Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovde ne govori zatvorenim vratima već o dolasku Hrista.

Da ali kaze da "samo sto nije dosao", a da li je tako? Malo je preuranjeno, ili je stvarno mislila da je kraj, sto bi opravdalo teologiju "zatvorenih vrata"..

A ovaj deo je smatran apokrifom do 1987 godine, ta vizija iz Kamendena. Zato treba biti oprezan.

Cekaj, zasto bi neko falsifikovao njenu izjavu i dodao teologiju "zatvorenih vrata"? To ne bi uradio ni jedan adventista! Zasto bi neko kompromitovao svog proroka, a ko drugi jos ima pristup tim spisima da tako falsifikuje osim adventista?

Ajde sledecu izajvu:

"Tada sam vidjela Laodicejce. Oni će se silno potruditi. Hoće li pobijediti? Jedan koji ima istinu potjerat će tisuću, a dvojica će natjerati deset tisuća u bijeg. Dolaze do zaključaka koji ih dovode u blizinu, a ni sami ne mogu reći gdje su, jer su izgubljeni u maglovitom, užasnom strahu koji ih obuzima. Uhvatit će ih tjeskoba duha. Usuđuju li se priznati da su vrata zatvorena? Grijeh protiv Duha Svetoga bio je pripisati Sotoni ono što pripada Bogu ili ono što je Duh Sveti učinio. Rekli su da su zatvorena vrata bila od đavla i sada priznaju da je protiv njihovih vlastitih života. Oni će umrijeti smrću. Pogledajte Uzorak. Slijedite ga, jer On je krotka i ponizna srca. Zatvorite oči na sve osim na sadašnju, spasonosnu istinu." Manuscript 11, 1850.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Cekaj, zasto bi neko falsifikovao njenu izjavu i dodao teologiju "zatvorenih vrata"? To ne bi uradio ni jedan adventista! Zasto bi neko kompromitovao svog proroka, a ko drugi jos ima pristup tim spisima da tako falsifikuje osim adventista?

Ne kaže se sa sigurnošću, ko i kako. Naravno, s obzorom da ova izjava je citirana u Kejnarajtovoj i R.R.Čepinovoj verziji, a obojica su postali pre toga neprijatelji Eleni i crkvi, postoji takva mogućnost ili eventualno da je vizija autentična ali dodate neke reči ili pogrešno formulisane. Naravno, crkva sa ovim i još par spisa u ovom periodu 1850-1852 ima dileme oko pune autentičnosti ali bez obzia na to, Bog je u proviđenju sprečio ako je i bilo takvih pokušaja, da se izvrši u potpunosti takva promena da se izgubi suština poruke.

Ajde sledecu izajvu:

"Tada sam vidjela Laodicejce. Oni će se silno potruditi. Hoće li pobijediti? Jedan koji ima istinu potjerat će tisuću, a dvojica će natjerati deset tisuća u bijeg. Dolaze do zaključaka koji ih dovode u blizinu, a ni sami ne mogu reći gdje su, jer su izgubljeni u maglovitom, užasnom strahu koji ih obuzima. Uhvatit će ih tjeskoba duha. Usuđuju li se priznati da su vrata zatvorena? Grijeh protiv Duha Svetoga bio je pripisati Sotoni ono što pripada Bogu ili ono što je Duh Sveti učinio. Rekli su da su zatvorena vrata bila od đavla i sada priznaju da je protiv njihovih vlastitih života. Oni će umrijeti smrću. Pogledajte Uzorak. Slijedite ga, jer On je krotka i ponizna srca. Zatvorite oči na sve osim na sadašnju, spasonosnu istinu." Manuscript 11, 1850.

Ista priča, odnosi se na zatvorena vrata za primanje istine.

Da se radi o tome evo citata pre ovog:

"Tada sam videla duše koje su bile u potrebi. Bili su potišteni i trebalo ih je otrgnuti predrasude koje su dobili od svojih vođa da bi mogli da prime istinu. Videla sam da teret poruke treba da bude prva, druga i treća anđeoska poruka, a oni koji su imali bilo kakvu nadu u Boga popustili bi silini te istine. "Manuscript 11, 1850.

Dakle, radi se o borbi za istinu, prve,druge i treće anđeoske vesti. Ne, o zatvorenim vratima za spasenje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno, crkva sa ovim i još par spisa u ovom periodu 1850-1852 ima dileme oko pune autentičnosti

Ne znam kako crkva moze imati dileme oko autenticnosti, ako ona poseduje te spise..

