Gde idemo posle smrti?

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
On otkriva duboke stvari ispod tame, i izvodi na videlo sen smrtni.
On umnožava narode i zatire ih, rasipa narode i sabira.
On oduzima srce glavarima naroda zemaljskih, i zavodi ih u pustinju gde nema puta,
Da pipaju po mraku bez videla, i čini da tumaraju kao pijani.

Jov, glava 12

Sine čovečji, nariči za mnoštvom misirskim, i svali njih i kćeri jakih naroda
u najdonji kraj zemlje s onima koji silaze u jamu.
Pašće posred pobijenih mačem, mač je dat, vucite ga i sve mnoštvo njegovo.
Govoriće mu najhrabriji junaci isred groba s pomoćnicima njegovim,
koji siđoše i leže neobrezani, pobijeni mačem.
Onde je Asirac i sav zbor njegov, grobovi su mu oko njega,

svi su pobijeni, pali od mača.
Grobovi su mu u dnu jame, a zbor mu je oko njegovog groba;
svi su pobijeni, pali od mača, koji zadavahu strah zemlji živih.
Onde je Edom, carevi njegovi i svi knezovi njegovi,
koji su sa silom svojom metnuti među pobijene mačem;
leže među neobrezanima i s onima koji siđoše u jamu.
Onde su svi knezovi severni i svi Sidonci,
koji siđoše k pobijenima sa strahom svojim, stideći se sile svoje;
i leže neobrezani s onima koji su pobijeni mačem,
i nose sramotu svoju s onima koji siđoše u jamu.
Njih će videti faraon, i utešiće se za svim mnoštvom svojim,
faraon i sva vojska njegova, pobijeni mačem,
govori Gospod Gospod.
Jetekilj 32

Hvalite Gospoda, jer je dobar; jer je dovijeka milost njegova.
Tako neka reku koje je izbavio Gospod, koje je izbavio iz ruke neprijateljeve,
Skupio ih iz zemalja, od istoka i zapada, od sjevera i mora.

Lutaše po pustinji gdje se ne živi, puta gradu naseljenome ne nahodiše;
Bjehu gladni i žedni, i duša njihova iznemagaše u njima;
Ali zavikaše ka Gospodu u tuzi svojoj; i izbavi ih iz nevolje njihove.
I izvede ih na prav put, koji ide u grad naseljeni.
Neka hvale Gospoda za milost njegovu, i za čudesa njegova radi sinova ljudskih!
Jer siti dušu taštu, i dušu gladnu puni dobra.
Sjedješe u tami i u sjenu smrtnom, okovani u tugu i u gvožđe;
Jer ne slušaše riječi Božijih, i ne mariše za volju višnjega.
On poništi srce njihovo stradanjem; spotakoše se, i ne bješe ko da pomože.
Ali zavikaše ka Gospodu u tuzi svojoj, i izbavi ih iz nevolje njihove;
Izvede ih iz tame i sjena smrtnoga, i raskide okove njihove.
Jer razbi vrata mjedena, i prijevornice gvozdene slomi.
Bezumnici stradaše za nevaljale putove svoje, i za nepravde svoje.
Svako se jelo gadilo duši njihovoj, i dođoše do vrata smrtnijeh.

Ali zavikaše ka Gospodu u tuzi svojoj, i izbavi ih iz nevolje njihove.
Posla riječ svoju i iscijeli ih, i izbavi ih iz groba njihova.

Psalam 107

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Interesantne stvari o tome mozemo naci i u Psalmima. Tako mozemo citati Psalm 6:5 koji kaze:

„Jer mrtvi ne spominju tebe; u grobu ko ce te hvaliti?“

Zasto Boziji narod ne treba da pita mrtve? Zato sto mrtvi ne spominju Boga, niti mogu nesto reci. Sledeci Psalm 30, u kome David zahvaljuje Bogu na spasenju. Tako Psalm 30:9 citamo:

„Kakva je korist od krvi moje, da sidjem u grob? Hoce li te prah slaviti ili kazivati istinu tvoju?“

