Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Svi adventisti vole Ellen White, ali ne pristaju ljudi, koji imaju zrno ljudskosti i zrno intelektualnog poštenja, prostituirati se do te mjere do koje se prostituira Jovan. Jovan se prostituira toliko da "puže i liže" po 'dnu kanalizacije', praveći budalu od sebe i pokušavajući napraviti budale od ljudi koji čitaju.

Ovako službeno danas, u svome "Priručniku Teologije Adventista sedmoga dana", priznaje i crkva ASD:

F. Rana adventistička povijest​

Pioniri koji su se sastajali na subotnjim i biblijskim konferencijama pri kraju tisuću osamsto četrdesetih dugo su i s molitvom proučavali Bibliju da odrede ispravne doktrine. Smatrali su da moraju biti u skladu s Biblijom. Istodobno su se bojali pozvati druge da im se pridruže, smatrajući da su vrata spasenja zatvorena. U međuvremenu se promijenilo stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih, zahvaljujući brižljivom proučavanju Biblije, viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet i obraćenju ljudi koji nisu bili dio pokreta iz 1844. Zatvorena vrata” su 1852. pretvorena u “otvorena vrata” i misionarska revnost male skupine potaknula ih je na propovijedanje i naučavanje u svim istočnim državama.

Da, samo postavi i izvor, da bude sve transparentno, link.. Da ne kaze opet da neko izmislja..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mislim da govori o zatvorenim vratima..

Ali pre nego što ti postavim ceo tekst, možeš li samo ukazati na koji period ona misli ovde? Da li si potražio tekst i proverio ili kakvo je tvoje sada mišljenje?

Tekst koji nam je prenet je ovaj: ""Vidjela sam kako bi se čudesni znakovi i čuda i lažne reformacije mogli pojačati i proširiti. Reformacije, kako mi je pokazano, nisu bile reformacije od pogreške do istine, nego od lošeg prema gorem, one koje su prividno pokazivale promjenu srca a bile su samo zaodjenute religioznom vanjštinom, koja je prikrila bezakonje opakih srca. Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek.".

Šta misliš na koji period ona misli?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ali pre nego što ti postavim ceo tekst, možeš li samo ukazati na koji period ona misli ovde? Da li si potražio tekst i proverio ili kakvo je tvoje sada mišljenje?

Tekst koji nam je prenet je ovaj: ""Vidjela sam kako bi se čudesni znakovi i čuda i lažne reformacije mogli pojačati i proširiti. Reformacije, kako mi je pokazano, nisu bile reformacije od pogreške do istine, nego od lošeg prema gorem, one koje su prividno pokazivale promjenu srca a bile su samo zaodjenute religioznom vanjštinom, koja je prikrila bezakonje opakih srca. Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek.".

Šta misliš na koji period ona misli?

Ne, nisam potrazio, to ces ti nama potraziti i postaviti..

Ok, hoces reci da ona tvrdi ovde kako je "teologija zatvorenih vrata" lazna "reformacija" koja vodi "od loseg prema gorem". Jel tako?

A sta ces sa ostalim citatima?

Uzeo si najlaksi..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ok, hoces reci da ona tvrdi kako je "teologija zatvorenih vrata" lazna "reformacija" koja vodi "od loseg prema gorem". Jel tako?

Ne, nego te pitam sada za ovaj tekst..šta si zaključio na koji period se odnose ove reči gde ona vidi da su vrata zatvorena? Čim mi to odgovoriš postavljam pun tekst. Ali me zanima šta si sada zaključio.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne, nego te pitam sada za ovaj tekst..šta si zaključio na koji perid se odnose ove reči gde ona vidi da su vrata zatvorena? Čim mi to odgovoriš postavljam pun tekst. Ali me zanima šta si sada zaključio.

Nista nisam zakljucio! Reformacije o kojima govori ne moraju biti vezane uopste za "zatvorena vrata", a jedan pasus ne dokazuje da ona svo vreme govori o proslosti.. Dakle, nisam zakljucio nista..

Zasto lepo ne postavis sve odjednom kao Slap, sto dajes parcijalno?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa kako ćemo onda da diskutujemo kada nemaš baš nikavu predstavu o tekstu?

Ne moram ja da imam nikakvu "predstavu o tekstu". To je pogubno ako prilazis tekstu sa "predubedjenjem", a ti ovo radis, ne ja!

Ja sam rekao sta sam zakljucio iz Slapovih citata. Drugacije se ne da zakljuciti..

A na tebi je da postavis ceo kontekst, da vidimo da li je to namerno iseceno i izvuceno van konteksta..

Nikakva suvisna tumcenja i objasnjenja tu nisu potrebna, mada ti mozes tumaciti kao i Slap, samo daj da vidimo siri kintekst i sta je to Slap - "sakrio"???

Na meni je da to objektivno sagledam, "bez predubedjenja"... A verujem i na svima ostalima..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, hoću da čujem tvoj zaključak na osnovu teksta koji je iznet na koji period ona misli tu?

Ne mogu ja da zakljucim na koji period ona misli, kada mi nisi dao ceo kontekst zajedno sa tim pasusom, i ostalima koji slede nakon toga..

Ti onda robuješ tuđoj interpretaciji bez da si proverio išta.

Zar je moj posao da ja proveravam i obaram sta je Slap isekao ili nije isekao i izvukao van konteksta? Ili je to tvoj posao?

Na osnovu onoga sto je Slap postavio izgleda da ona misli na "zatvorena vrata", ali to ne znaci da ja prihvatam tu interpretaciju kao nepobitnu. Tvoj zadatak je dakle da to oboris, ako vec smatras da to nije tako..

Ja niti umem, niti sam analizirao sve ovo da bih ja mogao da pobijam, a i zasto bih?

Valjda si ti izanalizirao, cim pobijas to sto Slap govori, pa bi bio red da i nama objasnis, zasto je taj zakljucak pogresan?

Natrag