Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ajde sada objasni mi ovu izjavu:

Usput, neka objasni i ovo:

Dokazi da Rani adventisti uče teoriju zatvorenih vrata

Dokaz prvi

Sada ćemo iznijeti dokaze iz drugog važnog izvora za učenje ranih Adventista, naime, Present Truth (Živa istina), kojeg je izdavao starješina White 1849. i 1850. god. U ovoj publikaciji nekoliko vodećih ljudi iznijelo je svoja viđenja o teoriji "zatvorenih vrata" što se tiče naučavanja svih adventista sedmog dana u to vrijeme. Prvo citiramo starješinu George-a W. Holt-a (Present Truth, prosinac, 1849., str 47).

On kaže: "Mnogi će nam ukazati na nekoga tko svjedoči da se obratio, kao dokaz da vrata nisu zatvorena, dakle, popustljivost Božje riječi prema mišljenju pojedinca."

Primjetite ovu misao: Ako je netko stvarno bio obraćen od listopada 1844., to bi bio dokaz da vrata nisu bila zatvorena. Dakle, zatvorena vrata znače da nije moglo biti istinskih obraćenja nakon 1844. god. Ovo je pisano na kraju 1849., pet godina nakon 1844., objavljeno i odobreno od gospodina i gospođe White! Kako se ovo slaže sa stavom da je gospođa White, kroz svih tih pet godina, radila na obraćenju griješnika, kao što se tvrdi? Zašto ona nije opovrgnula Holt-a, pokazujući primjer griješnika koje je ona sama obratila u tih pet godina? Hoće li adventisti ovo objasniti? (D.M. Canright)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
I nisu samo ovako vjerovali, da se grešnici nakon 22.10.1844. ne mogu više obratiti i spasiti, nego su se u skladu sa ovim i ponašali. To znači da nisu uopće pozivali ljude koji nisu bili dio “Adventnog naroda” da im se pridruže i zajedno s njima spase. Jer oni nisu propovijedali Evanđelje, nego Antievanđelje - Bog vas je odbacio. Priznat će ovo i sami Adventisti sedmog dana 70 godina kasnije, evo:

"Gotovo deset godina rad je bio ograničen na okupljanje onih koji su prihvatili poruku prvog anđela." (Review and Herald, 7. rujna 1916. – 10 mjeseci nakon smrti Ellen White)

Točno je sve što si napisao, i drugi su to zaključili: Kronologija "zatvorenih vrata"
Čitala sam članak jednog Francuza koji ju je baš dobro "obrisao"...On navodi svjedočanstvo nekog od pionira kojem je Elenin muž (diskretno) objašnjavao viziju "zatvorenih vrata" braneći Ellen da je tada još bila mlada i da se to nije trebalo tako ozbiljno uzimati...
Simpatično, zar ne? :)

Još nešto, taj autor navodi kako danas mladi adventisti niti ne poznaju tu Eleninu "viziju".

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Dokazi da Rani adventisti uče teoriju zatvorenih vrata​

Dokaz drugi

U istom časopisu (Present Truth, str. 41-46, isti mjesec, 16. prosinac 1849.) je članak na šest stranica od starješine David-a Arnold-a, pod nazivom "Objašnjenje zatvorenih vrata." Nesumnjivo, ovo je trebalo razjasniti pitanje što točno znače "zatvorena vrata". Glavna misao cijelog članka je da je, nakon 1844., Krist bio posrednik samo za svete, i da, s obzirom da su vrata bila zatvorena, nije bilo niti je moglo biti istinitih obraćenja griješnika od tog vremena. Evo nekoliko redaka iz tog teksta David-a Arnold-a:

"Tobožnja obraćenja posredstvom različitih sekti iznešena su kao dokaz da vrata nisu zatvorena. Ja ne mogu odustati od jasnog ispunjenja proročanstva u našem iskustvu, koje pokazuje zatvorena vrata u prošlosti, zbog mišljenja, mašte i osjećaja ljudi, na temelju ljudske sklonosti i praznovjernog štovanja prethodno usvojenih pogleda. ...... Ovi tobožnji obraćenici neće dovesti do boljeg stanja sadašnji niski standard palih sekti, dakle, oni su se obratili na religiju različitih sekti, a ne Bogu. "

