Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U najkraćim crtama, Elen nikada nije pominala alkohol (ocat) već se radi o 'skvošu' (američko piće za farmere u XIX veku), piće sirćetno sa vodom

Ne radi se ni o kakvom skvosu, ona je uzimala cisto sirce pomesano sa jos nekim supstancama, jer je trpela bolove u nosu. I ako barem malo poznajes medicinu znaces da se sirce koristi u te svrhe i kod lecenja sinusa. Naravno da sirce moze da izazove i zavisnost, i ona o tome pise. Nakon sto je prestala uzimati taj napitak tegobe su joj se vratile u jos jacem obimu...

Ovisnost je u kontekstu njenog osećaja slabosti ako ga ne pije jer joj je ublažavao bolove u želucu

Niko ne pije sirce da ublazi bolove u zelucu! Ako poznajes medicinu znas koliko je to stetno za bolestan zeludac!

Zena je patila od glavobolje i bolova u sinusima. Zbog toga je morala da koristi neki tretman lecenja i to je bilo sirce. Ako te zanima medicina, malo prelistaj kako se lece sinusi i tegobe sa nosem..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne radi se ni o kakvom skvosu, ona je uzimala cisto sirce pomesano sa jos nekim supstancama, jer je trpela bolove u nosu.

Pa sirćetno piće se zove skvoš Mire. Pa već smo to odavno raspravljali.

Nakon sto je prestala uzimati taj napitak tegobe su joj se vratile u jos jacem obimu...

To sam i pomenuo. Naravno, ona je uspela uz Božiju pomoć da pobedi potrebu za time. Naravno, ona je uzimala i druge napitke od sirćeta, upravo zbog tih bolova. Ali jedno od njih je i skvoš. Na kraju, zato je i pisala kasnije o pugubnosti sirćeta, i preporučivala da se ne koristi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa sirćetno piće se zove skvoš Mire. Pa već smo to odavno raspravljali.

Otkud ti znas da je to bio skvos? Da je bilo neko odredjeno pice iz tog doba, ona bi valjda koristila naziv.. Najverovatnije je bilo obicno sirce, i neke trave koje je ona sama mesala..

To sam i pomenuo. Naravno, ona je uspela uz Božiju pomoć da pobedi potrebu za time. Naravno, ona je uzimala i druge napitke od sirćeta, upravo zbog tih bolova. Ali jedno od njih je i skvoš. Na kraju, zato je i pisala kasnije o pugubnosti sirćeta, i preporučivala da se ne koristi

Stvarno ne znam gde si ti nasao "skvos" i gde si nasao "zeludac"??? Ona je patila od problema sa sinusima, nos joj je bio povredjen, i imala je posledice.. Zato je i koristila pice na bazi sirceta kao lek, to se i danas koristi..

Svi smo mi u neku ruku danas zavisnici od lekova i raznih medikamenata. Ona je procitala da je alkohol stetan, a Isus nije hteo da okusi sirce na krstu, i ona se vodila tim principom. Odnosno osecala se krivom sto to pije. Crkva se molila za nju, i ona posle toga vise nije osecala potrebu da to pije..

Kasnije, u vidu "preporuke", ne u vidu "naredbe", i druge je poucavala da je alkohol i sirce stetno za zdravlje i da ga treba izbegavati..

I ne samo to! Ona je pila i "zeleni caj" koji se takodje koristi kod problema sa sinusima. Ako ne znas procitaj malo medicinsku literaturu.. I zato ni njega adventisti danas ne piju..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ok, kužim ali što je bila ovisna o tome, jer na taj način piše kao da je to ovisnost?

I to teška ovisnost. Ovisnost kakvu je Ellen White opisala kod sebe nije moguća bez teškog opijata, pa ako netko tvrdi da to nije od alkohola u octu, neka izvoli navesti koji je drugi opijat (drogu) Ellen White miješala u ocat i pila.

Svi ovi pokušaji da se Ellen White od ovoga spasi i opravda, sliči mi na onu priču kad se cura vratila sa studija trudna, a onda joj mater svima pričala kako joj je kćer teško podnijela promjenu zraka i od toga zatrudnila.

Sjetila sam se da te zove muslimanom a to nisi,

Ako vjeruje potpuno jednako kako jedino muslimani vjeruju, onda je musliman.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Otkud ti znas da je to bio skvos? Da je bilo neko odredjeno pice iz tog doba, ona bi valjda koristila naziv.. Najverovatnije je bilo obicno sirce, i neke trave koje je ona sama mesala..

Stvarno ne znam gde si ti nasao "skvos" i gde si nasao "zeludac"??? Ona je patila od problema sa sinusima, nos joj je bio povredjen, i imala je posledice.. Zato je i koristila pice na bazi sirceta kao lek, to se i danas koristi..

Svi smo mi u neku ruku danas zavisnici od lekova i raznih medikamenata. Ona je procitala da je alkohol stetan, a Isus nije hteo da okusi sirce na krstu, i ona se vodila tim principom. Odnosno osecala se krivom sto to pije. Crkva se molila za nju, i ona posle toga vise nije osecala potrebu da to pije..

Kasnije, u vidu "preporuke", ne u vidu "naredbe", i druge je poucavala da je alkohol i sirce stetno za zdravlje i da ga treba izbegavati..

I ne samo to! Ona je pila i "zeleni caj" koji se takodje koristi kod problema sa sinusima. Ako ne znas procitaj malo medicinsku literaturu.. I zato ni njega adventisti danas ne piju..