Ali ok..

Dakle, radi se o borbi za istinu, prve,druge i treće anđeoske vesti. Ne, o zatvorenim vratima za spasenje.

A za koga su onda "zatvorena vrata", sta njoj onda taj termin uopste znaci?

Ako vrata nisu zatvorena "za sav svet" (ajde moze se zakljuciti da nisu iz prethodnog pasusa), ali sta onda taj termin za nju znaci? Sta su "zatvorena vrata"?

Definisi mi taj pojam, onako kako ga Elen White shvata? (ili ga ti tako shvatas). Posto ja ne razumem o cemu onda ona pise?

I zasto koristi isti termin, koji pioniri koriste a pod njim podrazumeva nesto sasvim drugo? Zasto bi to radila?

To nas stvarno dovodi u sumnju da je neko mozda i prekrojio njene spise... Jer isti termin koriste i pioniri i za njih "zatvorena vrata" se odnose na ceo svet! A ti kazes da za nju taj termin ima sasvim drugo znacenje..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da ali kaze da "samo sto nije dosao", a da li je tako? Malo je preuranjeno, ili je stvarno mislila da je kraj, sto bi opravdalo teologiju "zatvorenih vrata".

Naravno, datum je rujan 1850. a Isus dolazi 22.10.1851. - tako je tada vjerovala i Ellen White i ostali njihovi pioniri. Evo ti dokaz za to:

"Sedam kapi krvi na zlatni žrtvenik i pred Pomirilište, ja u potpunosti vjerujem, predstavlja trajanje sudskog postupka za žive svete u Svetinji nad svetinjama, sve to vrijeme oni će biti u nevolji, čak sedam godina, Bog će ih na njihov glas izbaviti, jer to je krv pomirenja za dušu." (Lev. 17:11) Tada će s brojem sedam završiti dan pomirenja (ne otkup). Posljednjih šest mjeseci ovog vremena, ja razumijem, Isus će na bijelom oblaku sabirati u žetvi sa svojim srpom." Opet: "Ovo također govori da su vrata zatvorena - na kraju 2300 dana. Vremena pogana su završena. Hos 5,6-7:... 'Ići će s ovcama i govedima Jahvu tražiti ali ga naći neće - povukao se od njih. Proždrijet će ih s njihovim udjelom.' Evidentno je da je ovo, nakon što su vrata zatvorena, a Isus otišao ili se povukao u Svetinju. ... Čim je Dan pomirenja završio, sedam anđela izlazi iz hrama sa sedam posljednjih zala. (s 5, 6) Ovo je vrijeme trajanja poruke trećeg anđela u Otk. 14,9-13." (The Typical and Anti-typical Sanctuary, str 10-13, 15, Joseph Bates, 1850.)

Pogledaj, Joseph Bates je točno izračunao koliko će trajati Isusova služba u nebeskoj Svetinji nad svetinjama. S obzirom da služba u zemaljskoj Svetinji za Dan pomirenja (Yom Kippur) traje sedam dana, Isusova služba u nebeskoj Svetinji trajat će sedam godina, i nakon toga Isus dolazi po „svoje“. Dakle, ono što je počelo za Yom Kippur 1844. (22.10.1844.) završit će sa Yom Kippurom 1851. godine.

Evo ti još jedno viđenje Ellen White koje ovo jednako snažno potvrđuje:

"Moj prateći anđeo je rekao, 'Vrijeme je gotovo završeno. Budite spremni, budite spremni, budite spremni.." Zatim dalje ona kaže: "Neki od nas imali smo priliku dohvatiti istinu, iznositi je korak po korak, i svaki korak koji smo napravili dao nam je snagu za slijedeći. Ali sada je vrijeme gotovo završeno... i ono što smo mi učili godinama, oni će naučiti u nekoliko mjeseci." (" Rani spisi ", viđenje 27. lipnja 1850.)

Nitko nije falsificirao ni jednu njenu izjavu o zatvorenim vratima niti bilo koju drugu izjavu koje su objavljivane u tim prvim časopisima, a kasnije objavljeni u svojevrsnoj zbirci tekstova njezinih prvih viđenja i ostalih tekstova, koje su i nazvali - "Rani Spisi" (Early Writings), i prvi put objavljeni 1852. godine. Nitko nije falsificirao njene tekstove, jer u to vrijeme naprosto nije mogao, jer je ona tekstove 'pisala' i odobravala, a muž joj je bio urednik svih ovih časopisa. Međutim, ako nisu drugi njezine tekstove falsificirali, jesu ih zajedno, ona i muž joj klistirali. Evo činjeničnih dokaza:

1. Čim je prošlo vrijeme očekivanja ponovnog dolaska Isus na zemlju, 22.10.1851., svi prestaju pisati tekstove o zatvorenim vratima.

