Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ellen White vrlo vjerojatno nije bila alkoholičarka, nije dobro drvlje i kamenje po nekome samo zato što nam se ne sviđa ta osoba.
To je bila samo obična žena sa svojim manama i vrlinama. Nije sigurno bila boginja i pogrešno je ako je netko zaljubljen u nju ili na bilo koji način opsjednut njome, bila to pretjerana ljubavi ili mržnja.
Kršćanin treba gledati na Krista i njegov nauk.

Ja vas sada ostavljam i želim svako dobro!
Lijep pozdrav

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ko kaže da se Ellen White opijala.

Uzimala je jednostavno po kašičicu sa jajetom ujutru zbog slabosti, i onda je postojala opasnost da se navikne.

I potom se molila Bogu i odvikla.

A to što ti pokušavaš ovde da umuvaš nekakvu svoju ideju - to sigurno činiš pod dejstvom alkohola.

Svi ga ovde osećamo preko satelita.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ellen White vrlo vjerojatno nije bila alkoholičarka, nije dobro drvlje i kamenje po nekome samo zato što nam se ne sviđa ta osoba.

Od čega je postala teška ovisnica, toliko teška ovisnica da je sama svoju apstinencijsku krizu nazvala borbom na život i smrt? Je li od octene kiseline ili od vode, koji su sastojci bezalkoholnog octa?

To je bila samo obična žena sa svojim manama i vrlinama. Nije sigurno bila boginja i pogrešno je ako je netko zaljubljen u nju ili na bilo koji način opsjednut njome, bila to pretjerana ljubavi ili mržnja.

Ja bih uz ovo tvoje “obična žena” dodao još - BKLBA, ali subotarima je ona ravna Bogu, iako oni to niječu. Naime, uvjet da te subotari krste, uz ispovijed o vjeri u Boga, subotar mora ispovjediti vjeru u Ellen White injezine spise = adventističko vjerovanje broj 18

Kršćanin treba gledati na Krista i njegov nauk.

Koji već dva tisućljeća čuva, svjedoči i prenosi Kristova crkva, koju subotari nahuškani od Ellen White nazivaju Kurvom.

Ja vas sada ostavljam i želim svako dobro!
Lijep pozdrav

Lijep pozdrav i tebi.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
U redu, imate pravo braniti svoju Crkvu ako oni govore o njoj ružno.
Svako dobro svima

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Stvarnoslap jeste negativno opsednut Ellen White.

I ništa nije onako kako predstavlja.
 Jednostavno sve izmišlja.

I niko ne napada njegovu crkvu, niti vređa verske vođe, i slično.

A Ellen White jeste bila obična žena koja se borila kao svi ljudi.
S time, da je je Bog pozvao u službu vesnika.

Njeni spisi su nadahnuti, i to svedoče i neadventisti koji su čitali njene knjige, da su tom prilikom plakali, što im se nije dešavalo sa knjigama drugih pisaca.

To je i moje lično iskustvo, da sam često plakao čitajući njene knjige.

 Ne slušajmo tuđe reči, već sami ispitujmo istinitost svake izjave.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Stvarnoslap jeste negativno opsednut Ellen White.

I ništa nije onako kako predstavlja.
 Jednostavno sve izmišlja.

I niko ne napada njegovu crkvu, niti vređa verske vođe, i slično.

A Ellen White jeste bila obična žena koja se borila kao svi ljudi.
S time, da je je Bog pozvao u službu vesnika.

Njeni spisi su nadahnuti, i to svedoče i neadventisti koji su čitali njene knjige, da su tom prilikom plakali, što im se nije dešavalo sa knjigama drugih pisaca.

To je i moje lično iskustvo, da sam često plakao čitajući njene knjige.

 Ne slušajmo tuđe reči, već sami ispitujmo istinitost svake izjave.
Svako dobro svima

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Analiza je pokazala da se ti dijelovi tekstova u knjigama Ellen White i u knjigama koje je, po tvojoj tvrdnji, Ellen White samo pročitala, podudaraju gotovo do u riječ

Ako je to u Velikoj Borbi, tu se slazem, ali je rec o istoriji, a istorija se prepisuje. I nije tajna da je to prepisala. To nije dobar primer.

Gde je dokaz da je u drugim knjigama ona prepisala tudje izjave od reci do reci?

Koja je to analiza dokazala i daj mi lepo crno na belo te citate koje je ona pokrala iz drugih knjiga?

Daj uporedno, citat po citat i gde se on nalazi u nekoj drugoj knjizi nekog drugog autora?

Zar zaista misliš, koliko god visoko cijenio “načitanost i obrazovanost” Ellen White, da je ona čitajući knjige drugih autora memorirala 50 tisuća stranica teksta.

A zar ti zaista mislis da je onaj koji je optuzuje za kradju, memorirao 200 hiljada stranica teksta u mozak? Pa on moze to da uporedi? Ajde postoji i internet ali za ivo su je optuzivali i pre interneta, zato i mislim da je lazno..

