Evharistija ili pričest

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jedini stihovi koji dokazuju pijanstvo ljudi u NZ su ovi.

Matej 24,49, Djela 2,15, 1. Korinć. 11,21, Efescima 5,18, 1. Solunjanima 5,7, Otkrivenje 17,6

A ja ću za razliku od tebe da dokažem Biblijom ono što tvrdim i hvala Bogu za to.

Dokazi, dokazi da su pili ''sok'' :)
Nemoj mi zameriti sto se malo salim, ali mi je smesno :) .
Svakako zelim da dokazete svoje tvrdnje, pa ako ste u pravu naravno nema problema da se prihvati..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
1. Kraljevima 13,23 Pošto se onaj koga bijaše doveo najeo kruha i napio vode, osedla mu magarca.

Postanak 24,46Ona brzo spusti vrč i odvrati: `Pij! A napojit ću i tvoje deve.` Tako sam se ja napio, a ona napoji i moje deve.

Pa ja i jesam dokazao da su pili sok.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
1. Kraljevima 13,23 Pošto se onaj koga bijaše doveo najeo kruha i napio vode, osedla mu magarca.

Postanak 24,46Ona brzo spusti vrč i odvrati: `Pij! A napojit ću i tvoje deve.` Tako sam se ja napio, a ona napoji i moje deve.

Pa ja i jesam dokazao da su pili sok.

Jeste dokazao si: "domaćin najpre iznosi dobar sok, a kad se ljudi napiju soka, onda iznosi onaj lošiji sok." :)
Ima li tu logike?
A nisi odgovorio, kako to da i vi pijete ''sok'' sa 0.5 - 1% alkohola?
A kazete da to ne sme?
I onda jos osudjujete one koji koriste isto to ali sa vecim procentom u Euharistiji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo vi osudjujte one koji koriste ''alkohol'' prilikom Euharistije, a i sami ga koristite!

Nije problem što oni nekoga optužuju, neka optužbe svih laži i lažova padnu na mene, problem je što oni Božju riječ (Sveto Pismo) oskvrnjuju. Do opsjednuća indoktrinirani spisima Ellen White, adventisti Sveto Pismo izruguju. Nije vino vino, zašto, zato što je tako rekla Ellen White. Bog je Adamu i Evi još u raju zapovjedio subotni počinak, zašto, zato što je tako rekla Ellen White. Isus je preseljavao na nebu, zašto, zato što je tako rekla Ellen White. Isus i dan danas "pere" Svetinju od grijeha, zašto, zato što je tako rekla Ellen White. Zapovijed o suboti je najvažnija zapovijed, zašto, zato što je tako rekla Ellen White. Desetine je još ovakvih gluposti koje bih mogao ovdje nabrojati.

Naravno da niste bili u pravu. Jovan 2,10 ista grčka riječ (napio) se koristi u stihu Postanak 43,34 a znači da su ljudi bili veseli. Dakle nema govora o pijanstvu.

Opet nebuloze. Knjiga Postanka pisana je na hebrejskom jeziku i prevedena na grčki. Evo citata:

Post 43,34: I naređivaše on da jela ispred njega nose njima, a obrok Benjaminov bijaše pet puta veći od svih ostalih. I pili su i gostili se s njim.

Post 43,34 (grčki): ηραν δε μεριδασ παρ′ αυτου προσ αυτουσ εμεγαλυνθη δε η μερισ βενιαμιν πα ρα τασ μεριδασ παντων πενταπλασιωσ προσ τασ εκεινων επιον δε και εμεθυσθησαν μετ′ αυτου

Imamo glagol piti u hebrejskom, i prevedeno je u Septuaginti grčkom riječi επιον (piti). Dakle, nema nikakve veze s onim o čemu mi diskutiramo. Mi diskutiramo o tome je li vino u Kani Galilejskoj zaista opijalo. Pronađimo sva mjesta gdje nalazimo riječ koju Ivan koristi opisujući događaje u Kani Galilejskoj:

Iv 2,10: "Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju (grčki - μεθυσθῶσι), gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada."

