Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zakljucio sam iz svega sto je pisala o toj temi.

Možda želiš tako zaključiti.

A gde pise da je pila nesto jace od sirceta..

Ja to nisam ni rekao. Ovdje sam ja zaključio kao ti gore, ali na temelju teških apstinencijskih kriza, kakve ne postoje bez ozbiljnog opijata.

Fantaziras, znam nebrojeno puno ljudi koji kada bi prestali uzimati lekove, doziveli bi nesnosne bolove, pogotovo oni koji pate od angine pektoris i sl..

Koje lijekove. Sedative ili lijekove protiv bolova? Ako je o ovome riječ, onda dokazuješ baš ono što ja tvrdim, jer su to opijati.

To sto ona opisuje bolove nakon prestanka uzimanja sirceta, nije dokaz nikakve apstinencijske krize (dokaz jacih droga), vec dokaz povratka bolesti. To se desava kod svakog tretmana, ako pacijent naglo prestane uzimati lek! Zato se lecenje obustavlja "postepeno"!

Ona sama priznaje svoju ovisnost. A prema njenom vlastitom svjedočenju riječ je o teškoj ovisnosti, eno ti gore pa ponovo pročitaj, a teške ovisnosti nema bez ozbiljnog opijata (alkohol, razne droge).

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Možda želiš tako zaključiti.

A mozda ti zelis zakljuciti da je alkoholicarka?

Ja to nisam ni rekao. Ovdje sam ja zaključio kao ti gore, ali na temelju teških apstinencijskih kriza, kakve ne postoje bez ozbiljnog opijata

Rekao sam da se to iz teksta ne moze zakljuciti. Ona oseca isto sto bi osetio i svaki bolesnik nakon naglog prestanka uzimanja leka - bolove!

Koje lijekove. Sedative ili lijekove protiv bolova? Ako je o ovome riječ, onda dokazuješ baš ono što ja tvrdim, jer su to opijati.

Ne, vec uzmi bilo koje lekove za srce! Prestani da ih uzimas naglo, pa ces da vidis kad srce pocne da ti preskace, zaboli u grudima.. Mozes i da umres, ako naglo prestanes da uzimas lek! A ne radi se o sedativu! Stvar je u tome da se organizam navikao, nesto mu pomaze, misli da vise ne postoji bolest! Dakle ako naglo prestanes sa terapijom, organizam dozivi sok!

Isto je i kod bolova u sinusima! Znas li ti kako bole sinusi, a nos? Sinusi i bolesti nosa se lece zelenim cajem i sircetom, sto je ona i uzimala. Ako je to dug vremenski period, organizam se navikne, pa kad naglo prekines dozivis sok.. To je ono sto ona opisuje, i ja tu ne vidim nista drugo!

Ona sama priznaje svoju ovisnost. A prema njenom vlastitom svjedočenju riječ je o teškoj ovisnosti

Ona ne priznaje nikakvu ovisnost o teskoj drogi, vec prica o ovisnosti od sirceta, kao sto bi ja pricao o ovisnosti od presolola - leka za srce! I to je ovisnost.. I kad prestanes naglo da ga uzimas, simptomi su uzasni, srce hoce da ti iskoci, lupa, preskace, mislis da ces umreti..

Ti preuvelicavas stvari..

Evo, zamisli situaciju, da imas proroka u crkvi, alkoholicara, i niko nije osetio da mu barem smrdi iz usta? Pa zar ne bi to bio najjaci argumenat da joj se ospore vizije?

A opet, niko to nije uradio? Zasto niko nije pomenuo da je alkoholicarka i time osporio njene vizije?

Zatim, ako tvrdis da je neka jaca droga, imas li dokaza? Takve droge su em skupe, em nelegalne, em zahtevaju spriceve.. I opet je vidljivo da je osoba drogirana.. Kad ga uhvati kriza, to se vidi, covek pocne da trazi dozu..

Slape, nemoj da pisemo gluposti.. Sve su to neosnovane tvrdnje..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Bravo mire, inače mire je pravedan čovjek i on ne brani ni jednu stranu. I u diskusijama ne možeš lako s njim. Što se tiče o teorijama zavjere tu se dosta slažem s njim.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, vec uzmi bilo koje lekove za srce! Prestani da ih uzimas naglo, pa ces da vidis kad srce pocne da ti preskace, zaboli u grudima.. Mozes i da umres, ako naglo prestanes da uzimas lek! A ne radi se o sedativu! Stvar je u tome da se organizam navikao, nesto mu pomaze, misli da vise ne postoji bolest! Dakle ako naglo prestanes sa terapijom, organizam dozivi sok!

