Hronologija Jehovinih svedoka

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
OK. Sveti Pavao u Kološanima piše da je subota sjena, potpuno isto kao što su sjene mlađaci, blagdani (godišnje subote), jelo i piće. Zašto adventisti ne priznaju ove Pavlove riječi?



A zašto ti sam postupaš potpuno suprotno ovomu što ovdje predlažeš? Tekst pisma jasno kaže da je subota sjena, ne obvezuje kršćane, a ti to odbijaš samo zato što to ne želiš vjerovati.:)

Headshot, Slape. Plain and simple.


Kao i oni čiju hronologiju ovde pokušavaju da dekonstruišu, i adventisti, ali i svi ostali koji Bibliji prilaze sa stanovišta doslovnosti, bilo uslovne, bilo apsolutne nikako ne mogu da razreše kontradiktornosti koje to sa sobom nosi.

Naravno, to se ne odnosi na ono što i treba doslovno shvatiti, a to su poslanice Svetoga Apostola Pavla, i Djela Apostolska, tačnije odluka prvog sabora rane Crkve.

Ono što mene, a verujem i mnoge čudi, je da se ova nazovimo je kontradiktornost odnoci pre svega na Stari Zavet. Uz sve to, takođe je veoma čudno da oni koji insistiraju na doslovnosti datuma, godina, vremena, i tome slično, takvo tumačenje recimo negiraju priči o Bogatašu i Lazaru, kao i već pomenutim poslanicama i djelima apostolskim.

Čini se kao da se radi ne o nekakvom unapred definisanom i od Boga datom određenju šta je doslovno a šta ne, nego o ličnom ili predubeđenju zajednice i njenih doktrina kao kriterijumu po kome se određuje.

Dakle da je na delu ovo: "Verujem to i to, dakle ono što moje verovanje ne potvrđuje, ili preskačem ili smatram da ima preneseno značenje,alegorija je, ili tome slično. Sa druge strane, ako potvrđuje moje verovanje, onda se tumači doslovno-. Ukoliko ni to ne pomogne, onda u pomoć dolaze "nove objave", piramidologija, nekakvi novi tekstovi, i tako dalje i tako dalje.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Headshot, Slape. Plain and simple.
Dakle da je na delu ovo: "Verujem to i to, dakle ono što moje verovanje ne potvrđuje, ili preskačem ili smatram da ima preneseno značenje,alegorija je, ili tome slično. Sa druge strane, ako potvrđuje moje verovanje, onda se tumači doslovno-.

Darth, eto svi smo svedoci sta znaci pogresiti p istorijsko vreme pretvoriti u prorocko.To su nasi prijatelji JS ucinili i do cega su dosli?
Njihove vodje zelele su da izmisle nesto novo, pa su izmislili sramotu koja ih prati toliko godina. lako je znati koje je istorijsko vreme, a koje prorocko. Oni koji traze istinu nacice je.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Godina 1925. je vise biblijska nego 1914.

Od 1919. Jehovini svedoci poceli su siriti vest da bi 1925. mogao poceti Armagedon.

“Godina 1925, je cak vise pokazana u Pismu zato sto je ucvrscena Bozjim zakonom datom Izrailju. Gledajuci sadasnje stanje u Evropi, neko moze da se pita, kako ce biti moguce zadrzati tu eksploziju mnogo duze; i da ce cak i pre 1925. velika kriza naici, a mzda i proci.”

(Watch Tower, 1022. P. 262)

“Godine 1925. Je definitivnoi datom koji je jasno oznacen u Pismu, cak i jasnije nego 1914. godina. Ali bila bi pretpostavaka od strane vernika Gospodnjih da predvide upravo sta ce Gospod uciniti u toku te godine..” (Watch Tower, 15 Jula 1924, p. 211)

“Kao sto smo ranije izjavili, veliki Jubilej poce ce 1925. U to vreme zemaljska carstva bice pokazana. Sa poverenjem mozemo ocekivati, da ce 1925. godiona biti oznacena povratkom Avrama, Isaka, Jakova i vernih starih prorroka, posebno onih koje apostol spominje u Jevrejima poslanici 11. poglavlju, koji ce se pokazati u ljudskom savrsenstvu.”
(Milion onih koji sada zive nece nikad umreti, str. 89.90)
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
A zašto ti sam postupaš potpuno suprotno ovomu što ovdje predlažeš? Tekst pisma jasno kaže da je subota sjena, ne obvezuje kršćane, a ti to odbijaš samo zato što to ne želiš vjerovati.:)

Ja sam takođe cirtirao šta piše u grčkom tekstu tj. originalu "merei"(delovi). Zato isti metod preimenjujem baš zato što i to piše. Nego, da ne idemo u te teme pošto je tema o JS.

Jasno piše na šta se odnosi ova srazmera 1 dan hiljadu godina itd. Nadam se da ako misliš drugačije i imaš tekst koji bi drugačije ovo razumeo da bi priložio.

Ali vidimo za JS kako se razvila ova ideja zasnovana na pogrešnom tumačaenju 2. Petrove 3,8
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Priloži ti iz Biblije tekst o 2300 dana.

Opet Daniel i ono što je poslužilo Mileru da napravi 22.10.1844 i time začne kako EGWiste tako i one o čijim se "hronologijama" raspravlja? Opet!!!


A JS znam da te dane tumače u kontkstu II Sv.rata od 1938 kada je počeo progon JS u Nemačkoj do kraja rata 1945:)

Jovane, Jovane. Taj "progon" Hebreji sasvim drugačije vide, i mogu ti reći nemaju baš povoljno mišljenje ni o vama adventistima, a posebno ne o "Jehovinim Svedocima".
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Jovane, Jovane. Taj "progon" Hebreji sasvim drugačije vide, i mogu ti reći nemaju baš povoljno mišljenje ni o vama adventistima, a posebno ne o "Jehovinim Svedocima".

A o Mesijanskim Jevrejima recimo:)..šta misle? Ma znam, ali mislim da ti je poznata i ona kletva Jevreja da ko god tumači Danila 9 da je proklet. Šta misliš zašto? Šta su oni videli tako strašno u tumačenju Torah koji i oni prihvataju posebno u Danilu 9.

Ali i ovo nije loše pomenuti..nakon pada Jerusalima 70 n.e od tri stranke koje su postojale tj. fariseji, sadukeji i eseni preživela je stranka fariseja. E od tada pa nadalje glavni tok Judaizma kontrolišu fariseji što će ukazati da današnji Judaizam ima veoma lošu poziciju.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Jednako i vi adventisti i Jehovini svjedoci, svojim "datumerenjima", postupate suprotno Bibliji i time vrijeđate Boga.

Ne znam da li Adventisti vređaju Boga i JS tumačenjima..imaju svoja tumačenja a svako treba da vidi je li ima osnova za ta tumačenja ili ne. Znam da je Danilo 9 tabu tema za mnoge hrišćane no oni koji su tu istražiali i pronašli datum Mesijine smrti ili vreme pomazanja što je recimo jako korisno za celo hrišćanstvo...takvo proroštvo o Mesiji je jako svedočanstvo i za nehrišćane. Mislim da su tu Adventisti doprineli. Inače kažem i sami Jevreji zapravo su shvatili značaj ovih stihova iz Danila 9 pa su u Talmudu uticajni rabini zabranili tumačenje tih stihova.

Meni zaista nije bitno da li su upitanju Adventisti, JS, Baptisti, Pravoslavni ili Katolici..sve prihvatam što je dobro i argumentovano.
 
Natrag
Top