- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Pominješ gnosticizam a moje pitanje je sledeće:
KAD APOSTOL KAŽE DA ĆE SE POJAVITI TAKVI UČITELJI?
I Tim.4.1-5 ,,A Duh razgovetno govori da će u poslednja vremena
Tačno, piše u poslednja vremena. Ali hajde da vidimo šta kaže apostol Jovan u vezi antihrista i poslednjih vremena: "Deco! Poslednje je vreme, i kao što čuste da će doći antihrist, i sad mnogi antihristi postaše; po tom poznajemo da je poslednji čas", 1.Jovanova 2,18
Na koga ukazuje Jovan kao na antihrista ovde? Jovan dalje odgovora:" Po ovome poznajete Duha Božijeg, i duha lažnoga; svaki koji priznaje da je Isus Hristos u telu došao, od Boga je. A svaki duh koji ne priznaje da je Isus Hristos u telu došao, nije od Boga; i ovaj je antihristov, za kojega čuste da će doći, i sad je na svetu", 1. Jovanova 4,2.3
Dakle odgovor nije težak. Duh antihristov je onaj koji poriče dolazak Sina Božijeg u telu. Ko je to tvrdio? Pa gnostici razume se. Oni su tvrdili da je Isus došao u nekom prozaičnom telu a ne u stvarnom telu i tvrdili da Hristos nije stvarno umro na krstu. Ovo su samo neke od gnostičkih zabluda. Gnosticizam je već u Pavlovo vreme uzimao maha a u vreme kraja Jovanovog života uzeo je već pozamašnog maha. U II veku je gnosticizam doživeo zenit svoga uticaja. E sad Jovan nam ukazuje da je duh antihristov već na delu ali isto tako kaže da će antihrist doći. Ako je već došao kako to tek treba da doće? Kako je to već na delu a tek treba da dođe? Odgovor je jednostavan. S obzirom da je izraz "poslednje vreme" vezan za antihrista onda gnosticizam i njegove razne forme ukazuju da je već poslednje vreme jer se ovde izraz "poslednje vreme"odnosi pre svega na pojavu antihristovg duha a ne isključivo na neku vremensku odrednicu a sa druge strane Jovan ukazuje da će se isti i sličan duh ispoljavati do kraja istorije i da će onaj "budući antihrist" koji tek treba da dođe( jer u Jovanovo vreme još nije došao taj...) imati neke odlike gnosticizma...samo uvijenog u drugi oblik. Valja isčitavati sve odlike aantihrista iz Jovanovih poslanica, Pavlovih poslanica pa i iz proročanstava Starog Zaveta- Danila i novog-Otkrivenja te će se tada dobiti jedna šira slika antihrista i njegovog duha. Ima mnogo karakteristika a neverovatno je kako gnosticizam i njegovi pojavni oblici mogu promeniti formu te se ispoljiti na drugačiji prikriveniji način.
No, da sumiramo. Jovan nam kaže da je duh antihristov već na delu i da su "poslednje vremena" u tom kontekstu već došla. Znamo da se to odnosi na gnosticizam iz Jovanovog izlaganja. Zato sada možemo još bolje razumeti Pavla koji govori o ispoljavanju lažnih duhova i nauka đavolskih te ih povezao sa "poslednjim vremenima". Ovo je i najbolji pokazatelj kako se Pismo treba razumeti u kontekstu Pisma. Tamo gde nam je Pavle možda nejasan Jovan dopunjuje te možemo pravilno razumeti izraze.
I drugo pitanje:
Jeli veštica učila da se sme jesti meso ili je uopšte branila konzumaciju mesa?
Evo Taramana, pošto znaš moj stav da negujem apologiju Pisma ne bih toliko se bavio apologijom Elen Vajt. Naravno, koliko znam ću reći što ne znam naravno neću. Koliko znam Elen Vajt nije branila jedenje mesa ali je ukazivala na to da čovek svakako će bolje se osećati i biti zdraviji ako jede bezmesnu hranu što je tačno jer vegani žive 10-15% duže od onih koji ne jedu meso. Nemoramo ovde iznositi naučne elaborate o korisnosti veganstva i konzumiranja masti i belančevina koji potiču iz prirode od onih koji se dobijaju od mesa. Elen Vajt je tako imala uravnotežen stav po tom pitanju ali je takođe ukazivala da će kako vreme ide dalje meso i mesni proizvodi biti sve više zagađeni, što je istina možemo se složiti, te će biti u nekom vremenu potrebno da se razmišlja o napuštanu mesne hrane. Ali to svakako će biti ostavljeno do kraja vremena da svako pojedinačno donese odluku o tome. Nema nekog strogog pravila. Ali nesumnjivo je da oni koji se i sada hrane veganskom hranom mogu očekivati duži život, zdraviji život te i kvalitetniji život....Svako može po svojoj savesti da to uradi.
Treće:
ŠTA ZNAČE REČI GOSPODNJE DA NIŠTA ŠTO ULAZI U USTA NE POGANI ČOVEKA?
To je već razmatrano u prethodnom postu. Isus ukazuje da jedenje hrane neopranim rukama ne može poganiti čoveka jer se hrana prerađuje tj. čisti u organizmu te se odstranjuju štetni delovi hrane kroz izmet a oni koji su potrebni organizmu se dalje distribuiraju kroz krvotok te daju energiju i život. Taj proces čišćenja koji Gospod pominje odnosi se na probavni proces. Ali pošto su fariseji povezivali duhovnu čistotu i nečistotu sa pranjem ruku Isus ih je oštro ukorio.
Četvrto:
Šta je ovde Pavle rekao:
Ne raskopavaj delo Božije jela radi jer je sve čisto;
Znam i uveren sam u Hristu Isusu da ništa nije pogano po sebi,
I na to je odgovreno. Pavle ne raspravlja o čistoj i nečistoj hrani već o hrani žrtvovanoj idolima-Rimljanima 14. Čista je hrana i ona koja je žrtvovana idolima iako neki smatraju da je zbog toga ta hrana nedozvoljena. To je kontekst ovog Pavlovog pisanja ovde.
Pozdrav.
Poslednja izmena: