puta, ali da nauka kao takva je sadrzana u tekstu.
''I troje je sto svedoce na nebu Otac, Rec i Sveti Duh i ovo je troje jedno!''

Dakle zasto ti ne odgovaras na jasne biblijske stihove nego insistiras na terminima?
Prva Ivanova po stilu jako nalikuje četvrtom Evanđelju, koje je nedvojbeno napisao Ivan, a to služi kao potvrda da je on pisac i te poslanice. Naprimjer, na početku poslanice stoji da je pisac osobno vidio ‘riječ života, vječnog života koji potječe od Oca i koji nam je objavljen’, a te su riječi vrlo slične uvodnim riječima Ivanovog Evanđelja. Nadahnutost Prve Ivanove potvrđuje Muratorijev fragment i mnogi ranocrkveni pisci, naprimjer, Irenej, Polikarp i Papija — svi iz drugog stoljeća n. e. Prema Euzebiju (oko 260 – oko 340. n. e.), nadahnutost Prve Ivanove nikad se nije dovodila u pitanje. Ipak, valja napomenuti da neki stariji prijevodi u 5. poglavlju na kraju 7. i na početku 8. retka dodaju riječi: “na nebu: Otac, Riječ, i sveti duh; i ovo je troje jedno. I troje je što svjedoči na zemlji” (Karadžić). No te se riječi ne nalaze ni u jednom od starih grčkih rukopisa i očito je da su dodane kako bi se poduprlo učenje o Trojstvu. Većina suvremenih prijevoda Biblije, i katoličkih i protestantskih, ne sadrži te riječi u glavnom tekstu (1. Ivan. 1:1, 2).
4 Ivan je napisao ovu poslanicu kako bi ‘svoje ljubljene’, svoju ‘djecu’, zaštitio od lažnih učenja ‘mnogih antikrista’ koji su bili izašli od njih i koji su ih pokušavali odvući od istine (2:7, 18). Na te je otpadnike, antikriste, možda utjecala grčka filozofija, između ostalog i rani gnosticizam, čiji su sljedbenici tvrdili da imaju posebnu mističnu spoznaju Boga. Odlučno se suprotstavljajući otpadništvu, Ivan je detaljno obradio tri teme: grijeh, ljubav i antikrista. Način na koji je govorio o grijehu i o vrijednosti Isusove žrtve za grijehe ukazuje na to da su ti antikristi samopravedno tvrdili da nemaju grijeha i da im ne treba Isusova otkupna žrtva. Zbog svoje “spoznaje” Boga, postali su egocentrični i sebični i prestali su voljeti druge, a Ivan ih je razotkrio jer je stalno isticao važnost iskrene kršćanske ljubavi. Osim toga, Ivan je očigledno pobijao njihova lažna učenja jer je objašnjavao da je Isus doista Krist, da je postojao i prije nego što se rodio kao čovjek te da je došao u tijelu kao Sin Božji kako bi omogućio spasenje svima koji pokažu vjeru (1:7-10; 2:1, 2; 4:16-21; 2:22; 1:1, 2; 4:2, 3, 14, 15). Ivan je te lažne učitelje jasno ožigosao kao ‘antikriste’ i naveo mnogo toga po čemu se mogu prepoznati djeca Božja i djeca Đavlova (2:18, 22; 4:3).

To ne znači da se nije pokušalo promijeniti Riječ Božju. Pažnje vrijedan primjer je 1. Ivanova 5:7. U King James Version iz 1611. čitamo: “Troje je što svjedoči na nebu: Otac, Riječ i sveti duh i ovo troje je jedno.” Jednako je i u našem prijevodu Daničić — Karadžić. Ali te riječi ne nalazimo ni u jednom ranijem rukopisu Biblije. Očito ih je netko dodao, pokušavajući poduprijeti nauku o trojstvu. Budući da ove riječi nisu dio Riječi Božje, one se više ne javljaju u novijim prijevodima Biblije.
20 Onaj tko tvrdi da Biblija ne sadrži informacije jednake onima koje su prvobitno zapisane, taj jednostavno ne poznaje činjenice. Jehova Bog se pobrinuo da svoju Riječ zaštiti ne samo od grešaka prepisivača, nego i od pokušaja drugih da joj nešto dometnu. Sama Biblija sadrži Božje obećanje da će njegova Riječ i za nas danas ostati sačuvana u čistom obliku (Psalam 12:6, 7; Danijel 12:4; 1. Petrova 1:24, 25; Otkrivenje 22:18, 19).

