Smatram da je koristila to u medicinske svrhe.
I ja isto, nije mi jasno kako neko iz njenih izjava moze da izvuce neki alkoholizam..
Nisam adventista ni njen apologeta i smatram da je oni trebaju braniti, a ne ja.
Takodje, ni ja ne trebam da je branim..
Ali posto je Slap uzeo duznost da je raskrinka, voleo bih da vidim da on postavi uporedne tekstove, dakle citat iz njene knjige i sa suprotne strane odakle je to pokrala..
nisam sigurna da je desetak u potpunosti biblijski i da se desetak u današnje vrijeme može zloupotrijebiti
Ne znam odakle im to da je desetak obavezan u Novom Zavetu.. Ali ajde..
Svakako se moze zloupotrebiti. Ja licno smatram da se zloupotrebljava.
Evo da ne uzmimao desetak uopste:
Adventista na svetu ima 21, 760, 000.
Svake subote se sakuplja dobrovoljni prilog, i tu ne mozes da ne ubacis u korpu, jer bude te sramota. Dakle, svako ubaci makar 2 € jer korpa ide dva puta. Plus desetak, koji je iznos koji ne mozemo utvrditi jer ne znamo koliko ko zaradjuje.
Znaci ako pomnozimo 21,760 000 * 2€ = 43, 520, 000 €. To je svake subote. Mesecno to izajde otprilike 43, 520, 000 * 4 = 174, 080, 000 €
Znaci, prihod, ne racunjauci desetak, iznosi mesecno: 174 miliona evra.
Pastora na svetu ima 20, 924.
Ako podelimo 174, 080, 000 / 20, 924 dobijemo 8,319 €
Pa tako ostane visak od 83 miliona evra svakoga meseca... Tu dakle nisam racunao desetak! Sa desetkom to izadje mnogo vise!
Oni imaju i srednju skolu i fakultet, za koji je potrebno izdvojiti dobrih 3000 € godisnje, znaci 4 * 3000 = 12 000 € po uceniku.
Ako ima 100 ucenika to je 1 200 000 € za 4 godine. Ako raspodelis to na profesore kojih ima mozda 30-ak, onda bi svako od skolarine dobio mesecno 833 €.
E sad, postavlja se pitanje, zasto je uopste potrebna skolarina, ako taj novac svakako sakupis, i jos pretekne?
Valjda bi skolarina trebala da bude besplatna! Pogotovo za srednju skolu, jer nece svi biti pastori i teolozi, neko bi samo da mu dete ide u normalnu skolu, ali ne mogu da plate, pa se snalaze i pozjamljuju.
Isto je i sa medicinskim uslugama u njihovim bolnicama, ne bi trebale da se naplacuju.
Isto je i sa knjigama, ne bi trebale da se naplacuju.
Tu ima novca i vise nego dovoljno i jos pretekne! Greota je, da bar srednja skola i lecenje nisu besplatni za njihovu decu i vernike... Nego kako stvari stoje, ti moras biti ili sin Pastora, ili bogat da bi isao u njihovu skolu i lecio se..
Ok, ne kazem, nekad se oni i smiluju, pa crkva plati nekom skolu, posebno ako vidi da je dete talentovano, ili lecenje, ali zasto to, ako ima i vise nego dovoljno za sve vernike?
EDIT:
Onaj iznos gore treba umnoziti bar jos jednom, jer imamo i popodnevno bogosluzenje subotom gde se sakuplja dobrovoljni prilog. I dosta je onih koji nisu vernici a dodju subotom..
Ja se zaista pitam, gde zavrse sve te pare? Poceli su da se razbacuju i sa gradjevinama, kupuju skupe lustere i sl. po crkvama u zadnje vreme..