Ovdje ovaj pisac tvrdi upravo ono što je tvrdio i starješina George Holt, da bi istinsko obraćenje dokazalo da vrata nisu zatvorena, ali nije bilo istinskih obraćenja od 1844. god. To je zaključak obojice. Tobožnja obraćenja sva su bila lažna. Opet moramo pitati, zašto gospođa White nije istakla svoje obraćenike i opovrgnula takav zaključak? Zašto nije? Jer nije imala ni jednog obraćenika. Ona se nije trudila ni za koga da ga privede 'spašenicima', 'malom stadu'. Ona nije vjerovala da je moguće obraćenje. Ona se slagala i s Holt-om i s Arnold-om. Zapamtite, oba članka objavljena su u časopisu njenog muža, a on ih je i uredio. I pazite još i ovo - Ellen White i njezin muž, svjedoči nam sama Ellen, uvijek su se prije izlaska i slanja ovih časopisa pomolili Bogu nad njima, sigurno zato da preko ovih časopisa pošalju 'malom stadu' 'Božju istinu'. Čujmo samu proročicu o ovome:

U "Svjedočanstvu za Crkvu," Vol. I., str 88, gospođa White kaže: "Otprilike u isto vrijeme on je počeo objavljivati mali list pod naslovom Present Truth ... Uvijek prije nego što ih je pripremao za slanje poštom, mi smo ih prostrli pred Gospodina, i molili nad njima... . "

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ajde sada objasni mi ovu izjavu:

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

Vizija je kontraverzna, jer ne postoji original. Neko je smatra delimično autentičnom, neko neautentičnom. Treba dobro istražiti okolnosti oko pronalaska ovih tekstova.

No, vidi se iz celog citata da je vizija višeslojna (što može ukazati na dodatnu doradu od kritičara, ali i ne mora). Izjava u celini govori o "pokvarenom" svetu u kontekstu odbacivanja sadašnje istine. U tom kontekstu se govori o nepotrebnosti molitve za njih jer su zatvorili svoja srca za Boga i istinu. Tu molitve ne pomažu.

Da se radi pre svega o onima koji su odbacili sadašnju istinu govori i ovaj deo teksta koji je naravno preskočen:

"Onda sam videla Brata Vang i brata Hajat – da je neprijatelj pokušao da ih uništi – da su se molili za svetlost na nekoliko tekstova Svetog pisma, i što su više molili, postajalo je mračnije, a neprijatelj je zatvorio mrežu tame nad njima; i taman kada su se potpuno zatvorili, oslobođeni su – mreža je pokidana i oni su pobedili. Videla sam pravo svetlo na ovim tekstovima, itd". -II-

I pored dakle kontraverznog pitanja vizije oko autentičnosti i vremena nastanka jer Elen nije bila 29. juna 1851 u Kamdanu, može se razumeti da izrazi zatvorenosti i molitava za otpali svet se odnosu u kontekstu njihove nesperemnosti za istinu iz Pisma.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
I never have stated or written that the world was doomed or damned. I never have under any circumstances used this language to anyone, however sinful. I have ever had messages of reproof for those who used these harsh expressions. {Lt 2, 1874, par. 4}

Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet osuđen na propast ili prokletstvo. Nikada ni pod kojim okolnostima nisam koristila takav jezik s nikim, koliko god bio grešan. Uvijek sam imao poruke prijekora za one koji su koristili ove oštre izraze. {Lt 2, 1874, stavak 4}

I sad ti reci što je istina -- da li je rekla ili nije?