Prvo, ona nigdje ne spominje da je uzimala ocat kao terapiju iz zdravstvenih razloga. Uostalom, sam si maloprije rekao da si ti ovo sam zaključio. Drugo, lijekovi za srce koje spominješ, i svi drugi lijekovi, u pravilu funkcioniraju tako da organizam dovode u fiziološki balans, pa je i laiku jasno zašto prestanak uzimanja lijeka može izazvati teške probleme - naprosto je organizam ostao bez onog sastojka koji mu je neophodan, a dobiva ga uzimanjem lijeka. Sada ja tebe pitam, bez kojega sastojka iz octa je ostala Ellen White ako je imala tako teške muke kad se pokušavala ‘skinuti s octa’? Koji to sastojak u octu postoji, da se čovjeku može učiniti da će umrijeti, ili da bi zaista umro, ako ne uzme ocat? Ovome ponovo dodajmo da Ellen White nigdje ne spominje neku svoju bolest koju “liječi octom”.

Ona ne priznaje nikakvu ovisnost o teskoj drogi, vec prica o ovisnosti od sirceta,

Ona ne priznaje da je i jednu rečenicu prepisala (plagirala) od nekog drugog autora, a ukrala je tuđih tekstova napisanih na 250 kila papira. Ona nije žena kojoj je vjerovati, dapače. Čut ćeš još o njezinoj ‘vjerodostojnosti i istinoljubivosti’.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Koliko adventista sedmog dana ovo zna?

Adventisti sedmog dana uvijek s ponosom ističu kako je njihova proročica Ellen White napisala 100 tisuća A4 stranica tiskanog teksta - to vam je 500 kg papira. Osim što se ponose ovakvim literarnim opsegom, adventisti tvrde da je sav ovaj tekst od Boga nadahnut, potpuno jednako kako je nadahnuta i svaka rečenica u Svetom pismu.

A što sama Ellen White tvrdi o nastanku i nadahnutosti ovih svojih ”500 kila teksta”? Na puno mjesta ona je o ovome govorila, a ja ću ih citirati nekoliko. Evo:

Ako umanjite povjerenje Božjeg naroda u svjedočanstva koja im je poslao, vi ste pobunjenik protiv Boga jednako kao što su to bili Korah, Datan i Abirum.(Svjedočanstva, sv. 5, str. 66).

Ove knjige, prenose vam upute koje mi je Gospodin dao tijekom posljednjih šezdeset godina, sadrže svjetlo s neba i izdržat će test istraživanja. (Odabrane poruke, sv. 1, str. 35, 1906.)

U ovim pismima koja pišem prikazujem vam ono što je Gospodin prikazao meni. Ne pišem ni jedan članak u novinama izražavajući samo svoje ideje. Oni su ono što je Bog otvorio preda mnom u viziji – dragocjene zrake svjetlosti koje sjaje s prijestolja. (Svjedočanstva, sv. 5, str. 63-67)

Duh Sveti je autor Svetoga pisma i Duha proroštva." (Odabrane poruke, sv. 3, str. 30)

Walter Rea: U kojem opsegu je Ellen White plagirala?

Oni koji su pokušavali braniti njezine postupke plagiranja, sve do našeg vremena, navodili su da je taj opseg bio od 8% do 10%, ovisno o tome kojeg apologeta netko čita ili kojem želi vjerovati. Tek kada je Crkva angažirala dr. Freda Veltmana da prouči knjigu Desire of Ages (Čežnja vjekova), brojka je podignuta na 30% i više, ovisno o pojedinim poglavljima u knjizi koja se koristila. Nakon velikih troškova i gotovo osam godina, Veltman je potvrdio ono što su druge studije pokazale, da u nekim spisima Ellen White opseg kopiranja ide čak do 90%. Zapravo, dr. Don McAdams, adventistički profesor, izjavio je na sastanku u Glendaleu 1980. slijedeće: "Kad bi svaki odlomak u knjizi Velika borba, koju je napisala Ellen White, bio ispravno označen fusnotom, onda bi svaki odlomak morao biti označen fusnotom." Ovu izjavu nijedan član Crkve adventista sedmog dana nikada nije ozbiljno osporio.

