Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jeste da tako je.

Pila je i Viski, i Votku, i liker od čokolade, i Rum, i Šljivovicu prepečenicu, i Komovicu, i Travaricu, a sve je to mešala sa Beogradskim Lav, i Nikšićkim pivom.

I kad si se probudio od tog košmarnog sna bio si sav u znoju.

Šta će čovek sve da sanja - to je čudo.

 Imam samo jedno pitanje.

Imaš li u stanu suvenir poznatiji kao "hvatač snova"

E ako imaš - to moraš obavezno baciti.
Jer on skuplja loše snove.

Nije ni čudo što toliko sanjaš košmarnih snova.

:)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pila je i Viski, i Votku, i liker od čokolade, i Rum, i Šljivovicu prepečenicu, i Komovicu, i Travaricu, a sve je to mešala sa Beogradskim Lav, i Nikšićkim pivom.

Već si ti u više navrata ovdje iskazivao svoje gađenje prema alkoholu i alkoholičarima. OK, mogu to razumijeti, ali ne razumijem zašto sav ovaj bijes iskaljuješ na meni, iskali se i bijesni na Ellen White, jer ona je bila alkoholičarka, ja sam samo tu činjenicu iznio.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ko kaže da iskaljujem bes.
U meni besa nikakvog nema.
Nije lepo izmišljati.

Samo sam ironičan u pogledu tvojih snova.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ko kaže da iskaljujem bes.
U meni besa nikakvog nema.
Nije lepo izmišljati.

Ja ću ti još jedanput citirati vlastite riječi Ellen White gdje ona sama svjedoči koliko je teške apstinencijske krize prolazila kada se pokušavala odviknuti i osloboditi teške ovisnosti od octa. Naravno, ovisnosti o alkoholu u octu, :) a ne ovisnosti o vodi u octu.

Kada dokažeš da ja lažem, da Ellen White ovo dolje nije napisala, ja ću se ispričati, a ti ćeš imati potpuno pravo zvati me lažovom. Dakle, evo ponovo:

"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću; ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Taj dio s octom ni ja ne kužim jer mi je sam pomisao na ocat gadljiva čak i salate začinim s limunom, iako sam čula da je navodno dobar za probavu, ali taj okus mi je baš gadan, fuj.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Taj dio s octom ni ja ne kužim jer mi je sam pomisao na ocat gadljiva čak i salate začinim s limunom, iako sam čula da je navodno dobar za probavu, ali taj okus mi je baš gadan, fuj.

Odavno smo Boro i ja o tome diskutovali. Ako te zanimaju detalji, izneću ti. U najkraćim crtama, Elen nikada nije pominala alkohol (ocat) već se radi o 'skvošu' (američko piće za farmere u XIX veku), piće sirćetno sa vodom. I dan danas postoji, i koristi se. Tako da sam ja to njemu sve iz njenih spisa pojasnio odavno. Nego on stalno ponavlja isto u nadi da će nove članove koji nisu dovoljno upućeni uveriti da je Elen pisala o alkoholu. A nije.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Odavno smo Boro i ja o tome diskutovali. Ako te zanimaju detalji, izneću ti. U najkraćim crtama, Elen nikada nije pominala alkohol (ocat) već se radi o 'skvošu' (američko piće za farmere u XIX veku), piće sirćetno sa vodom. I dan danas postoji, i koristi se. Tako da sam ja to njemu sve iz njenih spisa pojasnio odavno. Nego on stalno ponavlja isto u nadi da će nove članove koji nisu dovoljno upućeni uveriti da je Elen pisala o alkoholu. A nije.
Ok, kužim ali što je bila ovisna o tome, jer na taj način piše kao da je to ovisnost? Čovjek je pod nazivom Slap on tebe direktno ne vrijeđa već Ellen White pa zašto ga jednostavno ne zoveš Slap? Nemam mržnju prema Ellen White, no ona nije boginja da je se ne smije dirati već je podložna kritici jer je govorila da je Božji glasnik i više od proroka, što nije mala stvar. Dirati se ne bi smjeli obični ljudi koji samo istražuju. a ljudi koji govore da su Božji glasnici, kao i lažni učitelji da --mislim da ima neke pravde bilo bi tako.

Sjetila sam se da te zove muslimanom a to nisi, pa prijaviš ili bolje ignoriraš tu se ništa ne može. Moje mišljenje je da zaista ideš u krivom smjeru, barem ono što sam čitala od EGW. Možda razmisliš i promijeniš mišljenje, a možda i ne.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno da ne znam da su se Ellen White razveli, jer to ne postoji, vec si izmislio, ili takvi kao ti.
Izmisljaci i klevetnici.

