Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
“Zatvorena vrata” su 1852. pretvorena u “otvorena vrata”

A on kaze da ja nisam dobro protumacio onaj citat da se odnosi na "zatvorena vrata", jer su oni tu teologiju ukinuli 1852. a taj citat je iz 1853. samo godinu dana kasnije..

Pa sigurno nije tacno ni to, da su svi preko noci prestali da veruju bas 1852. u to!

U tom citatu kaže da je neko vreme(misleći od trenutka kada su to počeli verovati tj. oktobar 1844) tako verovala pa do svoje prve vizije tj decembar 1844 godine. Tada kaže ona je uočila zabludu takvog stava onalično ga napustila.

Navedi koju to viziju ona spominje? Gde se u toj viziji kaze da su "vrata otvorena" i da je prethodno verovanje bilo greska?

Ako takva vizija i postoji (mislim da znam na koju viziju mislis), ti pri tom ignorises cinjenicu da je ona eksplicitno pisala da su "vrata zatvorena" i nakon decembra 1844.

Zasto i dalje pise da su "zatvorena" sve do 1851. , ako joj je u viziji pokazano da su "otvorena"???

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U tom citatu kaže da je neko vreme(misleći od trenutka kada su to počeli verovati tj. oktobar 1844) tako verovala pa do svoje prve vizije tj decembar 1844 godine. Tada kaže ona je uočila zabludu takvog stava o ona lično ga je napustila.

Ja čitav dan jučer nisam bio na ovom forumu, tako mi moje 'proročke časti'. :)

Ali:

1682751461810-png.159945

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Neko vrijeme nakon razočaranja 1844. godine(oktobar 1844) mislila sam, kao što su to smatrali svi adventisti, da su vrata milosti zauvijek zatvorena za svijet. Taj sam stav usvojila prije nego što sam dobila svoje prvo viđenje(decembar 1844, dakle usvojila ga je pre decembra 1844). Svjetlost koju mi je Bog dao bila je ono što je ispravilo našu zabludu i osposobilo nas da uvidimo pravu istinu. {1SM 63.1}

Dakle, verovala je to od vremena nakon razočarenja (oktobar 1844) tj. neko vreme pre prve vizije (pre decembara 1844) a napustila ga nakon toga.

Kada to znamo, onda trebamo i ostale njene izjave ovog tipa u tom kontekstu tumačiti. To ćemo lako učiniti sa svakom drugom izjavom, bez problema.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Što biste rekli o ovoj ženi???

Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

A onda, 23 godine kasnije, ista 'žena' vjerovali ili ne, izjavi i ustvrdi ovo:

"Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen. Nikada nisam ni u kojem slučaju koristila taj jezik prema bilo kome, koliko god bio grešan. Uvijek sam opominjala one koji su koristili ove oštre izraze." (Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

P.S. Da, što biste rekli o ovoj ženi?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
"Neko vrijeme nakon razočaranja 1844. godine(oktobar 1844) mislila sam, kao što su to smatrali svi adventisti, da su vrata milosti zauvijek zatvorena za svijet. Taj sam stav usvojila prije nego što sam dobila svoje prvo viđenje(decembar 1844, dakle usvojila ga je pre decembra 1844). Svjetlost koju mi je Bog dao bila je ono što je ispravilo našu zabludu i osposobilo nas da uvidimo pravu istinu. {1SM 63.1}

Dakle, verovala je to od vremena nakon razočarenja (oktobar 1844) tj. neko vreme pre prve vizije (pre decembara 1844) a napustila ga nakon toga.

Kada to znamo, onda trebamo i ostale njene izjave ovog tipa u tom kontekstu tumačiti. To ćemo lako učiniti sa svakom drugom izjavom, bez problema.

Ajde sad uskladi ove ostale izjave sa ovim?

Ja ne znam, ali stvarno, ove ostale izjave se ne mogu uskladiti, i ti izgleda to i ne mozes..

Ako ne uspes uskladiti, jedini zakljucak je da je lagala, i da su oni sakrivali ove izjave..

"Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen. Nikada nisam ni u kojem slučaju koristila taj jezik prema bilo kome, koliko god bio grešan. Uvijek sam opominjala one koji su koristili ove oštre izraze." (Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

To znaci samo jedno, optuzivali su je da je to zastupala, a ona se brani. Sigurno ne bezveze, ne bi se branio ako to nisi nikad izjavio, niti bi te neko optuzivao.. To znaci da ona jeste to zastupala, vidimo to iz prethodnih izjava..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To znaci samo jedno, optuzivali su je da je to zastupala, a ona se brani. Sigurno ne bezveze, ne bi se branio ako to nisi nikad izjavio, niti bi te neko optuzivao.. To znaci da ona jeste to zastupala, vidimo to iz prethodnih izjava..

Njezin problem, i problem sviju koji je pokušavaju braniti, je neriješiv. Jer, nije riječ o svjedocima koji je optužuju za nešto, jer tada naprosto kažeš da svjedoci lažu, i k'o sivonja ponavljaš tu mantru. Lažu li ili ne lažu, nebitno. Ali, postoje njezini spisi, nije ih uspjela sve uništiti - neki ljudi pedantni kakav je bio i D.M. Canright sačuvali su sve te časopise u kojima je Ellen White pisala, i sada je njezine vlastite riječi osuđuju i i kao patološku lažljivicu razotkrivaju. Jer, 'glavom i bradom' Ellen White piše 40-tih godina ovako:

Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

A onda, ponovo 'glavom i bradom' ta ista Ellen White 23 godine kasnije, misleći i nadajući se da ne postoje više materijalni dokazi (stari časopisi) izjavljuje ovako:

P.S. Da, što biste rekli o ovoj ženi?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Hajde, izaberi koju želiš.

Ove dvije:

1. Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. ... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

2. "Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen. Nikada nisam ni u kojem slučaju koristila taj jezik prema bilo kome, koliko god bio grešan. Uvijek sam opominjala one koji su koristili ove oštre izraze." (Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ove dvije:

1. Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. ... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

2. "Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen. Nikada nisam ni u kojem slučaju koristila taj jezik prema bilo kome, koliko god bio grešan. Uvijek sam opominjala one koji su koristili ove oštre izraze." (Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

Poštujem tvoju erudiciju, i nemam ništa protiv nje, ali evo da pustimo Mireta, možda on ima drugih tekstova a da su mu ovi jasni. Zato pokušavam da navedem Mireta, da on sam nama pojasni koji su mu tekstovi problematični pa ćemo mu objasniti.

Natrag