Član
- Učlanjen(a)
- 25.10.2011
- Poruka
- 1.562
Znači ova tema je meni teška..........Drugim riječima, u crkvi još ima takvih muških razmišljanja i u praksi se to svakodnevno susreće, ali ne vjerujem da će još dugo trajati ta nepravda. Žena ima svoje mjesto u crkvi. Kako sam rekla, u Kat. crkvi je sve češća pojava da žene drže duhovne seminare, predavanja, čitaju u crkvi, poslužuju kod oltara, tumače Riječ Boćju na sastancima, animiraju župsku zajednicu. To je već uobičajena praksa u molitvenim zajednicama mladih. Jednom rječju, žena u crkvi nije više samo nijemi promatrač.
Kako stoje stvari po tom pitanju u Pravoslavnoj crkvi?
I da te pitam: što misliš zašto su žene pobožnije i zašto više idu u crkvu od muškaraca?
Jer Biblija mi govori ovo što kaže Peko 71. Znači da žene u Crkvi moraju ćutati i slušati muškarce. A savest mi govori da žene trebaju biti ravnopravne sa muškarcima. Znači sada treba da se suprotstavim Bibliji, odnosno Bogu ! A to mi je jako teško.
U Pravoslavlju žene ne mogu vršiti svešteničku službu. Znači po tom pitanju Katolicizam je daleko liberalniji.
Ne verujem da su žene pobožnije od muškaraca. I muškarci se znaju dosta posvetiti Bogu. Čak mislim i više nego žene.
A da idu više u Crkvu - to je tačno. Zašto? Mislim da je to zato što imaju više slobodnog vremena od muškaraca. I možda zato što ih procentualno ima više u Svetu.
Ali ostavljam mogućnost da grešim.