Ovde nam David jednostavno objasnjava da, kad covek sidje u grob, tacnije umre, nema koristi i vise ne moze govoriti istinu Boziju. Razdvajanjem dve komponente, praha zemaljskog od duha zivotnog, od coveka vise nema koristi.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Zato se i mrtvima propovjedi jevanđelje, da prime sud po čovjeku tijelom a po Bogu da žive duhom.
1. Petrova

Ako su nam dakle tjelesni ocevi naši karači, i bojimo ih se, kako da ne slušamo oca duhova, da živimo?
Jevrejima 12

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
. O Jovu Glava 07
(Knjige Staroga zaveta/Knjiga o Jovu)

7:9 Kao što se oblak razilazi i nestaje ga, tako ko siđe u grob, neće izaći, 7:10 Neće se više vratiti kući svojoj, niti će ga više poznati mesto njegovo.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi se ni ti osvrnuo na stihove koje aam ja dao, vec ih zaobilazis u sirokom luku, odgovarajuci izokola. Tvoji stihovi iz drugih delova biblije ne opovrgavaju ono sto sam dao i necu na to da odgovaram. Uopste se nisi osvrnuo na stihove koje sam dao u kojima Pavle kaze da "izlazimo iz tela" nakon smrti!

Cemu zaobilazenje? Tripo se bar osvrnuo na te stihove, premda mu je odgovor bezveze, ali ti ih potpuno izbegavas.

Jasno je da vi odgovor na te stihove nemate i da vam smetaju!

Zasto iznosis neistine kada sam u vise navrata postavio objasnjenje tog Pavlovog izlaganja?

Evo pa neka se svi uvere da iznosis neistine.

Apostol Pavle, veliki apostol neznabožaca, pisao je iz Rima uoči svog sudjenja vernima u Filibi:

"Takva je moja željno očekivana nada; ništa me neće smesti.
Sačuvat ću, naprotiv, potpuno pouzdanje i — sada kao uvijek - proslavit će se Krist u mom tijelu, bilo da živim, bilo da umrem.
Za me je, uistinu, život Krist, a smrt dobitak.
Ali ako mi je dalje živjeti u tijelu, to za me znači plod - rad.
Ne znam što bih onda izabrao.
Pritisnut sam, i to s dvije strane; imam želju umrijeti i biti s Kristom, jer je to mnogo bolje . . .
Ali je ostati u tijelu potrebnije radi vas" (Filibljanima 1,20-24; prevod dr Ljudevita Rupčića)

Pristalice verovanja u urodjenu besmrtnost duše smatraju ovaj tekst najjačim dokazom u prilog urodjene ili prirodne besmrtnosti.
Naročito se pozivaju na rečenicu: "Imam želju umreti i biti s Hristom" (Filibljanima 1,23).

Napominjem da mnogi drugi prevodioci ne upotrebljavaju na ovom mestu glagol "umreti" već - što je bliže originalnom tekstu "otići" ili "otputovati"

Glagoli "umreti" i "otići" ili "otputovati" nemaju u ovoj Pavlovoj izjavi isto značenje.

Pristalice verovanja u urodjenu besmrtnost duše tvrde da duša živi u svesnom stanju, odvojeno od tela, posle smrti fizičkog organizma, i da je Pavle očekivao da neposredno posle smrti, kao besmrtna duša ili bestelesni duh, ode u Božju prisutnost.

Nigde Pavle ne kaže da će njegova duša ili duh otići u času smrti pred Boga.

Reč duša ili duh u tekstu se ne spominju.

Njegov odlazak na nebo odnosi se na celu osobu, i Pavle u tom smislu ovde govori o smrti i prebivanju u grobu koje za verne u umrlom stanju do casa vaskrsenja predstavlja trenutak, kada ce ih Isusov glas pozvati da ustanu iz grobova.

