Evharistija ili pričest

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Наравно да у Библији не пише тако нешто, јер свештенство је успостављано од стране апостола, од којих су многи били јеврејски образовани и испраксовани. Те свештенодејствујуће ствари су остале искључиво по црквама, од Јерусалима, Рима, и куда год су наши апостоли ишли. Сам апостол Павле каже да ће уредити све остало када дође, битно је да се основно веровање (догмати) правилно исповеда. А свештенство је било успостављано ван посланица које су у Библији.

Посланице и књиге које су намењене свештенству су искључиво остајале у црквама, и одлуком Сабора једногласно је усвојено да свештенослужбена правила остану ван данашње Библије. То што неке секте заговарају да се не признаје ништа осим Библије је будалаштина. Јер да је тако, онда не би имали ни основне постулате хришћанства, као што је Симбол вере.

СИМБОЛ ВЕРЕ

Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је све постало;
Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Greška, Jevreji su koristili i alkoholno i bezalkoholno vino.

U novom zavetu Hrišćani samo bezalkoholno.

Ne, ti si izabrao svoju reč, ja sam Božju, jer nije meni merilo ni jedan čovek, već reč Božja i svedočanstvo Duha Svetoga koji me sam osvedočava šta je istina a šta ne.

Ti slušaš isključivo sebe i svoja mišljenja.

Što se tiče simbola vere, on se može prihvatiti samo u tumačenju Božje reči, a ne u tumačenju crkve koja ga je i sastavila da bi opravdala nebiblijske dogme i sama ga se ne pridržava onako kako bi trebalo ako bi ga tumačila isključivo kroz reč Božju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Greška, Jevreji su koristili i alkoholno i bezalkoholno vino.

Louis Ginzberg, koji je godinama bio eminentni profesor Talmuda pri Jewish Theological Seminary of America, 1923 napisao je rad „A Response to the Question whether Unfermented Wine May be Used in Jewish Ceremonies“. Povod ovom Ginzberg-ovu radu bio je pokušaj rješavanja problema s kojim su se suočili Židovi u vrijeme zabrane (prohibicije) proizvodnje i prometa alkoholnih pića. Naime, 18. amandmanom na Ustav SAD-a, zabranjena je proizvodnja i promet alkoholnim pićima. Od ove zabrane izuzeti su bili Židovi, kad se radilo o vinu za potrebe njihovih vjerskih obreda. Mnogi ljudi, „snalažljivi“ kakvi već ljudi jesu, iskoristili su ovo izuzeće Židova za proizvodnju i promet vina i za potpuno druge svrhe. Nastali su mnogi skandali, što je američke rabine primoralo i potaklo na razmišljanje smiju li za vjerske potrebe i obrede umjesto vina (alkoholnog) koristiti grožđani sok. I povodom toga američki rabini obraćaju se Louisu Ginzbergu.

Evo dijela iz tog Ginzberg-ova rada:

PITANJA

1. Postoji li opravdanje za korištenje fermentiranog a ne nefermentiranog vina u obavljanju židovskih vjerskih obreda?

2. Postoji li opravdanje da se grožđani sok ne može koristiti u obavljanju tih obreda?

ODGOVOR

Navedena pitanja koja su mi upućena postala su puno više od teoretskog značaja zbog odredbe kojom osamnaesti amandman na Ustav SAD-u zabranjuje "proizvodnju, prodaju i promet alkoholnih pića“ unutar Sjedinjenih Američkih Država.

Ginzberg-ov zaključak:

Što se tiče pitanja koje se pojavilo vezano uz uporabu neprevrelog vina za vjerske obrede, te da je to protiv židovskih običaja, mora se napomenuti sljedeće. Nema nikakve sumnje da se u prošlosti za vjerske potrebe koristilo fermentirano vino, jer je proces sprečavanja fermentacije bio nepoznat. No, na temelju toga zabraniti upotrebu neprevrelog vina, bilo bi nerazumno kao kada bi se u sinagogama zabranilo korištenje plina i struje, zbog toga što su se nekada za rasvjetu sinagoga koristile voštane i lojane svijeće. To što se do sada za vjerske potrebe koristilo fermentirano vino, posljedica je činjenice da vino fermentira u kratkom razdoblju.