Mire, već pisasmo, tako se zove piće na bazi sirćeta, to se pilo u SAD u to vreme. To je farmersko piće. Jedino na bazi sirćeta. Ne postoji drugo. Pogledaj i sam malo pretraži.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Hvala svima, iskreno nije me baš to nešto zanimalo, pa se i nisam time bavila, čula jesam da je optužuju za to.
Zaista jesam čula da neki ljudi piju jabučni ocat pomiješan s vodom ako imaju refluks ili želučane tegobe, ne znam da li je to preporučljivo, znam da adventisti ne preporučuju ocat, ionako ga ne volim pa mi to nije bitno i po tom pitanju ne mogu je razumjeti.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, već pisasmo, tako se zove piće na bazi sirćeta, to se pilo u SAD u to vreme. To je farmersko piće. Jedino na bazi sirćeta. Ne postoji drugo. Pogledaj i sam malo pretraži.

Jovane ja znam sta je skvos, to ne znaci da je ona to pila. I obicno sirce je delotvorno kod bolesti, i koristi se cisto, a ne sa dodacima..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hvala svima, iskreno nije me baš to nešto zanimalo, pa se i nisam time bavila, čula jesam da je optužuju za to.

Zena je imala zdravstvene probleme, pila je sirce zbog bolesti da ublazi bolove. Procitala da je Isus na krstu odbio piti sirce, pa se osetila krivom i prestala je uzimati. Nakon toga je osetila jake bolove, kako sama opisuje osecala se kao da ce umreti..

Slap je iz toga zakljucio da je ona bila teska ovisnica, i da je imala apstinencijsku krizu. Ali nije poznat jos nijedan slucaj da sirce izaziva apstinencijsku krizu sa bolovima, kakvu je ona opisala.. Dakle, to sto je osetila nije uopste bila apstinencijska kriza od sirceta, vec verovatno povratak bolesti nakon prestanka koriscenja leka..

Slap potom teoretise da je ona pored sirceta sigurno uzimala jos nesto - jace, jer sirce to ne izaziva.. Samo nije dokazao sta...

Po mom misljenju, nije uzimala nista osim obicnog sirceta i nekih cajeva, a bolovi koje ona opisuje nakon toga, nastaju kao posledica prestanka uzimanja leka..

Znam iz iskustva da se bolovi vracaju i to mnogo jaci nakon prestanka terapije..

Dakle, zavisnost od leka, jeste, to je upravo ono sto ona opisuje..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zena je imala zdravstvene probleme, jeste pila sirce zbog bolesti da ublazi bolove. Procitala je da je Isus na krstu odbio piti sirce, i ona se osetila krivom sto to pije, i prestala je uzimati. Nakon toga je osetila jake bolove, kako sama opisuje osecala se kao da ce umreti..

Gdje ovo stoji? Gdje si pročitao, ili od koga si ovo čuo?

Slap je iz toga zakljucio da je ona bila teska ovisnica, i da je imala apstinencijsku krizu.

Daj njezin tekst desetorici razumnih ljudi, zamoli ih da ga pročitaju i nakon toga neka ti kažu što i kako su ga oni razumjeli.

Ali nije poznat jos nijedan slucaj da sirce izaziva takvu apstinencijsku krizu sa bolovima, kakvu ona opisuje.

Ali, još manje je medicini poznato da postoje tako teške apstinencijske muke, a da ne postoji opijat od kojega se apstinent pokušava osloboditi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Gdje ovo stoji? Gdje si pročitao, ili od koga si ovo čuo?

Zakljucio sam iz svega sto je pisala o toj temi. A gde pise da je pila nesto jace od sirceta..

Daj njezin tekst desetorici razumnih ljudi, zamoli ih da ga pročitaju i nakon toga neka ti kažu što i kako su ga oni razumjeli.

Slape ti slobodno postavi tekst. Ne trebamo mi ovo ni da tumacimo... Ako pise "sirce", onda meni to nije nista vise od sirceta!

Zamisli situaciju, da imas proroka u crkvi, alkoholicara, i niko nije osetio da mu barem smrdi iz usta? Pa zar ne bi to bio najjaci argumenat da joj se ospore vizije?

A opet, niko to nije uradio? Zasto niko nije pomenuo da je alkoholicarka i time osporio njene vizije?

Slape, nemoj da pisemo gluposti.. Sve su to neosnovane tvrdnje..

Ali, još manje je medicini poznato da postoje tako teške apstinencijske muke, a da ne postoji opijat od kojega se apstinent pokušava osloboditi.

Fantaziras, znam nebrojeno puno ljudi koji kada bi prestali uzimati lekove, doziveli bi nesnosne bolove, pogotovo oni koji pate od angine pektoris i sl..

To sto ona opisuje bolove nakon prestanka uzimanja sirceta, nije dokaz nikakve apstinencijske krize (dokaz jacih droga), vec dokaz povratka bolesti. To se desava kod svakog tretmana, ako pacijent naglo prestane uzimati lek! Zato se lecenje obustavlja "postepeno"!

Izvini sto se ne slazem.. Nego, necu da se upustam oko nebitnih stvari, da o tome raspravljam, kada smo tu temu vec zavrsili davno..

Ako je tebi alkoholicarka, ok neka ti bude..

Poslednja izmena:
Natrag