Evharistija ili pričest

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tvoja stvar je da li ćeš izbegavati odgovor na moje pitanje.

Činjenica je da biblija ne govori da onaj ko ne može da koristi alkoholno vino u pričesti jer mu je odvratno - da uzme grožđani sok.

Iz ovoga se mogu izvesti dva zaključka.

1. Da su Hristos i apostoli koristili grožđani sok koji odgovara svim tipovima ljudi.

Ja sam, na primjer, alergičan na grožđani sok, utroba mi se izvrće. Vidiš da ne odgovara svim tipovima ljudi.

2. Da je Isus neprijatelj ljudski jer na silu tera čoveka da konzumira nešto što mu je odvratno i što mu škodi.

Ti sam prosudi koja mogućnost je ispravnija.

Isus nikoga ni na što ne tjera i ne sili.

Ellen White nije pila alkoholna pića.
Za takvu izjavu treba priložiti dokaz.

Evo ti dokaz:

Tijekom protekle godine Ellen White je tri ili četiri puta osjećala nemoć i slabost u jutarnjim satima. Jednom se to dogodilo u vrijeme skupštine u Johnstown, Wisconsin. Kako bi spriječila nesvjesticu tih dana ona je nakon ustajanja uzimala jaje i malo čistog domaćeg vina, ali ja nikada nisam smatrao da to ima veze sa drogom, kako to ona pokazuje u svojim spisima. Tijekom protekle godine ona je možda popila jedan "pint" vina. Ovo su ekstremni slučajevi kada je uporaba vina opravdana, prema onome neka to bude "malo vina", koje nježno stimulira kod stanja slabosti. ( James White, Advent Review and Sabbath Herald 17. ožujak 1868. god.)

Pila, pila. Ona vino pila, a tebi ga ogadila.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
E to je već bolje i mogu da prihvatim, da je uzimala i da je to bila ekstremna situacija zbog stanja nesvestice u kome se našla.
Dakle, to se ne može smatrati pijenjem alkohola, već je to pijenje u ekstremnim slučajevima bolesti.

Danas kada je medicina kao i narodna napredovala do te mere, mi ne moramo koristiti ove stvari, već imamo lekove ili se lečimo drugim metodama.

Ako nas Isus ne tera ni na šta silom - tada je logično da onaj ko mrzi alkoholno vino, da ga neće ni koristiti na pričesti, već će koristiti sok od grožđa.

Ovo je tema o pričesti, i mi bi trebaliviše da se bavimo samom njenom suštinom i smislom, a da ove sporedne pojedinosti stavimo u stranu, jer sama suština pričesti i daje odgovor kakvo vino i hleb treba da budu.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Niko mi nije odgovorio na pitanje "šta je sa ljudima kojima alkoholno vino škodi, ili im je odvratno i gorko"?
Da li ovi ljudi trebaju da svaki put kada uzimaju pričest - nateraju sebe na silu da gutaju nima odvratno piće koji im škodi.

Postoji kako znamo mnogo vrsta grožđa a tako i mnogo vina i nije svako vino isto naprotiv mnogo se razlikuju od bukea do pitkosti, slasti ili oporosti,po boji i ne pije se svako posle svake hrane.
Da nebi bilo muke neka kupi KVALITETNO VINO iz bolje godine i neka onda javi valja li.
Neko potura loše vino i ono može biti kiselo i gorkog ukusa zato ko nezna šta je dobro neka kupi skupo vino i rešio je problem.
Graševina...meni loša.
Nekad je Dalmatinska kapljica valjala ni Prošek nije bio loš ali pravo vino je gusto i ono se može naći u Dalmaciji kao i osoljena riba pa kad krenete sa tim ne treba vam lekar.
Sa ribom i solju stižu minerali a kroz vino mnogo dobrih stvari i kad se okupate u moru i osunčate telo upija magnezijum hlorid i kosti se oporave a jutarnje trčanje pored mora čisti pluća.