Ponovimo još jednon riječi ovog goreg čovjeka, kojega je Bog ohrabrio da ne laže:

Kad bi svaki odlomak u knjizi Velika borba, koju je napisala Ellen White, bio ispravno označen fusnotom, onda bi svaki odlomak morao biti označen fusnotom."

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Prvo, ona nigdje ne spominje da je uzimala ocat kao terapiju iz zdravstvenih razloga. Uostalom, sam si maloprije rekao da si ti ovo sam zaključio

Svi znamo istoriju njene bolesti, povredu nosa, i svi znamo da se sirce i zeleni caj koriste za ublazavanje simptoma koje izazivaju bolovi u sinusima. Dakle, sasvim je ralno iz toga izvesti ovaj zakljucak.

Drugo, lijekovi za srce koje spominješ, i svi drugi lijekovi, u pravilu funkcioniraju tako da organizam dovode u fiziološki balans, pa je i laiku jasno zašto prestanak uzimanja lijeka može izazvati teške probleme - naprosto je organizam ostao bez onog sastojka koji mu je neophodan, a dobiva ga uzimanjem lijeka

Upravo je to slucaj i sa sirecetom i zelenim cajem. Deluju umirujuce na organizam, i kada on ostane bez sastojka koji mu pomazu bolovi se vracaju u istoj ili cak jacoj varijanti.. Organizam ne zna sta ga je snaslo i dozivljava sok!

Sada ja tebe pitam, bez kojega sastojka iz octa je ostala Ellen White ako je imala tako teške muke kad se pokušavala ‘skinuti s octa’? Koji to sastojak u octu postoji, da se čovjeku može učiniti da će umrijeti, ili da bi zaista umro, ako ne uzme ocat?

Isti sastojak koji postoji u leku BIPREZ koji umirujuce deluje na srce, na misic srca, pa kada covek prestane da ga uzima, bolovi i preskakanje srca se vracaju, u jos jacem intenzitetu, organizam dozivljava sok!

To nisu lekovi koji sadrze neki sedativ, neku posebnu supstancu na bazi droge i sl.. Oni deluju na receptore u srcu, opustaju misice srca.. To su selektivni beta blokatori, dakle deluju na samo jedan misic u telu!

Dakle, nema nista posebno u leku BIPREZ, nikakva posebna supstanca, a nema ni u sircetu, od koje covek postaje zavistan, vec covekov organizam postaje zavistan na efekat tog leka, koji on ima na misice srca, ili u ovom slucaju na misice i kosti nosa!

To isto radi i zeleni caj! I on deluje tako sto opusta misice, deluje protivupalno itd..

Da sad ne navodim medicinske dokaze ovde, svakom ko koristi lek za srce, jasno je da ne sme prestati naglo da uzma lek..

Ovome ponovo dodajmo da Ellen White nigdje ne spominje neku svoju bolest koju “liječi octom”.

Svi znamo od cega je patila! Imala je povredjen nos, i bolove u sinusima!

Ne mozemo se praviti blesavi kao da to ne znamo!

Svaki razuman covek ce zakljuciti da ne moze postojati ni jedan drugi razlog uzimanja "sirceta", osim ovog! Ti ne uzimas sirce da bi se "OPIJAO"!

Ona ne priznaje da je i jednu rečenicu prepisala (plagirala) od nekog drugog autora, a ukrala je tuđih tekstova napisanih na 250 kila papira. Ona nije žena kojoj je vjerovati

Ni ovde se ne slazem, jer ona nije tvrdila da su to sve njene reci, ni na jednom mestu!

Ja sam takodje pisao govor, gde sam 50% teksta od reci do reci naveo iz jedne brosure. Ne, nisam ga "prepisao", vec tekst znam napamet, pa sam ga tako i naveo, a neko ce reci da sam plagirao. Ne, jednostavno sam se setio teksta, odgovarao mi je, jer je u skladu sa mojim mislima i stavovima! Sta sam trebao da novodim fusnotu?

Tako smatram da je i ona radila..

Nego, nisi mi odgovorio Slape, ako je ona zaista bila "pijandura" i "alkoholicarka", mozda i teska ovisnica o nekim jacim drogama, kako to da ju niko iz crkve nije za to optuzio? Valjda bi neko osetio miris alkohola, smrdela bi i dozivljavala razne krize, promene raspolozenja i sl, to bi bilo vidljivo kod narkomana!