Mt 24,48-49: "No rekne li taj zli sluga u srcu: 'Okasnit će gospodar moj' pa stane tući sudrugove, jesti i piti s pijanicama (grčki - μεθυόντων)

1 Kor 11,21: ta svatko se pri blagovanju prihvati svoje večere te jedan gladuje, a drugi se opija (grčki - μεθύει).

1 Sol 5,7: Jer koji spavaju, noću spavaju; i koji se opijaju noću se opijaju. (grčki - μεθύουσιν)

Otk 17,6: I vidjeh: Žena je pijana (grčki - μεθύουσαν) od krvi svetih i od krvi svjedoka Isusovih.

Sve je jasno. Vino u Bibliji itekako opija. To možda jedino ne mogu vidjeti oni koji su opijeni Jelenom i Miroljubom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A svestenicima kaze: ''Neka se svestenik ne odaje mnogom vinu'' pardon ''soku'' :)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U Jevrejskoj tradiciji posoji oko 60 vrsta vina.
Takođe - biblijski izraz "OINOS" se odnosi i na prevrelo ili alkoholno i na ne prevrelo vino ili grožđani sok.

Kada biblija govori o vinu, u njoj postoji jasno razdvaja između dve vrste vina.

1. Vino koje je bilo dopušteno za svakodnevnu upotrebu bilo u religijske ili lične svrhe, a to je grožđani sok ili nefermentisani napitci koji su se od njega spravljali, u kome se kako biblija naglašava - nalazio blagoslov.

2. Ukvareno vino u kome je prokletstvo.

Sledeća biblijska analiza ukazuje na ovo razdvajanje.

VINO GROŽĐANI SOK

Vino isceđeni grožđani sok u kome je blagoslov:

"Ovako veli Gospod: Kao kad ko nađe vino u grozdu, pa reče: Ne kvari ga, jer je blagoslov u njemu, tako ću učiniti radi sluga svojih, neću ih potrti sve" ( Isaija 65. 8 )

Ovaj prvi tekst jasno kaže da kada čovek nađe vino ili grožđani sok u grozdu - da ga ne kvari, odnosno da ga ne ostavlja da se pretvori u alkohol, već da koristi jedući ga sa celim zrnom ili kao svež grožđani sok.

Slatko vino - grožđani sok:

"I tada će gore kapati slatkim vinom, i humovi će se topiti od mleka, i svim potocima Judinim teći će voda, i izaći će izvor iz doma Gospodnjeg i natopiće dolinu Sitim" ( Joilo 3. 18 )

Ovaj drugi tekst govori o slavnoj budućnosti Izrailja koja je mogla da se dogodi da je Izrailj ostao veran Bogu i upućuje na Vino kao slatki napitak ( što znači da je reč o grožđanom soku ), i na mleko koje takođe ima prijatan ukus.

Fermentisano ili alkoholno vino je za razliku od toga kiselo i gorko i ne uklapa se u ovu sliku Božanskog proviđenja.

Isus će piti novoga vina - grožđanog soka u carstvu Božjem:

"И узе чашу и давши хвалу даде им; и пише из ње сви.

И рече им: Ово је крв моја новог завета која ће се пролити за многe.
Заиста вам кажем: више нећу пити од рода виноградског до оног дана кад ћу
га пити новог у царству Божјем" ( Marko 14. 23 - 25 )

Ovde Isus kaže da neće više piti vina na zemlji do onoga dana kada će ga piti sa učenicima u carstvu nebeskom.
Da li ovo po tumačenju onih koji tvrde da je Isus na poslednjoj večeri pio sa
učenicima alkoholno vino znači - da će Isus i na nebu piti sa učenicima alkoholno vino?
Na nebu nema greha, pa time ni alkohola koji je jedan od uzročnika greha, što znači da je Isus na poslednjoj večeri sa učenicima pio čist nefermentisani grožđani sok i da će to činiti i na nebu u Božjem carstvu.

ALKOHOLNO VINO - OTROV

Opomena i prokletstvo pijanicama:

"Коме: јаох? коме: куку? коме свађа? коме вика? коме ране ни за што? коме црвен у очима?
Који сједе код вина, који иду те траже растворена вина.

