Sve ćemo mi razjasniti i razbistriti. Ovako:
Nakon što su počele kolati priče, i nakon što je "vrag odnio šalu", morala se oglasiti i sama Ellen White. Evo kako Ellen White odgovara na primjedbe o njenom bogohulnom naučavanju kako je 22.10.1844. završilo vrijeme pokajanja i spasenja za grešnike:
"U strahu od Boga, ovime svjedočim da optužbe Grant-a Miles-a, gospođe Burdick i drugih objavljene u "Crisis" nisu istinite. Izjave u odnosu na moje stavove u četrdeset i četvrtoj su lažne. S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ali ja nikada nisam imala viziju da se grešnici više neće moći obratiti. Jasno i slobodno izjavljujem da nitko nikada nije čuo da kažem ili pročitao iz mojih pisanih izjava nešto što bi opravdalo ove optužbe koje su izrečene protiv mene po ovom pitanju.
"Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen. Nikada nisam ni u kojem slučaju koristila taj jezik prema bilo kome, koliko god bio grešan. Uvijek sam opominjala one koji su koristili ove oštre izraze." ( Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
Primjetite ovo!?: "ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti" Zašto Ellen White ovo priznaje? Iz vrlo jednostavnog razloga. Ellen White ovo piše 1874. godine. Još je uvijek mnoštvo živih svjedoka koji točno znaju što su Ellen White i pioniri ASD naučavali malo manje od desetljeća nakon listopada 1844., i naprosto mora priznati. Kontraproduktivno bi bilo da to zaniječe, jer bi se ljudima otvoreno pokazala lažljivicom.
A ovo!?: "Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen." A zašto ovo niječe? Zašto niječe da je ovakvo što pisala, kad smo i mi ovdje vidjeli i uvjerili se da je to pisala? Opet iz vrlo jednostavnog razloga. Prošlo je gotovo 25 godina od kada su ona i James White "klistirali" njene spise, i ona se nada da je vrijeme učinilo svoje, i da nitko više nema primjerke časopisa u kojima je pisala te svoje bogohulnosti. Na njezinu nesreću, a na sreću istine, postojali su ljudi koji su sačuvali originalne brojeve časopisa "A Word to the Little Flock" i "Present Truth", tako da danas svaki istinoljubivi čovjek može sam vidjeti tko je i što je "proročica Ellen White". Godine 1874. (stara 47 godina) ljudima "u oči gleda" i laže: "Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen."