Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
ima li neko ovde da je imao te duhovne razgovore ili razgovarao sa duhovima ili svi pricate u prazno?
Prvo ne mogu da verujem u natprirodne dogadjaje u bibliji. Drugo i da su tacni, ta knjiga nije izvor morala. Zapitaj se odakle fundamentalisti?
Zapitaj se odakle im ideje da rade stvari koje su radili u proslosti a sada vise ne mogu. Pogledaj samo istoriju svoje crkve. Od gusenja slobodne misli pojedinca, uskracivanja bilo kakvog prava zenama, seksualne represije, inkvizicije... Da se razumemo, da je pravoslavna imala toliku moc kao katolicka crkva, mislim da ne bi postupala drugacije i da bi radila iste stvari. Pogledaj Mojsijeve zakone i uporedi ih sa serijatskim. Nema neke velike razlike. Hriscanstvo je moralo da se prilagodi drustvu da bi opstalo i zato su ljudska prava danas na daleko visem nivou nego u bilo kojoj teokratiji. Ako hoces da vidis istinsko hriscanstvo, pogledaj danas Avganistan, Pakistan, Iran. To ti je hriscanstvo od pre nekoliko vekova kombinovano sa nesto malo helenizma. Ne treba ti ni crkva ni religija da bi bila moralna i dobra osoba. Treba ti kvalitetna okolina i dobar uticaj. Kroz milenijume, crkve uglavnom to nisu bile.
pa sve to sto radim za telo se i odnosi na dusu, kakva ce meni dusa da bude ako ce meni telo da bude lose? pa i dusa ce da bude losa, mozes ti da se molis koliko hoces ali ako telo nije zdravo onda ni duh nije dobro, ne mozes da odvojis duh i telo sve dok je covek ziv, hramonija mora da postoji, nema ovo je za duh a ovo je za telo, to si ti negde pogresno procitala, ako si ti tako dobro upoznata sa duhom odgovori mi gde je povezan duh sa telom, znaci gd eje ta konekcija duha i tela dok je covek ziv?Haha, infamous, što ti mene znaš nasmijati. Ne pričamo o duhovima ni s duhovima, nego o stvarima duhovnog života, ono što se tiče, ne tijala, nego duha i duše.
Kako se ti brineš za svoju dušu? Za tielo znam da se brineš: jedeš, spavaš, odmaraš...a za dušu?
Da li se kad pomoliš?
Isabeleta: Možda je tako, ali uvijek se naglašava da je najvažnije shvatiti bit poruke biblijskih događanja.
Ja sma sklonija vjerovati da se biblijski pisac upotrebio metaforu da bi uveličao značaj pobjede. Ako sene varam, to je biio Jošua koji je zavapio: Stani, sunce...i sunce se zaustavilo. Nije se zaustavilo, nego je to bio osjeća.
Nego trebali bi ti i ja da porazgovaramo o papi kad budeš imala vremena jer ono što ja mislim za njega je zabrinjavajuće. Ne kažem da sam u pravu nego čisto da razjasnimo neke stvari.
Čudo je kao svojevrsno nasilje nad ljudskim duhom. Čovjek se upaši, prenerazi, ja mislim da Bog to ne želi, već da mu je draže da djeluje na čovjekovu nutrinu, na srce, pamet, da čovjek sam vidi, spozna, zaključi...odluči nešto.
@Isabeleta
Dobro si primetila kako se crkve i interpretacije dogmi menjaju kroz vreme. Ono sto danas nazivamo fundamentalistima ili religioznim fanaticima su juce bili prosecni vernici. U ne tako dalekoj buducnosti i tebe ce smatrati fundamentalistom .
Mozes da tvrdis kako se bog prilagodio coveku ali u realnosti se crkve prilagodjavaju drustvu.
Sto se tice toga da te ne zanima proslost organizacije za koju si emotivno i na druge nacine vezana, prosto ne mogu da poverujem u to.
Kad si pomenula inkvizitore, deluje mi kao da si pod utiskom da su postojali sekularni sudovi pa su se inkvizitori eto malo mesali.
Kazes da ti je potreban bog da bi bila dobra. Pa sto nisu fundamentalisti dobri? Oni postuju svaku bozju rec bez pogovora.
Sto se tice kombinacije razuma i vere, to ide vrlo tesko. U osnovi religiozna vera je suspenzija razuma.
Slazem se da ne postoje idealna drustva i da deo moderne kulture ima i los uticaj na drustvo ali nikako ne mogu da zanemarim cinjenicu da postoji negativna veza izmedju stepena religioznosti drustva i zdravlja drustva. Ne znam, mozda jedno nije uzrok drugog. Mozda je slucajnost?
P.S. Dacu i ja tebi jedan savet za citanje biblije. Citaj je kao fikciju.