Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da, Otkrivenje govori o kraju vremena milosti, o 7 poslednjih zala kada bezbožni više ne mogu da se vrate. To je učenje Pisma.

E pa o tom vremenu Elen govori u ovom citatu iz Present Truth 1849. Vidiš Boro je naveo ovaj deo citata:

"Vidjela sam kako bi se čudesni znakovi i čuda i lažne reformacije mogli pojačati i proširiti. Reformacije, kako mi je pokazano, nisu bile reformacije od pogreške do istine, nego od lošeg prema gorem, one koje su prividno pokazivale promjenu srca a bile su samo zaodjenute religioznom vanjštinom, koja je prikrila bezakonje opakih srca. Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo."

On dalje izvodi zaključak da se ovo odnosi na vreme i posle 1849:

"ovdje riječ o viđenju Ellen White iz 1849. (24. ožujak), prema kojemu Bog ne odbacuje samo zle katolike, nego čak odbacuje i sve njezine protestante, jer nam Ellen White priopćava kako su oni 1849. "lažne reformacije" ili "reformacije od lošeg prema gorem"

Sve u svemu, on izvodi zaključak da Elen uči da zatvorena vrata važe i za period od 1849. Međutim, to je greška .Elen govori da se viđenje o zatvorenim vratima odnosi na vreme 7 poslednjih zala. Pun tekst glasi:

"Satana je pokušavao svom svojom umešnosti da ih održi u poziciji u kojoj su se nalazili, sve dok se pečat nije otvorio a narod Božiji bio zaštićen i oni su onda, bez zaklona od gorućeg Božijeg gneva, ostali nezaštićeni u toku sedam poslednjih zala. Bog je počeo da navlači svoju zaštitu nad svojim narodom i vrlo brzo će on biti navučen na sve koji će imati sklonište u dan klanja. Bog će raditi preko svoga naroda a i Sotoni će biti dozvoljeno da radi takođe.(PRESKOČENI DEO).... Videla sam misteriozne uzdahe i čudesa kako se povećavaju u laži i kako se šire. Lažne reforme koje su mi bile pokazane , nisu bile preobrazbe iz greške u istinu, već iz lošeg u gore; jer oni koji su propovedali preobražaj srca, bili su obmotani religioznom odećom koja je prikrivala bezakonje neobraćenog zlog srca, da bi prevarila Božiji narod ali kada bi se videla njihova srca, ona bi bila crna kao i uvek. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo.", Present Truth, Avgust 1849

Kao što vidiš, Boro je namerno preskolio deo opisa koji govori o kontekstu vremena u kome ona kaže:"Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo", a taj kontest je: "i oni su onda, bez zaklona od gorućeg Božijeg gneva, ostali nezaštićeni u toku sedam poslednjih zala.

Eto Mire.

Zapiši ili zabeleži sada negde ovaj citat da ne bude zabune o čemu se misli.

Ok, znaci ovde govori o buducnosti, to se odnosi na 7 poslednjih zala.. Taj stih mi i nije bio toliko problematican.. Ali ti si se uhvatio njega, pa sam te pustio..

A sta je sa ostalim stihovima, gde ona pominje "zatvorena vrata"?

Taj termin ima veze sa "izlivanjem 7 poslednjih zala", utoliko sto kada se "vrata zatvore" tada nema vise pokajanja, vec se "izlivaju Bozji sudovi", a ona kaze da je to vreme vec nastupilo, tamo u tim citatima. A to je 1850-ih pisala.

Pa sve i da je to pisala do decembra 1844., ona govori U BOZJE IME, da je "BOG ODBACIO POKVARENI SVET" i da vise nema spasenja za one koji nisu prihvatili trostruku andjeosku vest.

Ili pak ona tvrdi nesto drugo?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zašto si ovdje lagao da se gornji tekst odnosi na njezino viđenje prije decembra 1944.? Zar lažima misliš obraniti bogohulnu proročicu? Ali ti sigurno možeš još niže pasti.

