Elen nije koristila alkoholno vino. Nikada ga nije ni pomenula.
To je ono što kaže EGW. I to sam objasnio prošle godine u postu ali vidim opet se ponavlja u nadi da će se zaboraviti. Loše namere, definitivno.
Jesi li ti doručkovao, ručao, večerao i u krevetu spavao s Ellen White, ili James White??? A James White, 'za kojega tvrde da joj je bio muž', ostavio sjedočanstvo da je pila alkoholno vino, opravdavajući je pri tome da je to uzimala
iz zdravstvenih razloga. Ako to nije bilo pravo vino,
alkoholno vino, nego
običan grožđani sok koji vi subotari pijete na svojim tzv. Gospodnjim večerama, zašto ju je James White
morao braniti i opravdavati kako je to uzimala isključivo iz zdravstvenih razloga, dakle kao lijek!?!?!? Sve je jasno, osim slijepcima i budalama, Ellen White je pila prava vina, alkoholna, i nerazumljivo je to nijekati, jer i '
bogovi piju vino' pa može i vaša Ellen White.
ja nisam napisala da je ona pila, da je alkoholičarka i takve stvari, za mene je to apsurd. No, ipak dokumenti koje me Slap zamolio da postavim su validni i EGW nije skrivala ništa jer sve se može pronaći. Smatram da je koristila to u medicinske svrhe.
Točno. Sama Ellen White je ostavila zapisano u svojim manuskriptima da je konzumirala alkoholna pića, pa čak i jača od vina. Također, mogu prihvatiti i ovo drugo, da je ona to počela koristiti iz zdravstvenih razloga, ali
posljedice konzumiranja alkohola ne ovise o tome kojim povodom i s kojim ciljem netko počne piti alkoholna pića. Posljedice kod Ellen White su bile strašne, tolike je svoje apstinencijske muke sama opisala, da je sigurno da je Ellen White bila ovisnica o "
gadnom opijatu". Kako ona sama pri tome govori da je
apstinirala od octa, ja zaključujem i tvrdim da je taj opijat bio alkohol u octu. Ako me netko ovdje, ili bilo tko drugi, uspije uvjeriti medicinskim dokazima da čovjek može postati
teški ovisnik o vodi u alkoholu, OK, korigirat ću svoju poziciju.
Nisam adventista ni njen apologeta i smatram da je oni trebaju braniti, a ne ja. Recimo, meni se ne sviđa što je bila vrlo siromašna pa postala poprilično dobrostojeća i nisam sigurna da je desetak u potpunosti biblijski i da se desetak u današnje vrijeme može zloupotrijebiti.
Je li ti poznat njezin i Jamesov "
patent šišanja adventističkih ovaca"? Ovo:
(Ellen White, Testimonies, vol. 4, pp. 390-391.):
Tomovi Duha proroštva, kao i Svjedočanstva, trebali bi se uvesti u svaku obitelj koja svetkuje subotu, a braća bi trebala znati njihovu vrijednost i poticati ih da ih čitaju. … Roditelji, vaša djeca su u opasnosti da odu protiv svjetla danog s neba, i trebali biste kupiti i čitati knjige, jer će one biti blagoslov za vas i vaše ukućane. Trebali biste posuditi Duh proroštva svojim susjedima i nagovoriti ih da i oni kupe primjerak za sebe.”
(James White, Letter to Ellen White, Feb. 18, 1881.): "
Naše financijske stvari dobro stoje, a u našim torovima ima još bogatstva."