Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ellen White’s personal diary entry. She found “some strength by taking a little tomato wine,” March 3, 1859, Manuscript 5 (1859). Ellen White’s personal diary entry. “We put up one pint of rich grape wine and another pint of currant for the sick one,” March 19, 1959, Manuscript 5 (1859). Her diary also states that she put up a pint of currant wine and grape wine for Brother Benedict, April 15, 1859, Manuscript 6 (1859). During the same period, Ellen writes in her diary that when she felt sick, “they got me wine and raw egg, which revived my strength some,” May 7, 1859, Manuscript 6 (1859). In 1868, James admitted that Ellen used “domestic wine” when she was sick, James White, Advent Review and Sabbath Herald, March 17, 1868.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
 bez_imena

Tako je.
Ellen White je zbog slabosti uzimala ujutru kašičicu vina sa jajetom.

I ovo su tvoje riječi:

Štetan i u malim količinama
ALKOHOL – OTROV KOJI PROUZROKUJE I STIMULIŠE MNOGE ZDRAVSTVENE PROBLEME I BOLESTI

Ipak, alkohol je štetan i u najmanjim količinama jer uništava moždane ćelije, i to je medicinski dokazano. Uništavanje moždanih ćelija, od kojih dio potpuno izumire a dio se oštećuje, je kontraargument svima onima koji će reći da su male količine ili određene vrste alkohola, poput vina, zdrave za čovjeka.
Uništavanje ćelija nije jedini udar alkohola na mozak. I male količine alkohola smanjuju rasuđivanje, predviđanje, fizičku reakciju bilo koje vrste i moralno razmišljanje čovjeka. Alkohol, prije svega, ometa čeoni režanj mozga gdje se nalaze centri za intelekt i moral. Pod dejstvom alkohola čovjek često radi stvari koje inače ne bi radio, i kojih se kasnije može stidjeti.

Baš ti hvala. Upravo si ti ovdje objasnio zašto se Ellen White ponašala kako se ponašala. Alkohol joj je uništio moždane stanice, dokazuje Laodikeja ovdje, i alkohol joj je pomogao da pogazi sva moralna načela, opet dokazuje Laodikeja u svom gornjem tekstu.

Primjetite također, ne dopušta Laodikeja konzumaciju "alkohola u malim količinama kao lijek", jer, tvrdi Laodikeja: Uništavanje moždanih ćelija, od kojih dio potpuno izumire a dio se oštećuje, je kontraargument svima onima koji će reći da su male količine ili određene vrste alkohola, poput vina, zdrave za čovjeka.

Ovdje je važno još ponoviti da Ellen White govoreći o svojoj teškoj ovisnosti nije spominjala u kontekstu konzumiranja raznih vrsta vina, nego isključivo o ovisnosti vezanoj uz ocat. Naravno, uzimanja i ovih alkoholnih pića sigurno je pogodovala nastanku teške ovisnosti u koju je upala Ellen White i o kojoj je svjedočila sama.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I apostol Pavle je onda uništio ćelije Timotiju kada mu je rekao da uzme malo vina.

A ja neznam u kojim promilima je vino štetno za ćelije.

Ellen White je uzimala kašičicu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ellen White je uzimala kašičicu.

Prije si tvrdio da ja lažem, i da Ellen White nije nikada konzumirala alkohol ni u najmanjim količinama. Ovime si priznao i pokazao, hvala dragom Bogu, da si ti lagao.

I drugo, Ellen White je sama priznala da je njezina teška ovisnost bila vezana uz ocat a ne uz vino. A ovisnosti nema bez sredstva ovisnosti, opijata - alkohol, droge i razne druge halucinogene tvari.

Dakle, još nitko od subotara, ne samo na ovom forumu nego općenito, nije opovrgnuo slijedeće činjenice:

1. Ellen White je bila bogohulnica - naučavala da je 22.10.1844. završilo vrijeme za spasenje grešnika.

2. Ellen White je bila najveća plagijatorica (kradljivica) u povijesti ljudskog roda - adventističi profesor kaže da je cca 50% spisa plagirano.

3. Ellen White je strašna lažljivica - ukrala (plagirala) je 50 tisuća stranica tuđeg teksta (250 kg papira), a tvrdi (laže) da niti jednu jedinu rečenicu nije ukrala od drugih autora.