Zasto je to tvrdio? Pa zato sto on iz predubedjenja odmah osporava unapred, a ne zna odgovor, pa onda dokaze nalazi u hodu..

Kako nisi do sad vec shvatio?

Zato je odugovlacio, i zato mu je trebalo toliko vremena da mi odgovori.. Odogovor je nasao negde na internetu..

Meni taj citat i nije pravio problem, ali ostali prave, i ne mislim da ce ih objasniti tako lako.. Mozda gresim..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa sve i da je to pisala do decembra 1844., ona govori U BOZJE IME, da je "BOG ODBACIO POKVARENI SVET" i da vise nema spasenja za one koji nisu prihvatili trostruku andjeosku vest.

Nije pisala samo do decembra 1844. nego sve do 1851. i nije pisala samo ona, nego i ostali pioniri. Evo još jednom ‘jasno i glasno’ njihovih tekstova da se vidi koliko su bili usklađeni u propovijedanju ove bogohulnosti:

„Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo."(Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

"Od završetka našeg rada za svijet, listopada 1844." (Joseph Bates, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mi razumijemo da je on (Krist) bio posrednik za sve na svijetu, služeći u Svetinji (Hebrejima 9,26), u Šatoru nazvanom Svetište, od dana Pedesetnice (31. godine) do određenog vremena, kraja 2300 dana, odnosno godina - jeseni 1844. godine. U tom vremenskom trenutku dakle, zatvorena su vrata za odbačenu Crkvu i pokvareni svijet." (Joseph Bates, The Review and Herald, 19. 1851. god.)

"Od uzašašća do zatvaranja vrata, u listopadu 1844., Isus je stajao raširenih ruku punih ljubavi i milosti; spreman primiti, i zastupati u parnici svakog griješnika koji bi došao pred Boga po njegu. Na deseti dan sedmoga mjeseca 1844., On je prešao u Svetinju nad svetinjama, gdje je odonda milosrdni veliki svećenik nad domom Božjim. ... Ja mislim da se slijedeće proročanstvo ispunilo listopada 1844. (James White, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mislim da ćemo jasno vidjeti kako ne postoji ni jedno drugo vrijeme za zatvaranje vrata, osim u jesen 1844. god. .... Kad smo došli do te točke vremena sve naše suosjećanje, odgovornost i molitve za grešnike su prestale, i naš jednodušni osjećaj i svjedočanstvo bilo je da je naš rad za svijet bio zauvijek završen. ..... Razlog da su žive grane osjećale da je njihov posao obavljen, bilo je to što je 2300 dana ispunjeno, te je došlo vrijeme da Isus zatvori vrata Svetinje i pređe u Svetinju nad svetinjama, primiti kraljevstvo i očistiti svetište. ... Isus je još uvijek milosrdan prema svojim svetima i uvijek će biti, i On je još uvijek njihov zagovornik i Veliki svećenik. Ali griješnik, kojemu je Isus ispružao ruke čitavo vrijeme, a koji je odbacio tu ponudu spasenja, ostao je bez zagovornika kad je Isus prešao iz Svetinje i zatvorio vrata 1844. god. Lažna crkva koja je odbacila istinu također je odbačena, kažnjena sljepoćom, i sada sa svojim ovcama i govedima idu tražiti Gospodina, kao da je još uvijek zagovornik griješnika. Ali, kaže prorok (Hs 5,6-7): 'Ali ga naći neće - povukao se od njih! Jahvu su iznevjerili: rodili su kopilad.' (James White, Present Truth, 1850. god.)
----------------------------

I nisu samo ovako vjerovali, da se grešnici nakon 22.10.1844. ne mogu više obratiti i spasiti, nego su se u skladu sa ovim i ponašali. To znači da nisu uopće pozivali ljude koji nisu bili dio “Adventnog naroda” da im se pridruže i zajedno s njima spase. Jer oni nisu propovijedali Evanđelje, nego Antievanđelje - Bog vas je odbacio. Priznat će ovo i sami Adventisti sedmog dana 70 godina kasnije, evo:

"Gotovo deset godina rad je bio ograničen na okupljanje onih koji su prihvatili poruku prvog anđela." (Review and Herald, 7. rujna 1916. – 10 mjeseci nakon smrti Ellen White)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Koji recimo? Navedi, daj svoju opservaciju, šta te tačno buni u tom tekstu pa da vidmo.

