Gde idemo posle smrti?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa nije Bog ljudsko bice da ima telo i da iz njega ''izidje Duh'', Biblija kaze da je Bog Duh. ''Bog je duh''

Ipak kaze da Duh proizilazi OD Oca, odnosno iz njegove prisutnosti a ne iz njegove utrobe.

"A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene" ( Jovan 15. 26 )

Dakle, Duh Sveti nije Otac - on je nesto nezavisno sto izlazi OD Oca, ne IZ njega, vec iz njegove prisutnosti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ipak kaze da Duh proizilazi OD Oca, odnosno iz njegove prisutnosti a ne iz njegove utrobe.

"A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene" ( Jovan 15. 26 )

Dakle, Duh Sveti nije Otac - on je nesto nezavisno sto izlazi OD Oca, ne IZ njega, vec iz njegove prisutnosti.
Ala ste ga zapetljali! Ovo niko živ ne može razumjeti... ne proizilazi nešto iz nečega već iz prisutnosti toga nečega??? To bi značilo da je Sveti Duh kao policajac koji prati Boga na svakom koraku!
Ali, ovo je tema: Gde idemo posle smrti!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ala ste ga zapetljali! Ovo niko živ ne može razumjeti... ne proizilazi nešto iz nečega već iz prisutnosti toga nečega??? To bi značilo da je Sveti Duh kao policajac koji prati Boga na svakom koraku!
Ali, ovo je tema: Gde idemo posle smrti!

Ovo je razumljivo kada se pogleda kontekst koji govori o Bogu.
Bog se nalazi u svetlosti kojoj ne moze pristupiti ni jedno stvoreno bice - cak ni andjeli.
Sveti Duh ( kao i Gospod Isus ) izlazi iz ove neposredne prisutnosti Bozje, odnosno - svetlosti i slave koja ga okruzuje, jer Sveti Duh nije stvoren, vec je on vecni Bog zajedno sa Ocem.

U tom smislu Sveti Duh izlazi od Oca - iz njegove prisutnosti kojoj ne mogu pristupiti stvorena bica.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Kako moze nesto ''IZACI'' iz necije prisutnosti?

Ne mozemo se tako igrati recima.
I potpuno je nebitno da li proizlazi, ili izlazi iz njega.
I ''Duh covecji'' moze iz njega izici , cak moze da se posalje drugome.
Tako je i sa Bogom.
Evo primer:

''A kad pređoše, reče Ilija Jelisiju: Išti šta hoćeš da ti učinim, dokle se nisam uzeo od tebe. A Jelisije reče: Da budu dva dela duha tvog u mene. A on mu reče: Zaiskao si tešku stvar; ali ako me vidiš kad se uzmem od tebe, biće ti tako; ako li ne vidiš, neće biti.I kad iđahu dalje razgovarajući se, gle, ognjena kola i ognjeni konji rastaviše ih, i Ilija otide u vihoru na nebo.''

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kako moze nesto ''IZACI'' iz necije prisutnosti?

Ne mozemo se tako igrati recima.
I potpuno je nebitno da li proizlazi, ili izlazi iz njega.

Duh Sveti izlazi iz neposredne prisutnosti i svetlosti slave koja okruzuje Oca i njegov presto.

Isus upravo bio "Logos" posrednik izmedju Boga Oca i stvorenih bica koji je izlazio iz negove prisutnosti i slave koja okruzuje njegov presto., kojoj stvorena bica ne mogu pristupiti jer bi ih ubila.

"Јер је Господ Бог твој огањ који спаљује и Бог који ревнује" ( 5 Mojsijeva 4. 24 )

"Boga niko nije video nikad: Jedinorodni Sin koji je u naručju Očevom, On Ga javi" ( Jovan 1. 1 - 18 )

I ''Duh covecji'' moze iz njega izici , cak moze da se posalje drugome.
Tako je i sa Bogom.
Evo primer:

''A kad pređoše, reče Ilija Jelisiju: Išti šta hoćeš da ti učinim, dokle se nisam uzeo od tebe. A Jelisije reče: Da budu dva dela duha tvog u mene. A on mu reče: Zaiskao si tešku stvar; ali ako me vidiš kad se uzmem od tebe, biće ti tako; ako li ne vidiš, neće biti.I kad iđahu dalje razgovarajući se, gle, ognjena kola i ognjeni konji rastaviše ih, i Ilija otide u vihoru na nebo.''