Apsolutno je nemoguce da niko to nije primetio kod nje, i da to nije naveo kao razlog zasto treba odbaciti njene vizije!

Koliko ja znam, nju je i crkva pazljivo i rigorozno ispitivala, po svim parametrima, da bi utvrdila da li je ona stvarno prorok ili nije, a da joj promakne ovako jedan bitan podatak, da je ovisnica i narkomanka, to je nepojmljivo!

Veltman je potvrdio ono što su druge studije pokazale, da u nekim spisima Ellen White opseg kopiranja ide čak do 90%.... Kad bi svaki odlomak u knjizi Velika borba, koju je napisala Ellen White, bio ispravno označen fusnotom, onda bi svaki odlomak morao biti označen fusnotom."

Smesno je ovo Slape. Ajde da je ona koristila jedan izvor za svoju knjigu, pa da je prepisala deo knjige od reci do reci, da i pricamo o nekakvom plagiranju!

Ali ovaj navodi, da je ona kopirala iz" vise razlicitih izvora"!

Pa ja cesto kad slusam propovednike, oko 90% onoga sto kazu secam se da sam procitao po raznim knjigama.. I niko ne navodi izvor!!!

Tako da ovo nije nikakav dokaz plagiranja, vec samo nacitanosti, i obrazovanosti! Zasto ti moras svojim recima izrazavati nesto, ako je to vec neko lepse izrazio u nekoj knjizi, a ti si procitao, koristices njegove reci..

A to da je ona bila "nepismena" i "neobrazovana", to su ciste gluposti adventista koji su hteli da je populizuju! Zena je bila izuzetno nacitana!

Druga stvar, u Velikoj Borbi imas fusnote, pise odakle su citati i nije iz jednog izvora preuzeto, kao sto sam i rekao! Niko ne krije da je ona koristila druge izvore, ta knjiga se bavi istorijom! Elen White ne zna istoriju sama od sebe, nije joj to palo sa neba, vec je procitala.. A smisao i kako je to ona predstavila i uklopila, to se smatra nadahnutim, a ne reci same knjige!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Jesu oni nešto muljali s njenim spisima, ali velika je mogućnost da nije ona za to kriva, nemam nikakve simpatije prema njoj, uopće mi nije simpatična nimalo, samo ne mogu biti nepravedna. Mislim da je neke stvari o tome iznio i adventista A.T.Jones kada je tražio isključenje ili su ga oni isključili ne znam više taj dio, davno sam to nešto malo istraživala, smatram da je ipak on bio u pravu. Sve se moglo tada provjeriti, a adventisti su odlučili samo prešutiti njegove optužbe. Isto da njen sin nije par puta htio davati njena pisma ili objave to je javna tajna o kojoj je pisao čak i njen unuk Arthur White.
Koristila je ona i vino, ali jest zbog bolova u medicinske svrhe, to su sve kritičari pomiješali nešto, da ispadne dramatičnije, a nije ni važno... Smatram da je dobro to što je govorila protiv poroka i što je bila za zdrav način života. Mislim da se ostavljam ovih tema.
Svako dobro svima

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Svi znamo istoriju njene bolesti, povredu nosa, i svi znamo da se sirce i zeleni caj koriste za ublazavanje simptoma koje izazivaju bolovi u sinusima. Dakle, sasvim je ralno iz toga izvesti ovaj zakljucak.

Gdje je ona ovo napisala, ili netko drugi u njenoj biografiji, da bi ova bila opće poznata stvar, kako ti kažeš. Drugo, ako i je riječ o ovome, iako sam ja pročitao da je dobila "kamenom u glavu" a ne u nos, zar su ocat i zeleni čaj bili jedini lijek za ovakve bolesti i povrede, pa je morala uzimati baš ovo što kod nje izaziva nepodnošljive nus-pojave?

Isti sastojak koji postoji u leku BIPREZ koji umirujuce deluje na srce, na misic srca, pa kada covek prestane da ga uzima, bolovi i preskakanje srca se vracaju, u jos jacem intenzitetu, organizam dozivljava sok!

To nisu lekovi koji sadrze neki sedativ, neku posebnu supstancu na bazi droge i sl.. Oni deluju na receptore u srcu, opustaju misice srca.. To su selektivni beta blokatori, dakle deluju na samo jedan misic u telu!