Sve je jasno kakvo su vino Židovi koristili za vjerske potrebe, pa tako i za pashalnu večeru. Zašto bi nastao ovakav problem u 20. stoljeću za Židove da su još prije koristili grožđani sok ili da su smjeli koristiti sok?

U novom zavetu Hrišćani samo bezalkoholno.

U Novom zavjetu i piše o pashalnoj večeri Isusa sa svojim apostolima. Dakle, ako su Isus i apostoli pili pravo vino (alkoholno) na pashalnoj večeri, što bi kršćani trebali koristiti prilikom Euharistije?

Misliš li ti da je 18 stoljeća kasnije Ellen White primila "veće svjetlo", prema kojem Bog kršćanima poručuje da na Euharistiji alkoholno vino zamjene grožđanim sokom?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Na taj tekst tog coveka sam vec odgovorio, da su to njegova misljenja, jer on pravi jednu osnovnu gresku ne poznavajuci Jevrejsku tradiciju spravljanja vina, i da su Jevreji poznavali proces sprecavanja fermentacije ili pretvaranja grozdjanog soka u alkohol, i tako su pravili napitke koji su mogli dugo da stoje a da se ne pretvore u alkohol.

Ja imam informaciju iz prve ruke da se koristilo i alkoholno i bezalkoholno vino - licno od Jevrejina koji ceo zivot proucava Jevrejsku tradiciju i religiju i sam je praktikuje.

Bog je svojoj crkvi dao svetlosti po pitanju odredjenih tacaka vere, ali nije u pitanju Ellen White, vec sta Duh svedoci licno i kroz novozavetno otkrivenje o moralu i telesnoj i duhovnoj cistoti.
U tom kontekstu - nedopustivo je da Hriscanin koristi takav otrov koji razara ljudsko bice, njegovo zdravlje, mozak, rusi porodicne odnose i razara brakove, uzrokuje razlicite bolesti, navodi coveka na blud i nemoral..itd..itd.

-------------------------------------------------

Izvor: krstarica

Štetnost alkoholnih pića

Obično nismo ni svesni na koje sve naše organe alkohol deluje štetno i kako ugrožava naše zdravlje. Ljude obično zavarava fraza "alkohol je zdravo piti u malim količinama", pri čemu ne znaju koje su to male količine.
Obično se preporučuje jedna čašica žestokog pića dnevno i jedan decilitar crnog vina dnevno. Međutim, ukoliko se svakodnevno konsumira po nekoliko čašica "žestine" i nekoliko čaša vina ili piva dnevno – onda je to atak na organizam.

Alkohol u trudnoći

Dokazano je da alkohol negativno utiče na potenciju, smanjuje libido i čest je uzrok neplodnosti. Alkohol u trudnoći povećava rizik od spontanog pobačaja i stvara dodatne probleme trudnici.
Ukoliko je žena alkoholičar, a u toku trudnoće mnogo pije, to će veoma štetno delovati na plod. Negativan uticaj alkohola na plod zove se alkoholna embriopatija. U svetu se veliki broj beba rađa sa urođenim manama ili zdravstvenim problemima samo zato što je njihova majka konsumirala alkoholna pića u toku trudnoće. Ovakva deca mogu imati deformisanu glavu, zaostaju u rastu i težini, a veoma često imaju i smanjen koeficijent intelegencije. Pored navedenog, dešava se da ova deca imaju malformacije unutrašnjih organa, srčane mane, deformacije polnih organa, deformisane kosti i zglobove.

