Dobro, Mire. Hoćeš ovaj tekst. Šta ti misliš, o čemu ovo govori?
Subotari su ovdje sve do sada, točnije Laodikeja i Jovan, pokušali ovu tvrdnju Ellen White najdirektnije povezati
s viđenjem Ellen White iz 1844.
i događajima iz 1844., prema čemu bi ovi koje je "
Bog odbacio" bili samo njihovi
pripadnici adventnog naroda, koji su najprije vijest prvog anđela
bili prihvatili, a nakon što Isus 22.10.1844. nije došao na zemlju, tu vijest
odbacili.
Ali,
neće ići. Neće moći ove noći.
Ovo nije viđenje Ellen Whiteiz 1844., pa ne može biti ni viđenje o Božjem odbacivanju onih koji su još 1844. odbacili vijest prvog anđela (đavolski je tvrditi da bi Bog i takve odbacio). A sada pogledajte i pročitajte o čemu je ovdje riječ. Idemo odgovor potražiti u originalnom primjerku citiranog časopisa -
Present Truth Kolovoz 1849.
Primjetite ovaj crveno uokvireni dio teksta. On glasi ovako, na engleskom a zatim na hrvatskom.
Dear Brethren and Sisters
The Lord has shown me that it is my duty to relate to you, what he has revealed to me relating to the present truth, our present tried, scattered and tempted state, and our duty in view of the coming judgments of God.
Sabbath, March 24th, 1849, we had a sweet, and very interesting meeting with the Brethren at Topsham, Me. The Holy Ghost was poured out upon us, and I was taken off in the Spirit to the City of the living God. There I was shown that the commandments of God, and the testimony of Jesus Christ, relating to the shut door, could not be separated, (E.G. White)
Prijevod na hrvatski:
Gospodin mi je pokazao da je moja dužnost ispričati vam ono što mi je otkrio u vezi sa sadašnjom istinom, našim sadašnjim iskušenjima, rašpršenosti i napastima, i našom dužnošću s obzirom na nadolazeće Božje sudove.
U subotu,
24. ožujka 1849., imali smo ugodan i vrlo zanimljiv sastanak s braćom u Topshamu. Duh Sveti se izlio na nas,
a ja sam u Duhu prenesena u Grad Boga živoga. Tamo mi je
pokazano da se Božje zapovijedi i svjedočanstvo Isusa Krista, koje se odnosi na zatvorena vrata, ne mogu odvojiti i da je vrijeme da Božje zapovijedi zasjaju, …
-----------------------------------------
Kao što možete vidjeti,
riječ je o viđenju Ellen White, za koje Ellen White navodi
točan datum, pa tako saznajemo da je ovo
viđenje imala 24. ožujka 1849. godine. I negdje oko polovine teksta viđenja nalazimo i ovo. Uočite ponovo crveno uokviren tekst:
Evo sada točan engleski tekst, i nakon toga ponovo prijevod na hrvatski.
I saw that the mysterious signs and wonders, and false reformations would increase, and spread. The reformations that were shown me, were not reformations from error to truth; but from bad to worse; for those who professed a change of heart, had only wrapt about them a religious garb, which covered up the iniquity of a wicked heart. Some appeared to have been really converted, so as to deceive God's people; but if their hearts could be seen, they would appear as black as ever.
My accompanying angel bade me look for the travail of soul for sinners as used to be. I looked, but could not see it; for the time for their salvation is past.
Prijevod na hrvatski:
"Vidjela sam kako bi se čudesni znakovi i čuda i lažne reformacije mogli pojačati i proširiti. Reformacije, kako mi je pokazano, nisu bile reformacije od pogreške do istine, nego od lošeg prema gorem, one koje su prividno pokazivale promjenu srca a bile su samo zaodjenute religioznom vanjštinom, koja je prikrila bezakonje opakih srca. Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek.
Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo."
------------------------------------
Da rezimiramo. Nije riječ o njenom viđenju iz 1844. i Mileritima iz 1844. koji su odbacili "vijest prvog anđela", pa ih Bog kažnjava odbacujući ih, nego je ovdje riječ o
viđenju Ellen White iz 1849. (24. ožujak), prema kojemu Bog ne odbacuje samo zle katolike, nego čak
odbacuje i sve njezine protestante, jer nam Ellen White priopćava kako su oni 1849.
"lažne reformacije" ili "
reformacije od lošeg prema gorem".