5:5-8 — Kako su voda, krv i duh svjedočili da je “Isus Sin Božji”? Voda je svjedočila da je “Isus Sin Božji” jer je Jehova prilikom njegovog krštenja u vodi javno izjavio da je on njegov Sin (Mat. 3:17). Isusova krv, odnosno život koji je dao kao “odgovarajuću otkupninu za sve”, također je pokazala da je on Božji Sin (1. Tim. 2:5, 6). I sveti je duh svjedočio da je “Isus Sin Božji” kad je prilikom Isusovog krštenja sišao na njega i dao mu moć da “prolazi zemljom čineći dobro i liječeći sve koje je Đavo tlačio” (Ivan 1:29-34; Djela 10:38).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Ja jesam ozbiljan ali ti nisi. Ja te pitam pitanje da mi dostavis dokaz , da je tvoj Bog pod imenom ''Jahve'' zadrzao svoje ime i u Novom Zavetu i ti ga nemas.
A od mene trazis da ti ja dam rec ''trojstvo u bibliji''.
Takve reci nema, jesmo li to odgovorili vec hiljadu puta, ali da nauka kao takva je sadrzana u tekstu.
''I troje je sto svedoce na nebu Otac, Rec i Sveti Duh i ovo je troje jedno!''

Dakle zasto ti ne odgovaras na jasne biblijske stihove nego insistiras na terminima?

Hocu i ja onda da ti meni das termin iz biblije , izraz: ''JEHOVA'' u Novom Zavetu.
Podvuci mi u tekstu gde je on zadrzao svoj identitet kao jedan Bog.
Znaci da kaze: ''JA SAM JEHOVA I NEMA DRUGOG BOGA'' i ''ISUS NIJE BOG NEGO JAHVE JEDINI'' i sl..
Daj u NZ tekst gde je ''Jahve'' recju odvojen od imena ''Isus''. Znaci podvuci u tekstu manuskripata rec YHWH.
Daj da vidim.

Ako nemas da to pise, onda ti izmisljas kada stavljas rec ''Jahve'' u NZ na mesto gde je ''Kirios Isus'' pises: ''Gospod Isus'' , a na mesto gde je ''Kirios Bog'' pises: ''Jehova Bog''.

Ajde da vidimo , kako ti izmisljas, dokazi?
Daj mi manuskripte???

mire000, mire000 ja tebi celo vreme govorim da se moj Bog JYHW, JEHOVA Bog moj se pobrinuo da u mojoj Bibliji bude napisano njegovo presveto personalno ime, ali ti to ne svataš. Zar ne vidiš da u tvojoj bibliji toga imena nigde nema, šta misliš zašto?
Zato što tvoji ELOHIMI nisu sposobni sačuvati svoja imena kada ste ga izbacili iz vaše biblije! razumeš ti o čemu ja govorim?

mire000 koliko puta tebi neko treba da kaže a ti to i da svatiš da reč BOG ima svoju definiciju?
Bog je titula, položaj ili moč neke osobe! šta hoćeš da ti ja sada opet dostavim te dikcionare? nema svrhe, to sam već uradio, nego idi ti lepo pretraži post i analiziraj dikcionar i definiciju. Ili drugi put kada ti neko nešto dostavi da ko čovek to i pročitaš.
mire000 ja ću tebi to jednostvno kratko i jasno a ti ako ni to ne razumeš, šta ću ti ja kolega.

Božije ime možeš naći i u tvoju Bibliju na oko 7000 mesta, u tvom starom zavetu isto kao i u novom zavetu, "Tamo gde je pisac Biblije dometnuo Gospod". A kad je reč o manuskriptima da tamo nema YHWH ništa čudno kolega pa izbacili ste YHWH i iz starog zaveta. Pokaži ti meni bar jedan stih iz te tvoje biblije, ako ga imaš da vidim gde piše božije personalno ime YHWH, imaš ga?

A što se tiče KIRIOSA pa to je bar jednostavna stvar, to je u interesu mnogobožaca da je tako, a kako drugačije bi vama godilo ako ne da svrstavate sve pod KIRIOS, tako vam je lakše od JEDNOG Boga da napravite TRI! tačno?
Nego da ja tebe pitam jednostvno pitanje i dokažem šta mnogobožcu odgovara.

Da li je tačno da u novi zavet gde god piše KIRIOS to se odnosi samo ili isključiva na Isusa?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ucenje o trojedinom Bogu nije Tertulijanovo vec biblijsko.