4. Ellen White je brakolomka vlastitog braka. Razvela se od supruga James-a White-a pred kraj njegova života. A koliko je terorizirala svoga supruga najbolje se vidi u njegovom donjem svjedočanstvu koje je napisao nakon razvoda:

Kad za mene dobijete poruku od Gospodina, nadam se da ću biti tamo gdje ću drhtati pred Njegovom riječi. Ali i pored toga, morate mi dopustiti da budem ravnopravan, ili je bolje da radimo odvojeno. . . . Nemoj se više brinuti zbog mog razmišljanja o neugodnim stvarima. Imam ih na umu. Ali dok sam sposoban raditi, koristit ću se svojom starom dobrom glavom koju mi je Bog dao, sve dok mi On ne otkrije da sam u krivu. Tvoja glava neće stajati na mojim ramenima. Zadrži je tamo gdje joj je mjesto, a ja ću pokušati odati počast Bogu koristeći svoju vlastitu. Bit će mi drago čuti vas, ali nemojte gubiti svoje dragocjeno vrijeme i snagu podučavajući me o stvarima pukog mišljenja.

5. Ellen White je bila teška ovisnica o octu, zapravo o alkoholu u octu. Evo njezinog vlastitog svjedočenja:

"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću; ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Primjetite - tjedni i tjedni borbe, bolesti i teških apstinencijskih muka. Mogu li ovakve teške apstinencijske muke prolaziti ljudi koji se pokušavaju odviknuti od običnog bezalkoholnog octa, voćnog soka ili čaja? Naravno da ne. Samo teški opijati, i apstiniranje od njih mogu izazvati ovako teške apstinencijske krize i muke. Drugim riječima, samo alkohol i droge mogu ovo izazvati.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve si slagao.

Da vidimo.

1. Ja sam uvek tvrdio da je Ellen White uzimala kašičicu alkohola sa jajetom zbog slabosti.

2. Ellen White nije učila da se 22. 10. 1844 završilo vreme za spasenje grešnika jer je tada bila devojčica od 17 godina.
Već ona piše da je zajedno sa pripadnicima različitih crkava pa i Katolicima okupljenih oko Milera - verovala da Isus dolazi i da je prestalo vreme milosti.

Kada je Bog dao svetlost o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi u Svetinji nad Svetinjama - ona i ostali nisu više u to verovali jer im je Bog otkrio tu istinu.

Oni koji su odbacili ovu svetlost i Isusovo posredništvo - oni su bili odbačeni.

3. Ellen White nije plagirala svoje tekstove ni ukrala tuđe.

Ona jeste citirala pojedine tekstove iz knjiga onoga vremena, kao što to čine svi drugi pisci.

To je slučaj u velikoj borbi, gde je citirala pojedine tekstove iz istorijskih knjiga onoga vremena.
I spisak tih knjiga se može naći na kraju velike borbe.

4. Ellen White se nije razvela od svog muža već je bila sa njim do poslednjeg dana, o čemu je sama pisala.
Priložio sam već citat u ranijim komentarima.

5. Ellen White nije bila alkoholičarka, već je uzimala kašičicu vina sa jajetom zbog bolesti.
I ona to sama svedoči.

 Da li je to izazvalo želju za više, možda da.

Ali ona kaže da je to pobedila.

Amin!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da vidimo.

2. Ellen White nije učila da se 22. 10. 1844 završilo vreme za spasenje grešnika

Pogledajmo i utvrdimo tko je lažov:

S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti,...... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

Nije, nego samo 50 tisuća stranica tuđeg teksta je stavila u svoje spise. Dakle, 250 kg teksta je ukrala.

Adventistički profesor priznaje:

Kad bi svaki odlomak u knjizi Velika borba, koju je napisala Ellen White, bio ispravno označen fusnotom, onda bi svaki odlomak morao biti označen fusnotom."

