Nužda je majka izuma. Ne dođe Isus 22.0.1844. na zemlju, Adventisti kažu: "
Eno ga, preseljava na Nebu." Ne dođe Isus na zemlju po prognozi Jehovinih svjedoka, oni kažu: "
Došao je, ali nevidljivo."
Zato opet pitam. Kakva je razlika u promašaju
adventističkog proroka Millera o Isusovu dolasku na zemlju 1844. i u promašaju proroka
Jehovinih svjedoka Charles Taze Russela.
Ono što recimo znam za Milera jeste da je njegova pogreška u "događaju" a ne u datumu opet tradicionalno shvatanje njegove dotadašnje Baptističke zajednice a takođe tu su sve ostali takođe saglasne opis Hristovog dolaska na oblacima do Oca zapravo Drugi dolazak. To i danas tvrde sve zajednice i to je taj univerzalan stav..dakle (Isus na oblaciama ide ka Ocu=Hristov Drugi dolazak). Međutim, stvar je u pogrešnoj formuli jer (
Isus na oblacima ka Ocu,
nije Drugi dolazak nego je
Hristov ulazak u svetinju). Dakle, Adventisti ovako shvataju.
Ok, JS govore o nevidljivoj pristnosti ali imaju problem što Hristov dolazak je povezan potpunim oslobođenjem vernih od uticaja Sotone dok mi to ne vidimo već se vidi da je suprotno. Tako da ta tvrdnja nije kompatibilna sa ostalim tekstovima Pisma. Adventisti će se pozvati na Jevrejima Poslanicu koja govori da postoji Svetinja na nebu i tako učiniti svoju tvrdnju ubedljivjom od JS.
Moje pitanje
: Ako ga je rodio "Američki Adventizam 19. stoljeća", čiji je on onda? Pravoslavni? Odnosilo se na Millera.
Ok, ako misliš na Milera on je bio Baptista. Nije bio Adventista jer oni nastaju 1849 godine. On je dakle Baptistički pastor koji je govorio o drugom dolasku smatrajući da je u Danilu 8 opisan drugi dolazak. Ali je okupio i brojne Katolike i Metodiste i Prezviterijance i Crkvu Hrišćanske Povezanost(odakle dolaze mnogi pioniri Adventizma) tako da je to bio pokret u okviru hrišćanstva za pripremu za događaje najavljene u Danilu 8.
No, očekivanje drugog dolaska je imao sa približnim datumom i La Kunca katolički teolog iz XVIII veka proučavajući iste stihove i Jozef Volf čuveni istraživač Svetog Pisma i Jevrejski preobraćenik u Hrišćanstvo i to u Evropi ukazujući na 1842 godinu. Tako da je postojalo neko nevidljivo vođstvo ovih ljudi u bliskom vremenskom intervalu. Očigledno Miler nije bio sam. Vođstvo je dakle univerzalno sa istom porukom. Ima tu nešto..
Slažem se. I je li Millerova praksa određivanja datuma Isusova dolaska na zemlju po Svetom pismu ili je protubiblijska?
Mi možemo biti sudije lako sada međutim, u njegovo vreme očigledno je da su ljudi očekivali skori dolazak, dešavale su se brojne industrijske promene, život se menjao iz korena ali su se umnožavale i nevolje i ratovi. Verujući su zaista očekivali dolazak. Mi bismo mogli ovo pitanje posmatrati i na ovaj način:"Je li jednom hrišćaninu zabranjeno da misli na Drugi Dolazak"? Ili "je li mu zabranjeno da pokuša da pronikne u proroštva koja možda mogu pobliže odrediti Hristov dolazak"? To je jednostavno srž Hrišćanske nade. Sam Isus je najavio da će doći vreme kada će se znati da je dolazak blizu ili bliže nego ranije. Miler je vodeći se tom logikom i idejom iskreno dao u proučavanje ove teme i može se u detalje videti da je imao i mnoge stihove kojima bi potkrepio svoje mišljenje. Naravno, samo je važan kontekst razumevanja. Njegov tradicionalisčki stav po ovom pitanju je prosto doveo do ovakvog stava.
Dakle nigde u Bibliji nije zabranjeno istraživanje po pitanju posleddnjih događaja, ili vremena kada će se Hristov dolazak približiti. Određivanje tačnog datuma nije dato ali to ne znači da je on podstaknut lošim namerama ili namernom izvrtanju. Jednostavno nije imao sve činjenice. Ne bih ulazio i u ona tradicionalna adventistička objašnjenja da nekada Bog dopušta grešku da bi iz toga proizišlo nešto istinito već ću samo reći da trebamo biti posebno oprezni kada sudimo o motivima, jer Bog je pravi sudija a ne mi. Mi trebamo da vidimo kakvi su argumenti u Pismu te videti ima li taj datum sam po sebi potkrepu Pisma.
Veliš, ne znaš zašto je bio ukinut na 41. godinu. Ovdje si bar iskren, priznaš da ne znaš. Ali kako onda možeš iznositi one prijašnje kvalifikacije o Isusovcima, kad pojma nemaš zbog čega je to bilo?
Ja sam prepustio tebi da kažeš ako želiš. Papa je ukinuo red 1773 godine jer je bio ozloglašen i izbačen i iz Španije i Portugala kao veoma katoličkih zemalja. Jednostavno Katolici sami su ustajali protiv tog reda i smatrali ga smetnjom u svojim zamljama. Papa je samo to ozakonio. Kasnije je obnovio red 1814 godine. Ali samo ukidanje i pobuna katoličkog verništva protiv pokreta ukazjue da nije ostavio dobar utisak i da ga je Katolička Crkva smatrala smetnjom svom ugledu.
Sedmi vek naše ere. Pisao ju je navodno nepismeni trgovac kamilama, poznatiji kao muž Hatidže. Ali nije ni on, ni ta knjiga tema nego Jehovisti i njihova promenljiva hronologija, bez početka, a kraj joj se nezna.
Ok, hvala ti evo nešto novo sam naučio. Naravno, tako i treba. Uvek nešto novo i dobro bi bilo da učimo jedni od drugih bez obzira da li nam se nešto svidelo ili ne.
Dobro, to svakako je posledica pogrešnog razumevanja uloge Jevreja u svetu u odnosu na događaje sa Hristom. I muslimmani su se poveli antijudaističkim stavovima već ranije izraženih u spisima nekih ranih otaca i taj "mainstreem" vremena je svakako ostavio pečat i na Kuran. Što je svakako pogrešan stav.