2. Očito odmah, Ellen White, uz pomoć James-a White-a počinje "samo-falsificiranje" svojih spisa, čime ih "krvnički klistira i kasapi" izbacujući bilo dijelove teksta viđenja bilo čitava viđenja.

P.S. Neka sada Fejzo ovo opovrgne.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A za koga su onda "zatvorena vrata", sta njoj onda taj termin uopste znaci?

Ako vrata nisu zatvorena "za sav svet" (ajde moze se zakljuciti da nisu iz prethodnog pasusa), ali sta onda taj termin za nju znaci? Sta su "zatvorena vrata"?

Definisi mi taj pojam, onako kako ga Elen White shvata? (ili ga ti tako shvatas). Posto ja ne razumem o cemu onda ona pise?

Prosto. Ona i mnogi adventisti su verovali u doslovno zatvorena vrata (do decembra 1844..neki adventisti i posle toga). Međutim, napustivši doslovno shvatanje (ona i veći deo adventista), zadržali su simboliku u smislu da koriste to kao metaforu za 'zatvoreno srce' za primanje istine. Kao što si mogao videti, ona upravo u svim ovim tekstovima i pominje istinu za to vreme, razumevanje istine iz čitanja Biblije itd....Zato sam i naveo pune tekstove iz kojih su izvađeni citati. Da bi se jasno videlo na šta Elen tačno misli.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prosto. Ona i mnogi adventisti su verovali u doslovno zatvorena vrata (do decembra 1844..neki adventisti i posle toga). Međutim, napustivši doslovno shvatanje (ona i veći deo adventista), zadržali su simboliku u smislu da koriste to kao metaforu za 'zatvoreno srce' za primanje istine. Kao što si mogao videti, ona upravo u svim ovim tekstovima i pominje istinu za to vreme, razumevanje istine iz čitanja Biblije itd....Zato sam i naveo pune tekstove iz kojih su izvađeni citati. Da bi se jasno videlo na šta Elen tačno misli.

Ovo ti nije baš prosto. :) Vjerovali su, ali nisu zapravo vjerovali. Svi su vjerovali, ali nisu svi nastavili vjerovati. Vjerovali su u doslovno zatvorena vrata, ali su odbacili pa nisu vjerovali. Ponovo su nastavili vjerovati, ali to je 'kobajagi', :) simbolički su vjerovali. I sva ova mozgovna vratolomija služila im je, i služi danas subotarima, da što jasnije i jednostavnije prikažu učenje svoje proročice, i kako bi razumijevanje istine iz čitanja Biblije bilo što jednostavnije.

Ova adventistička "tehnika i taktika" :) razumijevanja "duha proroštva" i Biblije, je velika blagodat za adventiste. Zato adventisti, upravo koristeći ovu "tehniku i taktiku" 'teologiziranja i razumijevanja' još od malih nogu, kad novorođenče navrši 8 dana, pod 'jastučić' u 'krevetiću' novorođenčetu stave "Duh proroštva" i "Bibliju sa sličicama". Rezultati su "čudo jedno".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Boro, bolje sledeći put pregledaj tekstove koje sam postavljaš,vidi šta stoji pre i posle samih delova rečenica koje postavljaš. Uvek se da proveriti i videti gde je namerno tekst skraćen.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Međutim, napustivši doslovno shvatanje (ona i veći deo adventista), zadržali su simboliku u smislu da koriste to kao metaforu za 'zatvoreno srce' za primanje istine.

Kazes "vecina adventista" su napustili ovo ucenje ali su zadrzali simboliku i primenjivali to na nesto drugo, a vodje adventizma poput James-a White-a, Eleninog muza su ovo i dalje shvatali doslovno 1950-ih..

Znaci, samo vodjstvo crkve i dalje uci da su "vrata doslovno zatvorena za ceo svet"!

Dakle, ovo sto si ti napisao nema smisla.. Jedino sto bih ja iz ovoga mogao izvuci, jeste da je ona to takodje ucila, ali je neko prepravljao njene spise...