Primer koji si dao ne govori o bukvalnom izlasku Ilijinog duha iz njega da bi on usao u Jelisija, vec se ovde govori o prenosu autoriteta i sile koju je imao Ilija da cini cuda.

Dakle - ovde se ne radi o Ilijinom duhu koji je izasao iz Ilije i usao u Jelisija, jer da je tao slucaj tada bi Ilija umro jer bi njegov duh napustio njegovo telo i usao u Jelisija ( sto je samo po sebi ne moguce - da neko bude opsednut duhom drugog coveka ).
Ovde se radi o prenosu Bozanske sile i autoriteta sa Ilije na Jelisija, kako bi i on cinio cuda koja je cinio Ilija.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Činjenica je da Bog živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti i da anđeli ne mogu gledati njegovu slavu.
Sveti Duh je prisutan u ovoj slavi jer je on Bog - i on iz nje izlazi da bi bio prisutan na zemlji.

"Godine koje umre car Ozija videh Gospoda gde sedi na prestolu visokom i izdignutom, i skut Mu ispunjavaše crkvu.
Serafimi stajahu više Njega, svaki ih imaše šest krila: dvema zaklanjaše lice svoje i dvema zaklanjaše noge svoje, a dvema leteše.
I vikahu jedan drugom govoreći: Svet, svet, svet je Gospod nad vojskama; puna je sva zemlja slave Njegove"
( Isaija 6. 1 - 3 )

"Koji sam ima besmrtnost, i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, kog niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin" ( 1 Timotiju 6. 16 )

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Činjenica je da Bog živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti i da anđeli ne mogu gledati njegovu slavu.
Sveti Duh je prisutan u ovoj slavi jer je on Bog - i on iz nje izlazi da bi bio prisutan na zemlji.

"Godine koje umre car Ozija videh Gospoda gde sedi na prestolu visokom i izdignutom, i skut Mu ispunjavaše crkvu.
Serafimi stajahu više Njega, svaki ih imaše šest krila: dvema zaklanjaše lice svoje i dvema zaklanjaše noge svoje, a dvema leteše.

I vikahu jedan drugom govoreći: Svet, svet, svet je Gospod nad vojskama; puna je sva zemlja slave Njegove" ( Isaija 6. 1 - 3 )

"Koji sam ima besmrtnost, i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, kog niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin" ( 1 Timotiju 6. 16 )

Ovo opet nista ne dokazuje, svetlost nije Sveti Duh..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, upoređenjem sledećih tekstova se može upravo zaključiti - da izraz "IZLAZI OD OCA" ne znači da Sveti Duh izlazi IZ samog bića Boga Oca, već da dolazi iz njegove prisutnosti, odnosno - dolazi sa mesta gde prebiva Bog Otac u svojoj slavi.
Ovo se govori i o Svetom Duhu i o Gospodu Isusu Hristu.

SVETI DUH:

ISUS HRISTOS:

"Iziđoh od Oca, i dođoh na svet; i opet ostavljam svet, i idem k Ocu" ( Jovan 16. 28 )

"Znajući Isus da Mu sve Otac dade u ruke, i da od Boga iziđe, i k Bogu ide" ( Jovan 13. 3 )

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, upoređenjem sledećih tekstova se može upravo zaključiti - da izraz "IZLAZI OD OCA" ne znači da Sveti Duh izlazi IZ samog bića Boga Oca, već da dolazi iz njegove prisutnosti, odnosno - dolazi sa mesta gde prebiva Bog Otac u svojoj slavi.
Ovo se govori i o Svetom Duhu i o Gospodu Isusu Hristu.

SVETI DUH:

ISUS HRISTOS:

"Iziđoh od Oca, i dođoh na svet; i opet ostavljam svet, i idem k Ocu" ( Jovan 16. 28 )

"Znajući Isus da Mu sve Otac dade u ruke, i da od Boga iziđe, i k Bogu ide" ( Jovan 13. 3 )

Meni je ovo skroz ne bitno da li izlazi iz njega ili je oko njega. To nista ne dokazuje..
Da je Sveti Duh u Bogu, to su tako i nikejski oci razumeli, zato i postoji formulacija da Duh Sveti proizlazi iz Oca...
Sveti Duh svakako nije treca nezavisna osoba, nije to bio 325. , a nije ni danas..

Natrag