Ovo apostol Pavle i potvrdjuje na drugom mestu kada kaze da ce uci u carstvo nebesko tek o Hristovom drugom dolasku:

"Jer ja se već žrtvujem, i vreme mog odlaska nasta.
Dobar rat ratovah, trku svrših, veru održah.
Dalje, dakle, meni je pripravljen venac pravde, koji će mi dati Gospod
u dan onaj, pravedni sudija; ali ne samo meni, nego svima koji se raduju Njegovom dolasku" ( 2 Timotiju 4. 6 - 9 )

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zasto iznosis neistine kada sam u vise navrata postavio objasnjenje tog Pavlovog izlaganja?

Evo pa neka se svi uvere da iznosis neistine.

Apostol Pavle, veliki apostol neznabožaca, pisao je iz Rima uoči svog sudjenja vernima u Filibi:

"Takva je moja željno očekivana nada; ništa me neće smesti.
Sačuvat ću, naprotiv, potpuno pouzdanje i — sada kao uvijek - proslavit će se Krist u mom tijelu, bilo da živim, bilo da umrem.
Za me je, uistinu, život Krist, a smrt dobitak.
Ali ako mi je dalje živjeti u tijelu, to za me znači plod - rad.
Ne znam što bih onda izabrao.
Pritisnut sam, i to s dvije strane; imam želju umrijeti i biti s Kristom, jer je to mnogo bolje . . .
Ali je ostati u tijelu potrebnije radi vas" (Filibljanima 1,20-24; prevod dr Ljudevita Rupčića)

Pristalice verovanja u urodjenu besmrtnost duše smatraju ovaj tekst najjačim dokazom u prilog urodjene ili prirodne besmrtnosti.
Naročito se pozivaju na rečenicu: "Imam želju umreti i biti s Hristom" (Filibljanima 1,23).

Napominjem da mnogi drugi prevodioci ne upotrebljavaju na ovom mestu glagol "umreti" već - što je bliže originalnom tekstu "otići" ili "otputovati"

Glagoli "umreti" i "otići" ili "otputovati" nemaju u ovoj Pavlovoj izjavi isto značenje.

Pristalice verovanja u urodjenu besmrtnost duše tvrde da duša živi u svesnom stanju, odvojeno od tela, posle smrti fizičkog organizma, i da je Pavle očekivao da neposredno posle smrti, kao besmrtna duša ili bestelesni duh, ode u Božju prisutnost.

Nigde Pavle ne kaže da će njegova duša ili duh otići u času smrti pred Boga.

Reč duša ili duh u tekstu se ne spominju.

Njegov odlazak na nebo odnosi se na celu osobu, i Pavle u tom smislu ovde govori o smrti i prebivanju u grobu koje za verne u umrlom stanju do casa vaskrsenja predstavlja trenutak, kada ce ih Isusov glas pozvati da ustanu iz grobova.

Ovo apostol Pavle i potvrdjuje na drugom mestu kada kaze da ce uci u carstvo nebesko tek o Hristovom drugom dolasku:

"Jer ja se već žrtvujem, i vreme mog odlaska nasta.
Dobar rat ratovah, trku svrših, veru održah.
Dalje, dakle, meni je pripravljen venac pravde, koji će mi dati Gospod
u dan onaj, pravedni sudija; ali ne samo meni, nego svima koji se raduju Njegovom dolasku" ( 2 Timotiju 4. 6 - 9 )

TO NIJE STIH KOJI SAM JA CITIRAO!
JA SAM CITIRAO STIH IZ 2. KORINCANIMA 5 POGLAVLJE KOJE TI ZAOBILAZIS!

I JOS TVRDIS DA JA LAZEM?

NE LAZEM JA NEGO VI IZBEGAVATE TAJ STIH! I NA NJEGA ODGOVARATE DRUGIM STIHOVIMA KOJI SA NJIM NEMAJU BAS NIKAKVE VEZE!

Ma zato ja uopste i razgovaram sa vama?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

NE LAZEM JA NEGO VI IZBEGAVATE TAJ STIH! I NA NJEGA ODGOVARATE DRUGIM STIHOVIMA KOJI SA NJIM NEMAJU BAS NIKAKVE VEZE!