Organi za varenje

Alkohol najviše deluje na organe za varenje, pa samim tim organi za varenje prvi i stradaju kod alkoholičara. Najčešća bolest alkoholičara je ciroza jetre i takozvani alkoholni hepatitis. Kada je reč o problemima sa jetrom, veoma je značajno saznanje da 50% ljudi, ako na vreme prestanu da piju, može da izleči jetru (ukoliko jetra nije potpuno stradala).
Često se dešava da ciroza jetre preraste u karcinom, ukoliko pacijent na vreme ne prestane sa opijanjem. Takođe, kod nekih ljudi se javlja i alkoholni pankretatitis uzrokovan alkoholnim pićima.
Pored navedenog, tu su i problemi sa varenjem, bolovi u želucu i gorušica, jer alkohol smanjuje sekreciju želuca. Pojava čira na organima za varenje mnogo je veća kod ljudi koji konsumiraju alkohol.
Usled stalnog dejstva alkohola, organizam ne uspeva u dovoljnoj meri da apsorbuje vitamine B-kompleksa, a to se odražava na rad creva, narušavanje crevne flore, izazivanje čestih proliva i oštećenje tankog creva.

Bolesti usta

Kod alkoholičara je povećana pojava karijesa i paradontoze. Kod ljudi koji preterano konsumiraju alkoholna pića učestaliji su i karcinomi jezika, hipofarniksa, grla (larinksa) i jednjaka.
Interesantna je tvrdnja jednog stručnjaka da bi se broj karcinoma na jednjaku smanjio za 80% kada ljudi ne bi pušili ni pili alkohol.

Bolesti srca i krvnih sudova

Alkohol je jedan od najvećih neprijatelja srca i krvnih sudova. Alkoholizam višestruko pomaže drugim štetnim uticajima na srce i krvne sudove, tako da dolazi do oštećenja zidova krvnih sudova i slabljenja srčanih mišića.

Nervi i mozak

Svima je poznato da alkohol ugrožava nerve svojim delovanjem, izaziva polineuropatiju i smanjuje cirkulaciju. Kod mnogih pacijenata je ustanovljena alkoholna atrofija malog mozga, što izaziva nesigurnost u hodu i gubitak ravnoteže. Usled dejstva alkohola, neretko dolazi do atrofije velikog mozga i tremora. Pored toga, kod alkoholičara dolazi do epilepsije i raznih halicunoza, skloni su stresu i imaju druge psihičke poremećaje. U krajnjim slučajevima, kod alkoholičara dolazi do depresije, slabosti volje, hipohondrije, pa čak i do želje za samoubistvom.

Zaključak

Naveli smo samo neke bolesti koje pospešuje alkoholizam i neke organe na koje je dejstvo alkoholnih pića razarajuće. Veoma je važno da se zna: ako se na vreme prestane sa opijanjem, mnoge zdravstvene tegobe prestaju.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na taj tekst tog coveka sam vec odgovorio, da su to njegova misljenja, ...

To da su Židovi za vjerske potrebe koristili pravo vino (alkoholno) nije samo Ginzberg-ovo mišljenje, nego općepoznata činjenica. Upravo su židovski rabini i došli kod njega po mišljenje kad su se našli "na sto muka", jer je u Americi zabranjena proizvodnja i promet alkoholnim pićima. Nisu rabini došli kod Ginzberg-a saznati koje se vino koristi za vjerske potrebe Židova, to su i sami znali, nego su došli po njegovo mišljenje smiju li pravo vino, koje inače koriste, zamijeniti grožđanim sokom. I tada Ginzberg iznosi ono svoje mišljenje.

jer on pravi jednu osnovnu gresku ne poznavajuci Jevrejsku tradiciju spravljanja vina, i da su Jevreji poznavali proces sprecavanja fermentacije ili pretvaranja grozdjanog soka u alkohol, i tako su pravili napitke koji su mogli dugo da stoje a da se ne pretvore u alkohol.

Ja imam informaciju iz prve ruke da se koristilo i alkoholno i bezalkoholno vino - licno od Jevrejina koji ceo zivot proucava Jevrejsku tradiciju i religiju i sam je praktikuje.

Ovo si ti ipak pročitao u nekoj bajci ili si sanjao.