O Camden viziji:

Autentičnost izvještaja o camdenskoj viziji odavno je pod upitnikom. Dugi niz godina nismo ga imali u dosjeu rukopisa; Smatralo se apokrifnim. Godine 1987. povjerenici su ga odlučili staviti u rukopisni spis, (White Estate)

Vizija je kontroverzna zbog svojih implikacija "zatvorenih vrata". Datum je u sukobu s planom puta Ellen White, jer nije bila u Camdenu nakon 24. lipnja. Ne postoji original E. G. Whitea, a jedini izvor za viziju je kopija koju je dao R. R. Chapin koji je kasnije postao jedan od protivnika Ellen White. Uriah Smith očito ga je smatrao autentičnim, citirajući ga u svojoj obrani vizija Ellen White iz 1868. godine. J. N. Loughborough smatrao je viziju autentičnom, ali iskrivljenom od strane kritičara iz svog izvornog značenja (GSAM, str. 232-234).
White Estate
nikad nije koristila takve oštre izraze?

Then I saw Laodiceans. They will make a mighty effort. Will they get the victory? One who hasthe truth will chase a thousand, and two will put ten thousand to flight. They are coming to conclusions that bring them into close quarters, and they can not tell where they be themselves,for they are lost in the foggy, terrible fear that takes hold of them. Anguish of spirit will seize them. Dare they admit that the door is shut? The sin against the Holy Ghost was to ascribe to Satan what belongs to God or what the Holy Ghost has done. They said the shut door was of the devil and now admit it is against their own lives. They shall die the death. Look ye at the Pattern. Follow Him, for He is meek and lowly in heart. Shut your eyes to everything but the present,saving truth. Manuscript 11, 1850.

Tada sam vidjela Laodicejce. Oni će se silno potruditi. Hoće li pobijediti? Jedan koji ima istinu potjerat će tisuću, a dvojica će natjerati deset tisuća u bijeg. Dolaze do zaključaka koji ih dovode u blizinu, a ni sami ne mogu reći gdje su, jer su izgubljeni u maglovitom, užasnom strahu koji ih obuzima. Uhvatit će ih tjeskoba duha. Usuđuju li se priznati da su vrata zatvorena? Grijeh protiv Duha Svetoga bio je pripisati Sotoni ono što pripada Bogu ili ono što je Duh Sveti učinio. Rekli su da su zatvorena vrata bila od đavla i sada priznaju da je protiv njihovih vlastitih života. Oni će umrijeti smrću. Pogledajte Uzorak. Slijedite ga, jer On je krotka i ponizna srca. Zatvorite oči na sve osim na sadašnju, spasonosnu istinu. Manuscript 11, 1850.

S ovim da biste trebali slijediti Uzorak Isusa Krista koji je krotkog i poniznog duha to bi trebali. No, mnogi od vas više vole razne učitelje koji vam škakljaju uši. Nažalost, oni su vam i uzor prije nego Krist što je najveća sramota i tragedija.
Lakše je činiti zlo nego dobro..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo ove tri problematicne izjave protumaci, daj kontekst istih:

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas (1850.) pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

"Neki su u potrazi za dolaskom Gospodina otišli daleko. Vrijeme se produljilo nekoliko godina više nego što su oni očekivali, zbog toga oni misle kako se može nastaviti za nekoliko godina... vidjela sam da je vrijeme za Isusov boravak u Svetinji nad svetinjama bilo gotovo završeno, i da to može trajati još samo malo." (Ellen White, Rani spisi, "viđenje" dano u rujnu 1850.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

Ovde ona pise isto sto pioniri tvrde, da je Bog "odbacio pokvareni svet" i da se za njih ne trebamo moliti, ili pise nesto sasvim drugo! Ti objasni sta pise..

1683020129764.png

:mig:

Godine 1882. u uredu u Battle Creek-u, Michigan, objavljen je mali rad pod nazivom "Early Writings," (Rani spisi), gospođe White. U predgovoru izdavači kažu:

"Široki interes koji se pokazao za sve njene radove, osobito one o njenim ranim pogledima, te poziv za objavljivanje drugog izdanja postao je imperativ. Nijedan dio rada nije izostavljen. Ideja ili mišljenje originalnog rada ni najmanje nije zasjenjeno;. A i verbalne promjene napravljene su pod nadzorom autorice i uz njeno potpuno odobrenje."
-------------------------