Sotona je nasuprot ovom biblijskom Bogu - stvorio lazno pagansko trojstvo.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305

To ćemo svi videti kad ti dostaviš iz tvoje biblije te dokaze. Bar jedan jedini stih gde piše da tvoj Bog nije JEDAN nego TROJEDAN, imaš stih?

Dok ti ne dostaviš bar jedan biblijski stih ja ću tebi o tome ko je Tertullian a i po čemu je on poznat.

Quintus Septimius Florens Tertullianus,anglicisedasTertullian(/tərˈtʌliən/; c. 160 – c. 225 AD),[1]was a prolific earlyChristianauthor fromCarthagein the Roman province of Africa.[2]He is the first Christian author to produce an extensive corpus ofLatinChristian literature. He also was a notable earlyChristian apologistand a polemicist againstheresy.Tertullian has been called "the father ofLatin Christianity"[3][page needed] and "the founder of Western theology."[4]

Ko je Tertullian
Tertullian
From Wikipedia, the free encyclopedia
Though conservative,he did originate and advance new theologyto the early Church.He is perhaps most famous for being the oldest extant Latin writer to use the termTrinity(Latin,trinitas),[5]and giving theoldest extant formal exposition of a Trinitarian theology.[6]Other Latin formulations that first appear in his work are "three Persons, one Substance" as the Latin "tresPersonae,una Substantia" (itself from theKoine Greek"treisHypostases,Homoousios").[4]He wrote his trinitarian formula after becoming aMontanist.[4]However, unlike many Church fathers, he was never canonized by the Catholic Church, as several of his later teachings directly contradicted the actions and teachings of the apostles.

A za sve one koji ne znalu čitati, priložim i na našem jeziku.

Tertulijan

Tertulian, punimimenomKvintSeptimijeFlorencije(QuintusSeptimiusFlorensTertullianus), (Kartaga, oko160Kartaga, oko240) jejedanodnajznačajnijihkršćanskihlatinskihpisacasvogdoba. Bio jeapologetai žestok protivnikjeresi.

Kratko vreme po kršćenjukatolik, veći dio zrelog doba je proveo kaomontanista. Kasnije se čak govori i o tertulijanistima, što se nekad tumači da je došao u raskorak i s montanističkom većinom. I pored svega, ikatoličkaipravoslavna crkvaga smatraju jednim odcrkvenih otacai bitnih ranih kršćanskihteologa.

Tertulijan je verovatno najpoznatiji po tome što je najstarijilatinskipisac koji koristi izrazTrojstvo(Trinitas)[1], i daje najstarije postojeće formalno izlaganje trinitarne teologije.[2]On je napisao svoju trinitarnu formulu nakon što je postaomontanist, teje njegovа idejа u početku odbačenа kao jeres od strane crkve, ali je kasnije prihvaćenа kao ortodoksija.[3]Dosta njegovih spisa ostalo je sačuvano do danas.]

E a sada da proverim da si ti svatio šta se ovde piše zamoljavam da mi naznačiš i podvučeš sledeće:

Po čemu je Tertullian poznat i kako je Tertullian prozvan?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, ja sam vec odgovorio da bi mi u tom slucaju trebali da odbacimo celu bibliju, posto kasniji crkveni oci nisu pisali SAMO o trojstvu, vec i o mnogim drugim biblijskim istinama.

Evo pitam te, zasto si se okomio SAMO na ovu istinu o kojoj su pisali crkveni Oci, budi posten pred sobom i onda odbaci i sve ostale istine - da je Isus mesija Hristos sin Bozji, da je umro na krstu, itd, itd.

Evo citata iz dela ↑ Tertulian, De virginibus velandis, 1:

„Pravilo vjere jedno je posvema, jedino nepromjenljivo, i koje ne podliježe preobrazbi, tj. vjerovati u jednoga jedinoga Boga svemogućega, sazdatelja svijeta, i u njegova Sina Isusa Krista, rođena iz djevice Marije, razapeta na križ pod Poncijem Pilatom, treći dan uskrišena od mrtvih, primljena u nebesa, koji sada sjedi o desnici Očevoj, koji će doći suditi žive i mrtve također preko uskrsnuća tijela. Dok ostaje taj zakon vjere, ono drugo što se tiče discipline i ponašanja, dopušta novost ispravka, po tome, naime, što milost Božja djeluje i napreduje sve do svršetka.