Obično nismo ni svesni na koje sve naše organe alkohol deluje štetno i kako ugrožava naše zdravlje. Ljude obično zavarava fraza "alkohol je zdravo piti u malim količinama", pri čemu ne znaju koje su to male količine.
Obično se preporučuje jedna čašica žestokog pića dnevno i jedan decilitar crnog vina dnevno. Međutim, ukoliko se svakodnevno konsumira po nekoliko čašica "žestine" i nekoliko čaša vina ili piva dnevno – onda je to atak na organizam.

Alkohol u trudnoći
........
Orani za varenje
.......
Bolesti usta
.......
Bolesti srca i krvnih sudova
.......
Nervi i mozak
.......
Zaključak
........

Ovo ti je priča za "Klub liječenih alkoholičara", ali mi ovdje ipak diskutiramo kakvo su vino pili Isus i apostoli na pashalnoj večeri.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Pročitaj jedan mnogoumni odgovor kako se po svaku cenu želi odbraniti ona žena i njena mudrovanja pa kaže kako su Jevreji imali VIŠE VRSTA GROŽĐA I SAMIM TIM VIŠE VRSTA VINA.:oopss:
Koja je to samo dubina misli...pa svako vino se pravi od druge vrste grožđa u celom svetu bar ja to znam...hm,i neću više Prošek niti Kapljicu niti Ždrepca ni Tikveško već Slovin ta vrsta GROŽĐA MI PAŠE.
EH, GDE JE KRAJ FANATIZMU?

Da li hleb ide od crnog ili belog brašna?

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Koja je to samo dubina misli...pa svako vino se pravi od druge vrste grožđa u celom svetu bar ja to znam...hm,i neću više Prošek niti Kapljicu niti Ždrepca ni Tikveško već Slovin ta vrsta GROŽĐA MI PAŠE.
EH, GDE JE KRAJ FANATIZMU?
Dodalabi još i graševinu , veli mojh stari damuje to naj bolje vino

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Niko mi nije odgovorio na pitanje "šta je sa ljudima kojima alkoholno vino škodi, ili im je odvratno i gorko"?
Da li ovi ljudi trebaju da svaki put kada uzimaju pričest - nateraju sebe na silu da gutaju nima odvratno piće koji im škodi.
Zar bi Isus primoravao ljude da na silu piju nešto što im je odbojno?

To nije slika biblijskog Isusa, i Isus tako nešto ne bi nikada činio ljudima za koje je položio život.

Ja dok sam bio u svetu - par puta popio crno vino.
Moram reći istinu - da nisam bio oduševljen njegovim ukusom, čak šta više - bilo mi je odvratno što se tiče i mirisa i ukusa.

Za razliku od toga - čist grožđani sok je nešto što blagotvorno deluje na organizam i divnog je ukusa koji odgovara čoveku.

Snaga grožđanog soka

Svakodnevno ispijanje soka od grožđa mogla bi biti puno bolja alternativa od uzimanja raznih suplemenata odnosno nadomjestaka, tvrde znanstvenici.
Pokazalo se kako sok od grožđa ima puno jača antioksidativna svojstva i da bi mogao biti puno korisniji od nekih suplemenata.
Grožđani sok je bogat izvor flavonoida, tvari koja se nalazi i u čokoladi, čaju, vinu, a povezuje se pozitivnim djelovanjem na stres pomažući tako smanjenju rizika od srčanih oboljenja ili od pojave raka.
Provedeno istraživanje je uključilo 32 zdravih ispitanika, prosječne starosne dobi od 28 god., koji su primali ili suplemente antioksidansa ili 10 mL stopostotno čistog soka od grožđa. Prije i tijekom istraživanja, ispitanici su bili podvrgnuti dijeti siromašnoj na flavonoidima kako bi istraživači bili sigurni da je dobivena doza jedini izvor flavonoida. Istraživanje je trajalo dva tjedna. Ispitanicima je analizirana krv prije, tijekom i nakon provedenog istraživanja.
Dobiveni rezultati pokazuju kako i grožđani sok i antioksidant-suplement imaju značajnu antioksidativnu zaštitu, ali samo je grožđani sok zabilježio smanjenje koncentracije oksidativnih proteina za 20%, što suplement nije mogao.
Na temelju ovog istraživanja znanstvenici smatraju kako bi se u budućnosti trebalo više pažnje posvetiti grožđanom soku kao snažnom antioksidantu koji bi mogao svim dobnim skupinama osigurati dugoročnu zaštitu od kroničnih oboljenja.