Dakle, nema nista posebno u leku BIPREZ, nikakva posebna supstanca, a nema ni u sircetu, od koje covek postaje zavistan, vec covekov organizam postaje zavistan na efekat tog leka, koji on ima na misice srca, ili u ovom slucaju na misice i kosti nosa!

Ti o ovom njezinom problemu s nosom i octu i zelenom čaju koje je ona pila kao lijek za to, govoriš kao da si bio njezin osobni liječnik, a znam da nisi. Zato te molim daj citat gdje si ovo pročitao i saznao.
Svi znamo od cega je patila! Imala je povredjen nos, i bolove u sinusima!

Ne mozemo se praviti blesavi kao da to ne znamo!

Svaki razuman covek ce zakljuciti da ne moze postojati ni jedan drugi razlog uzimanja "sirceta", osim ovog! Ti ne uzimas sirce da bi se "OPIJAO"!

Ja se neću praviti blesav, ali neću ti ni vjerovati ako nemaš dokaz za ovo. A dokaz može biti biti svjedočanstvo nje same o ovome, iako ja njoj ne vjerujem gotovo ništa, ili tekst nekog njezinog biografa koji potvrđuje ovu tvoju priču.

Ni ovde se ne slazem, jer ona nije tvrdila da su to sve njene reci, ni na jednom mestu!

Je tvrdila je. I to ne na jednom, nego na desetine mjesta. Evo samo jednog takvog mjesta:

"I ovdje bih rekla da, iako sam ovisna o Duhu Gospodnjem u pisanju svojih viđenja kao što sam ovisna i u njihovu primanju, riječi koje koristim u opisivanju onoga što sam vidjela su moje vlastite riječi, osim onih koje mi je izgovorio i prenio anđeo, koje uvijek stavljam u navodnike." (Review and Herald, 8. listopada 1867.)

Dakle sve su njezine vlastite riječi, osim onih koje izgovori anđeo i koje tada stavi u navodnike, tvrdi Ellen White. A istinu da je ukrala 250 kila teksta drugih autora, ne mogu više niti žele skrivati ni neki adventisti koji imaju nekakvo intelektualno poštenje, a ona niti jedne riječi ne priznaje da je preuzela od drugih. Koje li drskosti?

Ja sam takodje pisao govor, gde sam 50% teksta od reci do reci naveo iz jedne brosure. Ne, nisam ga "prepisao", vec tekst znam napamet, pa sam ga tako i naveo, a neko ce reci da sam plagirao. Ne, jednostavno sam se setio teksta, odgovarao mi je, jer je u skladu sa mojim mislima i stavovima! Sta sam trebao da novodim fusnotu?

U čitanju prigodnih govora, zaista bi bilo imbecilno da govornik zastajkuje i da navodi ime autora od kojega je preuzeo rečenicu netom izgovorenu. Ali, ako bi te bilo tko nakon govora, ili mjesec dana kasnije nekom prigodom priupitao - "Čuj, odakle ti onaj govor" - a ti mu odgovoriš - "Sve su to moje vlastite riječi, osim dvije zadnje rečenice koje mi je došapnuo anđeo" onda bi zaista bio ljudska gnjida.

Njezin slučaj je stostruko delikatniji od ovoga tvog primjera gdje si je zaista jeftino pokušao obraniti za plagiranje. Ona je tuđe, dakle pokradene, radove ukoričila pod svojim imenom i to onda prodavala. A još skandaloznije, svetogrdnije, od ovoga je njezina drskost da ispod ukradenog teksta, osim svoga imena, potpiše i samog Boga. Jer ona tvrdi da je sve što je napisala, direktno od Boga. Vidjeli smo da je ukrala 250 kila tuđih tekstova, i ljude uvjerava - i ovo mi je došlo direktno od Boga, s Božjeg prijestolja. ?:ludd/:?:ludd/:

Nego, nisi mi odgovorio Slape, ako je ona zaista bila "pijandura" i "alkoholicarka", mozda i teska ovisnica o nekim jacim drogama, kako to da ju niko iz crkve nije za to optuzio? Valjda bi neko osetio miris alkohola, smrdela bi i dozivljavala razne krize, promene raspolozenja i sl, to bi bilo vidljivo kod narkomana!

