Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo mire, slap odbija otvoriti teme o kršćanskoj pobožnosti i laže da ja imam išta sa izvjesnim Milošem Bogdanović. Svi ste svjedoci da slap koristi ružne riječi n.d.j.bo, muda, j.b.o i slične trebamo se moliti za slapa. I sam je rekao Izabeleti da se katkad pomoli za njega. Vidi se da želi biti bolji čovjek, ali ne može ništa svojom snagom. Trebamo imati razumijevanja za slapa. A ništa, probat ćemo otvoriti neke nedoktrinarne teme pa da pišemo svi zajedno malo, bez obzira koje vjerovanje imali (zaokret, jovan, Laodikeja, mystery)....ne znam što bi sa tripom nešto ga nema.

Moli se ti za milijune adventista koja ti je bogohulnica Jela Bela odvela za sobom u propast. Moli se za njih, jer za one u čistilištu još nije kasno.

A u nastavku ćemo obraditi još jednu stvar koja je obilježila "Jezavelju Jelu", a to je njezin alkoholizam.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"Proročica", a alkoholičarka, teška alkoholičarka!?

Mnogi adventisti se šokiraju kad otkriju da je Ellen White bila ovisnica o alkoholu. U 19. stoljeću domaći ocat sadržavao je male, ali ipak dovoljne količine alkohola da konzument postane ovisnik o alkoholu - alkoholičar. 1911. Ellen White piše o svojoj žestokoj borbi kroz koju je prošla da bi se oslobodila ovisnosti o octu - alkoholu u octu:

"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću; ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Ova se izjava danas čini nevjerojatnom. Tko bi se mogao razboljeti i gotovo umrijeti, samo ako prestane piti ocat? Sam ocat (octena kiselina) ne izaziva ovisnost. Pa što bi to moglo biti? Ovu vrstu borbe prolaze svaki dan ljudi ovisni o alkoholu. Alkohol u octu izaziva ovisnost, i očito je da je i Ellen White bila ovisna o alkoholu u octu, a sama opasnost za život, koju je pretrpjela apstinirajući od alkohola (u octu), ukazuje na njenu ovisnost o alkoholu koja je vjerojatno trajala dugi niz godina. Simptomi koje navodi Ellen White u svom slučaju, bolest, borba, i simptomi odvikavanja, zapanjujuće su slični simptomima koje kronični alkoholičari osjećaju kada prestanu piti.

U nastavku ćemo vidjeti i usporediti simptome koje za sebe navodi Ellen White i simptome koji se javljaju kod ljudi prilikom apstinencije od alkohola.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Hajde slape, opet ponavljaš postove iste sto puta - stvarno ne znam zašto - ko zna da bi očarao bez_imena i Izabeletu, pojma nemam. Pa mire ti je oborio ovaj tekst samo tako. De mire, zalijepi opet svoj odgovor ovdje slapu i drugima pa im fino objasni.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Hajde slape, opet ponavljaš postove iste sto puta - stvarno ne znam zašto - ko zna da bi očarao bez_imena i Izabeletu, pojma nemam. Pa mire ti je oborio ovaj tekst samo tako. De mire, zalijepi opet svoj odgovor ovdje slapu i drugima pa im fino objasni.

Znači, čitao si ti ovo i prije. OK, neka si. A javio se nisi, jer nisi imao kontraargument ovom priznanju same Ellen White da je bila teška alkoholičarka. Sada kad smo vidjeli i kada znamo kako je okončao brak između Ellen White i James-a White-a, njezin alkoholizam nije iznenađenje, nego najlogičnija posljedica. Zaista je žalim zbog ovoga, ali još više žalim milijune koje je ona svojim služenjem đavlu pavukla sa sobom u propast.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
slape nisi ti Bog da znaš ko će da ide u raj ko u pakao. Bog je sudac i on jedini to zna. Otkdu ti znaš kako su ti ljudi živjeli. Što ako su voljeli Boga i bližnje, činili dobra djela. voljeli neprijatelje svoje. Ti misliš da će ti ljudi propasti samo što su vjerovali da je subota dan koji treba svetkovati, ili nisu vjerovali u besmrtnost duše. Pusti Boga da radi svoj posao, a ti se brini za svoju dušu i duše svojih bližnjih kojii ne vjeruju u Boga, i robovi su grijeha.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
slape nisi ti Bog da znaš ko će da ide u raj ko u pakao. Bog je sudac i on jedini to zna.

Tako je, samo Bog zna. A Bog kaže da u pakao sigurno idu antikristi. A antikristi su oni koji niječu Krista Boga.

Otkdu ti znaš kako su ti ljudi živjeli. Što ako su voljeli Boga i bližnje, činili dobra djela. voljeli neprijatelje svoje. Ti misliš da će ti ljudi propasti samo što su vjerovali da je subota dan koji treba svetkovati, ili nisu vjerovali u besmrtnost duše.

Onda su u čistilištu, zato sam ti i rekao moli se za umrle adventiste, jer oni u čistilištu još nisu izgubljeni.

Pusti Boga da radi svoj posao, a ti se brini za svoju dušu i duše svojih bližnjih kojii ne vjeruju u Boga, i robovi su grijeha.