Za tajnu večeru uzmi vina iz Dalmacije i samo gutljaj smeš ostalo zaključaj od sebe.I nemoj da glumiš kao nesvestica ti čekaj treću godinu i onda otvori balonče.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
E to je već bolje i mogu da prihvatim, da je uzimala i da je to bila ekstremna situacija zbog stanja nesvestice u kome se našla.
Dakle, to se ne može smatrati pijenjem alkohola, već je to pijenje u ekstremnim slučajevima bolesti.

Sada je sve jasno, do kraja si se razotkrio. Prema tebi, moramo se odreći vina makar se time odrekli i Kristova tijela, ali kad je u pitanju Jelenino zdravlje onda može i vino. Što je Krist i njegova ponuda vječnog života, u odnosu na Jelenu i njezinu ponudu!?

Ovo je tema o pričesti, i mi bi trebaliviše da se bavimo samom njenom suštinom i smislom, a da ove sporedne pojedinosti stavimo u stranu, jer sama suština pričesti i daje odgovor kakvo vino i hleb treba da budu.

Onakvo kakvo su pili Isus i apostoli na pashalnoj večeri, što će mi tvoje mudrovanje. A suština? Odgovor na pitanje kakva je suština blagovanja Gospodnje večere vidljiva je u Iv 6,50-66. Oni koji se pitaju, "Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?", kako nam svjedoči Ivan, odstupaju od Isusa.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izvadio si moje reči iz konteksta.

Evo šta sam napisao.

-------------------------------------

Danas kada je medicina kao i narodna napredovala do te mere, mi ne moramo koristiti ove stvari, već imamo lekove ili se lečimo drugim metodama.

----------------------------------------

Dakle, u ono vreme neko je i morao popiti malo vina zbog određene bolesti, ali danas to ne mora da bude slučaj, jer mi danas više znamo o lečenju bolesti i zdravom načinu ishrane i lečenju zdravom hranom - od ljudi onoga vremena.

Danas nije nužno korišćenje vina u lečenju, jer postoje mnogo bolje alternative u zdravim namirnicama, kao i lekove.

Preporučio bih literaturu koja je danas obimna po ovom pitanju i govori o lečenju hranom.

Ovo je samo jedna od knjiga koju sam pronašao na internetu, a upravo sam je postavio iz razloga jer je ja posedujem, a govori o lečenju raznih bolesti voćem, povrćem, i mahunastim i orašastim povrćem, i metodama spravljanja preparata i napitaka za lečenje od bolesti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Izvadio si moje reči iz konteksta.
Dakle, u ono vreme neko je i morao popiti malo vina zbog određene bolesti, ali danas to ne mora da bude slučaj, jer mi danas više znamo o lečenju bolesti i zdravom načinu ishrane i lečenju zdravom hranom - od ljudi onoga vremena.

Krasno. I Jelena je, isto kao i ti na ovom forumu, drugima govorila i uvjeravala ih kako je grožđani sok "božanski lijek" , a ona se sama "liječila vinom". Nešto slično kao s testamentom. Druge je plašila kako bi imovinu ostavljali crkvi, a ona je crkvi ostavila svoje dugove, a imovinu djeci.

P.S. U onom citatu gdje njezin muž priznaje da je pila alkoholno piće spominje se relativno mala količina, međutim, teško je i očekivati da James White prizna koliko je točno Jelena pila. Koliko je pila najbolje se vidi po tome koliko je brljavila u svojim spisima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno, tema je "euharistija ili pričest" a Stvarnoslau je oper proradila opsesija da na svaoj temi piše protiv Ellen White.
Zato mu je i čudno kada sam ja lično uputio sugestiju - da bi trebali više da se bavimo duhovnom suštinom i smislom euharistije, a manje fomalnim stvarima vezanim za nju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Naravno, tema je "euharistija ili pričest" a Stvarnoslau je oper proradila opsesija da na svaoj temi piše protiv Ellen White.
Zato mu je i čudno kada sam ja lično uputio sugestiju - da bi trebali više da se bavimo duhovnom suštinom i smislom euharistije, a manje fomalnim stvarima vezanim za nju.

Po tebi je duhovna suština i smisao euharistije reklamiranje knjige nekakve "babe travarke"!? Bravo!

Natrag