A jesi li ti ovde ikada postavio, citate EGW a sa druge strane citate pisaca koje je ina pokrala? Ako jesi izvini, ali ja to nisam video, osim za Veliku Borbu mozda, sto i nije dokaz..

Dokaz bi bio ako se tekstovi drugih autora nalaze i po njenim drugim knjigama, u jednakom obimu kao i u Velikoj Borbi! A to nisi dokazao!

Čudno da ne znaš mire, fusnote u knjigama Ellen White postoje samo u izdanjima nakon smrti Ellen White.

Da, ali niko nikada nije tvrdio da su to sve njene reci. I sasvim normalno je da je to prekopirala jer je rec o istoriji. Meni to nije nikakav dokaz, a sto ces ti izvaditi da je ona negde nevezanoizjavila da su "to sve njene reci i Bozje objave", to ne dokazuje, jer je iz drugog konteksta..

Ako mi das da je to izjavila za Veliku Borbu, da su sve to njene reci i da nije nikog drugog citirala, onda jeste lagala. Ali ja nisam nasao da je ona to izjavila za tu knjigu.

Ne kriju, jer više ne mogu kriti. Internet ih je.e.

Pa super, onda ti ovde mozes da postavis listu tih izjava, da mi vidimo koliko je cega pokrala.

Znaci, stavi lepo tekst do teksta...

Prvo iz njene knjige pa onda iz knjige drugog autora da vidimo da se to podudara od reci do reci?

Ali ponavljam nemoj postavljati Veliku Borbu, jer ta knjiga je istorijska knjiga, istorija se prepisuje, i nju ne mozes koristiti..

Eto, dao sam ti zadatak, sad lepo izbombarduj tim kradenim tekstovima, a buduci da ih je 50% kradeno, mozes do sutra da postavljas kradene tekstove i da tako zivciras adventiste..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Smatram da je koristila to u medicinske svrhe.

I ja isto, nije mi jasno kako neko iz njenih izjava moze da izvuce neki alkoholizam..

Nisam adventista ni njen apologeta i smatram da je oni trebaju braniti, a ne ja.

Takodje, ni ja ne trebam da je branim..

Ali posto je Slap uzeo duznost da je raskrinka, voleo bih da vidim da on postavi uporedne tekstove, dakle citat iz njene knjige i sa suprotne strane odakle je to pokrala..

nisam sigurna da je desetak u potpunosti biblijski i da se desetak u današnje vrijeme može zloupotrijebiti

Ne znam odakle im to da je desetak obavezan u Novom Zavetu.. Ali ajde..

Svakako se moze zloupotrebiti. Ja licno smatram da se zloupotrebljava.

Evo da ne uzmimao desetak uopste:

Adventista na svetu ima 21, 760, 000.

Svake subote se sakuplja dobrovoljni prilog, i tu ne mozes da ne ubacis u korpu, jer bude te sramota. Dakle, svako ubaci makar 2 € jer korpa ide dva puta. Plus desetak, koji je iznos koji ne mozemo utvrditi jer ne znamo koliko ko zaradjuje.

Znaci ako pomnozimo 21,760 000 * 2€ = 43, 520, 000 €. To je svake subote. Mesecno to izajde otprilike 43, 520, 000 * 4 = 174, 080, 000 €

Znaci, prihod, ne racunjauci desetak, iznosi mesecno: 174 miliona evra.

Pastora na svetu ima 20, 924.

Ako podelimo 174, 080, 000 / 20, 924 dobijemo 8,319 €

Pa tako ostane visak od 83 miliona evra svakoga meseca... Tu dakle nisam racunao desetak! Sa desetkom to izadje mnogo vise!

Oni imaju i srednju skolu i fakultet, za koji je potrebno izdvojiti dobrih 3000 € godisnje, znaci 4 * 3000 = 12 000 € po uceniku.

Ako ima 100 ucenika to je 1 200 000 € za 4 godine. Ako raspodelis to na profesore kojih ima mozda 30-ak, onda bi svako od skolarine dobio mesecno 833 €.

E sad, postavlja se pitanje, zasto je uopste potrebna skolarina, ako taj novac svakako sakupis, i jos pretekne?

Valjda bi skolarina trebala da bude besplatna! Pogotovo za srednju skolu, jer nece svi biti pastori i teolozi, neko bi samo da mu dete ide u normalnu skolu, ali ne mogu da plate, pa se snalaze i pozjamljuju.

Isto je i sa medicinskim uslugama u njihovim bolnicama, ne bi trebale da se naplacuju.

Isto je i sa knjigama, ne bi trebale da se naplacuju.

Tu ima novca i vise nego dovoljno i jos pretekne! Greota je, da bar srednja skola i lecenje nisu besplatni za njihovu decu i vernike... Nego kako stvari stoje, ti moras biti ili sin Pastora, ili bogat da bi isao u njihovu skolu i lecio se..