Mire, mnogo puta sam napominjao da moras uzimati ceo kontekst biblije i uporedjivati tekstove, a ti i dalje kao po starom obicaju vadis iz konteksta pojedinacne stihove da bi dokazao svoja misljenja.

Dakle, kontekst i ovog teksta koji si ti postavio, i onog koji sam ja citirao je isti, a to je vaskrsenje, a ne izlazenje besmrtne duse iz tela, i zivot u nekakvoj bestelesnoj dusi nakon smrti.

2 Korincanima ne kaze "IZACI IZ TELA" vec otici od tela.

Ali i da je to slucaj, to ne menja stvari, jer se tu govori o odlasku ili izlasku ili preciznije preobucavanju iz smrtnog tela u novo telo koje ce Gospod dati prilikom vaskrsenja.

Kontekst 2 Korincanima 5 poglavlja je dakle vaskrsenje, a evo sta kazu prva 5 stiha:

"Jer znamo da kad se zemaljska naša kuća tijela raskopa, imamo zgradu od Boga, kuću nerukotvorenu, vječnu na nebesima.
Jer za tijem uzdišemo, želeći
obući se u svoj nebeski stan.
I da se obučeni, ne goli nađemo!
Jer budući u
ovome tijelu, uzdišemo otežali; jer nećemo da se svučemo, nego da se preobučemo,
da život proždere smrtno.

Da bi dokazali da se ovde radi o vaskrsenju pomenucemo drugi tekst iz 15 poglavlja 1 Korincanima, gde se koristi isti ovaj izraz "PROZDIRANJE SMRTNOG" sto se odnosi na vaskrsenje.

A ako se Hristos propovijeda da ustade iz mrtvijeh, kako govore neki među vama da nema vaskrsenija mrtvijeh?
I ako nema vaskrsenija mrtvijeh, to ni Hristos ne usta.
A ako Hristos ne usta, uzalud dakle propovijedanje naše, a uzalud i vjera vaša.
A nalazimo se i lažni svjedoci Božiji što svjedočimo na Boga da vaskrse Hrista, kojega ne vaskrse kad mrtvi ne ustaju.
Jer ako mrtvi ne ustaju, ni Hristos ne usta.
A ako Hristos ne usta, uzalud vjera vaša: još ste u grijesima svojijem.
Dakle i oni koji pomriješe u Hristu, izgiboše.
I ako se samo u ovom životu uzdamo u Hrista, najnesrećniji smo od sviju ljudi.
Ali Hristos usta iz mrtvijeh, i bi novina onima koji umriješe.
Jer budući da kroz čovjeka bi smrt, kroz čovjeka i vaskrsenije mrtvijeh.
Jer kako po Adamu svi umiru, tako će i po Hristu svi oživljeti.
Ali svaki u svom redu: novina Hristos; a potom oni koji vjerovaše Hristu o njegovu dolasku;
Onda kraj, kad preda carstvo Bogu i ocu, i kad ukine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu.
Jer njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje pod noge svoje.
A pošljednji će se neprijatelj ukinuti smrt"
( 1 Korincanima 15. 12 - 26 )

"Evo vam kazujem tajnu: jer svi nećemo pomrijeti, a svi ćemo se pretvoriti,
Ujedanput, u trenuću oka u pošljednjoj trubi; jer će zatrubiti i
mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti.
Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.
A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se zbiti ona riječ što je napisana:
pobjeda proždrije smrt.
Gdje ti je, smrti, žalac? Gdje ti je, pakle ( u riginalu "SHEOL - GROBE ), pobjeda?" ( 15. 51 - 55 )

Ovaj odgovor je u potpunom skladu sa smislom Pavlovih reci, i kontekstom biblije.

Neka ti Bog pomogne da to uocis, razumes, i prihvatis.

Amin!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Pitaš se zašto razgovaraš sa njima,? Reći ću ti zašto, jer te Bog na to tera, da bi njih kroz tebe, bilo koga od svojih, sprečio da zavode ljude. Eto zašto razgovaraš.

