Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Pa sam si sebi odgovorio, ' Duh se odnosi na razum i misli' dakle to je licnost čovekova. Lepo se vidi i kod Marije..Izraz "Duh" se u nekim tekstovima biblije ne odnosi na jedan deo čoveka koji postoji u njemu nezavisno od tela, već se na samog čoveka i njegovu bit, na ono što je u čoveku a deo je čoveka a što duh pokreće - osećanja i emocije, razum, moć misli..itd, što je nedeljivi deo čoveka.
To vidimo iz sledećih primera:
"И рече Марија: велича душа моја Господа.
И обрадова се дух мој Богу спасу мојему" ( Luka 1. 46 - 47 )
"И Ана се помоли и рече: развесели се срце моје у Господу; подиже се рог мој у Господу; отворише се уста моја на непријатеље моје, јер сам радосна ради спасења твојега" ( 1 knjiga Samuilova 2. 1 )
"А ја се уздам у милост твоју; радоваће се срце моје за спасење твоје" ( Pslam 13. 5 )
"Jer si me razveselio, Gospode, delima svojim, s dela ruku Tvojih radujem se" ( psalam 92. 4 )
"Velika je slava njegova Tvojom pomoću; slavu si i krasotu metnuo na nj.
Dao si mu blagoslove doveka, razveselio si ga radošću lica svog" ( psalam 21. 5 - 6 )
U tom kontekstu priloženi tekst govori o ljudima kao takvim, sa svim obeležjima koji ih čine, i u tom slucaju on bi trebao da glasi:
''Taj Duh, svedoci "nasem Duhu" da smo deca Bozja''
"Taj Dh svedoči "nama" da smo deca Božja"
Ne možemo ovako filozofirati da je Duh nešto što ne piše.
Kada mi das stih da je 'duh energija' onda možemo tvrditi da je to i kod čoveka tako. U suprotnom svi tekstovi do sada postavljeni ovde govore da je Duh ličnost, kako kod čoveka, tako i kod Boga.
A ne znam zašto ignorišeš EGW, ona kaze to isto, pogledaj moj post gore...