A sto se vi toliko uznemiravate zbog Elen White? Pisete svo vreme da je Papa djavo, a onda vam smeta sto se on izruguje Elen White?

Pa kako mozete biti tako nerazumni da ne shvatate, da jedno povlaci drugo! Sami ste krivi, jer celu teologiju zasnivate na osporavanju katolicke crkve, i na prozivanju iste!

Pocnite vec jednom da se bavite Hristom, njegovim carstvom, propovedajte evandjelje, i prestanite da optuzujete druge!

Evandjelje nije napad na katolicku crkvu ili na bilo koju drugu! Adventisticka crkva to ne radi, ona se bavi duhovnim poukama, i propoveda Hrista, a vi ovde sirite mrznju!

Nemoj tako Laodikeja, te pape imaju tittulu VICARIUS CHRISTI kako reče slap -

Titula VICARIUS FILI DEI ne postoji ni na jednoj papskoj kruni! Ovo je cak i generalna konferencija odbacila kao laz! A zasto vi to neprestano ponavlajate i kompromitujete vlastitu crkvu? Vi samo nanosite stetu adventistickoj crkvi, nista dobro niste ucinili za adventizam!

Nećemo više kako reče mire000, dolijevati vatru na vatru.

Pa bio bi red da ne nasedate na Slapove provokacije i da pocnete da se ponasate kao razumni ljudi! Prestanite da branite zenu koja je osporiva (po dogmi crkve je osporiva)! Samo je biblija neosporiva, Elen White to nije! Dakle, vi ste je nacinili drugim Papom! Pa jel to SOLA SCRIPTURA???

Adventisticki teolozi jako retko, ili skoro nikada ne citiraju njene spise u propovedima, a vi ste opsednuti tom zenom!

Nego otvori slape koju temu praktične pobožnosti - npr. kako pobijediti grijeh,

Bio bi red da konacno pocnemo sa pravim temama! Ali kada kazete Slapu da on otvori temu, to je samo izgovor da nastavite sa svadjom.. Znate da on to nece uciniti!

Zasto prebacujte odgovornost na druge, pocnite od sebe..

Svi ste svjedoci da slap koristi ružne riječi n.d.j.bo, muda, j.b.o i slične trebamo se moliti za slapa.

Ne podrzavam psovke.. Ali zar niste ovim dokazali sve sto ste hteli? Eto dokazali ste da Slap nije Hriscanin!

Sad ostavite se Slapa i zaludnih rasprava! I pocnite da pisete ono sto je od koristi svima!

Nemam mržnju prema Ellen White, no ona nije boginja da je se ne smije dirati već je podložna kritici jer je govorila da je Božji glasnik i više od proroka, što nije mala stvar.

Naravno da je podlozna kritici, u crkvi se ona proverava pismom! Na kritiku moze biti alergican samo neko ko ju idolizuje, a to su lazni adventisti..

Eto, verovatno si posecivala adventisticku crkvu i znas.. Nijedan pravi adventista se nece opterecivati ako neko negira EGW. On dokazuje Pismom! A ovi ovde su njome opsednuti..

Moje mišljenje je da zaista ideš u krivom smjeru, barem ono što sam čitala od EGW. Možda razmisliš i promijeniš mišljenje, a možda i ne.

On izvrce sve do besvesti da bi odrzao ono sto je zamislio, porekao je i najosnovnija biblijska ucenja.. Eto ti poznajes temu, pa mu mozes pomoci..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Čovjek je pod nazivom Slap on tebe direktno ne vrijeđa već Ellen White pa zašto ga jednostavno ne zoveš Slap?

Zato što se zove Boro. Nije vređanje ako nekoga naizvaš po imenu.
Nemam mržnju prema Ellen White, no ona nije boginja da je se ne smije dirati već je podložna kritici jer je govorila da je Božji glasnik i više od proroka, što nije mala stvar.

Ni ja, nego čovek se tako zove. A za Elen, svako može izneti mišljenje onjoj..to je legitimno. Ali zato postoje dokazi za nešto što se govori o njoj ito iznosim.

Ok, kužim ali što je bila ovisna o tome, jer na taj način piše kao da je to ovisnost?

Treba čitati samo detaljno o onome što ona govori. Ovisnost je u kontekstu njenog osećaja slabosti ako ga ne pije jer joj je ublažavao bolove u želucu. U tom smislu je bila 'zavisna' i mislila je da će joj bolovi biti nepodnošljivi. Ali je ipak uspela da prevaziđe to, uz molitvu a njen organizam se brzo adaptirao.

Natrag