Brate, ne žesti se, jer to im i odgovrara, na taj način naime mogu da ponavljaju do besvesti ono svoje "takav je vaš duh",

Ovo si citirao:

"Znamo doista: ako se razruši naš zemaljski dom, šator, imamo zdanje od Boga, dom nerukotvoren, vječan na nebesima. 2U ovome doista stenjemo i čeznemo da se povrh njega zaodjenemo svojim nebeskim obitavalištem; 3dakako, ako se nađemo obučeni, ne goli. 4Da, i mi koji smo u ovom šatoru, stenjemo opterećeni jer nećemo da budemo svučeni, nego da se još obučemo da život iskapi što je smrtno. 5A zato nas je sazdao Bog – on koji nam dade zalog Duha. 6Uvijek smo stoga puni pouzdanja makar i znamo: naseljeni u tijelu, iseljeni smo od Gospodina. 7Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju. 8Da, puni smo pouzdanja i najradije bismo se iselili iz tijela i naselili kod Gospodina. 9Zato se i trsimo da mu omilimo, bilo naseljeni, bilo iseljeni. 10Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo.
11 " 2 Kor 5 1,10

Upravo ovi stihovi, a takvih ima mnogo, potiru njihov mortalizam i materijalizam. Zato ih oni i izbegavaju.

Ponoviću, samo ih Pismo ruši, zato i insistiraju na tome da se ono tumači po ključu žene udarene u glavu. Nez njenih zaumnih tumačenja, nema ni njihovog "verovanja".

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, mnogo puta sam napominjao da moras uzimati ceo kontekst biblije i uporedjivati tekstove

Princip u teologiji je da se tekst prvo posmatra u okviru literarnog konteksta samog poglavlja u kojem se nalazi (u kojem je nastao) , a ako nam ni tada nije jasan stavlja se u siri literarni kontekst same knjige, ako nam ni tad nije jasan (sto se retko desava) , onda se gleda sta je pisac 'o toj temi' rekao na drugim mestima!

Ti nisi ovaj tekst uopste stavio u njegov literarni kontekst nego to izbegavas i skaces na siri kontekst. To se tako ne radi!

Dakle, kontekst i ovog teksta koji si ti postavio, i onog koji sam ja citirao je isti, a to je vaskrsenje

Ne mozes mi tekstom koji je iz druge knjige i iz drugog konteksta pobijati nesto sto se nalazi na sasvim drugim mestu i u drugom je kontekstu!

Iskaces iz konteksta samog poglavlja!

Da bi dokazali da se ovde radi o vaskrsenju pomenucemo drugi tekst iz 15 poglavlja 1 Korincanima, gde se koristi isti ovaj izraz "PROZDIRANJE SMRTNOG" sto se odnosi na vaskrsenje.

Opet ne mozes mi skakati na drugu knjigu. Ja govorim o 2. Korincanima a ti mi dajes 1. Korincanima. TO SU DVE RAZLICITE KNJIGE!

Ti uopste nisi u uzem kontekstu osmotrio tekst, vec bezis od tih stihova ko djavo od krsta, skacuci na drugu knjigu! Pisac uopste ne govori u drugoj knjizi isto sto i u prvoj!

Sacuvaj ne Boze vase teologije! Pa ovo je totalno neiskreno sa vase strane, cak i bezobrazno!

Pokusao si drugom knjigom da mi oboris, i opet nisi uspeo!

Ne interesuje mene uopste tvoje skakutanje, interesuje me kontekst gde se doticni tekst nalazi da shvatimo o cemu pisac u tom kontekstu govori. BIBLIJA SE NE TUMACI SKAKUTANJEM SA TEKSTA NA TEKST I SKAKANJEM SA KNJIGE NA KNJIGU!

Dakle, mozes li mi kontekstom samog poglavlja dokazati da on ne govori o izlasku duse iz tela? Ako ne mozes kontekstom poglavlja, mozes li kontekstom same knjige dokazati to?

Dakle idi redom..

A ja garantujem, da ti ni jedno ni drugo ne mozes, i zato iskaces iz samog poglavlja i iz same knjige i dokazujes mi drugom knjigom!

Poslednja izmena:
Natrag