Evo ove tri problematicne izjave protumaci, daj kontekst istih:

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas (1850.) pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

"Neki su u potrazi za dolaskom Gospodina otišli daleko. Vrijeme se produljilo nekoliko godina više nego što su oni očekivali, zbog toga oni misle kako se može nastaviti za nekoliko godina... vidjela sam da je vrijeme za Isusov boravak u Svetinji nad svetinjama bilo gotovo završeno, i da to može trajati još samo malo." (Ellen White, Rani spisi, "viđenje" dano u rujnu 1850.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

Ovde ona pise isto sto pioniri tvrde, da je Bog "odbacio pokvareni svet" i da se za njih ne trebamo moliti, ili pise nesto sasvim drugo! Ti objasni sta pise..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas (1850.) pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

Ovaj tekst recimo, govori na jedan simbiličan način o "zatvaranju vrata", ali za razumevanje sadašnje istine. Ne za spasenje grešnika, već govori da su učitelji koji su odbacili istinu sebi zatvorili vrata za tu istinu.

Da bi se to pravilno razumelo treba tekst u potpunosti citirati a to je opet po istoj matrici kao gore prethodni, uskraćeno čitaocu. Pun tekst je ovakav(u zagradi ono što je izostavljeno):

“Uzbuđenja i lažne reforme ovih dana nas neće pokolebati, jer znamo da je Gospodar kuće ustao 1844. Izatvorio vrata prvog stana nebeske svetinje; a sada svakako očekujemo da će oni „poći sa svojim stadima“, „da traže Gospoda; ali ga neće naći; on se povukao (unutar drugog zastora) od njih.” Gospod mi je pokazao da je sila koja je kod njih puki ljudski uticaj, a ne sila Božija. IZOSTAVLJENO U NASTAVKU:( Oni koji su objavili „Stražar“ uklonili su orjentire. Videla sam, pre dva meseca, da će njihovo vreme proći; I tada će neke poštene duše, koje su do ovog vremena prevarene, imati priliku da prime istinu. Videla sam da većina onih koji popovedaju ovo novo vreme ni sami u to ne veruju. Videla sam da naša poruka nije bila upućena pastirima koji su zabludeli stado, već siromašnim gladnim, rasejanim ovcama.)” (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

"Videla sam da većina onih koji popovedaju ovo novo vreme ni sami u to ne veruju"

Znači,ne radi se o zatvorenim vratima za grešnike, već za razumevanje sadašnje istine.

Ali:

I tada će neke poštene duše, koje su do ovog vremena prevarene, imati priliku da prime istinu.

Oni koji nisu čuli za sadašnju istinu će ipak čuti istinu, ovi lažni pastiri koji su sebi zatovrili vrata neće moći da drže druge u neznanju pa će oni razumeti istinu.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Evo ove tri problematicne izjave protumaci, daj kontekst istih:

I never have stated or written that the world was doomed or damned. I never have under any circumstances used this language to anyone, however sinful. I have ever had messages of reproof for those who used these harsh expressions. {Lt 2, 1874, par. 4}

Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet osuđen na propast ili prokletstvo. Nikada ni pod kojim okolnostima nisam koristila takav jezik s nikim, koliko god bio grešan. Uvijek sam imao poruke prijekora za one koji su koristili ove oštre izraze. {Lt 2, 1874, stavak 4}

I sad ti reci što je istina -- da li je rekla ili nije?