Izvor: vitamini.hr

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Niko mi nije odgovorio na pitanje "šta je sa ljudima kojima alkoholno vino škodi, ili im je odvratno i gorko"?
Da li ovi ljudi trebaju da svaki put kada uzimaju pričest - nateraju sebe na silu da gutaju nima odvratno piće koji im škodi.
Zar bi Isus primoravao ljude da na silu piju nešto što im je odbojno?

Ne piše ništa u Bibliji. A što kaže Jelena? Pa i Jelena je pila alkoholna pića.

Ja dok sam bio u svetu - par puta popio crno vino.
Moram reći istinu - da nisam bio oduševljen njegovim ukusom, čak šta više - bilo mi je odvratno što se tiče i mirisa i ukusa.

Sad je bar jasno zašto si se ti priklonio Jeleni, a ne Isusu i njegovim apostolima.

Za razliku od toga - čist grožđani sok je nešto što blagotvorno deluje na organizam i divnog je ukusa koji odgovara čoveku.

Snaga grožđanog soka

Svakodnevno ispijanje soka od grožđa mogla bi biti puno bolja alternativa od uzimanja raznih suplemenata odnosno nadomjestaka, tvrde znanstvenici.
Pokazalo se kako sok od grožđa ima puno jača antioksidativna svojstva i da bi mogao biti puno korisniji od nekih suplemenata.
Grožđani sok je bogat izvor flavonoida, tvari koja se nalazi i u čokoladi, čaju, vinu, a povezuje se pozitivnim djelovanjem na stres pomažući tako smanjenju rizika od srčanih oboljenja ili od pojave raka.
Provedeno istraživanje je uključilo 32 zdravih ispitanika, prosječne starosne dobi od 28 god., koji su primali ili suplemente antioksidansa ili 10 mL stopostotno čistog soka od grožđa. Prije i tijekom istraživanja, ispitanici su bili podvrgnuti dijeti siromašnoj na flavonoidima kako bi istraživači bili sigurni da je dobivena doza jedini izvor flavonoida. Istraživanje je trajalo dva tjedna. Ispitanicima je analizirana krv prije, tijekom i nakon provedenog istraživanja.
Dobiveni rezultati pokazuju kako i grožđani sok i antioksidant-suplement imaju značajnu antioksidativnu zaštitu, ali samo je grožđani sok zabilježio smanjenje koncentracije oksidativnih proteina za 20%, što suplement nije mogao.
Na temelju ovog istraživanja znanstvenici smatraju kako bi se u budućnosti trebalo više pažnje posvetiti grožđanom soku kao snažnom antioksidantu koji bi mogao svim dobnim skupinama osigurati dugoročnu zaštitu od kroničnih oboljenja.

Izvor: vitamini.hr

Mi diskutiramo na temelju Svetog Pisma i o temama kojima se bavi Sveto Pismo, a ne na temelju nekih feminističkih časopisa i o temama kojima se takvi časopisi bave.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tvoja stvar je da li ćeš izbegavati odgovor na moje pitanje.

Činjenica je da biblija ne govori da onaj ko ne može da koristi alkoholno vino u pričesti jer mu je odvratno - da uzme grožđani sok.

Iz ovoga se mogu izvesti dva zaključka.

1. Da su Hristos i apostoli koristili grožđani sok koji odgovara svim tipovima ljudi.

2. Da je Isus neprijatelj ljudski jer na silu tera čoveka da konzumira nešto što mu je odvratno i što mu škodi.

Ti sam prosudi koja mogućnost je ispravnija.

Ellen White nije pila alkoholna pića.
Za takvu izjavu treba priložiti dokaz.

Natrag