Ovo je laž "da te Bog sačuva". Jer, ne samo da nije izostavljeno ništa od njezinih ranih tekstova, nego je hrpetina njenih tekstova. :)

Jovane, u ovoj zbirci "Early Writings," (Rani spisi) iz 1882. izostavljeno čitavo njezino viđenje kojekoje si ti gore citirao, a bilo je objavljeno u Present Truth1850. godine. Evo opet dijela teksta iz tog viđenja:

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas (1850.) pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

Zato te sada pitam. Zašto su Ellen White i James White tako "isklistirali" njezine spise i njezina viđenja, tako da su čitavo ovo njezino viđenje izostavili u zbirci "Early Writings," (Rani spisi)!?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Pogledajte prilog 160155
Godine 1882. u uredu u Battle Creek-u, Michigan, objavljen je mali rad pod nazivom "Early Writings," (Rani spisi), gospođe White. U predgovoru izdavači kažu:

"Široki interes koji se pokazao za sve njene radove, osobito one o njenim ranim pogledima, te poziv za objavljivanje drugog izdanja postao je imperativ. Nijedan dio rada nije izostavljen. Ideja ili mišljenje originalnog rada ni najmanje nije zasjenjeno;. A i verbalne promjene napravljene su pod nadzorom autorice i uz njeno potpuno odobrenje."
-------------------------

Ovo je laž "da te Bog sačuva". Jer, ne samo da nije izostavljeno ništa od njezinih ranih tekstova, nego je hrpetina njenih tekstova. :)

Jovane, u ovoj zbirci "Early Writings," (Rani spisi) iz 1882. izostavljeno čitavo njezino viđenje kojekoje si ti gore citirao, a bilo je objavljeno u Present Truth1850. godine. Evo opet dijela teksta iz tog viđenja:

Zato te sada pitam. Zašto su Ellen White i James White tako "isklistirali" njezine spise i njezina viđenja, tako da su čitavo ovo njezino viđenje izostavili u zbirci "Early Writings," (Rani spisi)!?

Kao oni su ti koji drže Božje zapovjedi, ali zapravo je samo važna subota i to je to. One ostale koje je Isus baš istaknuo mladom bogatašu kad ga je pitao što mi je činiti da baštinim život vječni, to nije važno. A lijepo im napisa njihova proročica nježnog srca da prate Uzorak, Isusa Krista koji je krotkog i poniznog duha, a ne duh modernog farizejstva. Čuvajte se farizejskog kvasca što je licemjerstvo, reče Isus Krist svojim učenicima.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I pored dakle kontraverznog pitanja vizije oko autentičnosti i vremena nastanka jer Elen nije bila 29. juna 1851 u Kamdanu, može se razumeti da izrazi zatvorenosti i molitava za otpali svet se odnosu u kontekstu njihove nesperemnosti za istinu iz Pisma.

Znaci opet prica da je neko "falsifikovao njene izjave"..

Nista mi i ne znaci sto ces ti protumaciti nesto sto smatras neautenticnim.. Ali zar se ovo ne pojavljuje u tom casopisu?

Sta ako jeste autenticno? Nego nisi mi uverljiv ni u objasnjenju..

Ajde sad protumaci jos ovo:

"Tada sam vidjela Laodicejce. Oni će se silno potruditi. Hoće li pobijediti? Jedan koji ima istinu potjerat će tisuću, a dvojica će natjerati deset tisuća u bijeg. Dolaze do zaključaka koji ih dovode u blizinu, a ni sami ne mogu reći gdje su, jer su izgubljeni u maglovitom, užasnom strahu koji ih obuzima. Uhvatit će ih tjeskoba duha. Usuđuju li se priznati da su vrata zatvorena? Grijeh protiv Duha Svetoga bio je pripisati Sotoni ono što pripada Bogu ili ono što je Duh Sveti učinio. Rekli su da su zatvorena vrata bila od đavla i sada priznaju da je protiv njihovih vlastitih života. Oni će umrijeti smrću. Pogledajte Uzorak. Slijedite ga, jer On je krotka i ponizna srca. Zatvorite oči na sve osim na sadašnju, spasonosnu istinu." Manuscript 11, 1850.