Znaš li ti za slučaj kada je Ellen White javno iznijela gadne optužbe na račun jednog njihovog djelatnika, a vrlo brzo se otkrilo da sve to za što ga je ona bila optužila, nije učinio on nego jedan drugi djelatnik koji je s njim poslovno zajedno putovao. Nakon što se saznala istina, nije se Ellen White ispričala čovjeku kojega ga nevina oklevetala, nego je oklevetani morao davati izjave da je njemu neugodno što je Ellen White dovedena u takvu situaciju. Dakle, ona je subotarima bila nedodirlji vija od Boga. Tko bi se usudio takvu nju optužiti.

Imam i ja pitanje za tebe. Vodstvo crkve ASD odlučilo je da se Zapisnik sa Generalne konferencije 1919. (već četiri godine Ellen White je mrtva) zapečati na neodređeno vrijeme. Desetljeća kasnije, kada se dokument učinio javnim otkriva se da je bila riječ upravo o saznanju vodstva crkve da je opseg plagiranja u spisima Ellen White naprosto alarmantan. Ti si mene pitao - ako je zaista bila "pijandura", netko je morao primjetiti, pa kako onda da je nitko nije optužio? Ja tebi odgovaram ovako - Ako su znali da je alarmantno plagirala, a saznali smo nakon otvaranja 'zapečaćenog zapisnika 1919'. da su zaista znali, kako to da je nisu optužili??? Odgovor je samo jedan - bogove se ne optužuje.

Koliko ja znam, nju je i crkva pazljivo i rigorozno ispitivala, po svim parametrima, da bi utvrdila da li je ona stvarno prorok ili nije, a da joj promakne ovako jedan bitan podatak, da je ovisnica i narkomanka, to je nepojmljivo!

Ma nemoj. Eno ti gore dokaza, ne samo da je nisu rigorozno ispitivali, nego su njezine krađe, lopovluke, laži, skrivali k'o zmija noge. Dotle su je štitili, da su dokument u kojem su bili dokazi da je "divljački plagirala", proglasili tajnom i na neodređeno vrijeme zapečatili.

Smesno je ovo Slape. Ajde da je ona koristila jedan izvor za svoju knjigu, pa da je prepisala deo knjige od reci do reci, da i pricamo o nekakvom plagiranju!

Ali ovaj navodi, da je ona kopirala iz" vise razlicitih izvora"!

Nije to 'navod', to su činjenice koje više ne mogu kriti ni adventistički autori. Internet ih je*be, i internet će im glave doći. Nisi primjetio, pisao sam prije neki mjesec dana, kako je jedna grupa koja radi za "White Estate" na još neobjavljenim spisima Ellen White, iskopirala sve te spise, i sada povremeno na internetu curi tekst po tekst koji kompromitira Ellen White. Jadnici subotari, ne znaju kad će koja "njezina sramota" izići van, pa čim se to dogodi oni 'promptno' reagiraju i objave taj dokument na svojoj službenoj stranici.

Pa ja cesto kad slusam propovednike, oko 90% onoga sto kazu secam se da sam procitao po raznim knjigama.. I niko ne navodi izvor!!!

Ne budi smiješan. Braniš kradljivicu sramoteći sebe. Nije riječ o govorima Ellen White, nego o tekstovima na kojima je novce mlatila, i još ne pitajući Boga i Nega ispod potpisala. Razumljivo. Što ti misliš bi li toliko novaca zaradila da ljude nije uvjerila kako su sve te riječi došle direktno od Boga, i nešto malo od anđela.

Ne kompromitiraj se zbog kradljivice, to ti je moj prijateljski i kršćanski sav jet.

Zasto ti moras svojim recima izrazavati nesto, ako je to vec neko lepse izrazio u nekoj knjizi, a ti si procitao, koristices njegove reci..

Naravno da ne moraš. Samo što si gad ako ljude ideš uvjeravati da su sve te riječi samo i isključivo tvoje.

A to da je ona bila "nepismena" i "neobrazovana", to su ciste gluposti adventista koji su hteli da je populizuju! Zena je bila izuzetno nacitana!

Ja mislim da je imala dva ili tri razreda škole. Osnovne, ne fakultetske. A što se tiče načitanosti, također mislim da je bila poprilično nepismena. Jer, ona je toliko prepisivala, da naprosto nije imala vremena čitati. Znaš li da je ona imala nekoliko 'tajnica', čiji je jedini posao bio da kompiliraju dijelove tekstova drugih autora i da uobličuju njezine knjige.

