Mire, zapovest to ne kaze, nego kaze "Nemoj ih graditi i nemoj im se klanjati, niti im sluziti." Ne kaze nemoj ih onbozavati.
Brate moj dragi, ali to je znacenje te zapovesti! Ne odnosi se zapovest na "sam cin" vec na "srce"! Zar ne znas da su sve zapovesti "duhovne"?
Mogao je on napisati i "nemoj ih ljubiti" pa bi vi onda rekli - da je "poljubac greh"? Ne Marko, nije "poljubac greh" nego "stav srca"!
Dakle, ako ti "mislis da poljupcem ili klanjanjem" cinis obozavanje predmeta, onda si prekrsio zapovest a ako je tvoj "stav srca" drugaciji i ako tim "cinom" ti ne smatras da obozavas predmet, onda nisi pocinio greh!
Zato sam i postavio sliku gde ljudi "ljube sliku Ksenije Pajcin" i nijedan od njih ne misli da je "taj predmet Bog" ili da je to ona licno, oni nisu idolopoklonici zbog "samog tog cina"! Vec iskazuju osecanja!
Tako je i kod nas, vernici izrazavaju emocije ispred lika, ali niko tim "cinom" ne obozava taj predmet kao da je on sam Bog!
Razmisli malo, jevreji su imali zmiju i svaki od njih je "gledao u zmiju" (sto je bio cin) i tako se izlecio, ali kad je "gledao" da li je to znacilo obozavanje predmeta? -
NIJE! Sam "cin" bilo koje vrste bio on pogled ili naklon, nije dokaz obozavanja ili krsenja zapovesti!
Ti ne mozes Marko "
osuditi ljude zbog spoljasnjeg cina", jer se gleda ono sto je u srcu! A njima nije u srcu obozavanje tog lika umesto Boga, niti ih crkva uci da to misle!
Dacu ti jedan slican primer, kad su subotom ucenici trgali klasje i jeli "to je bio prekrsaj slova zakona" (da ne ulazimo sad u teologiju, posto je ta subota bila 'velika subota', tog datuma je bilo eksplicitno zabranjeno "trganje klasja" imas u SZ). Oni su dakle "prekrsili slovo zakona" ali nisu prekrsili "duh zakona". Jer svojim "spoljasnjim cinom" oni nisu mislili da uvrede Boga i da prekrse njegovu zapovest, jer su bili u potrebi za hranom.
Dakle, ne mozes ti "spolja suditi coveku" na oci, vec po srcu Marko. Bitne su covekove pobude, zasto on nesto cini!
Ali zapovest zabranjuje izgradnju predmeta u tu svrhi, klanjati im se i sluziti im!
Marko brate, da je "izgradnja" likova stvarno bila zabranjena ne bi onda ni Mojsije izgradio zmiju koja je bila "predstava Hrista". Nije dakle bila svrha te zapovesti da zabrani gradnju likova , vec je svrha zapovesti bila da zabrani "obozavanje likova"!
Kada kaze "
ne gradite sebi nikakvog lika, od onoga sto je gore... jer ne videste nikakvog lika.." , razlog nije bio da "zabrani likove"! Jevreji su vec imali "likove andjela na poklopcu kovcega" , dakle nije to bio razlog - "zabraniti likove"! Vec je razlog bio da ih zastiti, da ne bi "po svom nahodjenu crtali", jer su bili skloni da "Boga pogresno predstavljaju" , naime buduci pagani, bili su skloni da Boga predstave cak i teletom. I to je uvreda! Zato im to zabranjuje, a ne zbog samog lika.
Nama pak, koji smo Hrista videli i koji smo andjele videli, svojoj crkvi danas, Bog je zapovedio kao i nekad Mojsiju - "
gledaj da sve nacinis prema slici koja ti je pokazana na gori". Zato Marko moj crkva nasa ima slike, kao i jevreji sto su imali nekad.. Jer Bog je to zapovedio, a ne zato sto se nekom coveku eto "cefnulo" da crta Boga!
Kad smo kod "sluzenja" pise i da je Mojsije "
sluzio skiniji". Tako i nasi svestenici sluze ispred ikona i u crkvi ali to ne znaci da sluze tom predmetu!