Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa kako znaš da Boro govori istinu?

Ajde ne zamajavaj me, nego mi daj kontekst da vidim!

Gde sam ja rekao da Slap govori istinu? Gde? Rekao sam ili si ti, ili on u pravu.

Nego ti ocigledno zelis da dobijes na vremenu. Ti u diskusiju ulazis iz predubedjenja, a odgovore nemas, pa ih smisljas u letu....

Uvek tako vodis diskusiju..

Mire, Boro je citirao Present Truth 1849..avgust. Možeš i sam otići i pogledati. Zašto ne bi Mire? Ako te zanima istina.

A zasto bih ja to radio, kad ti mozes da citiras?

Slap je mozda izvrnuo, a ti si taj koji ce to da dokaze kontekstom. Ili pak nisi?

Sada me zamajavas i optuzujes da sam pristrasan, kao i uvek, da bi dobio na vremenu, dok "smislis odgovor", jer ja znam da ti odgovor nikad i nemas, nego iz predubedjenja smisljas odgovore u letu, i onda to izgleda tragikomicno..

Dokazi da nisam u pravu?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mire, Boro je citirao Present Truth 1849..avgust. Možeš i sam otići i pogledati. Zašto ne bi Mire? Ako te zanima istina.

A jučer, prekjučer si tvrdio da je JEllena dobila viđenje u decembru 1844. i da nakon toga više nije vjerovala da je Bog odbacio pokvareni svijet, a vidi sada što joj se 'priviđa' još 1949. :)o_O Još uvijek vrata zatvorena a pokvareni svijet od Boga odbačen.

Na osnovu onoga sto je Slap postavio izgleda da ona misli na "zatvorena vrata",

Tako je. A tako razumijeva i crkva ASD, koja je na koncu to i službeno priznala u svom "Prirucniku Teologije Adventista Sedmoga", jer više nisu mogli skrivati od kada je internet učinio dostupnim sve njezine spise, deklarirajući ovako:

Istodobno su se bojali pozvati druge da im se pridruže, smatrajući da su vrata spasenja zatvorena. U međuvremenu se promijenilo stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih, zahvaljujući brižljivom proučavanju Biblije, viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet i obraćenju ljudi koji nisu bili dio pokreta iz 1844. Zatvorena vrata” su 1852. pretvorena u “otvorena vrata” i

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, jel veruješ da postoji kraj vremena milosti? Čim mi daš odgovor sledi pun tekst. Da ili ne?

Mozda, jer Bog pecati svoje, a potom se zla navedena u otkrivenju izlivaju na bezbozne. Ali pitanje je da li je to tumacenje ispravno, naime mi ne bi trebali teologiju da zasnivamo na otkrivenju. Iz poslanica i evandjelja se to ne moze izvuci, dakle to je teologija bazirana na otkrivenju.. To su sve slike i simboli. Zato je to po meni diskutabilno..

Svejedno, adventisti veruju da postoji kraj vremena milosti i on nastupa neposredno pred sam Hristov dolazak..

Nemoj samo da mi skreces temu na tu pricu..

Sad citiraj, da vidimo sta je Slap izvrnuo?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mozda, jer Bog pecati svoje, a potom se zla navedena u otkrivenju izlivaju na bezbozne.

Da, Otkrivenje govori o kraju vremena milosti, o 7 poslednjih zala kada bezbožni više ne mogu da se vrate. To je učenje Pisma.

E pa o tom vremenu Elen govori u ovom citatu iz Present Truth 1849. Vidiš Boro je naveo ovaj deo citata:

"Vidjela sam kako bi se čudesni znakovi i čuda i lažne reformacije mogli pojačati i proširiti. Reformacije, kako mi je pokazano, nisu bile reformacije od pogreške do istine, nego od lošeg prema gorem, one koje su prividno pokazivale promjenu srca a bile su samo zaodjenute religioznom vanjštinom, koja je prikrila bezakonje opakih srca. Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo."

On dalje izvodi zaključak da se ovo odnosi na vreme i posle 1849:

"ovdje riječ o viđenju Ellen White iz 1849. (24. ožujak), prema kojemu Bog ne odbacuje samo zle katolike, nego čak odbacuje i sve njezine protestante, jer nam Ellen White priopćava kako su oni 1849. "lažne reformacije" ili "reformacije od lošeg prema gorem"

Sve u svemu, on izvodi zaključak da Elen uči da zatvorena vrata važe i za period od 1849. Međutim, to je greška .Elen govori da se viđenje o zatvorenim vratima odnosi na vreme 7 poslednjih zala. Pun tekst glasi:

"Satana je pokušavao svom svojom umešnosti da ih održi u poziciji u kojoj su se nalazili, sve dok se pečat nije otvorio a narod Božiji bio zaštićen i oni su onda, bez zaklona od gorućeg Božijeg gneva, ostali nezaštićeni u toku sedam poslednjih zala. Bog je počeo da navlači svoju zaštitu nad svojim narodom i vrlo brzo će on biti navučen na sve koji će imati sklonište u dan klanja. Bog će raditi preko svoga naroda a i Sotoni će biti dozvoljeno da radi takođe.(PRESKOČENI DEO).... Videla sam misteriozne uzdahe i čudesa kako se povećavaju u laži i kako se šire. Lažne reforme koje su mi bile pokazane , nisu bile preobrazbe iz greške u istinu, već iz lošeg u gore; jer oni koji su propovedali preobražaj srca, bili su obmotani religioznom odećom koja je prikrivala bezakonje neobraćenog zlog srca, da bi prevarila Božiji narod ali kada bi se videla njihova srca, ona bi bila crna kao i uvek. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo.", Present Truth, Avgust 1849

Kao što vidiš, Boro je namerno preskolio deo opisa koji govori o kontekstu vremena u kome ona kaže:"Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo", a taj kontest je: "i oni su onda, bez zaklona od gorućeg Božijeg gneva, ostali nezaštićeni u toku sedam poslednjih zala.

Eto Mire.

Zapiši ili zabeleži sada negde ovaj citat da ne bude zabune o čemu se misli.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
„Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

Elen govori u svoje ime. A to što Elen piše u 1849-oj piše za svoje viđenje pre decembra 1844-te.

Zašto si ovdje lagao da se gornji tekst odnosi na njezino viđenje prije decembra 1944.? Zar lažima misliš obraniti bogohulnu proročicu? Ali ti sigurno možeš još niže pasti.

Kao što ste vidjeli, Jovan je napravio svinjariju i pokušao vas prevariti podvaljujući vam laž da je to njezino viđenje “prije decembra 1844.” Ova laž je Jovanu trebala da na njoj izgradi drugu laž - da Ellen White nakon decembra 1844. više ne naučava da je Bog odbacio pokvareni svijet i da je prošlo vrijeme za spasenj grešnika.

Pokazao sam vam autentične tekstove od Ellen White, iz 1849., 1850. i 1851., iz kojih se jasno vidi da još tih godina vjeruje i naučava bogohulnu nauku o “zatvorenim vratima za grešnike” i o tome da je Bog 22.10.1844. odbacio pokvareni svijet.

P.S. U Jovana su kratke noge. :)

Natrag