To je Mire tvoj propust, jer seckas bibliju i to pravdas ko zna kojim izmisljenim opravdanjima.
Ja sam odgovor dao i on je konacan.
"""Mire, mnogo puta sam napominjao da moras uzimati ceo kontekst biblije i uporedjivati tekstove, a ti i dalje kao po starom obicaju vadis iz konteksta pojedinacne stihove da bi dokazao svoja misljenja.
Dakle, kontekst i ovog teksta koji si ti postavio, i onog koji sam ja citirao je isti, a to je vaskrsenje, a ne izlazenje besmrtne duse iz tela, i zivot u nekakvoj bestelesnoj dusi nakon smrti.
2 Korincanima ne kaze "IZACI IZ TELA" vec otici od tela.
Ali i da je to slucaj, to ne menja stvari, jer se tu govori o odlasku ili izlasku ili preciznije preobucavanju iz smrtnog tela u novo telo koje ce Gospod dati prilikom vaskrsenja.
Kontekst 2 Korincanima 5 poglavlja je dakle vaskrsenje, a evo sta kazu prva 5 stiha:
"Jer znamo da kad se zemaljska naša kuća tijela raskopa, imamo zgradu od Boga, kuću nerukotvorenu, vječnu na nebesima.
Jer za tijem uzdišemo, želeći obući se u svoj nebeski stan.
I da se obučeni, ne goli nađemo!
Jer budući u ovome tijelu, uzdišemo otežali; jer nećemo da se svučemo, nego da se preobučemo, da život proždere smrtno.
Da bi dokazali da se ovde radi o vaskrsenju pomenucemo drugi tekst iz 15 poglavlja 1 Korincanima, gde se koristi isti ovaj izraz "PROZDIRANJE SMRTNOG" sto se odnosi na vaskrsenje.
A ako se Hristos propovijeda da ustade iz mrtvijeh, kako govore neki među vama da nema vaskrsenija mrtvijeh?
I ako nema vaskrsenija mrtvijeh, to ni Hristos ne usta.
A ako Hristos ne usta, uzalud dakle propovijedanje naše, a uzalud i vjera vaša.
A nalazimo se i lažni svjedoci Božiji što svjedočimo na Boga da vaskrse Hrista, kojega ne vaskrse kad mrtvi ne ustaju.
Jer ako mrtvi ne ustaju, ni Hristos ne usta.
A ako Hristos ne usta, uzalud vjera vaša: još ste u grijesima svojijem.
Dakle i oni koji pomriješe u Hristu, izgiboše.
I ako se samo u ovom životu uzdamo u Hrista, najnesrećniji smo od sviju ljudi.
Ali Hristos usta iz mrtvijeh, i bi novina onima koji umriješe.
Jer budući da kroz čovjeka bi smrt, kroz čovjeka i vaskrsenije mrtvijeh.
Jer kako po Adamu svi umiru, tako će i po Hristu svi oživljeti.
Ali svaki u svom redu: novina Hristos; a potom oni koji vjerovaše Hristu o njegovu dolasku;
Onda kraj, kad preda carstvo Bogu i ocu, i kad ukine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu.
Jer njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje pod noge svoje.
A pošljednji će se neprijatelj ukinuti smrt" ( 1 Korincanima 15. 12 - 26 )
"Evo vam kazujem tajnu: jer svi nećemo pomrijeti, a svi ćemo se pretvoriti,
Ujedanput, u trenuću oka u pošljednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti.
Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.
A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se zbiti ona riječ što je napisana: pobjeda proždrije smrt.
Gdje ti je, smrti, žalac? Gdje ti je, pakle ( u riginalu "SHEOL - GROBE ), pobjeda?" ( 15. 51 - 55 )
Ovaj odgovor je u potpunom skladu sa smislom Pavlovih reci, i kontekstom biblije.
Neka ti Bog pomogne da to uocis, razumes, i prihvatis.
Amin!