Viči ti na svoju proročicu što ona nije dopustila Bogu da Bog radi svoj posao. Nju je sam đavo nahuško da se mješa u posao samog Boga i da ona okolo urliče da je Kristova crkva Kurva. I ne samo ona, čuo sam i tebe i tvoj urlik mržnje na Kristovu Katoličku crkvu. Na koncu, tko si ti, sljedbeniče bogohulnice i alkohokičarke, da se igraš "vratara raja i pakla".

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U starosti "po alkoholu", u mladosti "po novcu"

Vidjesmo gore, prema svjedočenju same Ellen White, kako se "u starosti" "mlatilo po alkoholu". Kao i za ovo u starosti, "JElla Bela" ostavila nam je i svjedočanstvo kako se u mladosti "mlatilo po novcu" - šišalo 'ovce' po subotarskim torovima.

(Ellen White, Testimonies, vol. 4, pp. 390-391.): Tomovi Duha proroštva, kao i Svjedočanstva, trebali bi se uvesti u svaku obitelj koja svetkuje subotu, a braća bi trebala znati njihovu vrijednost i poticati ih da ih čitaju. … Roditelji, vaša djeca su u opasnosti da odu protiv svjetla danog s neba, i trebali biste kupiti i čitati knjige, jer će one biti blagoslov za vas i vaše ukućane. Trebali biste posuditi Duh proroštva svojim susjedima i nagovoriti ih da i oni kupe primjerak za sebe.”

(James White, Letter to Ellen White, Feb. 18, 1881.): "Naše financijske stvari dobro stoje, a u našim torovima ima još bogatstva."

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da je Ellen White napisala da je jela jabuke, Stvarnoslap bi izvrnuo da su to bile fermentisane jabuke koje su se pretvorile u jabukovacu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sindrom odvikavanja od alkohola - alkoholizam Ellen White

Ellen White je napisala da je njena borba bila - "život ili smrt". Ocat sam po sebi ne izaziva ovisnost i prekid njegove uporabe nema štetnog utjecaja na čovjekovo tijelo. Stoga prestanak upotrebe octa nije mogao objasniti simptome Ellen White. Međutim, odvikavanje od ovisnosti o alkoholu uistinu može biti borba "život ili smrt":

"Osoba koja ovisi o alkoholu i koja zatim iznenada prestane piti prolazi kroz bolni i potencijalno po život opasni sindrom odvikavanja dok se tijelo prilagođava odsutnosti alkohola." ("Alcohol Withdrawal", extracted Jan. 25, 2008.)

Drugo, Ellen White je posvjedočila da je bila "jako bolesna".

"Slijede neki od najčešćih simptoma odvikavanja od alkohola: tjeskoba, uznemirenost, nemir, nesanica, osjećaj podrhtavanja iznutra, gubitak apetita, mučnina, promjene u osjetilnoj percepciji, glavobolja i lupanje srca." ("Alcohol Withdrawal", extracted Jan. 25, 2008.)

Treće, Ellen White svjedoči da se borila sa „potrebom“ za pićem i da je konačno pobijedila tu „potrebu“. Jedan od simptoma odvikavanja od alkohola je snažna žudnja za pićem:

"Želja za ponovnim pijenjem tijekom apstinencije može biti vrlo jaka." ("Alcohol Withdrawal Syndrome", extracted Jan. 25, 2008.)

Četvrto, borba "na život i smrt" Ellen White trajala je "tjednima". Ozbiljnost njenih simptoma ne ukazuje na blagu ovisnost, već na tešku ovisnost koja je možda trajala godinama ili desetljećima.

"Općenito, simptomi odvikavanja od alkohola odnose se proporcionalno količini unosa alkohola i trajanju prethodne navike pijenja kod pacijenta. Simptomi ustezanja rijetko se javljaju kod ljudi koji piju samo ponekad. Simptomi se obično javljaju kod ljudi koji žestoko piju tjednima ili mjesecima, a zatim iznenada prestanu piti." ("Alcohol Withdrawal Syndrome", extracted Jan. 25, 2008.)

"Simptomi apstinencije od alkohola kod teških ovisnosti uključuju "delirij odvikavanja od alkohola", koji se može manifestirati "i do 2 tjedna nakon prestanka uzimanja alkohola." ("Impact of an Alcohol Withdrawal Syndrome Practice Guideline on Surgical Patient Outcomes", extracted Jan. 25, 2008.

Nečuveno i nepoznato je da bilo tko pati zbog apstinencije od samog octa, tako da se simptomi koje je opisala Ellen White mogu objasniti samo kao njezina ozbiljna ovisnost o alkoholu. Gdje je bio taj alkohol? U svom domaćem octu, za koji je priznala da je pila dok je drugima govorila da ga izbjegavaju.
(Elaine Bowerman and Dirk Anderson, Ellen White's Secret Swill)

P.S. Njezin razvod od Jamesa White-a sigurno ima uzročno-posljedičnu vezu sa alkoholizmom Ellen White. Pitanje je samo što je čemu prethodilo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I piti po kasicicu sa jajetom zbog bolesti, sto je Ellen White i cinila - Stvarnoslap je prikazao kao da je pila karton viskija dnevno.

Natrag