Не гледај на вино кад се румени, кад у чаши показује лице своје и управо искаче.
На пошљедак ће као змија ујести и као аспида упећи.
Очи ће твоје гледати на туђе жене, и срце ће твоје говорити опачине.И бићеш као онај који лежи усред мора и као онај који спава поврх једра.
Рећи ћеш: избише ме, али ме не забоље; тукоше ме, али не осјетих; кад се пробудим, ићи ћу опет да тражим то"
( Priče Solomonove 23. 29 - 35 )

"Вино је потсмјевач и силовито пиће немирник, и ко год за њим лута неће бити мудар" ( priče Solomonove 20. 1 )

"Тешко онима који ране, те иду на силовито пиће и остају до мрака док их вино распали.
И на гозбама су им гусле и псалтири и бубњи и свирале и вино; а не гледају на дела Господња и не виде рад руку Његових.
Зато се народ мој одведе у ропство што не знају, и које поштује гладују, и људствo
његово гине од жеђи" ( Isaija 5. 11 - 13 )

Ovi tekstovi sami govore za sebe o pogubnosti upotrebe alkoholnog vina i upućuju na prokletstvo koje ono donosi.

Alkoholno vino - bljuvotina i nečistota:

"У оно ће вријеме Господ над војскама бити славна круна и дичан вијенац остатку народа својега,
И дух суда ономе који сједи да суди, и сила онима који узбијају бој до врата.
Али се и они заносе од вина, и посрћу од силовита пића: свештеник и пророк заносе се од силовита пића, освојило их је вино, посрћу од силовита пића, заносе се у пророковању, спотичу се у суђењу.

Јер су сви столови пуни бљувотине и нечистоте, нема мјеста чиста" ( Isaija 28. 5 - 8 )

Ovaj tekst jasno upućuje da je alkoholno vino krajnja nečistota.
Ako ovo sagledamo u slici poslednje Isusove večere, onda je apsolutno jasno da Isus nije mogao učestvovati u pijenju takvog jednog napitka koji nosi ovakve karakteristike navedene u ovim tekstovima.

Ne opijati se vinom:

"И не опијајте се вином, у коме је курварство, него се још испуњавајте духом,
Говорећи међу собом у псалмима и појању и пјесмама духовнијем, пјевајући и припијевајући у срцима својијем Господу" ( Isaija 5. 18 )

Prema tome, tvrdnja da u pričesti treba koristiti alkoholno vino - je apsolutno pogrešna, jer Isus ne bi navodio čoveka da konzumira jedno takvo odvratno, kiselo i gorko i stimulativno sredstvo koje opija i pomućuje razum i razara ljudsko biće, jer i sama svrha pričesti nije da čovek konzumirajući alkohol doživi opijenost ( što bi bio slučaj da je vino u pričesti alkoholno bez obzira na količinu ), već da simbolično ukaže na Hristovu žrtvu na krstu.

Zamislite situaciju gde bi ljudi koji odista ne podnose alkohol - morali svakoga dana da silom nateraju sebe da popiju nešto što im ne prija i posebno govoreći o ljudima koji se opiju od jednog gutljaja.
Taj čin pričesti za njih ne bi bio blagoslov, već prokletstvo.

Zato je u kontekstu biblije jedini mogući stav gore opisani.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovde Isus kaže da neće više piti vina na zemlji do onoga dana kada će ga piti sa učenicima u carstvu nebeskom.
Da li ovo po tumačenju onih koji tvrde da je Isus na poslednjoj večeri pio
sa učenicima alkoholno vino znači - da će Isus i na nebu piti sa učenicima alkoholno vino?

Ne znamo što ćemo piti na nebu, ali zato znamo da se na svadbi u Kani Galilejskoj pilo vino koje pri pretjerivanju može opiti čovjeka. Također znamo, vidjeli smo, da je Isus s apostolima na večeri u četvrtak također pio vino koje može opiti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Po tvom tumačenju da, po biblijskom ne.

Riječ je o tome kakvo je vino bilo na svadbi u Kani Galilejskoj, kakvo je vino bilo na Isusovoj večeri s apostolima i kakvo onda vino kršćani koriste prilikom Euharistije. Odgovor, čitanjem i Biblije i ostalih izvora, je potpuno jasan i nedvojben. To je bilo alkoholno vino. Uostalom, kakvo je to nealkoholno vino.

Natrag