I pored dakle kontraverznog pitanja vizije oko autentičnosti i vremena nastanka jer Elen nije bila 29. juna 1851 u Kamdanu, može se razumeti da izrazi zatvorenosti i molitava za otpali svet se odnosu u kontekstu njihove nesperemnosti za istinu iz Pisma.
Znaci opet prica da je neko "falsifikovao njene izjave"..
Nista mi i ne znaci sto ces ti protumaciti nesto sto smatras neautenticnim.. Ali zar se ovo ne pojavljuje u tom casopisu?
Sta ako jeste autenticno? Nego nisi mi uverljiv ni u objasnjenju..
Ajde sad protumaci jos ovo:
"Tada sam vidjela Laodicejce. Oni će se silno potruditi. Hoće li pobijediti? Jedan koji ima istinu potjerat će tisuću, a dvojica će natjerati deset tisuća u bijeg. Dolaze do zaključaka koji ih dovode u blizinu, a ni sami ne mogu reći gdje su, jer su izgubljeni u maglovitom, užasnom strahu koji ih obuzima. Uhvatit će ih tjeskoba duha.
Usuđuju li se priznati da su vrata zatvorena? Grijeh protiv Duha Svetoga bio je pripisati Sotoni ono što pripada Bogu ili ono što je Duh Sveti učinio. Rekli su da su zatvorena vrata bila od đavla i sada priznaju da je protiv njihovih vlastitih života. Oni će umrijeti smrću.
Pogledajte Uzorak. Slijedite ga, jer On je krotka i ponizna srca. Zatvorite oči na sve osim na sadašnju, spasonosnu istinu." Manuscript 11, 1850.
Zatim ovo:
"Neki su u potrazi za dolaskom Gospodina otišli daleko. Vrijeme se produljilo nekoliko godina više nego što su oni očekivali, zbog toga oni misle kako se može nastaviti za nekoliko godina... vidjela sam da je vrijeme za Isusov boravak u Svetinji nad svetinjama bilo gotovo završeno, i da to može trajati još samo malo." (Ellen White, Rani spisi, "viđenje" dano u rujnu 1850.)
Kao oni su ti koji drže Božje zapovjedi, ali zapravo je samo važna subota i to je to.
Tvrde da Trojstvo nije bitno, ali subota jeste. Ja ne znam kako 4. zapovest moze biti vaznija od prve. Valjda oni slusaju samo sta EGW kaze, a ne i biblija.
Isus je rekao da su dve zapovesti najvaznije (ljubi Boga i bliznjega), takodje je rekao: "
OVO ZNACI VECNI ZIVOT DA POZNAJU TEBE JEDINOG ISTINITOG BOGA I ONOGA KOGA SI TI POSLAO ISUSA HRISTA."
Ako "ne poznajes Boga" odnosno Isusa pretvaras u "stvorenje", ti krsis prvu zapovest! Takodje ako Isus nije Bog a ti ga pravis Bogom, krsis prvu zapovest!
Ovo pitanje je kljucno, kako u judaizmu tako i u bibliji, a vidimo da i Isus takodje kaze da je veoma bitno!
Pa Isusa su zbog toga ubili, sto se "gradio jednakim Bogu!" I sad ispada da to pitanje nije vazno!
Ne mozes ti imati pravilan odnos sa Bogom ako ne znas ko je on!
Ispada da je moguce biti Hriscanin a Isusa umanjiti i smatrati "obicnim covekom" ili "stvorenjem". Ako je to moguce, onda su i muslimani Hriscani, pa i oni su na strani istine! Ali mi znamo da nije tako! Muslimani uopste nemaju "licni odnos sa Bogom", jer ga ne poznaju. Oni mogu biti spaseni, cistom miloscu, jer nisu poznavali istinu..
Tako i onaj koji ne zna ko je
PRAVI BOG, on zapravo i nije Hriscanin, nema licni odnos sa njim.
Da, mogli bismo reci da ovo pitanje i "nije bitno za spasenje", ali samo za one, kojima u startu nije ni otkriveno! (muslimanima recimo..). Medjutim ako si ti pozvan kao Hriscanin, i ako je tebi istina otkrivena, pa si "otpao", boj se, jer Bog ce ti suditi ostrije nego onima koji nisu uopste znali!
One ostale koje je Isus baš istaknuo mladom bogatašu kad ga je pitao što mi je činiti da baštinim život vječni, to nije važno.
Eto, slucajno nije spomenuo subotu, hteo je, ali nije stigao