Ok, ne kazem, nekad se oni i smiluju, pa crkva plati nekom skolu, posebno ako vidi da je dete talentovano, ili lecenje, ali zasto to, ako ima i vise nego dovoljno za sve vernike?

EDIT:

Onaj iznos gore treba umnoziti bar jos jednom, jer imamo i popodnevno bogosluzenje subotom gde se sakuplja dobrovoljni prilog. I dosta je onih koji nisu vernici a dodju subotom..

Ja se zaista pitam, gde zavrse sve te pare? Poceli su da se razbacuju i sa gradjevinama, kupuju skupe lustere i sl. po crkvama u zadnje vreme..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
I ja isto, nije mi jasno kako neko iz njenih izjava moze da izvuce neki alkoholizam..

Takodje, ni ja ne trebam da je branim..

Ali posto je Slap uzeo duznost da je raskrinka, voleo bih da vidim da on postavi uporedne tekstove, dakle citat iz njene knjige i sa suprotne strane odakle je to pokrala..

Ne znam odakle im to da je desetak obavezan u Novom Zavetu.. Ali ajde..

Svakako se moze zloupotrebiti. Ja licno smatram da se zloupotrebljava.

Evo da ne uzmimao desetak uopste:

Adventista na svetu ima 21, 760, 000.

Svake subote se sakuplja dobrovoljni prilog, i tu ne mozes da ne ubacis u korpu, jer bude te sramota. Dakle, svako ubaci makar 2 € jer korpa ide dva puta. Plus desetak, koji je iznos koji ne mozemo utvrditi jer ne znamo koliko ko zaradjuje.

Znaci ako pomnozimo 21,760 000 * 2€ = 43, 520, 000 €. To je svake subote. Mesecno to izajde otprilike 43, 520, 000 * 4 = 174, 080, 000 €

Znaci, prihod, ne racunjauci desetak, iznosi mesecno: 174 miliona evra.

Pastora na svetu ima 20, 924.

Ako podelimo 174, 080, 000 / 20, 924 dobijemo 8,319 €

Pa tako ostane visak od 83 miliona evra svakoga meseca... Tu dakle nisam racunao desetak! Sa desetkom to izadje mnogo vise!

Oni imaju i srednju skolu i fakultet, za koji je potrebno izdvojiti dobrih 3000 € godisnje, znaci 4 * 3000 = 12 000 € po uceniku.

Ako ima 100 ucenika to je 1 200 000 € za 4 godine. Ako raspodelis to na profesore kojih ima mozda 30-ak, onda bi svako od skolarine dobio mesecno 833 €.

E sad, postavlja se pitanje, zasto je uopste potrebna skolarina, ako taj novac svakako sakupis, i jos pretekne?

Valjda bi skolarina trebala da bude besplatna! Pogotovo za srednju skolu, jer nece svi biti pastori i teolozi, neko bi samo da mu dete ide u normalnu skolu, ali ne mogu da plate, pa se snalaze i pozjamljuju.

Isto je i sa medicinskim uslugama u njihovim bolnicama, ne bi trebale da se naplacuju.

Isto je i sa knjigama, ne bi trebale da se naplacuju.

Tu ima novca i vise nego dovoljno i jos pretekne! Greota je, da bar srednja skola i lecenje nisu besplatni za njihovu decu i vernike... Nego kako stvari stoje, ti moras biti ili sin Pastora, ili bogat da bi isao u njihovu skolu i lecio se..

Ok, ne kazem, nekad se oni i smiluju, pa crkva plati nekom skolu, posebno ako vidi da je dete talentovano, ili lecenje, ali zasto to, ako ima i vise nego dovoljno za sve vernike?

EDIT:

Onaj iznos gore treba umnoziti bar jos jednom, jer imamo i popodnevno bogosluzenje subotom gde se sakuplja dobrovoljni prilog. I dosta je onih koji nisu vernici a dodju subotom..

Ja se zaista pitam, gde zavrse sve te pare? Poceli su da se razbacuju i sa gradjevinama, kupuju skupe lustere i sl. po crkvama u zadnje vreme..
Da i meni je to čudno, kao neki biznis. Isus je imao drugačiji nauk. Podsjeti me to na poglavlje u Bibliji kad je Isusu došao mladi bogataš i pitao ga što mi je činiti da baštinim život vječni? Mladi bogataš je držao zakon i bio pravedan, ali nije se mogao odreći svog novca i dati sve sirotinji kao što mu je savjetovao Isus i poći za Njim. Nisu mi baš jasni njeni savjeti da se treba ostaviti crkvi i sl. dok u Bibliji Isus kaže sirotinji.
Znam da se rijetko tko drži Kristovog nauka ali ipak mislim... oni govore za sebe da su biblijski kršćani.

Poslednja izmena:
Natrag