4. Ellen White se nije razvela od svog muža već je bila sa njim do poslednjeg dana, o čemu je sama pisala.

Je razvela se sa Jamesom White-om. A prema svjedočenju Jamesa White nakon razvoda, očito je riječ o "ženi pijavici". James White se obraća svojoj bivšoj supruzi Ellen White ovako:

Tvoja glava neće stajati na mojim ramenima. Zadrži je tamo gdje joj je mjesto, a ja ću pokušati odati počast Bogu koristeći svoju vlastitu. Bit će mi drago čuti vas, ali nemojte gubiti svoje dragocjeno vrijeme i snagu podučavajući me o najosnovnijim stvarima.

5. Ellen White nije bila alkoholičarka, već je uzimala kašičicu vina sa jajetom zbog bolesti.
I ona to sama svedoči.

Je, bila je teška ovisnica. Težina ovisnosti najbolje se vidi prema težini muka u apstinencijskom periodu. A apstinencijske muke koje kod sebe opisuje Ellen White, bile su strašne. Sama svjedoči da su to bile muke i borba na život i smrt. Uostalom evo potvrdi i ti da je bila ovisnica, svojom konstatacijom da je "tu ovisnost pobjedila".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I šta si tu dokazao?

Ništa.

Niti piše igde da se razvela, već ti tako predpostavljaš izvrčući tuđe reči.

 Niti si dokazao da je ona učila da se grešnici ne mogu spasti, nego si još prekrojio moj odgovor koji te obelodanjuje.

Niti da je plagirala.

Sve si dakle slagao izvrčući i pogrešno predstavljajući.

SRAMOTO!

Evo mog predhodnog odgovora:

Sve si slagao.

1. Ja sam uvek tvrdio da je Ellen White uzimala kašičicu alkohola sa jajetom zbog slabosti.

2. Ellen White nije učila da se 22. 10. 1844 završilo vreme za spasenje grešnika jer je tada bila devojčica od 17 godina.
Već ona piše da je zajedno sa pripadnicima različitih crkava pa i Katolicima okupljenih oko Milera - verovala da Isus dolazi i da je prestalo vreme milosti.

Kada je Bog dao svetlost o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi u Svetinji nad Svetinjama - ona i ostali nisu više u to verovali jer im je Bog otkrio tu istinu.

Oni koji su odbacili ovu svetlost i Isusovo posredništvo - oni su bili odbačeni.

Ona jeste citirala pojedine tekstove iz knjiga onoga vremena, kao što to čine svi drugi pisci.

To je slučaj u velikoj borbi, gde je citirala pojedine tekstove iz istorijskih knjiga onoga vremena.
I spisak tih knjiga se može naći na kraju velike borbe.

I ona to sama svedoči.

Amin!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Lažeš, ovo si uvijek tvrdio.

Ellen White nije pila alkoholna pića.

Zatim, jer nisi mogao ni u snu pomisliti kako bi tvoja boginja Ellen White mogla konzumirati alkohol, ovako si o alkoholu na desetine mjesta ponavljao:

Štetnost alkoholnih pića

Nervi i mozak

Svima je poznato da alkohol ugrožava nerve svojim delovanjem, izaziva polineuropatiju i smanjuje cirkulaciju. Kod mnogih pacijenata je ustanovljena alkoholna atrofija malog mozga, što izaziva nesigurnost u hodu i gubitak ravnoteže. Usled dejstva alkohola, neretko dolazi do atrofije velikog mozga i tremora. Pored toga, kod alkoholičara dolazi do epilepsije i raznih halicunoza, skloni su stresu i imaju druge psihičke poremećaje. U krajnjim slučajevima, kod alkoholičara dolazi do depresije, slabosti volje, hipohondrije, pa čak i do želje za samoubistvom.

Sada, kad samo idiotima možeš lagati da Ellen White nije konzumirala alkoholna pića, pokušavaš je braniti tvrdnjom da je alkohol konzumirala kao lijek. Smiješno.

Međutim, vrijedno je ono gore gdje si nabrajao kakve štete alkohol može ostaviti na mozgu - atrofija malog mozga, atrofija velikog mozga, razne halucinoze i druga oštećenja mozga - jer se čini da je alkohol kod Ellen White sve ovo i izazvao.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Onda je i Pavle naveo Timotija na zlo kada je napisao da uzme malo vina zbog stomačne bolesti.

 Ja ne znam koliko u promilima je štetno, ali Ellen White sama piše "da je uzimala kašičicu ujutru sa jajetom radi slabosti"

Natrag