Zatim ovo:

"Neki su u potrazi za dolaskom Gospodina otišli daleko. Vrijeme se produljilo nekoliko godina više nego što su oni očekivali, zbog toga oni misle kako se može nastaviti za nekoliko godina... vidjela sam da je vrijeme za Isusov boravak u Svetinji nad svetinjama bilo gotovo završeno, i da to može trajati još samo malo." (Ellen White, Rani spisi, "viđenje" dano u rujnu 1850.)

Kao oni su ti koji drže Božje zapovjedi, ali zapravo je samo važna subota i to je to.

Tvrde da Trojstvo nije bitno, ali subota jeste. Ja ne znam kako 4. zapovest moze biti vaznija od prve. Valjda oni slusaju samo sta EGW kaze, a ne i biblija.

Isus je rekao da su dve zapovesti najvaznije (ljubi Boga i bliznjega), takodje je rekao: "OVO ZNACI VECNI ZIVOT DA POZNAJU TEBE JEDINOG ISTINITOG BOGA I ONOGA KOGA SI TI POSLAO ISUSA HRISTA."

Ako "ne poznajes Boga" odnosno Isusa pretvaras u "stvorenje", ti krsis prvu zapovest! Takodje ako Isus nije Bog a ti ga pravis Bogom, krsis prvu zapovest!

Ovo pitanje je kljucno, kako u judaizmu tako i u bibliji, a vidimo da i Isus takodje kaze da je veoma bitno!

Pa Isusa su zbog toga ubili, sto se "gradio jednakim Bogu!" I sad ispada da to pitanje nije vazno!

Ne mozes ti imati pravilan odnos sa Bogom ako ne znas ko je on!

Ispada da je moguce biti Hriscanin a Isusa umanjiti i smatrati "obicnim covekom" ili "stvorenjem". Ako je to moguce, onda su i muslimani Hriscani, pa i oni su na strani istine! Ali mi znamo da nije tako! Muslimani uopste nemaju "licni odnos sa Bogom", jer ga ne poznaju. Oni mogu biti spaseni, cistom miloscu, jer nisu poznavali istinu..

Tako i onaj koji ne zna ko je PRAVI BOG, on zapravo i nije Hriscanin, nema licni odnos sa njim.

Da, mogli bismo reci da ovo pitanje i "nije bitno za spasenje", ali samo za one, kojima u startu nije ni otkriveno! (muslimanima recimo..). Medjutim ako si ti pozvan kao Hriscanin, i ako je tebi istina otkrivena, pa si "otpao", boj se, jer Bog ce ti suditi ostrije nego onima koji nisu uopste znali!

One ostale koje je Isus baš istaknuo mladom bogatašu kad ga je pitao što mi je činiti da baštinim život vječni, to nije važno.

Eto, slucajno nije spomenuo subotu, hteo je, ali nije stigao :)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znaci opet prica da je neko "falsifikovao njene izjave"..

Nista mi i ne znaci sto ces ti protumaciti nesto sto smatras neautenticnim.. Ali zar se ovo ne pojavljuje u tom casopisu?

Sta ako jeste autenticno? Nego nisi mi uverljiv ni u objasnjenju..

Zato i ne kažemdanije. Ali se razlikuje od ostalih spisa zakoje se autentičnost ne dovodi u pitanje. A ovaj deo je smatran apokrifom do 1987 godine, ta vizija iz Kamendena. Zato treba biti oprezan. Kakobilo, ostale vizije i izjave su u potpunom skladu sa osnovnom linijom razumevanja a to je da kada se pominju "grešnici" misli se na one koji su odbacili istinu i time zatovrili svoje srce za razumevanje istine. Tako treba posmatrati sve ostale izjave u tom kontekstu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Ovde ne govori zatvorenim vratima već o dolasku Hrista.
"Neki su u potrazi za dolaskom Gospodina otišli daleko.

Natrag