Već sam nekoliko puta ponovio, i evo još jednom: Ellen White je najveća plagijatorica u povijesti ljudskog roda. 250 kila teksta ukrala je od drugih ljudi. Volio bih da me izvjestite ako saznate da ju je netko nadmašio.

Ako postoji imalo pravde po ovom pitanju, onda je to ono što je učinio Miroljub Petrović. Miroljub je pokrao od Ellen White pet šest knjiga, uklonio njezino ime i besplatno ga svojim pacijentima dijelio na forumu. Čak je u ovome i Miroljub pošteniji od nje. Istina, ukrao je od nje ono što je ona ukrala od drugih, ali je bar džaba dijelio.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Gdje je ona ovo napisala, ili netko drugi u njenoj biografiji, da bi ova bila opće poznata stvar, kako ti kažeš. Drugo, ako i je riječ o ovome, iako sam ja pročitao da je dobila "kamenom u glavu" a ne u nos, zar su ocat i zeleni čaj bili jedini lijek za ovakve bolesti i povrede, pa je morala uzimati baš ovo što kod nje izaziva nepodnošljive nus-pojave?

Pa eno bezimena ti je isto napisala, da je ona to koristila za ublazavanje bolova. Odakle ona zna? Ja sam zakljucio iz teksta, a ona verovatno negde i procitala.. Meni se ne da traziti, nije to nesto sto ja treba da dokazujem..

Ja se neću praviti blesav, ali neću ti ni vjerovati ako nemaš dokaz za ovo.

Pa ne mogu ni ja tebi da verujem na rec da je bila pijandura. Mogu ako postavis dokaze..

Nije riječ o govorima Ellen White

Kada pominjes "govore", ta zena je drzala govore u crkvi zar ne?

Pisca lako mozes proveriti po govorima, ako njene reci nisu u knjigama, to bi se primetilo u govorima! Tako bi ona morala da ima pripremljene govore na papiru i da ih cita! Inace, bi sve bilo providno..

Dakle, jel citala govore u crkvi ili je govorila iz glave?

Ja imam dosta njenih knjiga, i kad uporedim sve ove knjige, stilovi pisanja nisu razliciti, sto bi svakako bio slucaj da su sekretari pisali umesto nje! Znaci ti kad ovo sve iscitas, tebi je jasno da to pise jedna te ista osoba..

Nego, necu da gubim vreme baveci se nebitnim stvarima..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa eno bezimena ti je isto napisala, da je ona to koristila za ublazavanje bolova. Odakle ona zna? Ja sam zakljucio iz teksta, a ona verovatno negde i procitala.. Meni se ne da traziti, nije to nesto sto ja treba da dokazujem..

Ako ovo prati, molim je da napiša što o ovome zna i iz kojih izvora.

Pa ne mogu ni ja tebi da verujem na rec da je bila pijandura. Mogu ako postavis dokaze..

Nećeš valjda reći, a kao dokaz priznajem samo ako je ona napisala - ja sam bila pijandura. Ne kaniš se valjda u Jovana pretvoriti!?

Kada pominjes "govore", ta zena je drzala govore u crkvi zar ne?

Pisca lako mozes proveriti po govorima, ako njene reci nisu u knjigama, to bi se primetilo u govorima! Tako bi ona morala da ima pripremljene govore na papiru i da ih cita! Inace, bi sve bilo providno..

Dakle, jel citala govore u crkvi ili je govorila iz glave?

Nisam ja spominjao govore, nego ti. Ja sam ti samo pripomenuo da je to neusporedivo s knjigama. Idiot bi bio i smijali bi se ljudi onome tko bi nakon svake dvije rečenice zastao i priopćio slušateljima od koga je čuo ili gdje je pročitao tu rečenicu, a lopov je svatko onaj tko bi svojom knjigom predstavio knjigu u kojoj je 50% teksta prepisano od drugih autora, a da nigdje ni riječ nije naveo da je to od nekoga preuzeo. Ovo je krađa, plagijat - dakle, uzeo si nešto tuđe (ulkrao) i predstavio svojim.

Ja imam dosta njenih knjiga, i kad uporedim sve ove knjige, stilovi pisanja nisu razliciti, sto bi svakako bio slucaj da su sekretari pisali umesto nje! Znaci ti kad ovo sve iscitas, tebi je jasno da to pise jedna te ista osoba..