Posto je ovo pisao Tertulijan, zasto ne odbacis sve ovo?

Dakle, zakljucak je da mi ne mozemo na osnovu spisa crkvenih otaca da zakljucujemo sta je istina a sta ne, jer su crkveni oci pisali i pozitivne - biblijske istine.
Rec Bozja je ono iz cega trebamo sagledavati istinu i odbacivati lazna ucenja na osnovu biblije.

U vezi trojedinog Boga je sve do sad jasno.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Prijatelju, ja sam vec odgovorio da bi mi u tom slucaju trebali da odbacimo celu bibliju, posto kasniji crkveni oci nisu pisali SAMO o trojstvu, vec i o mnogim drugim biblijskim istinama.

Zaš nisi kao Adventista odbacio celu Bibliju? ako Biblija uči jedno a ti nešto drugo koja je ta tvoja logika da još nisi odbacio Bibliju, ti Laodikeja ni sa logikom nemaš ništa zajedničko a sa Bogom još manje.

Evo pitam te, zasto si se okomio SAMO na ovu istinu o kojoj su pisali crkveni Oci, budi posten pred sobom i onda odbaci i sve ostale istine - da je Isus mesija Hristos sin Bozji, da je umro na krstu, itd, itd.
.

Laodikeja, Laodikeja! jednostavno da ti raskopam klub za dezinformaciju zar još nisi primetio?
Koliko puta tebi neko treba da kaže da TROJSTVO nije Biblijska nauka, to je Tertullanova filozofija i on ti je učitelj a ne Isus, HRISTOS Boga živoga! Ti Laodikeja pljuješ po Isusu i njegovim jevanđeljem, a tvom licemerstvu nema kraja, vidi sad ovo:
Kažeš:
da je Isus mesija Hristos sin Bozji, da je umro na krstu,

Kako zar ti sada Isus sin Božiji? Nije ti više inkarnirani Bog YHWH iz starog zaveta koji se žrtvovao, patio i mučio do same svrti za ljudske grehe, ha?
Laodikeja, Laodikeja i ti meni da pričaš o poštenju, kako to?
A izvini, tek sad svatam da i ti prihvatio Biblijsku istinu odbacivši lažno učenje Adventizma, bravo Laodikeja to je za svaku pohvalu. Napreduješ, samo tako.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Za sada prekidam svaku diskusiju sa tobom, jer si ironican, drzak i neozbiljan, i plus lazljivog duha.
Ponasas se kao dete od 13 godina.

Izvini sto ti to kazem, ali to je tako.

Kada se budes molio Bogu za minimum ozbiljnosti i posvecenog Duha - mozemo nastaviti.

Pozdrav i svako dobro.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305

Budi toliko ljubazan pa mi pojasni koja je to razlika među lažnog paganskog trojstva i jednog Presvetog Trojednog Boga sa tri lica odnosno tri zasebne ličnosti ili TRI potpuno posebne osobe?
Mislim TRI u jednog Boga.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ti si u nepoznavanju gradje napravio gresku, jer nije Tertulijan stvorio ideju paganskog trojstva - vec ona potice iz Vavilona, gde je Nevrod Nojev praunuk zajedno sa svojom zenom Semiramidom stvorio kult sunca i Bogova plodnosti, sa ciljem da prkosi Bogu, i stvori svoju licnu religiju naspram Bozje.

Naime, kada je Nevrod propovedao izvesnom caru da on treba da obozava sedam zvezda zvezdanog sazvezdja- ovaj car je naredio da ga ubiju strasnom smrcu.
Nakon Nevrodove smrti - njegova zena Semiramida je rodila sina i dala mi ime Tamuz, i objavila svima u carstvu da je to reinkarnirani Nevrod bog sunca, a da je ona majka bozja, nadenuvsi sebi razlicita imena - devica majka, kraljica neba..
To je bilo prvo pagansko trojstvo koje su kasnije preuzeli svi mnogobozacki narodi pod razlicitim imenima - Horus, Oziris, Izida u Egiptu, Brama, Jupiter, Junona, Minerva u Rimu, Visnu, Siva u Indiji...

Dakle, istina o trojedinom Bogu je postojala od pocetka, i Bog se otkrio prvim ljudima kao Elohim - ukome su vise licnosti, ali je sotona preko Nevroda stvorio kopiju Bozanskog trojedinog Boga u slici Semiramide, Nevroda i Tamuza.

Natrag