Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Da, Otkrivenje govori o kraju vremena milosti, o 7 poslednjih zala kada bezbožni više ne mogu da se vrate. To je učenje Pisma.
E pa o tom vremenu Elen govori u ovom citatu iz Present Truth 1849. Vidiš Boro je naveo ovaj deo citata:
"Vidjela sam kako bi se čudesni znakovi i čuda i lažne reformacije mogli pojačati i proširiti. Reformacije, kako mi je pokazano, nisu bile reformacije od pogreške do istine, nego od lošeg prema gorem, one koje su prividno pokazivale promjenu srca a bile su samo zaodjenute religioznom vanjštinom, koja je prikrila bezakonje opakih srca. Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo."
On dalje izvodi zaključak da se ovo odnosi na vreme i posle 1849:
"ovdje riječ o viđenju Ellen White iz 1849. (24. ožujak), prema kojemu Bog ne odbacuje samo zle katolike, nego čak odbacuje i sve njezine protestante, jer nam Ellen White priopćava kako su oni 1849. "lažne reformacije" ili "reformacije od lošeg prema gorem"
Sve u svemu, on izvodi zaključak da Elen uči da zatvorena vrata važe i za period od 1849. Međutim, to je greška .Elen govori da se viđenje o zatvorenim vratima odnosi na vreme 7 poslednjih zala. Pun tekst glasi:
"Satana je pokušavao svom svojom umešnosti da ih održi u poziciji u kojoj su se nalazili, sve dok se pečat nije otvorio a narod Božiji bio zaštićen i oni su onda, bez zaklona od gorućeg Božijeg gneva, ostali nezaštićeni u toku sedam poslednjih zala. Bog je počeo da navlači svoju zaštitu nad svojim narodom i vrlo brzo će on biti navučen na sve koji će imati sklonište u dan klanja. Bog će raditi preko svoga naroda a i Sotoni će biti dozvoljeno da radi takođe.(PRESKOČENI DEO).... Videla sam misteriozne uzdahe i čudesa kako se povećavaju u laži i kako se šire. Lažne reforme koje su mi bile pokazane , nisu bile preobrazbe iz greške u istinu, već iz lošeg u gore; jer oni koji su propovedali preobražaj srca, bili su obmotani religioznom odećom koja je prikrivala bezakonje neobraćenog zlog srca, da bi prevarila Božiji narod ali kada bi se videla njihova srca, ona bi bila crna kao i uvek. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo.", Present Truth, Avgust 1849
Kao što vidiš, Boro je namerno preskolio deo opisa koji govori o kontekstu vremena u kome ona kaže:"Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo", a taj kontest je: "i oni su onda, bez zaklona od gorućeg Božijeg gneva, ostali nezaštićeni u toku sedam poslednjih zala.
Eto Mire.
Zapiši ili zabeleži sada negde ovaj citat da ne bude zabune o čemu se misli.
Ok, znaci ovde govori o buducnosti, to se odnosi na 7 poslednjih zala.. Taj stih mi i nije bio toliko problematican.. Ali ti si se uhvatio njega, pa sam te pustio..
A sta je sa ostalim stihovima, gde ona pominje "zatvorena vrata"?
Taj termin ima veze sa "izlivanjem 7 poslednjih zala", utoliko sto kada se "vrata zatvore" tada nema vise pokajanja, vec se "izlivaju Bozji sudovi", a ona kaze da je to vreme vec nastupilo, tamo u tim citatima. A to je 1850-ih pisala.
Pa sve i da je to pisala do decembra 1844., ona govori U BOZJE IME, da je "BOG ODBACIO POKVARENI SVET" i da vise nema spasenja za one koji nisu prihvatili trostruku andjeosku vest.
Ili pak ona tvrdi nesto drugo?