To samo znači da je ista osoba tome formu zamislila i dala i da je brinula da tako i bude. Osim toga mire, kako možeš braniti ženu, za nešto za što je više ne brane ni adventistički autori i profesori. Da ne bi krivo razumio, da je ne brane jer su joj zavidni, NE, ne brane je jer nakon što su u javnost izišli mnogi materijali i dokumenti, braniti Ellen White da nije plagirala znači pravi budalu od sebe. Hvala Bogu, ima i među adventistima ljudi kojima intelektualno poštenje ne dopušta da o tome šute.

Već sam napisao, evo ti još jednom, što je adventistički autor, nakon što je detaljno pregledao Veliku Borbu:

Kad bi svaki odlomak u knjizi Velika borba, koju je napisala Ellen White, bio ispravno označen fusnotom, onda bi svaki odlomak morao biti označen fusnotom."

Nego, necu da gubim vreme baveci se nebitnim stvarima..

Pitanje istine i laži je najbitnija stvar. Ako ti je Ellen White nebitna, zašto je pokušavaš obraniti vezano uz njezino plagiranje? Ali, kad je već braniš, nije li najvažnije (o)braniti je istinom?

Ja uopće ne smatram ovo nebitnim, i neću inzistirati da ti dalje o ovome diskutiraš, ali ja ću sigurno nastaviti ljudima ovdje pokazivati i dokazivati da je Ellen White zaista bila najveća (najdrskija) plagijatorica u povijesti ljudskog roda. Sada ću napraviti još jedan osvrt na jednu tvoju prijašnju reakciju.

Smesno je ovo Slape. ….

Tako da ovo nije nikakav dokaz plagiranja, vec samo nacitanosti, i obrazovanosti! Zasto ti moras svojim recima izrazavati nesto, ako je to vec neko lepse izrazio u nekoj knjizi, a ti si procitao, koristices njegove reci..

Mire, ovako:

1. Od 100 tisuća stranica, koliko je Ellen White napisala, sami adventisti su priznali da bi moglo biti, “brat bratu”, 50 tisuća stranica koje su preuzete iz raznih knjiga i od raznih autora.

2. Ti ovo pripisuješ ‘načitanosti i obrazovanosti’ Ellen White. I kako je Ellen White u svoje spise ubacila 50 tisuća stranica, iz knjiga drugih autora koje je pročitala, za pretpostaviti je, opet “brat bratu”, da je pročitala 200 tisuća stranica.

3. Analiza je pokazala da se ti dijelovi tekstova u knjigama Ellen White i u knjigama koje je, po tvojoj tvrdnji, Ellen White samo pročitala, podudaraju gotovo do u riječ. Da bi netko, makar to bila i “načitana i obrazovana” Ellen White, skoro do u riječ zapamtio 50 tisuća stranica, opet “brat bratu”, ovih 200 tisuća stranica morala je pročitati barem tisuću puta. :) Ako mi ne vjeruješ, uzmi po vlastitom izboru 200 tisuća stranica, i čitaj ih dok ih 50 tisuća ne memoriraš.

4. Zar zaista misliš, koliko god visoko cijenio “načitanost i obrazovanost” Ellen White, da je ona čitajući knjige drugih autora memorirala 50 tisuća stranica teksta. Zar zaista misliš da je njoj “pošlo za mozgom”, ono što je jedino Bogu moguće?

5. Mire, ako me nastaviš uvjeravati da je Ellen White zaista ravna Bogu, naš razgovor za mene postaje besmislen.

Druga stvar, u Velikoj Borbi imas fusnote, pise odakle su citati i nije iz jednog izvora preuzeto, kao sto sam i rekao!

Čudno da ne znaš mire, fusnote u knjigama Ellen White postoje samo u izdanjima nakon smrti Ellen White.

Niko ne krije da je ona koristila druge izvore, ta knjiga se bavi istorijom!

Ne kriju, jer više ne mogu kriti. Internet ih je.e.

Elen White ne zna istoriju sama od sebe, nije joj to palo sa neba, vec je procitala..

Zašto je ti sada vrijeđaš? Dok je ona bila živa, kad bi netko i najmanju sumnju izrekao prema njezinim spisima, i što se tiče nadahnutosti i plagiranja drugih autora, Ellen White bi se “na zadnje propela”, proklela takve i plašila ih Božjom kaznom, jer nasrću na Božju riječ a ne na njezinu.

Natrag