Objašnjenje sam dao u prethodnim komentarima, pa ću sada samo ponoviti ukratko pod rednim brojevima:
1. Isus je na svadbi vodu pretvorio u nov grožđani sok, jer da je suprotno to bi značilo rušenje Isusovog integriteta i njegovo podržavanje i saučestvovanje u grehu.
2. Izraz "napiti" u izveštaju o svadbi u Kani Galilejskoj - ne znači opijenost od alkohola, već izraz koji označava da su prisutni popili određenu količinu, identično kao što bi recimo neko rekao "napio sam se vode"
3. Za Pashu se koristilo i alkoholno i bezalkoholno vino.
Isus je na poslednjoj večeri sa učenicima pio bezalkoholno vino, mada ostaje mogućnost da je na tom stolu bilo i alkoholnog vina - za šta ne postoji direktni dokaz, osim naših ličnih predpostavki.
4. U starom zavetu je Bog dopuštao upotrebu alkohola kao i druge stvari a razlozi su dole opisani.
Bog vodi čoveka od manje ka većoj svetlosti.Nakon pada prvih ljudi u greh, čovek je doživeo moralno posrnuće i počeo je da se ponaša onako kako su ga nagonile njegove nasleđene grešne sklonosti usvajajući običaje okolnih mnogobožačkih naroda.Iz tog razloga Bog je dopuštao određene stvari poput korišćenja alkoholnih pića, mnogoženstva, robovlasničkog društva, i slično.
U novom zavetu Bog je otkrio ljudima puninu jevanđeoske istine, pa se Hrišćani ponašaju po toj svetlosti - ne praktikujući mnogoženstvo, robovlasničku praksu, pa s tim u vezi i odbacujući korišćenje alkohola u bilo koje svrhe.
5. Bog je svojoj crkvi ostatka dao svetlosti po različitim tačkama vere, uključujući i svetlost o zdravstvenoj reformi.
Zato je Adventistička crkva jedinstvena u svetu po čvrstim principima morala i ponašanja, zdravlja i odnosa čoveka prema sebi i svom fizičkom i duhovnom zdravlju.
Što se tiče teksta iz 11 poglavlja 1 Korinćanima poslanice - on mora da se shvati na pravi način, a upravo je ovaj tekst najveći dokaz protiv korišćenja alkoholnog vina u pričesti.
Hajde da vidimo šta tekst kaže:
"Ali kad se skupite, nije to za to da se jede večera Gospodnja.
jer kad se sedne za trpezu svaki uzima svoje jelo, i jedan gladuje, a drugi je pijan.
Zar nemate kuća da u njima jedete i pijete?
Ili ne marite za Crkvu Božju, te vređate one koji oskudevaju?
Što ću vam reći? Hoću li vas pohvaliti za to?
U tome vas ja ne hvalim.
Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh; a to je da Gospod Isus one noći kad bi predan uze hleb, i davši hvalu, prelomi i reče: "Uzmite, jedite, ovo je telo moje, koje se za vas predaje; ovo činite meni za spomen."
Tako uze i čašu, po večeri, govoreći: "Ova je čaša novi savez u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, meni za spomen."
Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju objavljujete, dokle on ne dođe. Zato koji nedostojno jede ovaj hleb ili pije čašu Gospodnju, kriv je telu i krvi Gospodnjoj.
Svaki dakle da ispituje sebe pa onda od hleba da jede i od čaše da pije.
Jer ko ne prepoznajući tela Gospodnjega, osudu sebi jede i pije.
Zato su među vama mnogi slabi i bolesni i mnogi su već mrtvi." ( 1 Korinćanima 11. 20 - 22 )
Dakle, ovaj tekst daje razliku između skupljanja Hrišćana kod svojih kuća u vreme običnog obeda, od vremena kada se okupe da uzmu večeru Gospodnju kao crkva gde su prisutni i bogatiji i siromašniji ljudi.
Apostol Pavle kaže - da kada se okupljaju svaki put u vreme običnog uzimanja obeda radi zasićenja od gladi i žeđi - to ne znači da se tada uzima večera Gospodnja, jer postoji mogućnost da se ne pravi razlika između simbola tela Hristovog i njegove krvi od ostale svakodnevne hrane u toku dana.
Takođe, ovaj tekst govori i o tom svakodnevnom okupljanju radi uzimanja hrane koja ne predstavlja pričest - da oni kod svojih kuća jedu i piju - jedu prekomerno i opijaju se alkoholom, dok siromašni gladuju.
Apostol Pavle jasno kaže da ne može da pohvali navodne Hrišćane za ovakvo ponašanje, gde oni ne jedu kod svojih kuća i opijaju se alkoholom ne razlikujući običnu hranu od simbola Hristovog tela i krvi koji se uzimaju za pričest, prekomerno jedući i opijajući se alkoholom - dok siromašni napolju gladuju.