- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
OK. Sveti Pavao u Kološanima piše da je subota sjena, potpuno isto kao što su sjene mlađaci, blagdani (godišnje subote), jelo i piće. Zašto adventisti ne priznaju ove Pavlove riječi?
A zašto ti sam postupaš potpuno suprotno ovomu što ovdje predlažeš? Tekst pisma jasno kaže da je subota sjena, ne obvezuje kršćane, a ti to odbijaš samo zato što to ne želiš vjerovati.
Headshot, Slape. Plain and simple.
Kao i oni čiju hronologiju ovde pokušavaju da dekonstruišu, i adventisti, ali i svi ostali koji Bibliji prilaze sa stanovišta doslovnosti, bilo uslovne, bilo apsolutne nikako ne mogu da razreše kontradiktornosti koje to sa sobom nosi.
Naravno, to se ne odnosi na ono što i treba doslovno shvatiti, a to su poslanice Svetoga Apostola Pavla, i Djela Apostolska, tačnije odluka prvog sabora rane Crkve.
Ono što mene, a verujem i mnoge čudi, je da se ova nazovimo je kontradiktornost odnoci pre svega na Stari Zavet. Uz sve to, takođe je veoma čudno da oni koji insistiraju na doslovnosti datuma, godina, vremena, i tome slično, takvo tumačenje recimo negiraju priči o Bogatašu i Lazaru, kao i već pomenutim poslanicama i djelima apostolskim.
Čini se kao da se radi ne o nekakvom unapred definisanom i od Boga datom određenju šta je doslovno a šta ne, nego o ličnom ili predubeđenju zajednice i njenih doktrina kao kriterijumu po kome se određuje.
Dakle da je na delu ovo: "Verujem to i to, dakle ono što moje verovanje ne potvrđuje, ili preskačem ili smatram da ima preneseno značenje,alegorija je, ili tome slično. Sa druge strane, ako potvrđuje moje verovanje, onda se tumači doslovno-. Ukoliko ni to ne pomogne, onda u pomoć dolaze "nove objave", piramidologija, nekakvi novi tekstovi, i tako dalje i tako dalje.
Poslednja izmena: