Evharistija ili pričest

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pogrešmo, Adventisti ne izlaze iz konteksta reči Božje kada je u pitanju euharistija, već je ono što oni čine u potpunom skladu sa pismom i osvedočavajućom silom Svetoga Duha, gledajući i na suštinu i na formu, a sa druge strane ne praveći nikakve kompromise.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pogrešmo, Adventisti ne izlaze iz konteksta reči Božje kada je u pitanju euharistija, već je ono što oni čine u potpunom skladu sa pismom i osvedočavajućom silom Svetoga Duha, gledajući i na suštinu i na formu, a sa druge strane ne praveći nikakve kompromise.

I tvrdite da vam je Duh Sveti ispričao da se ljudi oblokavaju sokom? Ovo je već hula na Duha Svetoga.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo je insinuacija.
Sve što je bilo potrebno napisati o tome - nalazi se u prethodnim komentarima.

Što se tiče hule na Duha Svetoga, malo bolje prouči šta je u biblijskom kontekstu hula na duha.

Samo jedno pitanje.

Kako bi večeru Gospodnju uzimao čovek koji živi na pdnevlju gde nema grožđa, pa time ni mogućnosti da pravi sok ili vino..a recimo ima jabuka ili pomoranđi?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo je insinuacija.
Sve što je bilo potrebno napisati o tome - nalazi se u prethodnim komentarima.

Ništa ja nisam insinuirao. Vi adventisti ste i ovdje tvrdili da su oni koji su se ponapijali pili sok.

Što se tiče hule na Duha Svetoga, malo bolje prouči šta je u biblijskom kontekstu hula na duha.

Hula na Duha Svetoga je laganje u njegovo ime. Tvrditi da se ljudi sokom oblokavaju, i onda reći da vam je to Duh Sveti priopćio, je hula na Duha Svetoga.

Samo jedno pitanje.

Kako bi večeru Gospodnju uzimao čovek koji živi na pdnevlju gde nema grožđa, pa time ni mogućnosti da pravi sok ili vino..a recimo ima jabuka ili pomoranđi?

Ja znam kako, ali ako se vi adventisti suočite s nedostatkom grožđanog soka obratite se Jeleni, kao što su se Židovi obratili Ginzbergu kad im je bio problem nabaviti vino za njihove vjerske potrebe.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, toliko o tome.

Molimo se Bogu iskreno, tu je rešenje za sve doktrinalne razmirice, jer Bog je istina.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Kad bi se bar tema koja nosi naslov Evharistija ili pričest poštovala nebi bilo ovoliko spamova i nipodaštavanje foruma.
Meni je zaista žao što se sve ovo dozvoljava. Ljudi, imate temu o promašajzu Adv. crkve i tamo pišite o tome....zašto sve kvarite?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Svi zadnji postovi sa ove teme koji su bili OffTopic, prebačeni su na temu "Promašaji Adventne crkve".

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da ozivimo temu :)

Znači po tebi Isus podržao pijanstvo ljudi. Dao im još da se ponapijaju.

Isus je takodje pio sa ljudima, umereno koriscenje alkohola nije greh.
O vinu se govori kao o picu ''koje veseli srce''.

''I dodje Sin covecji koji i jede i PIJE i kazu gle izelice i PIJANICE.''
(a znas li u odnosu na koga je to rekao? U odnosu na Jovana Krstitelja koji je bio ''nazirej'' - njima bio zabranjen alkohol)

Sem toga, prilikom Pashe SE KORISTILO ALKOHOLNO VINO.
Sta mislis da li je Isus Hristos prekrsio to pravilo i umesto njega koristio ''grozdjani sok'' , kada je uspostavio euharistiju?
I znas li da adventisti koriste grozdjani sok za euharistiju?

Vidi da se koristi alkoholno:

"A kad se skupite na jedno mjesto, ne jede se večera Gospodnja.
Jer svaki svoju večeru uzme najprije i jede, i tako jedan gladuje a drugi se opija.
"

*Koristi se rec: μεθύει
Koja doslovno znaci ''pijan''.

Evo njeno pojavljivanje u drugom stihu, a koje se odnosi na alkohol:

''Jer ovi nisu pijani kao što vi mislite, jer je tek treći sat dana;'' (dela 2:15)}

A vid sad ovo:

"Staricama također da žive kao što se pristoji svetima, da ne budu opadljive, da se ne predaju mnogom vinu, da uče dobru,"

Ako je rec o ''alkoholu'' ovde, zasto uvek upotrebljava tu rec: NE MNOGO?
Znaci da mogu ''malo''

________________________________________________________________________________________

Evo šta o ovome kaze Miroljub Petrovic. On je mnogo sta naucio i pokupio od adventista pa cujmo:

Miroljub Petrović: "Kao što se kaže "napio sam se vode", tako se kaže i "napio sam se soka". Tekst je kod nas malo nespretno preveden, jer prevodilac nije bio mnogo teološki upućen. Dakle, "domaćin najpre iznosi dobar sok, a kad se ljudi napiju soka, onda iznosi onaj lošiji sok." Mi nismo navikli da muškarci piju sok od grožđa. Danas su muškarčine oni koji piju alkohol i valjaju se pijani po kanalima."

"domaćin najpre iznosi dobar sok, a kad se ljudi napiju soka, onda iznosi onaj lošiji sok." :roll:

Poslednja izmena:
Natrag