Kao što si mogao videti, ona upravo u svim ovim tekstovima i pominje istinu za to vreme

Ko meni garantuje da to nije prepravljen tekst?

Eno Kainos i Laodikeja besomucno ponavljaju da su drugi falsifikovali njene spise..

Ti si verovatno u pravu sto se tice tumacenja tekstova, ali nema smisla sto vodje crkve onda uce suprotno svom proroku!

Takodje, to se sve ne uklapa u objasnjenje same ASD crkve:

"Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana":

F. Rana adventistička povijest

"Pioniri koji su se sastajali na subotnjim i biblijskim konferencijama pri kraju tisuću osamsto četrdesetih dugo su i s molitvom proučavali Bibliju da odrede ispravne doktrine. Smatrali su da moraju biti u skladu s Biblijom. Istodobno su se bojali pozvati druge da im se pridruže, smatrajući da su vrata spasenja zatvorena. U međuvremenu se promijenilo stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih, zahvaljujući brižljivom proučavanju Biblije, viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet i obraćenju ljudi koji nisu bili dio pokreta iz 1844. “Zatvorena vrata” su 1852. pretvorena u “otvorena vrata” i misionarska revnost male skupine potaknula ih je na propovijedanje i naučavanje u svim istočnim državama."

---> Dakle tek 1852. godine, je ovo glediste napusteno (pitanje da li je to zaista prelomna tacka), i ne radi se, kako si ti tvrdio o "vecini pionira" koji su bili na strani Elen White. Ona je u svemu tome bila "usamljena"!

Znaci, Elen White svo vreme koristi termin "zatvorena vrata" podrazumevajuci nesto sasvim drugo, nego sto su pod istim terminom podrazumevale vodje crkve - pioniri..

AKO SE NEKOM UCENJU SUPROTSTAVLJAS - ONDA NE KORISTIS TERMINOLOGIJU KOJA TO UCENJE OPISUJE! ILI NAPISES OTVORENO DA SE TOM TUMACENJU SUPROTSTAVLJAS!

ELEN WHITE NI NA JEDNOM MESTU NIJE NAPISALA DA JE TEOLOGIJA "ZATVORENIH VRATA" - POGRESNA! NITI JE UPOZORILA PIONIRE DA POGRESNO TUMACE TAJ TERMIN!

Ako gresim, navedi mi gde je ona napisala da se tom ucenju suprotstavlja???

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Boro, bolje sledeći put pregledaj tekstove koje sam postavljaš,vidi šta stoji pre i posle samih delova rečenica koje postavljaš. Uvek se da proveriti i videti gde je namerno tekst skraćen.

Skracen tekst ili ne, ovo tvoje nema smisla!

ONA JE NAVODNO BILA SAMA PROTIV SVIH! A NI JEDNOM RECJU NIJE OSUDILA NJIHOVO SHVATANJE TEOLOGIJE ZATVORENIH VRATA!

Na osnovu cega se onda tvrdi da je ona uticala na promenu misljenja same crkve (promenu misljenja pionira) u vezi zatvorenih vrata?

To se tvrdi u onom tekstu gore, da je ona uticala, a nijednom recju nije osudila njihovo ucenje!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znaci, samo vodjstvo crkve i dalje uci da su "vrata doslovno zatvorena za ceo svet"!

Ne.

Ko meni garantuje da to nije prepravljen tekst?

Eno Kainos i Laodikeja besomucno ponavljaju da su drugi falsifikovali njene spise..

Ovoga nema u originalu. Ali 99,9% tekstova nema taj problem. Ipak, razlika je velika. S time što se ni za ovaj tekst ne kaže sa sigurnošću da je neautentičan.

F. Rana adventistička povijest

"Pioniri koji su se sastajali na subotnjim i biblijskim konferencijama pri kraju tisuću osamsto četrdesetih dugo su i s molitvom proučavali Bibliju da odrede ispravne doktrine. Smatrali su da moraju biti u skladu s Biblijom. Istodobno su se bojali pozvati druge da im se pridruže, smatrajući da su vrata spasenja zatvorena. U međuvremenu se promijenilo stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih, zahvaljujući brižljivom proučavanju Biblije, viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet i obraćenju ljudi koji nisu bili dio pokreta iz 1844. “Zatvorena vrata” su 1852. pretvorena u “otvorena vrata” i misionarska revnost male skupine potaknula ih je na propovijedanje i naučavanje u svim istočnim državama."

Ko ovo piše?

Natrag