O Camden viziji:

Autentičnost izvještaja o camdenskoj viziji odavno je pod upitnikom. Dugi niz godina nismo ga imali u dosjeu rukopisa; Smatralo se apokrifnim. Godine 1987. povjerenici su ga odlučili staviti u rukopisni spis, (White Estate)

Vizija je kontroverzna zbog svojih implikacija "zatvorenih vrata". Datum je u sukobu s planom puta Ellen White, jer nije bila u Camdenu nakon 24. lipnja. Ne postoji original E. G. Whitea, a jedini izvor za viziju je kopija koju je dao R. R. Chapin koji je kasnije postao jedan od protivnika Ellen White. Uriah Smith očito ga je smatrao autentičnim, citirajući ga u svojoj obrani vizija Ellen White iz 1868. godine. J. N. Loughborough smatrao je viziju autentičnom, ali iskrivljenom od strane kritičara iz svog izvornog značenja (GSAM, str. 232-234).
White Estate

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
O Camden viziji:

Autentičnost izvještaja o camdenskoj viziji odavno je pod upitnikom. Dugi niz godina nismo ga imali u dosjeu rukopisa; Smatralo se apokrifnim. Godine 1987. povjerenici su ga odlučili staviti u rukopisni spis, (White Estate)

Vizija je kontroverzna zbog svojih implikacija "zatvorenih vrata". Datum je u sukobu s planom puta Ellen White, jer nije bila u Camdenu nakon 24. lipnja. Ne postoji original E. G. Whitea, a jedini izvor za viziju je kopija koju je dao R. R. Chapin koji je kasnije postao jedan od protivnika Ellen White. Uriah Smith očito ga je smatrao autentičnim, citirajući ga u svojoj obrani vizija Ellen White iz 1868. godine. J. N. Loughborough smatrao je viziju autentičnom, ali iskrivljenom od strane kritičara iz svog izvornog značenja (GSAM, str. 232-234).
White Estate

Nije uopće kontroverzna. Dapače, potpuno se uklapa s desetinama drugih izjava o "odbacivanju pokvarenog svijeta u listopadu 1844." i zatvaranju vrata, što napisanih od strane Ellen White što od strane Batesa i Jamesa White-a.

Ovaj tekst recimo, govori na jedan simbiličan način o "zatvaranju vrata",

Znači,ne radi se o zatvorenim vratima za grešnike, već za razumevanje sadašnje istine.

Simbolika, simbolika, simbolika. Ni Bog nije Svemoguć, stotine takvih mjesta u Bibliji samo su simboličan način prikara. Tako ni "zatvorena vrata" nisu čak ni vrata, a kamoli zatvorena. Sve je to simbolika.

Za sve ljubitelje simbolike, evo jedne simbolične pjesme. Jer, niti 'ovce bleju' niti "makaze zvekeću', to je samo velika simbolika. :)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I never have stated or written that the world was doomed or damned. I never have under any circumstances used this language to anyone, however sinful. I have ever had messages of reproof for those who used these harsh expressions. {Lt 2, 1874, par. 4}

Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet osuđen na propast ili prokletstvo. Nikada ni pod kojim okolnostima nisam koristila takav jezik s nikim, koliko god bio grešan. Uvijek sam imao poruke prijekora za one koji su koristili ove oštre izraze. {Lt 2, 1874, stavak 4}

I sad ti reci što je istina -- da li je rekla ili nije?

O Camden viziji:

White Estate

Tako je.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Ali:

I tada će neke poštene duše, koje su do ovog vremena prevarene, imati priliku da prime istinu.

Oni koji nisu čuli za sadašnju istinu će ipak čuti istinu, ovi lažni pastiri koji su sebi zatovrili vrata neće moći da drže druge u neznanju pa će oni razumeti istinu.

Dobro, ima neke logike..

Ajde sada objasni mi ovu izjavu:

Natrag